МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 19

• 39 090
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
Аз не съветвам да замразявате, а да използвате свеж материал. Докато разглеждах проучвания свързани с високата днк фрагментация, имаше няколко които показваха, че самия процес на замразяване също има потенциала да увреди допълнително сперматозоидите. Това после ми го потвърдиха и ембриолози. Т.е. вие дори и да изследвате материала, има риск той да е по-лош, отколкото е реално заради самото замразяване. А и може да звучи малко крайно, но моето мнение е, че реално на вас не ви трябва информация за качеството щом няма друг начин освен ТЕСЕ да се извадят сперматозоиди. Обикновено качеството на сперматозоидите се влошава заради преминаването им през семепроводите и престоя им при по-рядка еякулация. Но това влияе пряко двойките, които опитват инвитро чрез сперматозоиди от еякулат. При вас това не важи съвсем. Нас също от известно време ни подготвят за ТЕСЕ, въпреки че ММ има сперматозоиди от еякулат, просто защото на ММ сперматозоидите в еякулата са  увредени, а тези взети директно от тестиса не са чак толкова. Разбира се, винаги е добре мъжът да приема добавки и да води по-здравословен начин на живот. Та по-скоро бих ви посъветвала да подходите така с превантивно взимане на добавки, спорт и здравословен начин на живот. Но това отнема месеци, поне 3-6 месеца минимум. Успех ви пожелавам, и имайте на ум, че сперматозоидите от ТЕСЕ обикновено са по-качествени от взети от еякулат при мъже с проблемни спермограми, т.е. вие имате доста голям шанс да успеете с ТЕСЕ дори от първия път, ако само мъжки фактор е бил проблемът.

А и още нещо да добавя. Сперматозоидите взети от ТЕСА се водят незрели, на тях им липсва възможността да оплождат сами, те се използват само при инвитро. Именно поради това, те няма как да се анализират като обикновените сперматозоиди от еякулат. Просто са различен етап на развитие. Това е като да се сравняват ръста и килограмите на бебе на 3 месеца с дете на 1 година. Така че реално няма смисъл при вас от такова изследване.

# 706
Аз не успях да разбера кой биопсиран материал искате да изследвате- на сперматозоидите или на ембриони PGD. Можете да направите ДНК фрагментация на сперматозоидите да видите какъв е % увреденост на ДНК.

# 707
S.G.C, първо искам да ви благодаря за изчерпателния отговор! Попадам на ваши мнения и забелязвам колко сте запозната с всички етапи и възможни изследвания. Наясно съм, че не е само от любов към науката, но ви поздравявам за подкрепата, която оказвате и тук.

Попадала съм на тази информация за замразяването, също и че при взимането на клетки от трофобласта допълнително има риск от увреждане на ембрионите. Това е, че при нас е неизбежно - и двамата сме носители на патологичен (болестотворен ген) на муковисцидоза, която е рецесивна мутация и съответно има 25% риск детенцето да е болно. Съответно, има техническо време за генетично изследване (PgT) и селектиране на ембрионите, няма как да използваме свеж материал.

С 2 фактора сме - мъжки (заради липсата на семепроводи) и още 1 генетичен - и двамата носители на мутационни гени на муковисцидоза.

Този факт за зрелостта на сперматозоидите извадени с ТЕСЕ съвсем ми беше убягнал снощи, когато сън не ме хващаше и четях какво ли не. Нашият случай е специфичен и не откривам в БГ други двойки със същата причина за обструктивна азооспермия (вродена, двустранна липса на семепроводи). От другата страна, това ме успокои, защото може би се подразбира, че в нашия случай ще приложат всички методи за селекция и стимулиране подвижността щом направят биопсията. Просто се чудя дали има начини при неуспешни опити да се избегнат повторни биопсии.

Ive23, на биопсираните сперматозоиди. На ембрионите със сигурност ще правим

# 708
ive, аз разбрах, че жената пита дали може да изследва мъжкия материал след биопсията, а не ембриона. Иначе за потенциалните ембриони разбрах, че заради генетичен проблем трябва задължително да се направи PGT, и тук няма спор и чудене. Разбира се, че може и трябва да се изследват ембрионите.

Но сперма от биопсиран материал не може да се изследва по абсолютно същия начин както сперма от еякулат. То може де, но както казах това са сперматозоиди, които са в различен етап на зрялост. Тук е важно да уточня, че може да се намерят някакви зрели сепрматозоиди, но по-скоро това е рядко. Също така е важно да се каже, че биопсираните сперматозоиди са много по-малко от тези в еякулат по принцип. Така че просто наистина няма никакъв смисъл да се прави спермограма все едно на спермтозоидите от биопсия.

Henriette, на вас за какво ви е подвижност на сперматозоидите от тестиси/ТЕСЕ? Имайте предвид, че тези сперматозоиди не могат да оплождат сами, т.е. винаги при ТЕСЕ се използва ИКСИ/ИМСИ и подвижността не е нужна. Тя изобщо не се търси, но тези сперматозоиди често и изобщо не са подвижни, или много слабо подвижни. Няма как да се избегне повторна биопсия при неуспешен опит, освен ако не замразите материала. Но аз не бих замразявала сперматозоиди, защото качеството се влошава и не е сигурно, че след размразяване ще оцелее нещо. Съжалявам за тежката ситуация в която се намирате и наистина ви пожелавам още от първия път да имате успех и да не се налага да се тревожите за мъжът си. В крайна сметка пък нека бъдем и малко егоисти жените. Значи на мен може да ми дупчат яйчниците вече три пъти и да ми вадят яйцеклетки, ама аз ще ожалвам ММ, че щели да му взимат сперматозоиди от тестисите. Така че по-смели да са мъжете. В коя болница сте?

ПП Все пак изговорете всичко това и с лекарите, може да дадат друга идея, защото моите знания са ограничени и може понякога да греша, но от всичко което съм прочела това е което мога да споделя.

# 709
И аз не знам защо ни е тази подвижност и допълнителни изследвания. Може би се страхувам да не се окажем в ситуация без ембриони и едновременно с това без никаква информация за причината за неуспеха.
Много малко остава да разберем, 3 години минаха от опитите ни, 2 от вече сериозните.
Много си права за това, че няма място за съжаление в случая. И мъжът ми казва, че колкото пъти се налага, толкова.

В Надежда сме в София. Засега сме доволни, с изключение на факта, че се наложи по средата на стимулацията да сменя репродуктивния специалист. За мен има само емоционално значение, не се съмнявам в способностите на новия. Ще видим нататък резултатите какви ще са, на доста нива ще използваме услугите на болницата.

# 710
Пожелавам ви всичко да се нареди по най-добрият начин. Късмет! Надежда имат добра ембриология и предолагам, че и урологът който ще направи ТЕСЕ е добър.

# 711
Да имах предив, че до сега имаме два ембриона които стигат до 5-ти ден (бластоцид) и два трансфера но след това няма имплантация.
Сега на последната пункция имаме извадени 4 яйцеклетки като при 3 от тях имаме оплождане и сега чакаме колко от тях ще стигнат до 5 ден. 

Ние сме правили такава селекция и единственото което мога да кажа е браво на този ембриолог. Аз моите лекари и ембриолози едва ли не насила ги карах да го използват. А как така имате само 2 оплождания, само 2 яйцеклетки са били оплодени досега или 2 пъти оплождания на много яйцеклетки? Имплантация на яйцеклетка не съществува, има имплантация на ембрион, стигате ли до ембриони на 5-ти ден и колко от общите стигат до този етап? Много объркано Ви е написан поста. Имате някои фундаментални неразбирания за процеса. Но сега ще се опитам да Ви обясня. Спермограмата винаги е само външна оценка (с изключение на днк фрагментацията), т.е. Вие може да имате прекрасна спермограма по брой, морфология и бързина, но качеството на днк материала вътре в тези сперматозоиди да не е добро. Зимут е един от най-новите методи, чиято цел е именно да избере качествените, не само красиви сперматозоиди, защото окото на един ембриолог винаги ги избира само по красота. За инвитро с ИКСИ/ИМСИ подвижността не е от значение, дори им се режат опашките, не знам какво общо има подвижността и защо е била обсъждана, освен ако не сте правили класическо инвитро. Ако Вие не сте искали, никой не може да ви накара насила да заплатите, обикновено преработките се договарят преди самата процедура. Коя е тази клиника? Не съжалявайте, че сте заплатили, това е една от най-добрите селекции.

За сравнение с нас - ние винаги имаме 90% оплождане, но бластоцисти накрая и имплантация - не. Така че е до качество понякога. Щом няма имплантация може или проблем да е средата в матката или качеството на самите ембриони, при нас беше качеството, а лошо качество може да дойде както от сперматозоидите, така и от яйцеклетките, невинаги има гаранция обаче къде е причината. Оплождането и имплантацията са два тотално различни процеса, и наличието на оплождане не гарантира имплантация.

# 712
Момичета, какъв е вашият опит и мнение: има ли обвързаност между мъжкия фактор и мъжките хормони? Тоест, както при жената те може да понижат качеството на яйцеклетката, сигурно и при мъжа е така. Аз ходя на ендокринолог и за щастие има значително подобрение в хормоните и днес ми предписаха терапия за забременяване. Та, да пращам ли и мъжа на ендокринолог?
 Ние сме с 1% морфология и над 25% ДНК фрагментация. Изписани са добавки и т.н. По наше усмотрение се изследвахме за инсулинова резистентност и двамата се оказахме с високостепенна такава. По предписание на ендокринолог приемаме и Глюкофаж, освен нисковъглехидратната диета. Надявам се, това също да подобри качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Апелирам всички двойки с проблеми да си изследват захар и инсулин най-малкото. Но и да имат предвид, че това, че на гладно те са ок, не значи, че нямат ИР. При изследване с натоварване на 60 и 120 мин може резултатите неприятно да изненадат. А ИР е сериозен проблем за здравето, в това число и за забременяване

# 713
Да, при мъжете хормоните също са от значение. Тези бяха назначени на мъжа ми от андролог (само за ЩЖ аз го накарах да ги пусне, след това ендокринолог му назначи пълен щитовиден панел).
На мен лично ми е трудно да интерпретирам стойностите от хормоните при мъжете, макар в интернет да се намира информация, но е важно да са в референтни стойности. Лекаря му каза, че той си смята и понякакви формули разни неща на база стойностите, но не знам подробности какво точно гледа.
В нашия случай се оказа, че проблема не е на хормонална основа. Има 3 пъти изследван пролактин след това, който е в норма, а за ендокринолога каза, че отклонението му в TSH има нужда от терапия и му назначи такава, но е прекалено малко, за да обясни влошената спермограма.
Все пак обаче хормоните при някой друг могат да покажат проблем, който трябва да се адресира.

# 714
И при нас по предписание на ендролог изследва Пролактин, FSH, LH и тестостерон. В нормата са по реф. стойности, но не знам да не пропускаме нещо или някой друг хормон…
Албумин, SHBg и TSH, например, не сме пускали

Да, при мъжете хормоните също са от значение. Тези бяха назначени на мъжа ми от андролог (само за ЩЖ аз го накарах да ги пусне, след това ендокринолог му назначи пълен щитовиден панел).
На мен лично ми е трудно да интерпретирам стойностите от хормоните при мъжете, макар в интернет да се намира информация, но е важно да са в референтни стойности. Лекаря му каза, че той си смята и понякакви формули разни неща на база стойностите, но не знам подробности какво точно гледа.
В нашия случай се оказа, че проблема не е на хормонална основа. Има 3 пъти изследван пролактин след това, който е в норма, а за ендокринолога каза, че отклонението му в TSH има нужда от терапия и му назначи такава, но е прекалено малко, за да обясни влошената спермограма.
Все пак обаче хормоните при някой друг могат да покажат проблем, който трябва да се адресира.

# 715
Тук са добре описани проблемите, които се асоциират при ниски или високи нива на някои хормони: https://www.maleinfertilityguide.com/hormone-testing-and-interpretation
Съответно може да видите дали някой хормон се свързва с отклоненията, които има мъжа ви и да го изследвате.

# 716
Благодаря, ще прегледам Simple Smile
Тук са добре описани проблемите, които се асоциират при ниски или високи нива на някои хормони: https://www.maleinfertilityguide.com/hormone-testing-and-interpretation
Съответно може да видите дали някой хормон се свързва с отклоненията, които има мъжа ви и да го изследвате.

# 717
Здравейте, имате ли представа по време на инвитро процедура позволено ли е валидол и валериан за мъжете? Седмицата преди пункция

# 718
Здравейте! Изчетох последната тема и получих отговори на някои от въпросите си, но въпреки всичко искам да чуя и вашето мнение. Накратко, имаме една биохимична бременност и един инвитро опит, неуспешен. Ембриончетата спряха развитие на 4-ти ден. До тогава ни водеха неизяснен стерилитет и предполагаха, че проблема е в годините ми, тогава бях вече на 39. След неуспеха, доктора коментира, че може да е мъжки фактор, макар че спермограмата уж беше перфектна, но беше правена 10 м. преди опита. На своя глава изследвахме ДНК фрагментации и излезе този резултат:

Бяхме на консултация с ендокринолог и андролог. Оказа се в висок ТСХ, FSH и LH почти на долна граница. Изписаха му еутирокс и пак на моя глава започна мито мотиле, спря напълно бирата, но понякога пие по бутилка бяло вино. Една година по късно резултатите са следните:

Възможно ли е фрагментациите да са паднали или е грешка? А показателят HDS как да го разчитам?
И последен въпрос. На всички спермограми, които сме правили, винаги имаме обем между 1,1 до 1,6 мл. Отделно почти винаги имаме аглутинати и конгломерати. Може ли нещо да се направи за количеството? Бяха му изписали да пие и кломифен, но не помня защо, не го взехме. За кломифен при мъже имате ли впечатления? Предстои ни втори опит инвитро, мъжът ми отказва да пие вече добавки, че му втръсна. Но ако наистина са се подобрили фрагментациите, това ще му е стимул да продължи.
Благодаря! Извинете за дългия пост!

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 15:35 от M.S.K.

# 719
Момичета, за колко излизат резултатите от СГ в Селена?

Общи условия

Активация на акаунт