МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 19

• 47 690
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
Bibi, не е добре спермограмата, честно казано ММ е с подобна и да не те лъжа естествено забременяване трудно ще стане. Дори и да имате перфектна морфология, тя няма да компенсира ниския брой. Щом това е първата спермограма която пускате, моят съвет е да повторите изследването на още едно място, за да се потвърди диагнозата. И от тук насетне най-важното нещо е добър уролог-андролог, който да открие причината. Проверете следващият път и ДНК фрагментацията за най-пълен анализ, ако тя е добре, ще има повече надежда.

ПП Обикновено има права корелация между нисък брой и морфология, т.е. често ниският брой е съчетан с не много добра морфология, но нека първо излязат резултатите и ако желаеш пак може да публикуваш, за да обсъдим.

# 106
BIbi, на мъжа ми беше подобна спермограмата. Както споменаха и по-долу, да го прегледат за варикоцеле.

Миналата седмица оперираха ММ за варикоцеле 3-та степен. Днес беше на контролен преглед, всичко върви добре засега.
Колко време след операцията пуснахте спермограма - 3-4 месеца?

# 107
Le Strange, ММ се оперира септември тази година. Обикновено резултати има в най-добрия случай след 3 месеца. Но повечето източници и лекари казват, че подобрение трябва да се очаква между 6 месеца и 1 година. Ние специално с ММ сме решили, за да не се депресирсаме излишно да изчакаме 6 месеца поне, защото за някои случаи 3 месеца е твърде рано и може да са все още влошени резултатите, което ще ни повлие негативно емоционално. А пък се надяваме да разберем за подобрението и по неконвенционалния начин още преди 6-те месеца. Wink Късмет на вас!

Bibi споделям меннието на момичетата по-горе задължително да го прегледат за варикоцеле, макар че при нас чак третият уролог ни го откри.

# 108
И ние бяхме септември за варикоцеле, но януари края ще пускаме нова спермограма. При нас за съжаление се появи хидроцеле след операцията, и сега пие лекарства - по-скоро нещо като хранителни добавки с идеята да се оправи. Не е приятно изобщо, боли си го, не може да седи удобно на стол. Няма подобрение за сега, така че ще видим януари какво се случва, за да се ориентираме.
Може да се окаже, че хидроцелето пречи и да трябва нова операция. А тя е доста неприятна до колкото четох. Но ще го мислим.

Аз все пак всеки месец се надявам на чудо Joy

# 109
И ние бяхме септември за варикоцеле, но януари края ще пускаме нова спермограма. При нас за съжаление се появи хидроцеле след операцията, и сега пие лекарства - по-скоро нещо като хранителни добавки с идеята да се оправи. Не е приятно изобщо, боли си го, не може да седи удобно на стол. Няма подобрение за сега, така че ще видим януари какво се случва, за да се ориентираме.
Може да се окаже, че хидроцелето пречи и да трябва нова операция. А тя е доста неприятна до колкото четох. Но ще го мислим.

И аз така всеки месец се надявам на чудо 😄 Надявам се при всички вас скоро чудото да е налице.
Вие естествено ли пробвате или сте на ИКСИ/инвитро?

# 110

И аз така всеки месец се надявам на чудо 😄 Надявам се при всички вас скоро чудото да е налице.
Вие естествено ли пробвате или сте на ИКСИ/инвитро?

Естествено. Той много се надява да се оправят нещата и да не се налага друго. Пък и аз уж се опитвам да съм спокойна, но сякаш всеки месец се обезкуражавам, а пък тепърва започва всичко.
Януари ще споделя дали има подобрение и какво става.. Стискам палци на всички от сърце!!!!

# 111
Ние с ММ май ще предприемем тежката стъпка след нова година да отидем на една консултация, и евентуално да говорим за инвитро. Ние бяхме с тератозооспермия 3% по Крюгер и хипоспермия едва 0.8мл количество, та до колкото знам май можем и по фонда да кандидатстваме ще видим 😀 До НГ ще си починем и ще се отърсим от тези мисли.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 18:11 от аНонИмнАа.

# 112
Здравейте, на 33 години съм. Вчера направих разширена спермограма за първи път в живота ми. Моля да коментирате резултатите, както и да споделите вашето мнение и да дадете насоки. Основният въпрос е как да се направи бебе.

# 113
Johny, добре е като цяло спермограмата (надявам се е правена в репродуктивна клиника), но има някои неща, които е хубаво уролог да ги коментира. Имаш по-голям от нормалния обем на спермата от 8 мл, при нормални граници до 6, но мисля, че това не е проблем, защото една съфорумка скоро беше споменала, че мъжът ѝ също има хиперволемия и сега е бременна. Заради хиперволемията донякъде имаш доста голям брой на сперматозоиди - 500 милиона, което на пръв поглед звучи идеално, но трябва да се има предвид, че тези 500 млн. са от обем 8мл., което е двойно на средното за референтните граници (3-4 мл.). Когато се погледне концентрацията на милилитър вече е по-реалната картинка, но дори и там стойностите са много добри. Морфологията  е много добре - 6%, подвижността обаче малко куца, което означава, че потенциално сперматозоидите биха имали трудност да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят. Отделно има завишени левкоцити, което може да навежда към наличието на инфекция, но това лекар трябва да го каже. Има и гранични стойности на днк фрагментацията, които е добре да се подобрят, защото тя е от най-голяма важност за създаването на здрав емрбион. С две думи, ако бебето се бави, направете консултация с уролог за теб и гинеколог за партньорката, за да се направят повече изследвания и да се потърси проблем. За момента не мисля, че мъжкият фактор в твоя казус е проблем, но за да се подобрят някои аспекти от спермограмата може да обмислите начина си на живот, включително хранене, добавки и спорт.

# 114
S.G.C. благодаря ти за отговора, смятам следващата седмица да отида на консултация с уролог андролог. Бихте ли ми препоръчали някой конкретно. Ще се радвам и на още мнения от по-опитните от мен съфорумци. Иначе за спермограмата - направена е в лаборатория, но не в клиника за асистирана репродукция.

Последна редакция: пт, 01 дек 2023, 18:41 от johnnyb

# 115
S.G.C. благодаря ти за отговора, смятам следващата седмица да отида на консултация с уролог андролог. Бихте ли ми препоръчали някой конкретно. Ще се радвам и на още мнения от по-опитните от мен съфорумци. Иначе за спермограмата - направена е в лаборатория, но не в клиника за асистирана репродукция.

Веднага я разпознавам бланката от Геника Joy

Д-р Милен Кацаров се води най-добър в момента. Ние освен при него бяхме и при д-р Николай Милушев в Токуда. И двамата бяха единодушни.

# 116
Ако е правена в Геника, е Ок също. За доктор също мога да препоръчам Д-р Милен Кацаров.

# 117
Здравейте , отново! Току що видях , че морфологията вече е излязла . Не знам какво да мисля , почнах да чета в нета , но просто още повече се притеснявам от написаното там . Навсякъде пише , че трябва да се направи още една спермограма , за потвърждение на тази диагноза от заключението : олиготератозооспермия

# 118
Здравейте , отново! Току що видях , че морфологията вече е излязла . Не знам какво да мисля , почнах да чета в нета , но просто още повече се притеснявам от написаното там . Навсякъде пише , че трябва да се направи още една спермограма , за потвърждение на тази диагноза от заключението : олиготератозооспермия
Така е, морфологията не е ок. Моя мъж беше с 2% което е горе долу същото.. откриха му варикоцеле и се оперира в началото на годината, след няколко месеца забременях естествено. Така че мисля че не трябва да бързате да се отчайвате. Най-добре консултация с добър уролог и да се направи преглед за варикоцеле. След това вече, ако доктора е добър, той знае какво прави Simple Smile

# 119
Здравейте на всички. Бих искала да започна оттам, че темата и всички мнения малко или много освен чисто като информация, ми дава и надежда, че и нашето чудо ще се случи.
Лятото имах положителен тест за бременност, но след два дни ми дойде. Напрвихме си изследвания в репродуктивна клиника. Хормони и имунологични. Единствено имах завишени NK клетки. Коментара беше, че е необходимо вливане по схема.
Мъжът ми си направи спермограма. Доктора, я коментира като добра и до там.
След още месеци на неуспех, потърсихме друг специалист, за да изкоментира нашите изследвания.
Бях честно казано, изненадана от чутото. Каза, че спермограмата не изглеждала добре и, че евентуално с прием на витамини биха се подобрили показателите.
Моля за коментар

Общи условия

Активация на акаунт