Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 601
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
_re_ge, “немските” таблици са всъщност на WHO.

# 646
Ако е под долна граница бих имала притеснения, но не бих го сравнявала със съучениците му. Най-добрият му приятел е 2 глави по-висок от него. В един клас бяйха, да но масово децата бяха с година по-големи от сина ми, а и родителите на въпросното дете са с по глава-две по-високи от мен и съпруга ми.
На всичко отгоре растежният хормон, или по-точно даването му е нож с две остриета. Не знам , лично за себе си, дали бих давала на сина ми (имала съм проблеми с Д3 и с щитовидните хормони и знам неправилно дозиране до какво ме доведоха)

# 647
Растежен хормон се прилага след доста обследвания и  изследвания , в болнична среда.На нас досега не ни е назначавано подобно нещо, лекарят пуска изследвания , с които следи какво се случва в тялото.Правила му е две снимки за костна възраст и кръвни показатели следи.Това е.
Мисля. че растежен хормон се прилага наистина в краен случай.

# 648
Имаме познати, които заради спорта даваха растежен хормон. За това го и споменах. Та попрочетох доста, че се бях вкарала в едни филми

# 649
Еее, това не е нормално, абсурд.Опасно е, разбира се.

# 650
Ако е под долна граница бих имала притеснения, но не бих го сравнявала със съучениците му. Най-добрият му приятел е 2 глави по-висок от него. В един клас бяйха, да но масово децата бяха с година по-големи от сина ми, а и родителите на въпросното дете са с по глава-две по-високи от мен и съпруга ми.
На всичко отгоре растежният хормон, или по-точно даването му е нож с две остриета. Не знам , лично за себе си, дали бих давала на сина ми (имала съм проблеми с Д3 и с щитовидните хормони и знам неправилно дозиране до какво ме доведоха)
Е, ако не го сравнявате със съучениците и приятелите с кой друг го сравнявате?
Сравнението е нещо нормално, така родителя разбира дали детето се развива/ пораства в нормални граници.
Сравняваме децата по знания, умения, ръст...все неща, които са важни за тяхното развитие.
Сина ми има приятел висок колкото него (около 1.76), който носи обувки 38 номер (моя е с 44). Все си мислех, че това е тина с най-малките крака. Но дете на 14 с 36, не съм срещала...признавам си честно.

# 651
Въобще не става въпрос за ръст, а за профилактика, ама хайде…

DXZ
аз това което писах го отправям към  майка, която е 175 , мъжът й 185 а синът за сега 175.
Не към теб въобще.

_re_ge, “немските” таблици са всъщност на WHO.

Toва ми е още по-странно, защото в онова проучване немците и холандците бяха поне десет санта над българите  края на миналия век , те клоняха към 190 отдолу,  а българите 175. Не виждам как WHO ще ги усредни. Щом само с вноса на емигранти в САЩ ръста им беше паднал с повече от десет см ( някъде за около 50 години )  за какви сериозни разлики говорим...

Интересно като факт беше растежа на японците, което се обясняваше с отклонението от морската диета и консумация на повече месни а не рибни продукти. КАто цяло акселерацията се обясняваше с по-доброто хранене.

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 00:37 от _re_ge

# 652
Е, ако не го сравнявате със съучениците и приятелите с кой друг го сравнявате?
Има си таблици за сравнение. Казах, че съучениците му са с 1 година по-големи. А и родителите са доста по-високи от нас. Така, че база за сравнение - никаква

Може би защото всички в семейството сме с малки крака, аз се учудвам на големите номерации. Например ММ е с размер 7.5-8, което е много нетипично за мъжете

# 653
  • София
В един стандартен клас по принцип има деца буквално с година разлика, колкото е от януари до декември.

# 654
Принципно е така, но моето е +6 месеца назад от последните в предходната година.

# 655
_re_ge, 1/4 от населението на Германия е с мигрантски произход. Правилните таблици си ползват.

А те таблиците са точно за това, за което пише ДХЗ – да се следи дали няма сериозни отклонения и да се реагира навреме.

Преди време гледах документален (немски) филм за деца на високи родители. На едно момиче (11-12) му прилагаха хормонална терапия, за да спре да расте, защото вече беше 176-178 и нито тя, нито родителите ѝ искаха да стане огромна като тях. Обясняваха и с какви типични здравословни проблеми (не ги помня вече) се сблъскват много високите хора.

# 656
  • София
Хората са различни, включително и на ръст. Ако детето не расте обаче е по-добре да се провери дали няма проблем. Ако вече е в разгара на пубертета или е взел да го преминава е друго, не се очаква да расте много повече.
Бивш  съученик на сина ми е 165 на  17 години. Баща му е среден на ръст, но майката е много ниска и явно момчето се е метнало на нея.

Титина, понеже и моят син е по-малък от съучениците с около 2 години, но пък на 16 е 193 см висок и доста масивен, е още по-смешно да е като чичо на батковците Simple Smile На новите му съученици отне една година, за да възприемат, че е съществено по-малък от тях.

# 657
Проблеми с кръвообращението, ставите, гръбначния стълб, изкривявания, прешлени. Има и още проблеми при много високите. Но пък и позитиви има.

При познато семейство се оказа, че забавения разреж на синът им се дължи на непоносимост към определени групи храни, оттам неусвояване на ценни хранителни вещества в много важен за организма момент и спиране на разтежа. Там има тежко неглижиране от страна на педиатъра, и отказ да се предприемат прегледи при специалисти, въпреки тревогите на родителите и настояването им. Загубено ценно време, стресирани родители, изтормозено дете. Диагностицирането се случи, лечението вече върви в правилната посока, но загубеното време и сантиметри няма кой да им върне.

# 658
  • София
Проблеми с кръвообращението, ставите, гръбначния стълб, изкривявания, прешлени. Има и още проблеми при много високите. Но пък и позитиви има.

Сводовете на ходилата се спихнаха на 13 години, но след три години специално отлети стелки, които се носят с всичко се оправиха нещата. Иначе още на 10 го водих на ортопед, за да се наблюдават евентуални проблеми с гръбнака. Не искам да отварям дума за стрии или за удряне на глава в най-различни неща.

И за другото си права – моя позната в САЩ така откри цьолиакия при дъщеря си, защото беше спряла да расте. Хубаво е да се проследят евентуалните причини, не е казано, че ще е нещо драматично, може и от безобидни неща да се получи.

# 659
Бояна, може ли да попитам стелките къде са поръчани?
Моят син има свод добре оформен. Но когато се изправи, той пада. Стелките, които сме поръчали на различи места през годините, не са поддържали особено ходилото в правилна позиция.
Относно растежа на децата - винаги бих проверила дали всичко е наред, ако нещо леко ме смущава.  Поне в България не е трудно да се посети специалист.

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 12:28 от marigold_

Общи условия

Активация на акаунт