Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 35 976
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Аз съм в тая статистика с две необитаеми  селски къщи и един необитаем апартамент, което ми е 40 % от недвижимостите Simple Smile.

# 496
За София около 35÷ ги водят по статистика от 2021 година. Инфо има навсякъде в интернет. Това, ме на някой не му се вярва, не значи че не е вярно.

# 497
  • София, Bulgaria
Работя с много купувачи, все още са повече от продавачите, просто такъв ми е бизнеса, само от препоръки идват клиенти, не търся целенасочено определен тип.
Та, от всички купувачи, с които съм работила, никога, никога, никога не съм била на оглед на ап. НС, шпакловка и замазка или завършен, но не живяно в него,  с взет акт 16 на повече от 2-3 години. Никога!
С току що взет акт 16, да! На акт 15, Да! Купен преди 1..2 г. ремонтиран и пуснат в продажба, Да!
Само веднъж съм влизал в ап. на шпакловка и замазка, който беше на 7-8 г., но имаше забавяне в акт 16 и чак след като го взеха, го пуснаха в продажба. Имотът изгледаше трагично!
За НС, който купува на зелено, гледа най-късно след акт 15-16 да продава, за да развърже капитала. Не виждам, защо да го държи, празен недовършен... След 6-7 години, вече няма да е същия лъскав нов ап. В строителството също има развитие и някои системи, остаряват, идват нови по-надеждни. Съответно това влияе на цената.
Отворете, които и да сайт за имоти и вижте има ли обяви на ап. на шпакловка, които са с акт 16 от преди 2020 г. Дори и след 2020г. са много малко. Ако има ап. в продажба по-скоро са обитавани в момента или в близкото минало са били обитавани.
90% от обявите са за сгради в строеж.
Животът на хората стана много, ама много динамичен, както е от десетилетия по света. Днес живеят в 2-ст, утре 3-ст, после пак в 2-ст... Не ги е страх от промяната. Сменят си имотите според това, как се стича живота им.

# 498
Минавам само да кажа, че след няколко изгледани негови клипа 😄 вече съм убедена на 100 %, че Киро Брейка е в този форум 🤣

# 499

След 6-7 години, вече няма да е същия лъскав нов ап. В строителството също има развитие и някои системи, остаряват, идват нови по-надеждни. Съответно това влияе на цената.
Отворете, които и да сайт за имоти и вижте има ли обяви на ап. на шпакловка, които са с акт 16 от преди 2020 г.

Е най-после професионалист да каже за голотата на царя. От колко време се опитвам да кажа, какъв е смисъла да се купи нещо, тип касичка (влог) на парите - купуваш и заключваш. Всичко се скапва, от природа, от съседи. След 20-30 години новозакупения апартамент касичка дали от емигрант, който ще се върне, дали от паркиращ парите си в България, толкова ще се е променил, и като вид и като морално остаряване. Съвсем друг ще е живота.

# 500
  • Sofia
Чакай малко.

Не, че защитавам другата теза, но тук се говори за много апартаменти закупени с идеята да НЕ се продават и да се държат до пенсия или за децата или за внуците и по този начин апартаментите стоят затворени по 5-10-20 години празни.

Тези апартаменти няма как да попаднат при Томева, защото не се продават хаха.

И е нормално рядко да попадат на пазара.
Колко стотин хиляди бяха в София, според статистиката?

# 501
Ако минавам следващия път през Ман. Ливади, ще ги снимам. Само че в тази киша и кал, едва ли ще е преди напролет. То пътищата там не приканват към разходка ей така.

# 502
# 503
Аз реален спад на цените не виждам, за София говоря. Нищо не е паднало, кажете къде да гледам за паднали цени. Познавам хора, които очакват срив на цените през 2024, нещо което според мен няма да се случи.

# 504
Аз познавам такива, които от 2017 г. чакат спад.

# 505
Аз познавам такива, които от 2017 г. чакат спад.
Дали ще паднат цените или ще ти вдигнат заплатата и инфлацията е все същото Wink

# 506
Днес попаднах на обект, в който само 36% от апартаментите са свободни, но няма разрешение за строеж дори. Никога не съм купувала на такъв етап без влязло в сила разрешение за строеж. Странно ми се вижда и много рисково, някой с мнение по въпроса? Има ограда на терена, продават но няма разрешение за строеж при само 36% свободни апартаменти, цената е най-ниската за района от всички оферти НС, щели да я вдигнат след като получат разрешението.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 23:05 от НаБабаДетето

# 507
  • Sofia
Това, което на мен са предлагали в такава ситуация е да оставя капаро за да запазя конкретен апартамент и при излизане на разрешение за строеж да сключа предварителен договор.
Не вярвам преди разрешение за строеж реално да се сключват договори, при условие, че самия инвеститор няма как да е сигурен, че ще получи разрешение.
Ако харесвате сградата и апартамента на чертеж - попитай каква сума трябва да капарирате. Надали за 5-10% ще ви откажат, да запазите апартамент на въпросната цена.

Ако пък трябва да сключите предварителен договор - включете клауза, че ако инвеститора не получи разрешително за строеж в даден срок (преценете какъв да е: 3м, 6м, 12м...), то да е длъжен да ви върне капарато.

# 508
Май ако купиш преди разрешение за строеж спестяваш ДДС. Струва си ако имаш доверие на строителя. Миналата седмица поличих имейл за някакъв нов строеж с промо цени от 1800 евро обаче има 1400 евро за ограничен брой. Тоест голяма част от апартаментите се разпродават на доста по- ниски цени а после хората се тюхкат как едва ли не цените са високи а всичко е продадено.

# 509
По никакъв начин не спестяваш ддс.
Прави се депозитна разписка за запазване на желания имот с клаузи за връщане на депозита в случай на незапочване на строителство.
След като си вземат всички разрешителни и започват дейност- подписва си се предварителен договор със съответния процент плащане от общата сума на имота, от който се приспада депозита.

Общи условия

Активация на акаунт