КОЛЕДА 2023/2024

  • 123 734
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 2 860
Здравейте!
Знам, че въпросът с маслото е обсъждан доста, но към днешна дата имате ли наблюдения от къде е най-изгодно да си закупя едни 2-3 кг? (За Стара Загора, ако има значение)

И да се похваля, че в любимият ми магазин за здравословно хранене се оказа, че има от тази интересна захар Панела, така че този продукт вече ми е осигурен Blush
Купувам страшно вкусно масло от хасковска фирма,която 2 пъти месечно идва в Стара Загора. Хората пускат обяви във Фб групата Хранкооп Стара Загора ,фирмата е Ветил, а цената на маслото е 20.50 за кг.
Вече около година поръчвам от тях сега за сладкоправенето също  съм заредила няколко килограма.

# 331
  • София
  • Мнения: 12 785
Купих сусамов тахан от Лидл.
Може ли да ми препоръчате коледни сладки /сладкиши с него?
П. П. Видях на първа страница рецепти от "Вкуснотека", но бих се радвала и на други предложения. Благодаря!

Сладки с тахан и петмез

Сладки с тахан

# 332
  • In transit
  • Мнения: 14 430
И аз го харесвам. На каква цена ще е?
Сега проверих -  3.89лв е цената за 250г.

Във Варна продават ли някъде във физически магазин въпросната захар Панела?
Да, последно я взех от италианския ВиаУно. Ако там няма, виж в био магазина от долната страна на Вива-та или в Килерь.
Ако не ти се обикаля вземи от тъмната Демерара, която показах преди няколко страници. Има няколко вида тъмна Демерара, тази стои, като пясък в пакета, не като захарни кристали.

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 15:44 от Mikkey

# 333
  • Мнения: 6 362
Аз моите ги направих с мусковадо. Еми, станаха чудесни. Нямам база за сравнение обаче.
Хрумна ми да направя алфахорес изрязани с печати елхички и снежковци, да ги слепя с дулсе, отстрани да ги овалям в кокосови стърготини, като на тестото за  елхичките   капна зелена боя.  Мисля че това ще е гвоздеят ми тая година. У дома алфахорес се харесват много, топят се в устата .

# 334
  • Sofia
  • Мнения: 4 848
G.D., Има ли я някъде рецептата за алфахорес?

# 335
  • Мнения: 1 706
На 1-ва страница я има.Дори две рецепти.

# 336
  • Мнения: 7 964
Аз моите ги направих с мусковадо. Еми, станаха чудесни. Нямам база за сравнение обаче.
Хрумна ми да направя алфахорес изрязани с печати елхички и снежковци, да ги слепя с дулсе, отстрани да ги овалям в кокосови стърготини, като на тестото за  елхичките   капна зелена боя.  Мисля че това ще е гвоздеят ми тая година. У дома алфахорес се харесват много, топят се в устата .
Аз такива правих преди много години и даже неслепени, но заскрежени ги ползвах за декорация на правоъгълна бяла торта - просто ги набодох в единия ъгъл. От тази торта нямам снимки, но изглеждаха добре. Само са малко крехки и трябва внимателно да се борави с тях, моите елхички бяха високи и им треперих Simple Smile
И на нас са ни любими. Даже вчера си наглеждах запасите от царевично нишесте, че се каня пак да правя.  
Напоследък правя бисквити от едно мързеливо като начин на приготвяне тесто, което може и да се шприцова, и да се прави на форми, като в последния случай по усет може да се добави още малко брашно, че всяко има различна хигроскопичност - слагам в скрит текст рецептата, а по-късно ще проверя и за снимки, ако имам, но там си е до фантазия на оформяне:

Скрит текст:
Продукти:
250 гр меко краве масло
130 до 140 гр пудра захар
щипка смляна морска сол
2 жълтъка
340 гр брашно
1 ванилия

Приготвяне:
Смесват се маслото, захарта и солта и се разбъркват с шпатула или бъркалка /не се ползва миксер/, добавят се последователно един по един жълтъците, отново се разбърква до усвояването им и накрая брашното с ванилията. Получава се много меко тесто, което не се меси, а само колкото да се събере /така става по-ронливо и крехко тестото, не е твърдо/.
Ако правя шприцовани бисквити, направо го прехвърлям в пош с накрайник и веднага правя бисквитите, а ако ще се разточва - завивам във фолио и след половин час може да се работи - в този случай вече на проба. Най-често разделям тестото на две части и от половината шприцовам бисквити, а другата половина изрязвам на цветя или кръгчета и после щприцованите топя половината в шоколад и ядки, а другите слепвам с различни кремове - ганаш, маслен с крокан или маскарпоне с дулсе де лече /както при алфахорес/.
И най-мързеливият вариант, но се получават много вкусни бисквити с кафето - изрязаните бисквити намазвам с четка с белтък и посипвам обилно със захар.
Всички варианти пека на 180 градуса 8-9 минути до бледорозово в краищата, но знаете - всяка фурна е различна и трябва да се следят при първата тава.
Това са последните и са слепени с маслен крем, отгоре с шоколадова глазура и смлян шам фъстък.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 19:00 от Кубратова

# 337
  • Мнения: 1 642
Лилави картофени бонбони с кокос



и видеото тук

Таханови бисквити с кокосово брашно ( без глутен, без млечни)  - меки и дъвчащи

# 338
# 339
  • Мнения: 3 465
Първи коледни сладки.

# 340
  • Мнения: 2 375
Първи опит за коледно пънче. Не всичко е по оригиналната рецепта, защото не успях да карамелизирам кафявата захар,  беше ме страх да не я изгоря и накрая карамелизирах бяла захар.
Скрит текст:





# 341
  • Мнения: 7 964
Чудесно изглежда пънчето! Ти да не си скрила една част само за фотосесия? Такива неща обикновено се изяждат веднага, особено в почивни дни Simple Smile

# 342
  • Мнения: 2 375
Кубратова, почти позна. Simple Smile
Правих и едни сладки шишарки, които се изядоха преди да успея да снимам. Така че за пънчето бях светкавична със снимките. Grin

# 343
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 761
Ох, аз правих 2 дози
https://www.mycookingcreations.com/2022/11/speculoos-biscotti-al … cannella.html?m=1
Хапнахме  4 мата вкъщи, дъщерята занесе на компанията и на брат ми и останаха 10 тина. Много са вкусни. Брат ми поръча и за Коледа да му направя. Ще търся килимче или точилка с печати.
Скрит текст:

# 344
  • София
  • Мнения: 6 660
Да ви се опача какво сътворих днес. Доза меденки на Джули ще бъркам. Първо, включих миксера в контакта, а той се оказа врътнат на най-висока степен и в резултат всичко в брашно. Изчистих, ревейки, омесих, точихме с малката, почваме да печем, брей, първата тава меденките едини такива си остават, каквто сме ги изрязали. Грам не се надуват. А сега де. Не е като да ги правя за първи път. Чета пак рецептата, содата съм забравила. Голяма бяла птица съм. Сега имам една голяма кутия обикновени бисквите с вкус на меденки Sad Ама така е като почвам да правя, докато съм в супер гадно и подтиснато настроение. А така се надявах това да ме разсея и да ми дойде поне малко настроението. Другата седмица пак, втори опит.

Общи условия

Активация на акаунт