КОЛЕДА 2023/2024

  • 123 808
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 1 045
Някой може ли да ми каже, какво означава 1 пакетче канела в рецептата за меденки на Джемма. Това колко грама е?

# 286
  • Мнения: 1 789
Една пакетче канела е 10гр в масовия случай.
 https://m.ebag.bg/kanela-picantina/9612

# 287
  • In Neverland
  • Мнения: 381
Идвам с въпрос, може да е коментирано, извинявам се предварително. Ще има коледен базар в нашето село и искам да приготвя нещичко. Преди 2-3 години правех маслени шприц сладки и станаха много хубави, а и много като бройка, което е идеално за случая. Въпроса ми е ако ги направя от сега ще изкарат ли до 16.12,а последния ден да ги украся. Нямам спомен преди години колко по-рано съм ги правила и предвид, че са с масло, мисля че добре затворени ще изкарат Rolling Eyes

# 288
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Здравейте на всички! ❤️
Вие сте изписали цяла тема, аз докато разбера, че има нова. 🤪
Пейчев, благодаря че поддържаш темата! ❤️

Някой питаше за идеи за украса на меденки без фондан и белтъчна глазура. Използвайте релефи. Каквито и да е може да ползвате( дълбоки, плитки, дървени, пластмасови), но за да се получат  трябва да приложите следният трик. Бях писала миналата година, но ми е трудно да търся в телефона, затова обяснявам пак. Лесно е и можете също да си ги направите. Тази техника може да се приложи и върху линцери или други маслени бисквити. Ако нямате печати или изрязан валяк, може да използвате всякакви подръчни релефи. Аз използвам изрязани с лазер украшения за елха. А трика е лесен. След като сте минали с валяка или печата, изрязвате формичките и слагате на хартия за печене. Още суровите меденки или бисквитки, минавате с четка (най-добре мека четка за боядисване или рисуване или нещо подобно- при нас продават специални, но не силиконова), която е потопена в какаова вода. Да, какао (около една кафяна лъжичка) разтворено във вода (около 50 мл.) и прецедено. Течността не трябва да е гъста, по-скоро рядка. Какаовата вода оставя във вдлъбнатинките, при печене водата се изпарява и оставя този ефект. Успех на всички. Може да се направи и с по-гъсто кафе.
Ето моите опити от миналата година.




Иначе, още не съм започнала с печенето, но вече ме сърбят ръцете и предполагам, че ще започна в неделя.

ПС. Между другото, при тази техника, дори и да се надуят повече бисквитките или меденките и да изгубят самият релеф, какаовите печати остават като отпечатък,  така че пак е много красиво.

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 14:41 от natalyna

# 289
  • Мнения: 2 314
Аз си купувам шоколад /тъмен, млечен и бял/ на калети от Змееборец, вземам по килограм и по празниците даже не ми стига  Simple Smile
По-рядко съм вземала и от Сладката къща, но ми е по-неудобно като местоположение, иначе шоколадът им е хубав.
Също ползвам от какаото на Лидл, но не и кувертюра им.
Канелата може донякъде да се замести с махлеб - ароматът е по-лек, но доколко ще допадне на вкус, не знам.
И синът ми казва, че никак не понася канела, а сърце не ми дава да му кажа, че има в състава на любимите му бабини негърчета /почти като меденки са, но на топчета, с кремов пълнеж, шоколадова глазура и рисувани очички/, които и сега правя след мама. Грях, не грях - мълча си...Мълчете си и вие Simple Smile

Може ли да споделиш рецептата за негърчетата?

# 290
  • Мнения: 2 376
Hekata..., може ли рецептата за маслените шприц сладки?
Преди време си купих електрически шприц от Лидл, пробвах разни рецепти един, два пъти - не ми се получиха и го зарязах. Затова ще се радвам да пробвам изпитана рецепта. Hug

# 291
  • In Neverland
  • Мнения: 381
По тази рецепта ги правих, 99% съм сигурна, че от тук съм я краднала Grinning https://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0 … 0%B4%D0%BA%D0%B8/

# 292
  • Мнения: 7 970
Скрит текст:
Аз си купувам шоколад /тъмен, млечен и бял/ на калети от Змееборец, вземам по килограм и по празниците даже не ми стига  Simple Smile
По-рядко съм вземала и от Сладката къща, но ми е по-неудобно като местоположение, иначе шоколадът им е хубав.
Също ползвам от какаото на Лидл, но не и кувертюра им.
Канелата може донякъде да се замести с махлеб - ароматът е по-лек, но доколко ще допадне на вкус, не знам.
И синът ми казва, че никак не понася канела, а сърце не ми дава да му кажа, че има в състава на любимите му бабини негърчета /почти като меденки са, но на топчета, с кремов пълнеж, шоколадова глазура и рисувани очички/, които и сега правя след мама. Грях, не грях - мълча си...Мълчете си и вие Simple Smile

Може ли да споделиш рецептата за негърчетата?
Разбира се, но ако имаш твоя сполучлива рецепта за меденки и си свикнала с нея, е напълно подходяща.
Аз от същото тесто правя и меденки, затова уточнявам.   
И така, рецептата:

Скрит текст:
Негърчета-меденки на мама Добринка

Продукти:
За тестото:
2 яйца
1 ч.ч.олио
1 ч.ч. захар
1 бурканче от пюре мед /*5-6 с.л.
2 ч.л.сода
2 с.л.канела/*аз слагам 1 с.л., зависи и от канелата - ароматът е с различна интензивност
2 ванилии
брашно за средно меко тесто (около 450-480 гр, най-добре след след 400 гр да се добавя по малко)

За крема:
125 г меко краве масло
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. смлени орехи
1 ванилия
2 с.л. пудра захар
трохите от меденките

За глазурата:
200 гр шоколад, 1-2 с.л. олио
 
Приготвяне:
Яйцата се разбиват с олиото /само с бъркалка, без миксер/, добавят се останалите продукти и се замесва средно меко тесто, докато спре да лепне. Оформят се сравнително еднакви по големина топчета /колкото орех приблизително/ и се подреждат върху хартия за печене в тави. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 7-8 минути /*за всяка фурна при първо печене времето да се следи, даденото е ориентировъчно/.
Още докато са топли меденките, с остър нож се издълбават в основата /*получава се нещо като издълбан конус/ и трохите се отделят за приготвяне на крема.
Крем: Маслото се смесва с топлото мляко постепенно и с разбъркване /достатъчно е с бъркалка, не е нужен миксер/, добавят се останалите продукти и сместа се разбърква добре.
Глазура: Шоколадът се разтопява на водна баня /аз разтопявам 2/3 и 1/3 добавям после във вече разтопения шоколад, като разбърквам до разтопяване на целия шоколад/, добавя се олиото и се разбърква до поемането му. 
Издълбаните меденки се пълнят с крем и се слепват по две. Потапят се до 1/3 или половината в шоколада и се оставят на хартия да стегне глазурата. Съхраняват се в плътно затворена метална кутия на хладно, може и в хладилник.

* Мама правеше с тънка кука за плетене точки като очички /долу горе с големина на лещено зърно/ и заприличваха на човечета, но синът ми вече е на 36 г и не правя очички Simple Smile. Инструментът може да е всеки, който е подходящ или шоколадът да се излее в малък пош, на който да се отреже много малка дупчица, колкото да прави точиците. 

# 293
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Hekata..., може ли рецептата за маслените шприц сладки?
Преди време си купих електрически шприц от Лидл, пробвах разни рецепти един, два пъти - не ми се получиха и го зарязах. Затова ще се радвам да пробвам изпитана рецепта. Hug
При този тип рецепти е важно тестото да е студено, докато се работи с него  защото иначе не държи форма и трудно се отделя от от шприца. Иначе и аз имам подобна рецепта, макар че използвам машинка за мелене на месо.
Hekata..., имат доста масло този тип сладки и си мисля, че не е проблем да издържат. Ако не искаш да рискуваш, можеш да го замразиш.

# 294
  • Велико Търново
  • Мнения: 167
Здравейте на всички! Да се включа и аз малко в темичката 😊 Аз съм в коледно настроение още от началото на Октомври 🤦😅 Щерката и тя дава зор да украсим дома, но някак си искам да изчакам поне до 1.12.
При нас задължително за Коледа от сладките трябва да присъстват меденките, линцерови сладки, сладки прасковки, скалички  и задължително торта - тази година мъжо ми си е поръчал червено кадифе 😁. Решила съм да допълня и да опитаме рохличките и още нещо, което още не съм решила какво да е.
До сега не съм замразявала теста, но тази година ще ми се наложи. Та въпроса ми е кои от тестата за тези сладки търпят замръзяване и колко време мога да ги държа замразени? Идеята ми е на 16 и 17 да изпека меденките, линцерите и рохличките, като тогава ще готвя паралелно и по други поводи, та искам малко да се улеснят и да не замесвам в тези дни и теста.

# 295
  • Мнения: 7 970
Hekata..., може ли рецептата за маслените шприц сладки?
Преди време си купих електрически шприц от Лидл, пробвах разни рецепти един, два пъти - не ми се получиха и го зарязах. Затова ще се радвам да пробвам изпитана рецепта. Hug
При този тип рецепти е важно тестото да е студено, докато се работи с него  защото иначе не държи форма и трудно се отделя от от шприца. Иначе и аз имам подобна рецепта, макар че използвам машинка за мелене на месо.
Hekata..., имат доста масло този тип сладки и си мисля, че не е проблем да издържат. Ако не искаш да рискуваш, можеш да го замразиш.
Веднъж си преохладих тестото, изглежда, и едва излизаше от формата. Работя направо с току що приготвеното тесто и не лепне, но аз използвам еднократен пош и метален накрайник, нямам никакъв проблем с излизането на тестото от формата.
За замразяването: всички маслени теста могат да се замразяват и редовно го правя, за меденки не съм пробвала.

# 296
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Кубратова,  да наистина тестото трябва да е студено, но не твърдо, иначе може да счупи шприца. За пош пък е по-удобно да е по- меко.✌️

# 297
  • Мнения: 7 970
Кубратова,  да наистина тестото трябва да е студено, но не твърдо, иначе може да счупи шприца. За пош пък е по-удобно да е по- меко.✌️
Аз затова предпочитам пош и накрайник - меся, сипвам, пека и ям за по-малко от час Simple Smile
За който щеше да прави торта Червено кадифе за Коледа: Подхвърлям идея за подходяща за случая декорация /замених традиционната с бял ганаш в края, само в средата е с трохи от блата/, че такава правих преди 2 години за едната къща /по празниците разпределям торти и сладкиши за три къщи, при това отделно приготвям и за два рождени дни по същото време/. Тази година дори не знам още какво точно ще правя. Само гледам вашите красоти и се радвам на ентусиазма ви, моят нещо се е спихнал Disappointed

Извинявам се, че снимката е в общия вид на цялата маса, но не съм снимала по-рано, а тук сме вече на кафето и шампанското Simple Smile

# 298
  • Мнения: 7
Здравейте , бихте ли ми дали рецепти за сладки без  печене , тъй като за момента няма как да използвам фурната? Благодаря предварително!

# 299
  • под тепетата
  • Мнения: 11 317
Ето, но трябва да имаш цедка за чай, с нея стават по-лесно.
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1189.html?m=1

Общи условия

Активация на акаунт