Моля за съвет относно приятелката на сина ми

• 18 208
  • 477
  •   1
Отговори
# 180
Аз я съжалявам жената. Но ще запея в общия хор, че не е решение да прави ремонт и да се чуди как да се отърве от "снахата". Следваща може и да няма, и пак апартамента да е мизерия, ако синът е същият "чистофайник".
Трябвало е още с влизането да се опули с думите: "Аууу какво е това? Ще трябва да си го оправите до месец, нали знаете!" И нямаше повече да повдигам темата.
Или пък да поговори насаме със сина си и да му каже, че не може така.
Авторката, обаче лицемерничи със "снахата" и я нарича с мили умалителни (аз много мразя и хич не бих я приела добре), вместо да реши проблемът като възрастен.
То драма тук няма. Има щета и виновници за нея. Това, че тя не иска да им го каже в прав текст, чий проблем е?

# 181
То голяма дискусия станала, като че е първата която не харесва снаха си.

# 182
Ще ви видя аз след 15-20 години, като дойде някоя рошла и ви омае сина, и той се промени, та не можете да си го познаете, какви ще ги пишете тогава по БГ маммата. А връстничките на "приятелката" ще ви се смеят. Wink

# 183
Авторката, ако има малко здрав разум, ще поиска заключване на темата.
А иначе имаше почва за дискусия какво се случва, когато се сблъскват  коренно различни житейски модели.
Дай Боже всекиму равностоен партньор, но се случват такива неща, хората да правят недообмислени избори, които от страни наистина могат и да не се харесат, не само, но и да будят недоумение.
Ако авторката питаше за дъщеря си, която е довела някой, който се държи надменно със семейството, мърляч е, не работи и чака издръжка, а същевременно е превърнал къщата в кочина, дали пак с такава "окраска" щяха да са коментарите. И въобще, който и да е, наистина ли ви е съвсем безразлично, ако детето ви по някаква причина попадне на не просто неподходящ партньор, а на партньор с коренно различни разбирания за ангажимент с работа и ред в дома, партньор, който срива детето ви. Никак не ми се вярва, всеки да махне с ръка и да каже"да се оправят". А жената дори не се е месила, в анонимен форум и под анонимна форма просто поиска съвет или пък имаше нужда да сподели.

# 184
Не е до поколение, а до манталитет.
И авторката като не се включи, ние почнахме да се вихрим на воля. Авторката не е толкова стара, на 50 години е. Просто има такива жени, които възприемат дома на сина и снахата за свой собствен, независимо, че те може сами да са си го купили, без да вземат 1 лев от нея. Но тя се чувства у дома си, самопоканвв се, колкото и когато прецени, и винаги гледа на снахата като на слугиня, а не като на домакиня, просто щото е жена, а мамин е МЪЖ, а   себе си  изживява като валиде - ханъм, майката на султана.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 18:06 от Прекрасная Василиса

# 185
Точно това щях да кажа, ако може да се изказват само настоящи свекърви и тъщи, като мен , другите у лево😲🤣🤣🤣
Това си е майтап, моля не се сърдете🫣
Много, ама много е различно , когато уникалното ти дете се загаджи, доведепртньор , даже се ожени. Отначалото се чудиш да не нараниш, обидиш, после се ядосваш на всякакви простотии от тяхна страна и като се появи внучето, оммм отминаваш всичко в името на безценното внуче.

# 186
Светкавица, ако дъщерята се е събрала с някакъв супер неподходящ... Нали не изключваш варианта на някого от нас дъщерята да се е събирала със супер неподходящ? Няма какво да направиш, разбираш ли? Единственото е да не се месиш и да се надяваш всичко да отмине като лош сън.

Народът казв "Хубавата ябълка свинята я изяда". Случват се тези лоши избори. Но ако си отгледала самостоятелно дете, което в общия случай е цел на един родител, не можеш да му повлияеш, но в резултат на необмислена намеса наистина ще го отблъснеш и после няма да можеш да помогнеш, когато вече наистина се налага и детето ти има нужда. Защото то вече няма да се обърне към теб.

Децата ни се научават да различават добро от зло още на 3-4 годинки, така че да вземеш да разправяш ти на 25-годишен или 25-годишна кое е добро или лошо за него, е абсолютно непродуктивно.

# 187
  • София
Така е, засега повечето се отъждествяват със снахата, не със свекървата

# 188
За енти път личи, че много тука сте с момчета Simple Smile Я ако бяхте с момичета и някаква да се изтъпани да им държи сметка защо не домакинстват.
И аз не домакинствам в чужда къща. От какъв зор?

# 189
На авторката изобщо не й повярвах на украсените истории за опикани къщи, скъсани тапети и мръсни тоалетни. Но и повярвах, че наистина се страхува да не "загуби" сина си. Само, че ще го загуби заради собственото си поведение, с кое момиче в случая ще е няма значение. Всяка една ще е заплаха!

# 190
Аз се отъждествявам със свекървата. Дай, боже, ще бъда и свекърва, и тъща. И напълно разбирам тревогите на авторката, наистина. За съжаление обаче единственият разумен ход е да си държи езика зад зъбите.
Нарциса, ако дъщеря ми отиде да живее с мъж в чуждо жилище и направят кочина в него, аз първа бих я насолила здраво! Защото са пуснати там да живеят без наем и най-малкото трябва да се отплатят с добра грижа за апартамента. Като си купят техен апартамент, ако искат и с хлебарките в леглата да спят, но нямат право да съсипват чуждото имущество.

# 191
Не бих била безразлична, ако синът ми живее с жена, чиито навици намирам за неприемливи. Но бих го казала. Това посъветваха всички пишещи тук - да им каже да си оправят кочината.
Аз съм критична и болезнено пряма(и към сина си, към майка си, приятели, към себе си също така). Не спестявам.
Авторката обаче търси хитър начин - хем синът да изгони снахата, хем тя да няма нищо общо. Няма такъв начин. Застава пред двамата и им казва, че са мърльовци, че не уважават чуждото жилище и са неблагодарници. Да седне да го пита сина си: "Кое, синко, точно хареса в това грозно и мързеливо момиче?"

П. С. Аз този въпрос съм го задава на моя. Детска любов, много страдания и трепети за едно безформено, невъзпитано момиче, с мазна коса и развалени зъби. Разсърди ми се.

# 192
Светкавица, ако дъщерята се е събрала с някакъв супер неподходящ... Нали не изключваш варианта на някого от нас дъщерята да се е събирала със супер неподходящ? Няма какво да направиш, разбираш ли? Единственото е да не се месиш и да се надяваш всичко да отмине като лош сън.

Наистина, нямам представа кое би било правилно. Но е факт, че тук много жени са споделяли дефицитите на партньорите си и в масовия случай съветите са "може ли да отидеш/да се върнеш при родителите си?" Отстрани, не познавайки ситуацията в детайли, не веднъж и два пъти форумът се е произнасял" разделете се".И то далече не само при драстични случаи, а при лентяи и незаинтересовани също.

# 193
Никого няма да изгуби авторката. Розовият период трае кратко и идва осъзнаването. Мърлите и мързеланите ще са история. Само търпение и дистанциране трябва, от страна на авторката.

# 194
  • София
Ааааа, мърльовци много има. Но въпросът, който трябва да си зададе е "Защо на Х не му пречи кочината (т.е. как е възпитан) и не хване да я изрине и да се разбере с У да не мацат", а не "Как да накарам У да чисти?". Т.е. за хигиената се говори със собственото отроче, а не се подхвърлят реплики за външен вид, прибиране в къщата и т.н.

Герани, само в приказките винаги печели доброто, скромно и работливо момиче. В реала е друго и бая мърльовци щастливо си живуркат цял живот с все семействата си на гърба на една такава мама като авторката.

Общи условия

Активация на акаунт