Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 678
  • 766
  •   1
Отговори
# 180
  • пустинята Гоби
Говори с детето си щом не искаш да дава назаем пари, особено всичките с които разполага. Другите родители и да ти върнат парите, твоето пак може да услужи на някой при следващата екскурзия и да остане без сувенир.

# 181
  • Варна
И аз съм на мнението на останалите. Не можеш да прекроиш света, можеш да въздействаш на твоето дете. Иначе ако не е този съученик ще е друг. С всичките ли ще говориш? Твоят човек трябва да се научи да не дава заеми безразборно. Иначе и моят е услужвал, но с лев-два. Услужвали са му също. После си оправят сметките.

# 182
Само аз ли намирам за нормално да си дават пари назаем? Случва се някой да си ги е забравил, цял ден гладен ли да е? После връща.
Научете собственото си дете как да постъпва. Но ако някой не връща, да не му дава заеми. 20евро не са малко пари за 11годишните

# 183
Аз разбрах, че не са назаем, а дадени просто.

# 184
При нас също си дават пари назаем и аз нямам против. Надали другото ще прибере 20 Е без да ги върне. Но пък има всякви хора. В такъв случай синът ми би трябвало да си ги поиска.
С родители не бих говорила да такова нещо, не са откраднати парите. Аз като цяло избягвам да се намесвам и да говоря с родители. Старая се моето да се чувства добре в кожата си, да може да отказва, да не отразява кой знае колко кой какво казал и направил и да може да се справя. Бих поговорила с моето дете да помисли да дава ли и на койне бих вдигнала щум нито на моето, нито с родителите. Децата има такива случки и се учат от тях. Изобщо съм забелязала, че когато се отнасям спокойно към разни ситуации, той също е спокен 2 по-добре се справя сам.

Последна редакция: сб, 16 дек 2023, 13:27 от marigold_

# 185
Не, че е лошо да се услужи, но не и, когато това е постоянно (както при моя) и също остава той без пари. Не го намирам за правилно самото му мислене да не може да каже "не". Ако е да даде на някое дете да си купи ядене, даже няма нужда и да ги връща, но в повечето случаи е за глупости.

# 186
  • пустинята Гоби
Всички деца си дават пари назаем, но тук първо сумата е по-голяма и второ е цялата с която детето разполага. Добре е да има разговор, но с него, да му се обяснят някои неща, не само да се научи да казва не, а и да има елементарна финансова култура все пак.

# 187
Говорила съм много пъти без резултат. Надявам се след време да има ефект от приказките, но засега хич....

# 188
Разбирам напълно Nedinka. Децата са различни. Някои са много стеснителни и не могат да отказват. Нейният син е действал импулсивно и явно не е имал много време да вземе решение. Каквото и да си говорим, на 11 години не са въобще зрели и разсъдливи. Доколкото схващам, детето не живее в България. А там децата са много по-отворени. В Германия напр., по мои впечатления, на тази възраст са си все още малки. Сравнявам с деца на наши приятели в България на същата възраст като моите. С времето се научават, но понякога това е бавен процес и става по трудния начин.
Децата са си деца, но трябва да се вземе предвид и средата, и културата, в която растат и се развиват.
Миналата година и моят син беше взел тайничката пари от нас, защото обещал на един батко да му ги даде, за да купи сладкиши. А беше на 7 години тогава, баткото на 10. Бяха ги хванали учителите и ме извикаха на разговор, защото нашият беше свил 50 евро и се беше подвел по чужд акъл. Тази случка го стресна и си взе поука. Разговори и само разговори с детето засега.

# 189
Nedinka,
Бих ти дала следният съвет за следващата екскурзия: 1. Говориш с детето, че не бива да казва, колко пари има. 2. Даваш парите на дребно: не 20 евро, а 2×10 или 4×5 евро или по-дребни, така синът ти дори да услужи, може да раздели парите и да остави и за себе си. Същото и с по-големи суми за по-дълги екскурзии.
Пак обясняваш, как трябва да му останат пари за всеки случай.
Децата непрекъснато си искат пари, по-алтруистичните дават, другите дават, но си правят сметката.

# 190
Може би децата ви трябва да порастнат, на 8 години или на 10 , ами нямат финансова кълтура. Като влязат в пубертета ще я изградят

# 191
И аз мисля, че детето просто е малко. Научават се.

# 192
Благодаря ви много за мненията и съветите. Прави сте, че трябва да работя само с моето дете и вече му обясних някои неща, но е ясно, че няма да схване отведнъж. Няма да се свързвам с родителите на другото дете, макар че ако аз бях на тяхно място, щях доста да се позамисля колко струва това, което си е купило детето и откъде са парите. Както и да е.

В чужбина сме, да. Тук докъм 12-13 години децата са доста контролирани - нямат телефони и не разполагат с пари, защото не им трябват, те не ходят никъде сами, в училищата няма лафки, а обядът се плаща предварително от родителите.

# 193
Като гледам тук (в Бг) с колко пари разполагат някои деца, може би наистина е добре да са с повече контрол....

# 194
Изпуснала съм ви, да се запиша. Младежът яко го тресе пубертета, по компании, има гадже, а трябва да учи -7-ми клас е. Не смеем да го натискаме с уроците, за да не засили тенденцията да прави напук. И без това на всичко е контра, нямам сили да се разправям постоянно. Дано си вземе матурите, поне домашни пише и на уроци ходи. Разтяга ми локуми, че 4-ката е много хубава оценка и не трябва да се поправя😉

Общи условия

Активация на акаунт