Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 679
  • 766
  •   1
Отговори
# 195

В чужбина сме, да. Тук докъм 12-13 години децата са доста контролирани - нямат телефони и не разполагат с пари, защото не им трябват, те не ходят никъде сами, в училищата няма лафки, а обядът се плаща предварително от родителите.
И както са контролирани, се оказва че си изработват някакво отношение към парите дай ми твоите, че да си купя но, нищо че ти няма да имаш. За мен случката с детето, което е взело парите не е редна и аз бих се свързвала с родителите. И с моето бих поговорила, но не бих оставила така нещата. Не са толкова малки, че да не осъзнават, че като вземат парите на другарчето, то няма да има, не са деца на 5 все пак.

Когато синът ми беше малък, в училище имаше подобна "епидемия", но сред момичетата "Ако не ми купиш това и това, не си и приятелка",за сладки ставаше въпрос, но бързо се пресече.Имаше наивни, които мислеха, че като купуват или носят сладкиши в училище, така се гради приятелство. Няма лошо и да служиш, и да почерпиш, но не и по този начин.

Детето може да е допуснало грешка, но другото не трябва да живее с мисълта, че са му длъжни.

# 196
Има един тънък момент, даже два:
- друготе дете не му е взело парите
-в чужбина не е прието да се контактува директно с другите родители

# 197
То и тук не бих контактувала с другите родители. Това си е между децата, щом не е насилствено отнета сумата.

# 198
  • пустинята Гоби
Може да се говори с учител на следващата екскурзия, да помогне на детето да си избере сувенир или нещо от сорта като споделите разбира се защо го молите за това.

# 199
  • София
Лично според мен, в тази ситуация трябва вие, като родители да си поговорите с вашето дете. Да си научи урока и да знае, че така не се прави. Нито учителите, нито другите родители имат вина за тази ситуация и няма причина да бъдат намесвани. Такива случки са си част от уроците на живота. Сбъркал е, взима си поука и продължава напред, знаейки че повече така не бива да прави.

# 200
Има един тънък момент, даже два:
- друготе дете не му е взело парите
-в чужбина не е прието да се контактува директно с другите родители

Това в коя чужбина? Аз нямам проблем да говоря директно с родителите. Не съм го правила досега, защото за толкова години не ми се е налагало, но явно винаги има първи път. Учителите не бих занимавала с това и няма да им пиша.

Ще изчакам ден два да видя дали детето няма да върне парите на сина ми. Ако не ги върне, ще пиша на родителите, защото аз ще говоря с моето и ще възпитавам финансова култура в него, а другото как ще разбере, че когато вземе пари от някого, тези пари трябва да бъдат върнати?!

# 201
  • Варна
Е, ако няма намерение да ги връща нещата малко се променят. Но ми е странно, как така няма да ги върне? В нашата компания от 2 клас, когато тръгнаха по зелени училища се е случвало на някого да не му достигнат стотинки, левче, две, вземат или дават назаем и обикновено сметките се уреждат още същата вечер, когато ходим да ги приберем. До тая възраст отдавна трябва да са научили, че като вземеш заем трябва да го върнеш. Ако това дете още не го знае тогава да, има проблем и то голям.

# 202
Не знам какво знае, предстои да разбера 🤣

# 203
Аз пък в цялата работа видях, че детето на Nedinka е дало парите на другото дете без да имат уговорка за връщне.
Не виждам нищо лошо в това, другото дете да поиска пари. Приятели са - разменят си.
Ако е взело парите със заплахи виждам проблем, ако е обещало да ги върне и не го направи виждам проблем.
Но ако е попитало: Гошо искам да си купя ей това нещо но нямам пари , ти ще ми дадеш ли? И Гошо му ги е дал. То проблема е на Гошо.

Та с две думи : Не е луд този дето изяжда баницата, а този дето му я дава.

# 204
Какво значи "разменят си пари", да се услужи с лев, два, ако на другото дете не му достигат е едно. Ама да каже "дай ми твойте пари, че искам да си купя нещо голямо, нищо че ти ще останеш без нищо(това последното по подразбиране), е съвсем различно. За мен сумата не е малка спрямо възрастта, детето е проявило наивност, а другото се е възползвало това следва да се коригира, иначе е лош урок и за двете деца.

Иначе порядките в чужбина не познавам, а и не съм убедена, че са едни и същи във всяка една чужбина. Но не виждам нищо нередно да се говори с родителите, така се изчистват нещата.

# 205
Ние в училище, в горен курс, имахме такива, всеизвестни, които все вземат малко от един, после малко от друг, и не връщат. Опареният вече не дава, но си търсеха други, от които да искат😆 На повечето не проследих развитието в живота, но едната стана учител. Някои така си живеят.

# 206
  • пустинята Гоби
Има такива хора, да, но е малко рано да се правят изводи за въпросното дете.

# 207
За мен връщането е по подразбиране. Поне аз така процедирам в живота.

# 208
  • София
Моят пубер беше на състезание. 3 сребърни медала.
Ще изрежа малко снимката

Преди състезанието имаше тренировки всеки ден, но той леко пропускаше.
Малко преди състезанието се скарахме заради тренировките. И на двамата с ММ вече ни е писнало. След скандала го питам "ще тренираш ли?", отговор "не". Писах на жената на тренера, че няма да тренира повече. Тя каза "нека си мине състезанието". А и вече беше платена таксата.
Сестра му скочи да го защитава, скарахме се и не си говорим.

И след цялата тази мъка и нерви се справи блестящо. Супер доволен. Треньорите го хвалят.
Предполагам няма да се отказва Joy

И расте келеша. Лятото беше на една височина с едно дете от категорията, а сега е с 1/2 глава по-висок.

# 209
Аз пък в цялата работа видях, че детето на Nedinka е дало парите на другото дете без да имат уговорка за връщне.
Не виждам нищо лошо в това, другото дете да поиска пари. Приятели са - разменят си.
Ако е взело парите със заплахи виждам проблем, ако е обещало да ги върне и не го направи виждам проблем.
Но ако е попитало: Гошо искам да си купя ей това нещо но нямам пари , ти ще ми дадеш ли? И Гошо му ги е дал. То проблема е на Гошо.

Та с две думи : Не е луд този дето изяжда баницата, а този дето му я дава.

И съм на този принцип, но не и когато става въпрос за деца.

AnMary, честито на сина ти. Да бъде все така успешен и да завоюва още много медали.

Общи условия

Активация на акаунт