КОЛЕДА 2023/2024

  • 123 715
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 405
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 893
Здравейте! Обръщам се към вас с молба за идеи. На Бъдни вечер сме в майка ми, на Коледа в свекърите. Естествено те са се подготвили хората, то аз винаги нося нещо допълнително към трапезата освен коледни сладки и подаръците им. И тук идва проблема ми, изчерпах се, не мога да измисля нищо, което е добавка към астията, защото основните те са си ги направили така или иначе. На Бъдни вечер съм носила ориз с маслини, чушки пълнени с боб и разядка с чесън и патладжан. На Коледа всяка година нося солена картофена торта. Дайте ми идея, моля, за нещо вкусно. Simple Smile))

Направи една дъсчица с мезенца



Може и в сладък вариант



За Бъдни вечер може постна, с маслини, кисели краставички, малки сармички, лютеница, пресни зеленчуци, ядки

# 406
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Туна, първата дъска ми легна на сърцето. Аз мога друго да не ям, освен нея. Grinning Само вино да има.

# 407
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Здравейте, ако не греша преди време се търсеше такава подложка, днес сутринта видях в Кауфланд 2 броя в опаковка за 8.99 лв
Скрит текст:
Мики беше писала, че е купила от Змееборец, пък нещо не успях да ги открия на страницата и сега твоята информация ми идва точно навреме, благодаря! Ще променям маршрута на ММ довечера Simple Smile
Канех се, прочее, ако не намеря, да ползвам на Икеа силиконовите подложки против плъзгане на килими, че имам едно руло от тях и си режа за разни цели, не само за килими. Естествено, няма да пека бисквитите върху тях, а ще ги ползвам само да оформя решетка на дъното на бисквитите, като подложа формата под хартията, на която ще ги изрязвам и притисна тестото с точилката преди изрязването. По-сложно е като технология, но се надявах да се получи, не съм пробвала.
Ако взема подложки от Кауфланд, няма да се затормозявам с подръчния вариант, но някому може все пак да е полезно като идея.

Кубратова, може да не ти се получи с това икейско килимче, защото смисъла на оригиналното килимче с дупки, не е толкова отпечатъка, а по-скоро равност на долната част на бисквитките, която за съжаление не се получава при печене на хартия или дори силикон. При маслени сладки без набухвател, може и да се получи, но при меденките често се получават неравности. Иначе аз имам такова килимче с дупки, но установих, че повече ми харесва особено при меденките, точно горната, закръглена част, ако ме разбирате за какво говоря.

# 408
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Наталина, идеята на тези микроперфорации е равномерното преминаване на топлината през печивото, а това, че отдолу стана на квадратчета е само екстра, която е ефектна и се търси от повечето хора.

Вече има и такива тави за тарт, за да се изпича кората равномерно.
Скрит текст:

Другите силиконовите, като показаните по-горе в Кауфланд и Икеа са удобни, за да не ти се изцяпа дъното на тавата, ако печеш нещо, да заместят хартията за печене или да разточиш нещо на него. За сладки не са много удобни, както е писала и Наталина.

# 409
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Наталина, идеята на тези микроперфорации е равномерното преминаване на топлината през печивото, а това, че отдолу стана на квадратчета е само екстра, която е ефектна и се търси от повечето хора.

Вече има и такива тави за тарт, за да се изпича кората равномерно.
Скрит текст:

Другите силиконовите, като показаните по-горе в Кауфланд и Икеа са удобни, за да не ти се изцяпа дъното на тавата, ако печеш нещо, да заместят хартията за печене или да разточиш нещо на него. За сладки не са много удобни, както е писала и Наталина.

Микки да, аз това се опитах са обясня, че целта им е равно изпичане.🤗

# 410
  • Русе
  • Мнения: 6 344
Този път съм в правилната тема Satisfied
Продължаваме с тренировките за Коледа. Чешки бисквитки - много приличащи на нашите ореховки, но слепени с крем или течен шоколад. Ммммммммммм.............

Чешки лешникови бисквитки

# 411
  • Мнения: 7 964
Благодаря, момичета, за изчерпателните коментари за килимчетата.
Не знам от какво зависи, но моите бисквити обикновено са равни, плоски отдолу, рядко някоя се деформира и сякаш се случва при преместването от килимчето, на което ги изрязвам, на хартията в тавата. Забелязала съм също, че се случва с по-тънките бисквити, както и ако пека в по-тънка тава. Ама да има и за майстора преди сервиране, то сладки без брак, от който да опиташ или без криви торти, които да изравниш ...Simple Smile
Затова търсех повече декоративния ефект. Иначе съм наумила да си купя такива перфорирани тави, но намирам все алуминиеви, на които е отбелязано ръчно измиване и това ме възпира все още Simple Smile  
Ще видя на Змееборец дали не са подходящи за миялна.

# 412
  • Мнения: 1 141
peych, благодаря ти, вероятно ще избера патладжаните за Бъдни вечер.
tunata, мноооого ми допадна идеята ти, но ще ми е доста сложно с пренасянето на платата. Благодаря и на теб  Simple Smile)

# 413
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Днес в една от групите ми във Фейсбук дискутирахме различни идеи за подаръци за приятели и познати,  та се сетих за много обичаният тук "Печен чай" което всъщност е сгъстен пунш в бурканче. Пускам рецептата, ако някой иска да пробва:

Печен чай

*1кг по възможност свежи плодове, но може да добавите и замразени ( оставяте да се размразят леко). По-кисели са по-вкусни, защото в рецептата има доста захар.
Например:

300г ябълки, обелени и нарязани на късчета
300г портокали
200 грама круши ( може и дюли)
200г малини или други дребни плодове
* 600г захар
* подправки - 1 пръчка или 1/2 ч.л. канела и/или ванилия, 6 зърна карамфил,  1 звездовиден анасон.
1 нарязан на късчета био лимон и с кората.
По желание 100 - 150мл ром или ликьор

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 220°С
В дълбока тавичка се слагат измитите и
нарязани на късчета плодове, посипват се със захарта, лимона, подправките, покриват се с алуминиево фолио и се пекат 30 мин. После  махнете фолиото  и печете около 15 мин, като разбърквате от време на време.  Достатъчно е да се разбърква 3-4пъти.
Плодовете трябва да пуснат своят сок. След изпичане прибавете алкохола по желание и сложете в малки бурканчета още горещата смес. Затворете добре и обърнете с капачката долу. След изстиване приберете на хладно място. Издържа цяла зима.

От така приготвената смес,  слагаме по 3 -4 лъжички в 250 мл. чаша за чай и заливаме с гореща вода. Получава се вкусна, загряваща и ароматна напитка.

# 414
  • Мнения: 43 911
Много интересна рецепта. А колко бурканчета (и тяхната големина) излизат в готов вид?

# 415
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Много интересна рецепта. А колко бурканчета (и тяхната големина) излизат в готов вид?

Това зависи от големината на бурканчетата, но да кажем поне 5 -6 бурканчета от бебешко пюре.

# 416
  • Русе
  • Мнения: 6 344
Скрит текст:
Днес в една от групите ми във Фейсбук дискутирахме различни идеи за подаръци за приятели и познати,  та се сетих за много обичаният тук "Печен чай" което всъщност е сгъстен пунш в бурканче. Пускам рецептата, ако някой иска да пробва:

Печен чай

*1кг по възможност свежи плодове, но може да добавите и замразени ( оставяте да се размразят леко). По-кисели са по-вкусни, защото в рецептата има доста захар.
Например:

300г ябълки, обелени и нарязани на късчета
300г портокали
200 грама круши ( може и дюли)
200г малини или други дребни плодове
* 600г захар
* подправки - 1 пръчка или 1/2 ч.л. канела и/или ванилия, 6 зърна карамфил,  1 звездовиден анасон.
1 нарязан на късчета био лимон и с кората.
По желание 100 - 150мл ром или ликьор

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 220°С
В дълбока тавичка се слагат измитите и
нарязани на късчета плодове, посипват се със захарта, лимона, подправките, покриват се с алуминиево фолио и се пекат 30 мин. После  махнете фолиото  и печете около 15 мин, като разбърквате от време на време.  Достатъчно е да се разбърква 3-4пъти.
Плодовете трябва да пуснат своят сок. След изпичане прибавете алкохола по желание и сложете в малки бурканчета още горещата смес. Затворете добре и обърнете с капачката долу. След изстиване приберете на хладно място. Издържа цяла зима.

От така приготвената смес,  слагаме по 3 -4 лъжички в 250 мл. чаша за чай и заливаме с гореща вода. Получава се вкусна, загряваща и ароматна напитка.

Natalyna, интригуваща рецепта. Да попитам - няма ли опасност при печенето плодовете да се запенят и изкипят от тавата. Колко дълбока да бъде тя?

# 417
  • софия
  • Мнения: 31 082
Natalyna, в бурканчетата сипваме само сока без плодовете, нали?

# 418
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Скрит текст:
Днес в една от групите ми във Фейсбук дискутирахме различни идеи за подаръци за приятели и познати,  та се сетих за много обичаният тук "Печен чай" което всъщност е сгъстен пунш в бурканче. Пускам рецептата, ако някой иска да пробва:

Печен чай

*1кг по възможност свежи плодове, но може да добавите и замразени ( оставяте да се размразят леко). По-кисели са по-вкусни, защото в рецептата има доста захар.
Например:

300г ябълки, обелени и нарязани на късчета
300г портокали
200 грама круши ( може и дюли)
200г малини или други дребни плодове
* 600г захар
* подправки - 1 пръчка или 1/2 ч.л. канела и/или ванилия, 6 зърна карамфил,  1 звездовиден анасон.
1 нарязан на късчета био лимон и с кората.
По желание 100 - 150мл ром или ликьор

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 220°С
В дълбока тавичка се слагат измитите и
нарязани на късчета плодове, посипват се със захарта, лимона, подправките, покриват се с алуминиево фолио и се пекат 30 мин. После  махнете фолиото  и печете около 15 мин, като разбърквате от време на време.  Достатъчно е да се разбърква 3-4пъти.
Плодовете трябва да пуснат своят сок. След изпичане прибавете алкохола по желание и сложете в малки бурканчета още горещата смес. Затворете добре и обърнете с капачката долу. След изстиване приберете на хладно място. Издържа цяла зима.

От така приготвената смес,  слагаме по 3 -4 лъжички в 250 мл. чаша за чай и заливаме с гореща вода. Получава се вкусна, загряваща и ароматна напитка.

Natalyna, интригуваща рецепта. Да попитам - няма ли опасност при печенето плодовете да се запенят и изкипят от тавата. Колко дълбока да бъде тя?

Пейч, аз съм опитвала такъв чай, но не съм правила. Аз бих ги сложила в дълбоката тава на фурната. 1кг плодове, звучат много, но не са толкова много наистина, а и захарта се стопява. Ще взема са купя утре продуктите и ще пробвам в неделя.


Natalyna, в бурканчетата сипваме само сока без плодовете, нали?
И плодовете разбира се. Така е по-вкусно.

# 419
  • Мнения: 1 160
Понеже в темата за кулинарни въпроси никой не ми отговори Disappointed, се надявам тук да открия някоя добра кулинарна душа, с желание да помогне и да даде пропорции за меденки, които се правят само от следните продукти - масло, кафява захар, мед и брашно. Маслото се рзтопява, прибавят се захарта и меда и се бърка на слаб котлон. Като се събере на топка се изважда от тенджерата и на плота се измесва с брашното.

Общи условия

Активация на акаунт