МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 19

• 47 549
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Да има уреаплазма, при нас беше обратното. Аз я имах потвърдено с пср тест, той беше чист. Така и не разбрахме как не съм му я предала като през него период когато съм я имала правихме опити за бебе.

# 691
А ако не искам да правя нова биопсия, мога ли с микробиологично изследване със секрет да разбера дали и аз имам отново? Този ПСР тест какво представлява?

# 692
Да, може. Със секрет се пуска уреаплазма.
А ако не искам да правя нова биопсия, мога ли с микробиологично изследване със секрет да разбера дали и аз имам отново? Този ПСР тест какво представлява?

# 693
Преди 1 год в инвитро отделението на Токуда мъжът ми си пусна профилактично спермограма и беше с морфология 5% и много по-висока подвижност, обема също беше над 3, сега казва, че не е успял всичко отделено да попадне в шишенцето  и е бил много притеснен, но все пак в морфологията има голяма разлика. Тази е  пусната в Надежда. Моля ви за коментар, не сме опитвали още много за бебе( само 1 месец), просто искахме да си направим изследвания да знаем дали всичко е ок. Хормоните му са ок, само тестостерона е на долната граница почти, но пак е в норма. Има установено варикоцеле и точно заради него си беше пуснал спермограмата преди една година и няколко месеца, след като беше ок му казаха, че се налага операция. Ще ходи на преглед разбира се, но исках  докато дойде прегледа да чуя и вашите мнения.

# 694
Моят преди няколко дена също пуска в Токуда, че му била близо и не искал да се разхожда до надежда, и излезе отличник. Да не стане само после както пишат в тази тема за Инвитро клиника София, където явно също все добри спермограми излизат.

# 695
Здравейте момичета. Бях споделила спермограмата на ММ преди 3 месеца и половина , която беше с добра концентрация на сперматозоиди и подвижност но 1% морфология.. след прием на кортикостероиди поради сезонна алергия .
Преди няколко дни направихме контрола в клиника в Солун която се занимава изцяло с мъжки фактор като там всичко се гледа под микроскоп от молекулярен биолог, а не от машина. Резултатите са подобни, само че морфологията ни е 2% вместо 1% , и подвижността и бройката са се вдигнали малко. Чакаме и ДНК фрагментацията да излезе. Според вас имаме ли шанс за естествено забременяване/ инсеминации или да се ориентираме към ин витро ? Опитваме от година и половина, от моя страна има съмнение за 1 запушена тръба и скоро ще правя контролна ХСГ. Аз съм на 29 , а ММ на 31 години

# 696
Според мен имате шанс - концентрацията е добра въпреки ниската морфология, скоростта също. Обемът е малък, но да кажем, че може да е и поради стреса около прободаването. При нас се получи с 2% морфология. Успех!

# 697
Здравейте,
В коя болница е най-добре да се даде спермограма.- Геника(д-р Николова) ,д- р Щерев,СБАЛАГРМ- София.

# 698
Здравейте,
В коя болница е най-добре да се даде спермограма.- Геника(д-р Николова) ,д- р Щерев,СБАЛАГРМ- София.
От изброените - Щерев може би. Вижте още Надежда или някоя от другите репродуктивни клиники.

Аз имам въпрос относно добавките, дето предписват в Надежда. За тях май съм чувала най-добри отзиви, обаче тях репродуктивен ли ги назначава или андролог? Ако е второто, може ли да ми препоръчате към кой лекар да се ориентираме?

# 699
theDoodle, на моя мъж му ги назначи андролог - д-р Кондов. Леко сопнат е, но му назначи доста изследвания, отговарял ми е във вайбър даже година след първия преглед, така че го препоръчвам и може да направите консултация с него ако решите. А може и направо да пита в андрологична лаборатория дали може просто да си ги вземе ако не са назначени (от там където се дава материал за спермограма се взимат).

preslav, аз също съм за Щерев и Надежда. Резултатите на мъжа ми са сходни на двете места, което за мен е показателно, че са верни.

# 700
Здравейте,
И ние правим опити за бебе чрез Инвитро.
Моята спермограма е добра и винаги се стига до оплождане но след това няма имплантация на яйцеклетката. Вече имаме 2 оплождания но безуспех .
Днес ембриолога ми каза, да пробваме с ZYMOT селекция на сперматозоиди за по голям шанс. Стана ми странно, че винаги си има оплождане и как сега реши, да пробваме с този метод.
На въпроса ми как така сега е толкова лоша спермограмата ми, като преди 3 месеца си беше супер каза случва се. По точно ми каза количеството е добро но имало много неподвижни плувци. Доколкото съм запознат дори да има много лоши плувци все ще се намерят и няколко отлични плувеца при селекцията.Морфологията ми беше 11 % по Крюгер и 51 % подвижни плувци. Ние сме по фонд но това си се заплаща отделно. Цената му е  420 лв.
И се чудя сега, че това си е един вид принуда да си заплатя тази селекция без да е необходимо. Заплатих ги в името на успеха но все си мисля, че не беше нужно.
Някой правил ли е такава селекция ?
Как ви се струва това цялото нещо ?

# 701
Ние сме правили такава селекция и единственото което мога да кажа е браво на този ембриолог. Аз моите лекари и ембриолози едва ли не насила ги карах да го използват. А как така имате само 2 оплождания, само 2 яйцеклетки са били оплодени досега или 2 пъти оплождания на много яйцеклетки? Имплантация на яйцеклетка не съществува, има имплантация на ембрион, стигате ли до ембриони на 5-ти ден и колко от общите стигат до този етап? Много объркано Ви е написан поста. Имате някои фундаментални неразбирания за процеса. Но сега ще се опитам да Ви обясня. Спермограмата винаги е само външна оценка (с изключение на днк фрагментацията), т.е. Вие може да имате прекрасна спермограма по брой, морфология и бързина, но качеството на днк материала вътре в тези сперматозоиди да не е добро. Зимут е един от най-новите методи, чиято цел е именно да избере качествените, не само красиви сперматозоиди, защото окото на един ембриолог винаги ги избира само по красота. За инвитро с ИКСИ/ИМСИ подвижността не е от значение, дори им се режат опашките, не знам какво общо има подвижността и защо е била обсъждана, освен ако не сте правили класическо инвитро. Ако Вие не сте искали, никой не може да ви накара насила да заплатите, обикновено преработките се договарят преди самата процедура. Коя е тази клиника? Не съжалявайте, че сте заплатили, това е една от най-добрите селекции.

За сравнение с нас - ние винаги имаме 90% оплождане, но бластоцисти накрая и имплантация - не. Така че е до качество понякога. Щом няма имплантация може или проблем да е средата в матката или качеството на самите ембриони, при нас беше качеството, а лошо качество може да дойде както от сперматозоидите, така и от яйцеклетките, невинаги има гаранция обаче къде е причината. Оплождането и имплантацията са два тотално различни процеса, и наличието на оплождане не гарантира имплантация.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 18:21 от S.G.C.

# 702
Ние сме правили такава селекция и единственото което мога да кажа е браво на този ембриолог. Аз моите лекари и ембриолози едва ли не насила ги карах да го използват. А как така имате само 2 оплождания, само 2 яйцеклетки са били оплодени досега или 2 пъти оплождания на много яйцеклетки? Имплантация на яйцеклетка не съществува, има имплантация на ембрион, стигате ли до ембриони на 5-ти ден и колко от общите стигат до този етап? Много объркано Ви е написан поста. Имате някой фундаментални неразбирания за процеса. Но сега ще се опитам да Ви обясня. Спермограмата винаги е само външна оценка (с изключение на днк фрагментацията), т.е. Вие може да имате прекрасна спермограма по брой, морфология и бързина, но качеството на днк материала вътре в тези сперматозоиди да не е добро. Зимут е един от най-новите методи, чиято цел е именно да избере качествените, не само красиви сперматозоиди, защото окото на един ембриолог винаги ги избира само по красота. За инвитро с ИКСИ/ИМСИ подвижността не е от значение, дори им се режат опашките, не знам какво общо има подвижността и защо е била обсъждана, освен ако не сте правили класическо инвитро. Ако Вие не сте искали, никой не може да ви накара насила да заплатите, обикновено преработките се договарят преди самата процедура. Коя е тази клиника? Не съжалявайте, че сте заплатили, това е една от най-добрите селекции.

За сравнение с нас - ние винаги имаме 90% оплождане, но бластоцисти накрая и имплантация - не. Така че е до качество понякога. Щом няма имплантация може или проблем да е средата в матката или качеството на самите ембриони, при нас беше качеството, а лошо качество може да дойде както от сперматозоидите, така и от яйцеклетките, невинаги има гаранция обаче къде е причината. Оплождането и имплантацията са два тотално различни процеса, и наличието на оплождане не гарантира имплантация.

Подкрепям изцяло казаното от S.G.C.
Непременно проверете какво е положението с ДНК фрагментацията на сперматозоидите.

# 703
  • Sofia, Bulgaria
Ще си копирам част от коментар в темата за инсеминация с надеждата да помогна и на други да постигнат прогрес като нашия.

Моят мъж беше с олигоастенозооспермия и не ни даваха шанс да се подобри спермограмата му, насочиха ни директно за ICSI. Записахме час при д-р Бъчваров в Щерев и той каза да не бързаме с инвитрото и изписа на мъжа ми доста скъпички добавки. Първоначално бях скептична, но определено има ефект, при това за 2 месеца (От <1% сперматозоиди с добра морфология на последната спермограма вече сме с 9%). И не само морфологията, всички показатели се вдигнаха и даже се нормализираха. Остана само количеството да оправим и обема на сперматозоиди в еякулата.

Допълнителните неща, които правихме също може да са се отразили. Взех на мъжа ми екстракт от магарешки бодил за пиене, отделно той спря изцяло алкохол (особено бира, защото тя оказва голямо влияние) и кофеин, намали цигарите и започна да се движи повече.

Това е снимка на добавките:

Здравейте,
От изброените - Щерев може би. Вижте още Надежда или някоя от другите репродуктивни клиники.

Аз имам въпрос относно добавките, дето предписват в Надежда. За тях май съм чувала най-добри отзиви, обаче тях репродуктивен ли ги назначава или андролог? Ако е второто, може ли да ми препоръчате към кой лекар да се ориентираме?

# 704
Интересува ме какви са възможностите за изследване на сперматозоидите, когато са екстрахирани с биопсия (TESE/PESA). Мъжът ми е с двустранна липса на семепроводи, поради муковисцидоза (доказана генетично, вследствие на азооспермия, обструктивна).

Притеснението ми е, че при първата биопсия не успяхме да замразим материала, т.к не издържаха теста за криотолерантност. От извадените 42 млн.имаше само 2% хиперкинетични и препоръката е нова биопсия в деня на моята пункция, с цел да се използва свеж материал за оплождането.

След като не са издържали на замразяване/размразяване и имат ниска подвижност, означава че са с влошено качество. Освен това хормоните му (тестостерон и FSH) са много ниски - в долните референтни граници, което също говори за качеството на сперматозоидите. Това са единствените неща, които знаем.

Следващата седмица ще е моята пункция (в стимулация съм 10-ти ден) и неговата биопсия по 1 и също време. След това ни предстои PgD, защото се оказа, че и аз съм носител на абсолютно същата мутация (както каза моят репродуктивен специалист - ,,после кажете, че няма Господ”). Разбира се, надявам се с цялото си сърце да стигнем до този момент и да имаме ембриончета.

Иска ми се обаче предварително да изговоря с доктори/ембриолози/уролози дали има вариант да се направи опит за замразяване  + изследване на биопсирания материал, защото ако това ин витро е неуспешно, това означава колкото опити - толкова биопсии и то без допълнителна информация за качеството/морфологията на сперматозоидите  Sad и не знам с кого от всички да го изговоря това.  АГ-то следи мен, урологът хирургичната част, а до ембриолог не сме имали достъп досега.

По фонд сме, знам че е първи опит и трябва да имам търпение за това, което предстои, но искам да сме подготвени колкото се може повече.

Общи условия

Активация на акаунт