Моля за съвет относно приятелката на сина ми

• 18 011
  • 477
  •   1
Отговори
# 390
  • France
Куко, ще си позволя един приятелски съвет, защото доста сме се засичали в други теми. Първото, за което си помислих е, че е на хормонална терапия. Обикновено родителите са последните, които научават. Ако научат въобще. Това обяснява и солидарността на партньора ù. Не се слагай зорлем между чука и наковалнята. От една страна не действаш в полза на дъщеря си, от друга, зетят може да те намрази. Какво смяташ ти за мъжете, на които им шарят очите, си го запази за теб. Нормално е да съдим другите по собствения си житейски опит, но често се случва да грешим. Просто не го прави повече.

# 391
Ами ако се предлага вино на бивш пияница, който с усилие е спрял пиенето, пак ли е нищо работа?

да. ако толкова лесно би се подхлъзнал то трябва да поработи още над проблема си а не другите да са му виновни

# 392
  • Пловдив
Правилно. Също според мен не би било зле да прекрати всякакво общуване с подобни, докато работи върху проблема си, тоест - до живот.

Как ще подхлъзваш човек съзнателно и после ще викаш "ама какво лошо правя", бе!
И не, това не значи, че пияницата не носи отговорност най-вече сам. Има едно понятие - съпричиняване.
Скрит текст:
Също както при класиката със соченето на глупаво и рисково поведение на пострадал - и то не цели да оправдае насилника, към каквито тълкувания често се залита.

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 11:37 от Магдена

# 393
ако отиде на дворно парти и не познава повечето хора те защо трябва да му треперят ?_? ако някой е подпийнал и си прави майтап да го 'подхлъзне' то проблема си е на въпросния човек. да се спасява

# 394
Няма как цял свят да се съобрази с мен. Аз се съобразявам със света.

# 395
  • France
Нужно е само нашият най-близък кръг. Особено в началото, когато е най-трудно.

# 396
  • София
И пак стигаме до там, че всеки може да си плямпа кавото си иска, без да се съоларзява, а другите са му виновни, че не разбират честността, откровенността и желанието му да се изкаже на всяка цена.
Не мога да повярвам, че възрастни хора не разибрат, че не всичко е уместно при общуването с другите. Подритването по мазолите, замаскирано под загриженост, невярване или убеденост, не доказва нищо повече от капацитета на даващият акъл.

# 397
  • София
Куко, ще си позволя един приятелски съвет, защото доста сме се засичали в други теми. Първото, за което си помислих е, че е на хормонална терапия. Обикновено родителите са последните, които научават. Ако научат въобще. Това обяснява и солидарността на партньора ù. Не се слагай зорлем между чука и наковалнята. От една страна не действаш в полза на дъщеря си, от друга, зетят може да те намрази. Какво смяташ ти за мъжете, на които им шарят очите, си го запази за теб. Нормално е да съдим другите по собствения си житейски опит, но често се случва да грешим. Просто не го прави повече.
Мисля, че не е хормонална, но доста години пие противозачатъчни. Тя и у нас не беше слабичка, но сега може би защото я виждаме по-рядко... И ММ, и баща ми пред мен изразиха тревога за теглото й, дори баща ми предложи да й купи кростренажор.
Солидарността може да е, защото самият той е над 100 кг, изобщо не е фиданка. Но аз се грижа за моето дете.
И това за мъжете го казвам само тук, дадох го като контрааргумент на "той си я харесва".

# 398
  • Пловдив
Какво дворно парти, какво съобразяване на света с мен, какви пет лева, кое им е общото със ситуацията да предлагаш съзнателно и изрично храна на дебел, който много я обича, но не бива да я яде, или да наливаш вино на бивш пияница!

# 399
  • France
Разбирам вашите притеснения. И аз съм ги имала, но не става с приказки тип "вземи се в ръце, намали хляба/захарта/бирата..." Дъщеря ти е на 30 по мои спомени и най-вероятно сама вижда накъде върви.

# 400
Безпричинното напълняване, вследствие на злоупотреба с храна, си е също вид пристрастяване.
Как при алкохолици всички близки стават съзависими и се препоръчва подкрепа от целия семеен кръг, а ако видиш някой да се тъпче от лакомия безконтролно и да се угоява, да е негов само проблем.
Ето това не разбирам аз.

То и от алкохол се поболява човек, докато нищо му няма, от системно преяждане-също.
И когато си изградил на дъщеря си хранителни навици, има здравна култура, и изведнъж се освини / всички показатели все още са и добре, писах вече, в това число и щитовидни пълен пакет, липиден профил, витамини, кръвна захар и инсулин/, то какво е обяснението, освен, че яде повече, отколкото трябва.

# 401
  • France
Какво да ти кажа, това е част от отговорностите, които падат върху нас, когато навършим 18. Била съм и от двете страни. И съм се притеснявала, и са се притеснявали за мен.

# 402
Не ходи там, ако те дразни. На мен не ми пречи, защото аз няма да ям / пия, както и да ме подканят.
Добре, там няма да ходя.
Продължавам. Вкъщи човекът купил сирене, което НЕ яде и никога не е ял, нито обича, а аз обожавам, но вече не ям. Питам го защо, ами можело да реша да ям. Изхвърлих го. Освен да го правят нарочно, за друго не се сещам.

Точно щях да питам защо го прави? Как си го обясняваш?

Иначе по казуса с дебелото момиче - ако е здрава, изглежда добре  (пълните жени също могат да изглеждат много секси) и е що годе в нормите - а те не са всички да сме като вейки,  едва ли е чак за рев работата. 20 кила отгоре на момиче, което принципно е било слабо, ако са разпределени добре, едва ли изглежда толкова чудовищно.

При всички случаи мотивацията за отслабване е винаги и единствено само вътрешна, всякакво намилане води до озлобяване към загрижения.

# 403
  • Пловдив
Различна е степента на пристрастяване, различни, каквото и да се говори, са последиците по тежест (средно), различна е мотивацията и контролът, като всички тези неща са в полза все пак на дебелеенето в общия случай. Твърдо. Пиянството като цяло е по-тежко. Сега, за контрола и пристрастяването при 300-килограмови не знам, ама при 100-килограмови обичайно е така - по-леко като способност за контрол и последици е в сравнение с редовно пиянство. А освен това и на алкохолика да идеш да му обясниш пред жена му какъв пияница е, надали ще го мотивираш добре.

# 404
Много е трудно. Моля правете разлика между деца до 18 и пораснали деца на 25 или 30.

tays, сякаш не разбираш. Не че е само негов проблем да се храни много, даже е повече проблем за близките, но нищо не върви като подход.

Общи условия

Активация на акаунт