Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 36 011
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Отдавна не съм ви навестявала, но следя темите.

На въпроса "кой ще живее в тези жилища", ще се изненадате или може би не толкова, но ще има кой. Все по атрактивно става завръщането на българи от чужбина. И аз не съм вярвала, че ще го кажа, но да, става нещо като " последните ще станат първи".

И аз го виждам, ама никой няма да повярва. Покрай мен се връщат образовани хора, с чудесно CV, които и тук започват със супер старт и на много добри позиции. Споделяли са ми, че погледнато НЕТО, няма кой знае, каква разлика, която да си струва живот в чужбина, с всички плюсове и не малко минуси последните години.
На теория е така. Ако преди 15 години не се връщаше никой, сега се връщат някои, като основно са тези за които говорите.
Обаче тези връщащите се и особено образованите са под 10% от всички.
Та надали ще напълнят празните жилища, които не спират да се увеличават.

# 466
Аз пък познавам немалко, които си стоят в чужбина и засега не се връщат, но си държат празни апартаменти тук. Може и да планират да се върнат някой ден - кой ги знае. А може и в един момент да решат, я да го продам докато цената е висока, че не се знае. Не могат да се прогнозират такива работи.

# 467
  • Sofia
Някакви хора се връщат, но удобно се пропуска, че за всеки един върнал се има 10 заминали.
В момента масово децата заминават да учат в чужбина с идеята там да завършат и да останат.

А, че има професии, за които чистото след данъците и плащането на наем и поддържане на същия стандарт е същото или по-добре в България е вярно, минус неуредиците и корупцията. Така, че пак зависи в каква държава искаш да живееш.

# 468
Заминаващите на си продават апартаментите. Това е разликата.

# 469
Някакви хора се връщат, но удобно се пропуска, че за всеки един върнал се има 10 заминали.
В момента масово децата заминават да учат в чужбина с идеята там да завършат и да останат.

Как ги сметнахте тези 10. От къде знаете колко са реално заминалите със подадена декларация за напускане на страната?

Никой в нищо не убеждавам, все повече хора от моето обкръжение планират или реализират връщането си в България. Ще питате за прифесии, римоут айти, фриленсъри, лайф или хелт коучес, ранно пенсионирани и т.н.

# 470
Оф боже, фриленсъри и лайф коучове - тези думи какво значат знаят сигурно няколко десетки хиляди в България. Дето им викат "умнокрасиви" и се събраха да свалят Бате Бойко, викаха на площада и се чудиха защо не могат да съберат мнозинство - ами защото народът си иска Баце и Дидо Пеевски, народът като цяло е на съвсем друго ниво от лайф коучове и фриленсъри, и няма как те да движат целия пазар. Това е някаква ниша.
И аз може да съм от тези "умнокрасиви", но не се заблуждавам, че каквото аз искам, това иска целия пазар. Той на малко по-друго ниво, според мен.

# 471
  • София
И аз наблюдавам връщане тук таме, което е чудесно! Но в контекста на темата, повечето от тези хора си имат жилища и не всички се връщат в София! Всъщност всички, които аз познавам си купиха още докато бяха в чужбина. Връщат се и млади хора, които завършиха навън, може би някой от тях след време или ще купят или ще живеят под наем, макар че и такива познвам, които мама и тате вече са купили, но не са мнозинство. София със сигурност няма да намалява, но е въпроса дали ще расте с огромен темп за напред. Аз не мисля, но това ще е казус след 30години.

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 18:05 от chriss

# 472
Много млади българи, завършили в чужбина се връщат и то в София.
Защото като теглят чертата на европейски разходи и приходи, остатъка за живот е почти еднакъв.
Ако продължават да се вдигат доходите с такъв темп, връщането ще е по-осезаемо.
И ако тези деца, не са деца на участващите в темата с 5-6 имота, то те ще живеят под наем първоначално.

Кои са тези млади българи, които се звръщат от чужбина? Може би нискоквалифицирани кадри? Защото възможности в чужбина за кариерно развитие са много по-големи, отколкото в България. Не всички гледат с някаква средна заплата да се издържат и това да е. Аз съм с впечатлението, че много от висококвалифицираните си седят в чужбина, защото възможностите са по-големи, а не толкова дали стандартът на този етап в България или чужбина ще е еднакъв...

Давам пример от големи американски корпорации в България - ами най-високото ниво е директор (над мениджър), докато в чужбина от там нагоре започват, ниските кадри са "аутсорснати" в по-евтини държави. И това си е тенденция не от днес!

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 22:43 от Чичко_Тревичко

# 473
"Свилен, който е по-възрастният от двамата, е бакалавър по икономика от колежа “Дейвидсън” в Северна Каролина. След завършването си е работил в сферата на маркетинговия мениджмънт. Константин е учил авиационно и космическо инженерство в Техническия университет в Делфт, Нидерландия."

https://uspelite.bg/bratyata-svilen-i-konstantin-rangelovi-sazda … a-tovaren-dron--1

https://btvnovinite.bg/jenite-na-bulgaria/svetla-lesova-varnah-s … ?p=2#page_break_2

Малко излизаме от темата за имотите.
Нискоквалифицираните си остават в чужбина. Там има социал. Това в България го няма.

# 474
Аз знам и за нискоквалифицирани и върнали се в България, както и пенсионирали завърнали се последните 2-3 години. Познавам и висококвалифицирани, които не искат да се върнат тук.

# 475
  • Sofia
Нормално е да има много хора които да се върнат. Когато 35 години хора са напускали, част от тях ще се върнат. Въпроса е, че България е намаляла с 2млн души и е смешно да се говори за връщане. Като станем 8млн се обадете да говорим за върналите се.

# 476
Извинявайте че разгоних духовете. Каквото искате мислете, аз споделих наблюдения.

# 477
Не говорим за връщане на милиони, а за факта, че все има кой да купува жилища. При заминали милиони и заминаващи, все трябваше да намалее темпа на купуване според част от пишещите.

# 478
Българските мигранти купуват жилища в България с цел да има къде да отседнат,когато се връщат тук и да живеят в тях след като се пенсионират...

# 479
Няма смисъл да разводняваме темата, спор няма, че навън има повече опции за развитие. Но си има и висококвалифицирани, които се връщат, както и такива, които остават и които нямат желание да отглеждат децата си на друго място. Ако всички заминем в чужбина направо да я закриваме тази държава, то и без това натам е тръгнало Grinning

Общи условия

Активация на акаунт