Времето е с есенни одежди, а ДЕВЕТОКЛАСНИК за ваканция таи надежди

• 34 613
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
  • Mars Hotel
Защо изобщо сравняваме? Eдното не отменя другото. Ние ходим семейно на много места, но емоцията, която децата получават от пътуване с класа е съвсем друга.

# 541
  • София
Е, малко крайно ми се вижда да не пускам децата на екскурзии, защото няма да им е толкова комфортно, колкото аз бих искала на мен да ми е. Наистина между семейно пътуване или екскурзия с класа/училището нещата са несравними. Аз изразих мнение, че ми се вижда тежко откъм организация и впечатления екскурзия тип 7 дни - 7 града, но и през ум не ми е минало да не я пусна. И багажа си да изпогуби, голяма работа, това са някакви блузи и къси гащи. А и напълно приех това, което отбеляза Гаргамела:
...Освен това добиваш впечатления от повече места, които после можеш да посетиш индивидуално или семейно....
Това даже лично ни се е случвало - ходила някъде с класа и от вратата ни почва, че трябва и ние да отидем, че тя ще ни заведе да ни покаже място Хикс, ще ни разкаже всичко, което запомнила от екскурзовода. Обикаляли сме около сгради на хотели, в които са спали, за да ни покаже кой бил прозореца на нейната стая, търсили сме онези най-вкусни сандвичи, които яли в центъра на едикойси град. И винаги емоциите са изцяло в положителния спектър. А ефекта върху социализирането, сплотяването на класа, придобиването на навици за самостоятелност, това са само бонуси.

# 542
  • Mars Hotel
Абсолютно съгласна с Мандаринка. Много положителен ефект имат такива екскурзии. Ако пътуваме семейно, всичко ѝ е поднесено на тепсия и организирано до последната запетайка на госпожицата, но ме изненада лятото, че в Барселона купувала заедно с един съученик билети за метрото на цялата група, щото на учителите не им се занимавало да се обясняват на английски какво да купуват и докъде. Никога не е проявявала такава инициативност с нас, даже не ще в ресторант сама да си поръчва. Нека да им е малко некомфортно, така се учат.

# 543
Всеки си знае детето най-добре. Моята си пада малко саможива, освен това целия клас е разделен на групички. Та не им се получава подобна сплотеност. За съжаление. Ние бяхме много сплотен клас и в такъв случай емоцията е наистина уникална, но ако всеки ще е сам за себе си - не мисля.
Определено има някакво вълнение да си сам на път, но минусите на такава екскурзия на мен ми идват вповече.

# 544
Здравейте, чета, чета ама нямам с какво да се похваля . Тази година набора въпреки старанието си е с малко по нисък успех, но здраве да е. Важното е че полага усилия. Обаче от известно време водим разговори за неговите съученици и... бих казала бъдете внимателни.В класа му има две, три деца които пушат ( ако питате мен даже са малко) Доста някак се отказаха да учат при все това, че до миналата година първия срок бяха отличници. Не се знае дето се казва догодина може друг акъл да им дойде, обаче няколко са започнали  да се занимават със хазарт. Правят го онлайн. Аз доста се стреснах. Родителите им вероятно ще разберат трудно. Нямам допир с тях, не ги познавам и нямаме Вайбър група. А вие просто бъдете наблюдателни. Тепърва ще се сблъскват със тези неща, вероятно ще има такива които ще ги карат ,,само да пробват" .  Ох, още съм доста емоционална, но внимавайте и  си говорете.

# 545
Тататунче, добре правиш, че ни предупреждаваш. Непоискан съвет, при следващата РС освен да си поискаш размяна на номерата с част от родителите, или със всички, докато не е почнала класната да говори.
За пушенето, мойта им е свикнала, и в старото и в новото, все отбор пушачи, даже в старото имаше девойка, която сутринта рано - рано се беше нарушила с трева. За хазарт засега, все още няма, дано и да няма де. Сърдитка надали ще се подведе, пък и като няма пари в нея всеки ден, ще и е трудно да прави такива неща. Тя от тези неща бяга като дявол от тамян. Баба и, ходи да си пуска фиш на тотото, кара я да каже числа или да и ги напише, а тя категорично отказва всеки път. То щом това не я влече, какво остава за другото.

Според мен, тези деца явно имат нужда от финанси, които родителите им не им осигуряват.

Мойта от морков качи на банан по Мат., трети пореден. По Био. си оправи моркова на боровинка, по АЕ пък е с боровинка от теста, сега ще чакаме по Гео. да видим какъв ще е резултата. Утре по БЕЛ нямало да правят, закото не били взели още целия раздел, та ще почакаме за него.
Да ви кажа честно, изобщо не знам как успява да се справи с учене и оценки, толкова са шумни в повечето часове, че идея си нямам как разбира какво се преподава, засега само по БЕЛ знам, че са по - кротки. Всички учители са вдигнали ръце от тях, дано съумеят да ги кротнат по някое време. Както чух госпожата по РЕ което каза, май наистина може да стане по - зле, думите и бяха - ако сега сте така, до 12 и в 12 клас ще е още по - зле, какво ще правите тогава?, да видим, дано им мине тая фаза.

# 546
  • Пловдив
Благодаря момичета. Рени работи, имам нов човек в екипа и малко ми идва в повече.
Днес девойката ме накара да я уча как се мери пулс и кръвно. Отворих биологията и останах потресена. Кому е нужно да го учат това? Такива подробности, хванати оттук, оттам, нищо не се разбира. На всичко отгоре го учат на английски. Ма те тези думи на бг на ги знаят. Ако и по другите предмети учат такива простотии-горките деца.

# 547
По Биология и История са ужасно написани уроците...По История учиелката казала да не учат по учебника, защото бил много лошо написан (на Просвета). По Биология имам спомен още от баткото, че беше много подробнен и труден материала. Абе не им е лесно на децата...
Наборката цяла седмица прави контролни всеки ден, че и по няколко на ден. Токова е уморена, че след училище спи и чак като се прибера от работа започва да учи вечерта. Усещам, че успеха ще падне, ама да са живи и здрави само...

# 548
Скоро слушах жена да се оплаква на един мъж, дъщеря и в момента 8 клас, вика на мъжа - аз не помня някога да съм го учила това, тая Химия как са я написали, и за какво им е изобщо, аз където в момента работя с това, и пак не ми е нужно, на тях изобщо няма да им трябва. Беше потресена от учебника.

Защо Рени, не ти ли е в помощ, би трябвало да ти е по - лесно. Но ти ще се справиш, и всичко ще се нареди.

Витка, да са живи и здрави, успеха е до време. Вярно, от значение е, но все пак. Важното е, те да не се предават лесно. И моята спи като се прибере, но не толкова от уроците, колкото от цирка който е около нея. Не знам как издържа на това напрежение.

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 07:23 от Тони🍀

# 549
  • София
Ми то лошо няма да знаят да мерят кръвно. Ама сега е по-лесно да намериш апарат, на който му натискаш едно копче и той мери. Има ги във всяка аптека. Много по-важно е като го измериш да знаеш как да го тълкуваш.

Преди няколко дни гледах “Игри на волята”. Трябваше да решат уравнение за трети клас. Едното момченце десет пъти бърка сметките и се ядосва. Чуди се какво става, че все невъзможни резултати получава. Ама оправи се накрая. И май беше единственият, който изобщо разбра какво искат от него.
Другите - бизнесдама, юрист, зъботехник, манекен, спортисти - гледат като пребозали. Не могат да го прочетат, какво остава да разберат какво значи написаното.
Та ако наистина това остава след училището - една диплома с нулево покритие, какъв е смисълът. Дали от прекалено многото подробности, децата не губят общата картинка?
Учат наизуст някакви неща, които ги пише навсякъде, ама какво значат и как се използват - на кой му пука. Учи се само до оценка.

Всеки нов министър идва с амбициите да търси баланса, но влезе ли си в кабинета и амбициите остават навън.

# 550
Вампирче, тя тая задача беше за 7 клас, двойката Момчил и Виктория я решаваха и накрая след 30 или 40 мин. някъде успяха. Тоз Момчил, дет  уж спечелил второ място май беше, на някакво съзтезание голямо, от много участиници. Същият живеел в Китай от доста години, отишъл да учи там, без да знае и дума на техния език.
Донякъде го разбирам защо се замъчи, то в Китай не учат като нас. Виктория пък ми е чудно защо не му помагаше, еехх помагаше, но някак вяло.

Мисълта на Рени, и беше, че можеше да ги опростят нещата, нека да учат за пулс и кръвно, но не и в подробности. Поне аз така го разбирам. Мойта за да си оправи оценката, ме накара да я препитвам, ми то аз като го видях туй нещо ме втриса. Медик няма да става нали, но и да реши да го направи, това би трябвало да го учат като са студенти или към 11 - 12 клас най - рано. Какво е туй - коя аорта към къде се свързва, как изглежда сърцето и колко тежи, или пък кое беше там нещо си, колко тежало. Сори, но това са неща за бъдещите лекари. Съдови хирурзи ли ще стават, или белодробни лекари.
Във всички учебници е така, едно безумие, пълно е с излишна информация за пубертетите. Както съм споменавала, учителят по История им дал едно издателство, казва неща които ги няма там, защото той ходи с два учебника, и някои неща са във вторшя, дори има такива, които нито в единият ги няма. Кара ги да пишат, но ако си отсъствал,трябва да си поискаш от някого, а повечето не пишат плана. Него пък не го интересува, казва им - да си бил, или пък да си поискал, това е още по - зле. Съучениците са в цирка, но и учителите, някой, май не излизат от там. Както се казва, пълна анархия. Язък за първите впечатления.

# 551
Няма лошо да се учи подробно и задълбочено по всички предмети. Аз поне съм твърдо "за". Проблем е, че в учебниците всичко е написано много много накратко. Затова няма нито запомняне, нито осмисляне.
В случая с биологията. Може всичко да е обяснено с повече текст, а изпитването да е с таблото за кръвоносна система или там каквото учат в момента. Да четат от там термините, а не да се опитват да ги учат наизуст, и да се съсредоточат върху някакво схематично описание и обяснение на процесите.
По история същата работа. Нали учи миналата седмица. В една страничка две десетилетия нацистка Германия. Години, факти. Няма как да разбере и запомни нещо. Този урок трябва да е поне 5-6 страници разказ, в който са вмъкнати няколко имена и години. Тогава вече може и да схване нещо и да запомни основните положения.

# 552
Съгласна съм. Един добъре разказан материал може да бъде запомнен от едно прочитане или още по-добре в час. И тези неща си остават и носят (евентуално) полза в бъдеще.
С нахвърляни факти без логически връзки и контекст е трудно човек да се справи и започва едно зубрене.
По-малкото ми дете има 3 на устно изпитване по бел, някакна граматика. Обяснил какво е със свои думи, дал пример, вместо да изрецитира определенията от учебника. Писала му 3, защото така нямало да се справи на нво.
Колежката й по мат също иска определения наизуст.

# 553
Липсвах ли ви?😁 Ей ме на!
Съгласна съм за учебниците, че са написани така, че нито разбираш, нито запомняш. И това не е от сега. Аз знам повече по история, от разказите на ММ, отколкото от училище. Той от своя страна е имал много добър учител, който им е разказвал и ги е запалил по предмета. И той е ходил по библиотеката да чете. И сега като ми разказва, навързва историята на една страна с друга, какво и как се е случвало по едно и също време. Нещо, което на мен ми е липсвало в учебника.
Иначе младежа се справя някак, чути там нещо. Каквото, такова. Само математиката го мъчи него и физиката. Има нужда от повече време, за да разбере за какво иде реч.
Днес пак си е вкъщи, някакъв вирус е хванал. Имаме електронна бележка и сега тръпна в очакване да видя, дали ще подейства. За сега си седят неизвинени отсъствията. Аз очаквах, че едва ли не веднага се самоизвиняват.
За екскурзиите, както каза и Скиорчето, няма опасност при нас да има. Но и той не е за такова пътуване с автобус, заради гърба. Айде няколко часа ще издържи, но няколко дни, няма как.

# 554
  • София
Вампирче, тя тая задача беше за 7 клас, двойката Момчил и Виктория я решаваха и накрая след 30 или 40 мин. някъде успяха. Тоз Момчил, дет  уж спечелил второ място май беше, на някакво съзтезание голямо, от много участиници. Същият живеел в Китай от доста години, отишъл да учи там, без да знае и дума на техния език.
Донякъде го разбирам защо се замъчи, то в Китай не учат като нас. Виктория пък ми е чудно защо не му помагаше, еехх помагаше, но някак вяло.
Аз нали написах, че задачата е за трети клас. Сега няма да спорим я.
Признавам си, че мен ако ме накарате да правя сметки на ръка ще съм същата картинка. Наборчето си умира от смях с мен като започна да смятам. Ама не е работа на хората, които се занимават с математика да смятат наръка. Съвсем право си беше момчето. Свикнеш ли веднъж с елката, връщане назад няма. Хубавото е, че на повечето състезания тук са разрешени елки. Само на тези по математика са забранени (сигурно има поне 100 причини за това, но аз не се сещам за нито една).
Иначе Момчил си реши уравнението. Нещо повече - реши го няколко (много) пъти, но все получаваше различни отговори. Така де, звучи тъпо, но се виждаше, че знае какво прави. И не приемам твърдението, че в Китай не учат или учат друга математика.

Общи условия

Активация на акаунт