Времето е с есенни одежди, а ДЕВЕТОКЛАСНИК за ваканция таи надежди

• 34 608
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
Ние с младежа нали си решаваме всяка вечер задачи, да не ви казвам аз как бъркам в сметките 🤣 Обяснявам му кое защо как, обсъждаме, показвам му различни варианти и накрая като вземем да смятаме е в пъти по-бърз от мен. И току ми викне: "Ама как го получи това!?", а аз съм написала нещо от рода на 5+3=9 или 4*3=14 🤣
Ами какво да правя. От времето, когато съм решавала много задачи и ми се е налагало да смятам с лист и химикал, са минали десетилетия, загубила съм тренинг. А и след като открия какво трябва да направя в задачата, за да я реша, нататък ми е скучно.

# 556
  • Пловдив
Грешката в задачата на знаещият отбор беше механична, а не че не знаеха как да я решат. Бъркаха в сметките, защото бързаха и деляха наум. Момчил е учил висша математика, ама калкулатор няма в игрите.
Колкото до учебниците-от друго не разбирам, ама биологията е трагедия. Храносмилателна система-в един урок. Там са N-на брой органи. На всеки е описан устройството, та и някой части на латински. Е що? Ще помнят след три урока какво е кардия или пилор ли?

# 557
  • Майничка
Рени, тук не съм много съгласна. Особено в езиковите гимназии, термините на  латински имат смисъл, защото са в основата на лексика, която не винаги е приложена в чисто анатомичен контекст.

# 558
Е, по анатомия си е анатомична. А това, че тези думи по смисъл помагат за други думи в други романски езици е бонус. Кръстила съм братовчедка ми Margo liber, например Laughing Тя че е Марго по лична карта е, но е и ръб, в същото време.

# 559
  • Пловдив
Рени, тук не съм много съгласна. Особено в езиковите гимназии, термините на  латински имат смисъл, защото са в основата на лексика, която не винаги е приложена в чисто анатомичен контекст.
Гери, дай по-просто -като за зъболекар. За мен думи по анатомия на латински са думи по анатомия на латински. Но съществения проблем е не какъв е езика ,а защо в един урок има над 40 понятия на почти 7-8 органа. Половината на бг, другите на латински. Това няма да го помнят изобщо. Камо ли колко микрона са различните видове кръвни клетки.

# 560
  • Пловдив
Написано е в учебника, но въпросът е дали се чете този учебник. После да се отсяват най-важните неща за запомняне и все нещо да остане като знания и обща култура. Но те просто не четат уроците. Какъвто и да е учебника, ако урока се прочете 3 пъти отначало до край+ако има таблици, схеми и обобщение, това е достатъчно. Може и да не съм права, не съм гледала учебниците сега, нито биологията ми е била слабост, но все съм чела някъде за пронация и супинация, систола и диастола, знам и къде се намира gluteus maximus 😂 И това е някаква обща култура, неща, които явно съм ги учила в гимназията. Но днешните деца не умеят да четат и да извличат информация. Четат (ако въобще четат), колкото да мине теста или изпитването. Пък сега му е времето.

# 561
Аз пък по Био., хич не помня какво е имало в учебника. Учителят, един господин - зевзек, преподаваше повече смешки и истории разни, отколкото урока, но той знаеше, че никой няма да се пъне да зубри. Оценки пишеше както му хареса, първо питаше, после нанасяше.
Но пък не разбирам, тази и другата година ще учат тези предмети, после в 11 и 12 клас даже и Философията ще им отпадне, та се чудя в след 12 клас, в дипломата ще фигурират тези оценки, но дали ще бъдат фактор някакъв към балообразуването.
Ми да избута тези две години, после ще е, както се казва пей сърце, ще се разкарва до училището, ще повиси малко, после ще се прибере и след това пак наново, докато завърши.

# 562
  • Пловдив
Ханна,напълно съм съгласна ,че четат за оценката и после с гумичката изтрива. И как да е по друг начин като на конролното има стомах и ти трябва да научиш устройството му. Ами след 5 урока няма да го помниш. Или да знаеш за хрущялните полупръстени на трахеята. Също е много важно да помнят ,че гладкомускулните влакна в пикочния мехур са разположени в различни посоки. Ама какво е гладкомускулно влакно обяснение няма. Да знаеш систола и диастола е едно ,но да учиш сърдечен цикъл ,ееее идва в повече. Едно е да имаш обща представа гръбначния стълб от какво се състои, съвсем друго е да учиш устройството на прешлена с наименованията му. Нито ще го научат, нито ще го помнят. Няма как да отсееш важното -това е анатомия. Всичко е важно.  Когато имаш 5 двойни кости и 3 единични на черепа, коя да пропуснеш, коя не е важна. Анатомия се учи наизуст. Няма логика. Има гледане на атлас и многократно повтаряне.

# 563
  • Пловдив
Устройство на черепа го учиха миналия месец по рисуване много подробно. Няма как. Щом ще рисуваш нещо, трябва да го разкостиш 😂 и да го научиш изоснови. 
Иначе основната ми мисъл за учебниците беше, че трябва да се четат. Който иска подробно, който иска по-леко, но не съм съгласна с изказванията - Това сега защо го уча и за какво ще ми трябва? Ами за обща култура, да научават нови неща и да упражняват мозъка. Кога, ако не сега, да попрочетат и да се обогатят по различни теми. Дори за неща, към които нямат интерес. Това си го мисля аз, иначе много добре знам как стоят нещата в действителност.

# 564
  • в очите на дъщеря ми
Начи, сериозно се замислям, да сезирам, я соц. грижи, я закрила на детето ..... за себе си,  изобщо не знам, какво учи прекрасната, май и как изглеждат учебниците съм видяла, само като ги купувах.... мдаммм, направо съм за прибиране...
Браво Вас, девойки!

# 565
И аз, и аз като теб. Ама съм съм го минала с брат й х2. Не съм тотално капо като цяло.

# 566
  • София
Аз съм капо. Ако се наложи - да търси брат си.
Минавала съм само учебника по математика и ИТ. Много се надявам да не ми се наложи да минавам някой от другите. Ама наистина много.

Тони, ако мислиш, че 11 и 12 клас са разходки, само защото остават само 3 или 4 предмета - ще се изненадаш.

# 567
И аз не съм отваряла учебниците, сам се справя. Само по математика и тази година и по физика, за по някоя задача.
И трябва да отбележа, че тази година имат нова учителка по математика. И О, чудо! Младежа се справя сам! Вече не вися по 2 часа да решавам задачи, всичко е разбрал в час! Еми, учителя си е важен и това е!!!

# 568
Вампирче, то, че няма да е разходка, нама, но ще и бъде интересно и леко. А с нейния клас и забавно, ако я карат така, имат си трима - четирима калпазани по разваляне на дисциплината. Отношението им към учителките, миии, направо кърти. Със сигурност има и по - зле от тях, но за клас който мин. год. го хвалеха, тази са пропищели от тях. А и в някои стаи имат и камери, но никой не ги гледа, нито някой се намесва. Учителите заплашват, заканват, пишат каквото могат, и се надвикват с тях.

За Биологията, за Историята, и др. които няма да изброявам, достатъчно е да научат най - важното, туй е според моето виждане. Но щом всичко е важно, така да бъде. Мойта ще стане лекар, историк, химик, политолог и куп други неща. Ще се лекува и оперира сама, ще ходи за полезни изкопаеми, ще прави всичко свързано с химията и физиката. Накратко - Мултифункционална особа, на която няма да и бъде нужен друг, сама ще се оправя.

От сутринта със ставането още, вече сме болни, отново ще се ходи до личната, която вместо да и пише изв. бележка, ще я прегледа набързо, и през другото време ще я разпитва, все едно е в полицията. Още малко, и ще я сменям, туй се не издържа.

# 569
  • Пловдив
Гледам биология и химия и обяснявам. От друго не разбирам, но това мога да свърша. Да, учебника е лошо списан ,но лошо или добро, щом е там трябва да се знае и да бъде разбрано.

Общи условия

Активация на акаунт