Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 36 009
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
Не говорим за връщане на милиони, а за факта, че все има кой да купува жилища. При заминали милиони и заминаващи, все трябваше да намалее темпа на купуване според част от пишещите.
Това, че купуват е очевидно - то се вижда по цените, както и по новозапочващите строежи - те и не правят първа копка без да са продали някакъв % от жилищата, защото иначе нямат сигурност. Щом започват, значи има продажби.

Въпросът е за живеене ли се купуват или за "паркиране на парите". От памтивека 20% от хората държат 80% от активите - така е и при нас. Едно време са ги паркирали в злато - златото винаги има как да го продадеш и да си го изхарчиш. Сега ги влагат в недвижимости, да видим ще има ли на кого да ги продават като искат да похарчат парите. Освен един на друг... защото за живеене няма нужда от толкова жилища - вижда се с просто око колко от прозорците са тъмни вечер в София. Особено по ливади, долини, хладилници и другите нови квартали.

# 481
Редовно се пуска статистика, че между 30 и 40 процента са празни.
Играят ролята на банков влог.

# 482
Редовно се пуска статистика, че между 30 и 40 процента са празни.
Играят ролята на банков влог.

Това не го разбрах...

# 483
Процент празни жилища има предвид.
Вероятно са супер неравномерно разпределени по райони и квартали, ако съдя по тези, върху които имам някакъв поглед.

# 484
Процент празни жилища има предвид.
Вероятно са супер неравномерно разпределени по райони и квартали, ако съдя по тези, върху които имам някакъв поглед.

Да, благодаря. Аз не разбрах какво се има в предвид, че купуваш жилище за банков влог. Явно има някакъв смисъл, аз не го разбирам явно.

# 485
В преносен смисъл предполагам - затварят парите вместо в банка, в имот, който не ползват, не дават под наем и т.н. Имат по-голямо доверие на имотите, отколкото на банките.
Аз лично не познавам такива хора в днешно време, но щом казват, че всеки втори-трети имот е такъв, особено в новото строителство, сигурно е вярно.

пп - Всъщност сигурно Томева може да каже дали често попада на такива жилища - построени, евентуално оставени на ШЗ за 5-10-15 години, и "развързани" при появила се необходимост.

# 486
Няма нужда да се познават лично.
Влизаш в сайтовете и гледаш как се продават имоти на БДС, а сградите са на 10+ години.

Аз продадох преди няколко години два имота, в които беше живяно или не на БДС.
И в двата никой не живее от тогава, не знам дали са препродадени.
Идват ми сметките и са едни и същи от тогава, 1лв ток.

# 487
Ясно, разбрах. Нещо, като "дългогодишни" спекуланти. Евентуално да развържат имота, на добра цена след време, когато им потрябват пари. Има обаче риск, когато имат тая нужда, пазара да е в низходящ тренд, и да се окаже, че след всички такси и комисионни, данъци и ремонти на общи задължения през годините да е тъкмо на 0-ла. Но явно си има и привърженици.

# 488
Как така сте продали и ви идват сметки на вас, а не на новия собственик това не разбрах? И аз продадох, но новия собственик всичко си прехвърли както се бяхме разбрали, не получавам нищо за стария си вече бивш имот.

# 489
Щом толкова много хора твърдят, че всеки втори-трети имот е така, сигурно имат право Simple Smile Томева би трябвало да има най-ясен поглед от участниците тук.

# 490
Знам, че Томева когато коментирах за покупка на панелка за ползване на касичка, казваше че не познава такива "инвеститори" в панелки (ключ и чака повишение) .

# 491
Всеки би могъл да има поглед, ако се разходи из новите квартали.
Преди 2-3 години какво ме беше прихванало, ходих да разгледам нещо из Ман. Ливади. Минах покрай доста блокове, които си имаха Акт 16 явно, защото половината прозорци с пердета, пране на балкона, и т.н. А другата половина - няма щори и пердета и се вижда вътре как си седи на Ш/З. Купено ей така, да има.
Нищо не купих.

# 492
От 4,2 милиона жилища в България 1,6 милиона стоят празни. Това означава, че необитаемите жилища са 38,9% от жилищния фонд в страната. За годините между последното преброяване от 2021 г. и предходното през 2011-а необитаемите жилища в България са се увеличили с близо 20%, съобщи Националният статистически институт (НСИ)

Обитаваните жилища са 2 603 713, или 61.1% от жилищния фонд в страната. Преобладаващата част от тях са в градовете – 74.4%. Необитавани са 1 657 741 жилища, или 38.9% от жилищния фонд в страната. В регионален аспект най-висок е делът на необитаваните жилища в областите Видин (55.4%), Бургас (53.7%) и Перник (53.6), а най-нисък в областите София (столица) (30.3) и Пловдив (31.1)

Най-голям брой жилища са преброени в област София (столица) – 755 889, или 17.7% от жилищния фонд в страната. В София необитаваните жилища са 200 000.

Един гугъл и ще ви излезе инфо

# 493
Как така сте продали и ви идват сметки на вас, а не на новия собственик това не разбрах? И аз продадох, но новия собственик всичко си прехвърли както се бяхме разбрали, не получавам нищо за стария си вече бивш имот.
И аз това се учудих.
И при мен така, и в двата случая си идваха/отиваха сметките на новите собственици ( в единия случай на мен).

# 494
Това означава, че необитаемите жилища са 38,9% от жилищния фонд в страната.
Болшинството са изоставени къщи в провинцията, което няма общо с пазара в София или Несебър.

Общи условия

Активация на акаунт