Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 38 397
  • 805
  •   1
Отговори
# 525
Дали? Излиза по-евтино..не мисля аз.
Колко по-евтино да излиза?
Аз съм проверявала и излиза еднакво.
Ей го в практикер теракот на 22 лв. за кв.м.https://praktiker.bg/bg/Granitogres/GRANITOGRES-GORENJE-VINTAGE-BROWN/p/487824 - даже гранитогрес било.
Ламината висок здрав клас и той толкова.
За едното подложки, за другото лепило.
Труд и за двете искат.

Ламината след 10г трябва да го сменя /пренарежда.
С теракота си свиркаш доста повече години.

# 526
И аз щях да питам за дограмата, както и за града.
Град, локация, етаж, наличие на асансьор?
Ако може и снимки, ще бъдем най-точни.

София, Надежда-1
Дограмата и вратите са сменени. Има асансьор.
Брокерката ми каза, че добре ремонтирани 2-стайни в квартала са по 700 лв., та се питам в това състояние колко би трябвало да е наемът.  И  дали си заслужава да се прави ремонт на банята и коридора, ако наемът ще се вдигне с малко. В момента имам по-важни разходи.  Нямам снимки в момента.
Благодаря на всички!

# 527
  • София
Не разбирам това отричане тотално на балатумите. Нямах ниво за друго поради вече сложени врати, но и да имах пак него бих избрал. Избрах неутрален десен, шарка имитираща плочки в бетонено сиво - не ме ангажира с нищо. Почиства се елементарно, не го пазя от вода, сам си го разкроих тоест и за това не съм плащал допълнително. За кухня и коридор говоря.

bglady, 700 за добре ремонтиран двустаен, както са ти казали и то в най-близката до центъра част на Надежда, ми се струва малко. По-скоро твоят го виждам 700.
Плочките да са здрави, балатумът в добър вид. Ако всичко друго е ОК и без забележки аз бих тръгнал и от 800.

# 528
Дали? Излиза по-евтино..не мисля аз.
Колко по-евтино да излиза?
Аз съм проверявала и излиза еднакво.
Ей го в практикер теракот на 22 лв. за кв.м.https://praktiker.bg/bg/Granitogres/GRANITOGRES-GORENJE-VINTAGE-BROWN/p/487824 - даже гранитогрес било.
Ламината висок здрав клас и той толкова.
За едното подложки, за другото лепило.
Труд и за двете искат.

Ламината след 10г трябва да го сменя /пренарежда.
С теракота си свиркаш доста повече години.

Да, този гранитогрес е много хубав за цената си ! Не знаех ,че има такъв Simple Smile  Този вариант е чудесен без съмнение.

# 529
А, че той беше първият дето ми излезе.
Пък ако целенасочено се търси...ехе...
Последно миналото лято ги сравнявах цените на двата материала.

# 530
Банята да се изкърти и подмени всичко са минимум 5000-6000 лв за труд и материали без луксове. За останалите плочки още едни 1000 лв най-вероятно ще хвръкнат. Според мен ще ги избиете за 2 години тези разходи, но и още поне 2-3 месеца няма да може да си пуснете жилището под наем. Преценете си.
Аз по принцип съм писала и преди, че предпочитам да оправя нещо, от колкото да намалявам цена на имот, което привлича и по-неблагонадеждни наематели като цяло. А и в един момент всичко става едно неугледно и тотал щета, сякаш и по-бързо го амортизират.

# 531
Ей на в неделя гледах в строителен магазин (Практис, не е от най-големите) някакъв балатум/линолеум, който беше грапав леко, имаше и от стандартния, разбира се. Линолеум/балатум можеш и сам да си го смениш, макетно ножче, няколко часа мерене и лазене по пода и си готов. А плочки да сменяш сам - повечето хора не могат да го направят сами - къртене, рязане на плочките, лепене, фугиране. То хубаво ще купиш евтини плочки, ама майстор ще чакаш месеци, ще ти вземе по 40-50 лв. на квадрат за труд, самият труд ще бъде неизвестно колко време. Ще бършеш и чистиш цялото жилище след това, че праха от рязането си е @@@. И като калкулираме цената за труд и съпътстващите дейности, плюс времето за ремонта, хич няма да се изравнят плочките и балатумът.
Драго е друга бира, тя си има домашен майстор, така че не зависи от външни фактори и при нея калкулацията е само цена на материалите плюс (бърз) труд на домашния майстор. И няма да се оплаква след това в темата за баните, например, какви ги е свършил майсторът. Open Mouth

# 532
  • Бургас
Балатумът е приемлив вариант, ако е с модерен десен, а не като ония рижави от едно време. Первази и сам може да сложи човек.
Това лято правих точно коридор с гранитогрес, 30 лв. ми беше трудът на кв.м, ама това е в Бургас. С материалите ремонтът излезе около 800 лв. Но чистенето после си е като за след ремонт на цял апартамент, този прах хвърчи навсякъде и като се живее в апартамента и има мебели, пердета и т.н., е оле-мале...

# 533
Ей на в неделя гледах в строителен магазин (Практис, не е от най-големите) някакъв балатум/линолеум, който беше грапав леко, имаше и от стандартния, разбира се. Линолеум/балатум можеш и сам да си го смениш, макетно ножче, няколко часа мерене и лазене по пода и си готов. А плочки да сменяш сам - повечето хора не могат да го направят сами - къртене, рязане на плочките, лепене, фугиране. То хубаво ще купиш евтини плочки, ама майстор ще чакаш месеци, ще ти вземе по 40-50 лв. на квадрат за труд, самият труд ще бъде неизвестно колко време. Ще бършеш и чистиш цялото жилище след това, че праха от рязането си е @@@. И като калкулираме цената за труд и съпътстващите дейности, плюс времето за ремонта, хич няма да се изравнят плочките и балатумът.
Драго е друга бира, тя си има домашен майстор, така че не зависи от външни фактори и при нея калкулацията е само цена на материалите плюс (бърз) труд на домашния майстор. И няма да се оплаква след това в темата за баните, например, какви ги е свършил майсторът. Open Mouth

Само че никой не е сравнявал плочки и балатум, а плочки и ламиниран паркет. Нищо де....

# 534
Повечето балатуми вече са с модерен дизайн, като ламинат или гранитогрес. Има и суперстаромодни дизайни, но те са много по-рядко.
Ето от Практис, че е сравнително евтинко

https://praktis.bg/podovi-i-stenni-pokritiya/balatum?is_ajax=1

Тета, аз разбрах, че предлагаш плочки (гранитогрес), затова така писах. Ако не се налага рязане на врати, това също е вариант.

# 535
Тази мания към акции и облигации в темата за наемите се обостря все повече. Нямате ли си тема за акции и облигации?
Сто пъти ти се обясни, че доходността не е само в наема, а в поскъпването на актива
Че аз какво съм казвал за акции? Човекът пита изгодно ли ви е давате под наем, аз отговарям, че за мен не е при доходност 3% като сега. Преди съм инвестирал и давал под наем, но тогава можеше да купиш апартамент за 50к евро и да го даваш за 300евро, а сега трябва да вложиш 150к пък вземаш 4-500.
Който му е изгодно, нека си продължава, разбира се. Поскъпването на актива само господ го знае колко ще е.

Относно жилището в Надежда - наскоро имах работа там (да ходя на автосервиз) и после минах из квартала пеша до метрото... ами видя ми се като квартал, където живущите едва ли очакват италиански плочки в банята, предвид външния вид на блоковете и цялостния облик на квартала.
Така че както писаха хората ако ремонт на баня е 5-6000 лева, а ще вдигне наема със 100 лева, едва ли има смисъл да се прави. Инвестицията няма да се изплати дълги години.

# 536
Облика е еднакъв навсякъде, с изключение на ливади и др, защото там всичко е ново, но пък няма нищо друго.

# 537
Предлагах аз но в случай че се тръгне към смяна на настилка.

Иначе дебел балатум също е ок, но и той е скъп и то доста...за малко коридорче познати към 100 лв дадоха.
На кв.м.му е цената, та ако ти е широк коридора 2.10, вземаш 3 м дължина и се оскъпява доста....

# 538
след 1 г и гранитогреса ще ти омръзне, а ламинат по-лесно се сменя, без къртене

# 539
Чак пък след 1г...
Вкъщи на две ли го сменяте Grinning

Общи условия

Активация на акаунт