Майски бебета 2024г. - Тема 2

• 39 275
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
Млада си, не се филмирай излишно. Има хора, които не ходят и на профилактичен преглед при АГ, какво остава за цитонамазка.

(По принцип имаме крещяща нужда от сексуално образование в училище, където да се казват тези неща, обаче това е друга тема.)

# 331
Цитонамазката се прави ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне 1 път годишно, моята е 2 група и в препоръки ми пише веднъж на 6 месеца. За мен още по-важно прегледа да включва и колпоскопия, защото на мен винаги са ми казвали, че втора група е ок, но след като ми направиха и колпоскопия се видя, че разтвора реагира, оказа се, че имам HPV, съответно изменени клетки и се наложи операция. По думите на доктора ако това нещо не се оперира, не ти дава някакви оплаквания, но след 5/6 години може да е станало рак.
Аз напълно те разбирам, защото майка ми живее в малък град и последно едва ли не и се бяха скарали, че е отишла на гинеколог без оплаквания.. 🙄 Знам колко нелепо звучи, но по малките градове здравеопазването е потресаващо!
Щом пътувате на всеки 2 седмици до София, предполагам, че за в бъдеще няма да е проблем да идвате 1 път годишно за адекватен преглед!

# 332
Ники2121 попитай го за какво е този влагалищен секрет, може би с него ще вземе проба и за цитонамазка.
Кръв и урина няма как да покажат ако има нещо в шийката на матката. Не се плаши, това е рутинно изследване и най-вероятно всичко ще е наред. Ще знаеш за напред, че е хубаво да си го правиш всяка година и да се следиш Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 17:56 от pauly

# 333
Благодаря ви момичета ,казах и на своите приятелки и вече ще знаем …Наистина е много грозно ,че тук по малките градове нищо не те информират .Както казахте дори и в училище ,когато се говореше за секс или полови органи вс се смееха и нищо не се разбираше ..Надявам се вс да е ок ,следя се при дрКовачева в оскър ,но не знам мисля че др преглед ще ми взима влагалищен секрет .За напред ще знам да си правя всяка година

# 334
Следите се в много добра клиника, така че не се притеснявайте! Каквото трябва като изследвания ще ви се пусне. Късмет!

# 335
  • Пловдив
Влагалищен секрет е микробиология, прави се поне по веднъж всеки триместър, при нужда и по-често.
Не се притеснявай излишно, както са те посъветвали - сподели със следящата те АГ и вече тя ще прецени дали да ти вземе проба и за цитонамазка.

За съжаление е така по малките градове, и аз съм от такъв и срам-не срам, за първи път отидох на профилактика след като отидох да уча висше в София. Тогава и беше ситуацията с раничката, която ми се откри - за щастие всичко мина благополучно, но сериозно си се наплаших (то бяха колпоскопии, биопсия, тестове за ЧВП и накрая третиране с лазер). Така че наистина е хубаво по-голяма информираност, дано с поколението на децата ни положението е по-различно.

# 336
Така че наистина е хубаво по-голяма информираност, дано с поколението на децата ни положението е по-различно.

Тук си права, защото семейството оказва най-голямо влияние. Аз съм от малък град в Северозапада и майка ми ме заведе за пръв път на гинеколог, когато бях на 13-14 години. След това в гимназията и сама съм ходила на гинеколог, докато живеех в Плевен... Така че наша си е отговорността, без значение къде живеем.

# 337
@Ellie, стискам палци всичко да е наред с теб и бебчето 🙏
Аз днес също прокървих в 10+6г.с. и ме настаниха в СофияМед на системи и инжекции. Казаха, че с бебето всичко е наред и силно се надявам да минем успешно през това! 🍀🙏

# 338
  • Пловдив
mokka, абсолютно си е така. За съжаление наблюденията са ми, че поколението на родителите ни масово неглижират профилактиката и стигат до лекари, когато вече си имат сериозни оплаквания. И това съответно се пренася в голяма степен и на децата. Порочен кръг.
Баща ми и към днешна дата не успявам да го убедя колко е важно това, майка ми като цяло е по-склонна да се вслуша. Мъжът ми и него трудно убеждавам, излишно съм се филмирала. Та надявам се поне при децата да е друго като ги подхващам буквално от бебета в това отношение.

# 339
Тук си права, защото семейството оказва най-голямо влияние. Аз съм от малък град в Северозапада и майка ми ме заведе за пръв път на гинеколог, когато бях на 13-14 години. След това в гимназията и сама съм ходила на гинеколог, докато живеех в Плевен... Така че наша си е отговорността, без значение къде живеем.
И моята майка ме заведе за пръв път на 14, още не бях започнала да водя полов живот. След това ме инструктира всяка година да си избера един месец и да ходя (не само на гинеколог, но на всякакви специалисти), защото тя като теийнейджър не е ходила и е започанала да посещава късно. От тогава всяка година Октомври ходя на пълни профилактични прегледи. И съм съгласна, че семейството оказва най-голямо влияние но съм съгласна и, че в училище малко трябва да се наблегне на тези теми и важността от това сами да се интересуваме за здравето си.
Като цяло и манталитета тук е такъв, хората нямат съзнанието и дори самите доктори те гледат на криво, като им кажеш, че отиваш на преглед без оплаквания, а за профилактика.

anna_an стискам палци!

# 340
Също се сетих ,че миналата година някъде бях на вагинален ехографски преглед защото не ми идваше и мислих ,че съм забременяла .Бях с моя привтелка на която и откриха кистичка някаква ,мен ме прегледа и каза че съм супер смисъл не знам дали има общо с матката но мисля че гледаше обстойно вс отвътре

# 341
  • Пловдив
Също се сетих ,че миналата година някъде бях на вагинален ехографски преглед защото не ми идваше и мислих ,че съм забременяла .Бях с моя привтелка на която и откриха кистичка някаква ,мен ме прегледа и каза че съм супер смисъл не знам дали има общо с матката но мисля че гледаше обстойно вс отвътре

Няма общо специално за шийката. При цитонамазка се взима натривка от шийката, изследва се дали има видоизменени клетки. Възможни са и отклонения поради някоя инфекция, затова и обикновено вървят в комплект с проба за микробиология.
При колпоскопия - шийката се намазва със специален разтвор и след това се оглежда със специален апарат. Оглежда се за атипични участъци и по преценка се взима проба за цитонамазка или биопсия.

# 342
Аз пък съм с контракции на легло ,бодежи +инфекция ,утрогестан ми назначиха и но шпа ,и глобули ..По цял ден ме боли...

# 343
Надявам се всичко да мине наред със всички! Това е често срещано, срам ме е честно, аз за първи път отидох на гинеколог когато забременях първият път , добре че поне аз съм от младите, на мен нямаше кой да ми каже преди това че трябва и е добре…

# 344
Мамита писах на моята АГ ,че много го мисля с това цитонамазка и ми каза че няма нищо ,живот и здраве след като родя ще я правя ,а влагалищен секрет на др преглед .Няма как да се прави като съм била бременна .Малко се поуспокоих ,честно казано .Каза да не се притеснявам

Общи условия

Активация на акаунт