Снимки – спомени от близко и далечно минало - 3

• 445 931
  • 8 977
  •   2
Отговори
# 8 910
  • София
Нямааше ги, а като ги проима бяха ужасно скъпи.

# 8 911
Ок, това ясно, ама каква е разликата с другите? Нали са все кукли?

# 8 912
А на Барбитата какво им е специалното?

Това, че на съвестта им тежат сума ти анорексии...
Докато повечето кукли имат визията на бебета или деца, барбитата са секси мадами с нереално дълги крака, тънки кръстчета, големи бюстове и... се превръщат в неосъзнат идеал за женска визия сред малките момиченца, което повлича след себе си куп проблеми.
Доколкото знам, производителите се осъзнаха и започнаха да ги произвеждат с по-реални телесни пропорции, но вредата, нанесена върху тогавашното поколение, още бере своите плодове.

# 8 913
  • София
В бг случая, по-скоро беше като престиж. Нещо като да имаш дънки през ранните 80 или касетофон или уоук мен.

# 8 914
Да, първите барбита бяха купени от чужбина. После май пуснаха и у нас оригинални, но струваха майка си и баща си. По-късно вече се появиха и по-евтини варианти, след което вече „барби“ наричаха всяка дългокрака кукла.

ПП Допълвам още нещо от старите снимки, защото не мога да пусна нов пост.

Старозагорска архитектура от началото на 20. век:

И коментар от съвременник – Сава Мутафов:

Цитат
Сградата беше на тази част от ул. Иречек, която е южно от ул. Генерал Столетов. Те, и улицата и сградата, отдавна не съществуват. Къщата, дано не лъжа, е строена от крупния земевладелец Стефан Недялков - собственик на Конезавода (след национализацията - ДЗС Стара Загора). През 50-те и началото на 60-те там беше военното окръжие. (От там тръгнах остриган и под строй към казармата.)
Когато събаряха сградата, свалиха керемидите, свалиха дограмата и ... до там. Блъскаха, блъскаха с кирките и най-накрая тръгнаха из махлата да съобщят да си отворим прозорците. Взривиха я. После хората се звериха на арматурата.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 20:23 от Как' Сийка

# 8 915
  • Враца
А на Барбитата какво им е специалното?

Бяха по-красиви и "изпипани" кукли.
Краката и ръцете се сгъваха в коленете и лактите, дрехите бяха красиви и модерни. Косата беше много гладка и красива, можеше да се правят различни прически без косата да се накъсва и да заприлича на калчища.
Също така можеше да се купят допълнителни дрехи, така че да се преобличат. Имаше аксесоари- малки копия на четки за коси, сешоари, легла, дори къщи (аз не съм имала).
В общи линии бяха много красиви и изпипани кукли, нищо общо с останалите.
Да, по едно време се появиха много масово кукли с подобен вид, но качеството не беше същото. Краката не се сгъваха, косата беше грозна, дрехите- също.
Ако мога да сравня от момчешките играчки- все едно обикновена метална количка от СССР без никакви функции, с красива и електрическа кола с дистанционно от Запада Grinning

По никакъв начин не съм мислила за тази красива играчка като за нещо, на което да приличам и да гладувам.
Дори да има такива личности по света, смятам, че се броят на пръстите на едната ръка и затова ги дават за (лош) пример. В днешно време децата почти не играят с кукли, а анорексия пак си има. Точно пък Барби е виновна!

# 8 916
Барби има история. Не е "просто" кукла. В списание "Егоист" бяха пуснали няколко кратки комикса от страница-две с Барби и Кен...

# 8 917
Барби е родена от еротичен магазин, така започва историята и.

# 8 918
Ахам, ахам, точно защото визията на куклите, с които си играят малките момиченца, не влияят върху представата им за света и ролята на жената в него, затова и производителите започнаха да правят барбита със синдром на Даун, барбита с диабет, незрящи барбита и т.н.

# 8 919
И Барби и Кен никога не са в една кутия

# 8 920
  • Майничка
В Прага, в Музея на играчките, има Барби Ивана Тръмп и Кен - Доналд Тръмп.😄

Като дете имах някакво немско барбиподобно, Мариана (така пишеше на етикета), с доста правдоподобни пропорции.

# 8 921
  • Бургас
Скрит текст:
Обожавах китайските тетрадки, които се продаваха през 80-те.
80 листа, с мека, но здрава корица, бели, фини листове, подшити. Беше голямо удоволствие да се пише на тях.
Скрит текст:

Имам една такава тетрадка с рецепти, наистина е с много хубава хартия и твърди корици. Е, вътре са накапани най-популярните рецепти, безпогрешно може да се разбере кои най-често са правени

Така изглежда е тефтера с рецепти на мама, който запазих, след като почина. Все се каня да го препиша, защото с годините някои страници стават все по- нечетливи.
Изгарям от любопитство да ги видя!
Обожавам такива тетрадки и тефтери!

И аз имам такива тетрадки и много си ги обичам и използвам! От рецептите на мама и баба!

Тези захарчета ги виждам за първи път!

# 8 922
Преписала съм си нечетимите вече рецепти. Също от подобни съвременни рецепти съм извадила температура и време за печене. За мен не е опция "пече се до готовност", както е записано в много от старите рецепти. Предпочитам някакво време за печене, като знам че е относително, но поне дава представа.

# 8 923
  • Sofia
Първото Барби/Мател/ взех на дъщеря ми през ‘92год. от магазин за играчки на Витошка,струваше 130лв.
Много си я пазеше,мисля че е още някъде вкъщи.
Шиех ѝ всякакви дрешки.

След 2-3год.станаха малко с по-достъпни цени и за различни поводи ѝ взехме Кен,голяма червена кола кабрио,басейн и още няколко Барби-та.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 23:29 от Doli

# 8 924
Много мечтаех за Барби, но яено е било много скъпо, защото нашите ходеха в чужбина и не ми купиха:(
Проимах като станах на 21г 😅 Е така, за кеф.

Общи условия

Активация на акаунт