Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 38 457
  • 805
  •   1
Отговори
# 540
Моят опит с балатум е, че се мие значително по-трудно и съхне много по-бавно в сравнение с ламинат, теракот и гранитогрес. Така че за мен съображенията биха били само и единствено за поддръжката.

Дописвам. А защо не си смятате личното време в пари за ремонти? Според мен, без значение, че става въпрос за собствен апартамент, труда трябва да си го калкулираш.

Последна редакция: ср, 13 дек 2023, 15:50 от Minnie.Mouse

# 541
  • София
Няма логика балатум и ламинат да съхнат различно или пък едното да е по-трудоемко. Те са едни и също нещо като повърхност все пак.
Понеже ремонтират над мен и вече се забравиха откъм време, всеки ден чистя и мия. Реве ми се вече! През нишата с тръбите, през вентилацията, става естествено течение и фината прах се всмуква към мен.
Та, допреди 15 минути именно балатум, ламинат и гранитогрес мих. Наистина няма разлика.

# 542
Може би да замзва повече..балатума?
Аз имам на остъклената вкъщи, от дебелия е..някак по се маже като минавам с парцала, или поне така ми се струва...

# 543
  • София
Може би да замзва повече..балатума?
Аз имам на остъклената вкъщи, от дебелия е..някак по се маже като минавам с парцала, или поне така ми се струва...
От фина прах при строителството всичко се маже, уви. Почивам си, че съм стар вече за тия гимнастики и почвам да мия втори път 🤐
Но при стандартното си чистене без да има строителна прах, веднъж и е бетон!

В духа на темата, ако решите да слагате балатум някъде, гледайте колко е дебело покритието отгоре ( пвц-то ), а не само дебелината на балатума.

# 544
Според мен обаче има огромна разлика, Rebel. В какъв смисъл са едно и също нещо като повърхност?
Teta, не се замазва, а сякаш, когато се е наслоила мръсотия, трябва да търкаш много дълго, докато те заболят ръцете. Joy При баба на село е балатум, точно заради вратите и височината. Та от там са ми впечатленията за балатума.

# 545
  • София
Според мен обаче има огромна разлика, Rebel. В какъв смисъл са едно и също нещо като повърхност?
И двете имат отгоре слой ПВЦ. Другото надолу е различно ( това което е основата ), но него не го миеш.

# 546
  • София
Чак смешно ми става, ама нищо де, затова е форума, всеки си казва мечтите и си вярва.

Напълно безсмислено е да се пише какво и да е, за всяко написано се питат по 101 въпроса,обръщения лично към мен, от хора, наблюдавали пазара, ама без да търсят реално...но знаещи кое как е в момента.
Сигурно ще искате да пускам обяви за да доказвам на разни хорица дали е така или не?

С риск да прозвуча доста цинично:  Ние отдаваме на практика, не "мечтаем" да го правим. Наблюдаваме пазара, за да не отдаваме на подпазарни наеми. Безсмислено е да пускаш "обяви" тук, те нищо не доказват. И мерси за "хорица", човеченце. Много ми е кеф да си "го меря" с мизогинични копейкчета.

# 547
  • Варна
Тъкмо щях да пиша, че с наемите успявам да си финансирам ремонта на жилището, в което живеем в момента. Май някой друг развява мечтите си в темата, защото няма какво друго.

Дали? Излиза по-евтино..не мисля аз.
Колко по-евтино да излиза?
Аз съм проверявала и излиза еднакво.
Ей го в практикер теракот на 22 лв. за кв.м.https://praktiker.bg/bg/Granitogres/GRANITOGRES-GORENJE-VINTAGE-BROWN/p/487824 - даже гранитогрес било.
Ламината висок здрав клас и той толкова.
За едното подложки, за другото лепило.
Труд и за двете искат.

Ламината след 10г трябва да го сменя /пренарежда.
С теракота си свиркаш доста повече години.
Тета, не е коректно да сравняваш най-евтините плочки с висок здрав клас ламинат.
Ако ще сравняваме най-евтините възможности, то намира се ламинат 6 - 7 мм за по 12 лева.
Ако ще гледаме високи класове, то има плочки за... ехеее
Освен това евтините плочки са много по-чупливи, прозиращи, не са калибрирани добре. Пукната плочка се сменя много по-трудно и скъпо от ламел ламинат. Трудът за редене на плочки е по-скъп и се чака за майстори с месеци, докато ламинат може и сама жена да си нареди за 2 - 3 часа.

С балатум е най-евтино за направа, но и най-евтино изглеждащо, та според мен не е най-добрата идея за наемодател, който обмисля как да повиши наема.

# 548
  • София
Имам балатум в кухнята. Сама си го избрах като подова настилка, купих го, разкроих си го и си го положих сама. Балатумът е дебел, десенът е на масивно дюшеме с широки дъски. Не беше евтин - струваше ми колкото по-висок клас ламинат. Плюсовете за мен са, че няма нужда от подложка, не коригирах височината на вратите, устойчив е на вода и почти всякакви други мазни, кисели, алкални вещества, каквито се разсипват в кухнята. Поставя се лесно и можеш с ножица да си го изрежеш по необходимата форма направо на място. Ако ми омръзне или се съсипе, лесно ще се подмени.

# 549
Еха, браво на вас! Дебелият балатум е доста тежък, не си представям как сама жена може да го постави.

# 550
Ами Диди, сравни го ти коректно.
Аз миналата година съм сравнявала, за мен е еднакво ценово. ..и коректно сравнено.
Ти може и мраморна настилка да сравниш с нещо си.
Аз нормални теракот и ламинат съм оглеждала.
Честно казано да ме наричаш некоректна не ми е много ок, особено без да дадеш и кьорав пример, а само общи приказки, но ще го преживея...

# 551
Ние ламинат сме си редили сами при добра замазка, докато гранитогрес малко хора могат да поставят - от там идва ценовата разлика. Освен това 20лв е добър клас ламинат и много нисък клас гранитогрес. Гранитогресът не е вечен, при изпускане на тежки предмети може да пострада, а се сменя много по-трудно от ламинат. Огромното му предимство е при наличие на вода. Скъса ни се мека връзка на един адрес, единственото което пострада беше гардероб от ИКЕА, защото е евтино фолио, което се отлепи. За щастие настилката беше гранитогрес и изсъхна бързо.

# 552
Здравейте,
аз отдавам малък офис на некомуникативно място и съответно на символична цена. Имам дългогодишни и коректни наематели,  но охранителната щора на обекта започна да създава проблеми при отворяне, което предполага някакъв ремонт. Прозвъних фирми и се оказа не толкова безобиден и никак не евтин. Смяна на пружини около 200-250лв. едната, отделно оглед и монтаж. Според вас кой би трябвало да поеме този ремонт? Мислех да им предложа да го разделим предвид колко символичен е наема на помещението.

# 553
  • София-в сърцата на моите деца
Здравейте,
аз отдавам малък офис на некомуникативно място и съответно на символична цена. Имам дългогодишни и коректни наематели,  но охранителната щора на обекта започна да създава проблеми при отворяне, което предполага някакъв ремонт. Прозвъних фирми и се оказа не толкова безобиден и никак не евтин. Смяна на пружини около 200-250лв. едната, отделно оглед и монтаж. Според вас кой би трябвало да поеме този ремонт? Мислех да им предложа да го разделим предвид колко символичен е наема на помещението.

Ние, заради една такава външна щора, която й се  било скъсало въжето и др., се разделихме с наематели. Искаха около 200лв за поправка и им казахме,че в договора пише,че трябва да се грижат за имуществото  с грижата на добър стопанин и да бъдат така добри да си оправят, защото ние сме им я дали в ред. Е, познайте какво стана? Отказаха и ....тогава просто се разделихме!Не съжаляваме, защото после видяхме и други мърлявщини!

# 554
Нормално е да се види дали щората е развалена по вина на наемателя или амортизация след нормална експлоатация. Всички неща се развалят рано или късно. Редно е наемодателя да плати ремонта, ако няма вина на наемателя.

Общи условия

Активация на акаунт