Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 36 014
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Човек задължително трябва да се пробва с пазарлък,още повече,че очевидно апартамента е надценен.Сигурно и продавача се пробва с по-висока цена.Wink Ако мине номера.Не съм съгласна обаче съседен апартамент да се купува на всяка цена,особено ако тя е завишена.
Отдавна се замислих какво ще се случва след години с толкова много жилища в столицата.Повечето коментари тогава по моите размисли бяха негативни.Щели сме да продаваме.На кого,след като всички ще имат по няколко?Не говоря за собственици с по 2-3 апартамента.Познавам и с повече и то на хубави места,получени като обезщетение.От адвокат чух,че има хора,които гонят и над 20бр. апартаменти и то ново строителство.

# 451
Виц по темата.

Нане и Вуте стоят пред къщата на Иван Вазов и гледат паметната плоча:
– Как мислиш - пита гордо Вуте - Какво ще пише на моята къща,когато умра?
– Продава се - поклаща глава Нане. Yum

# 452
Аз също бях в отбор "няма българи, няма кой да купува имотите" до преди около 2, 3 месеца, когато започнах да търся отново. Изцяло гледахме затворени комплекси в строеж и в голяма част от тях, особено тези по морето, се изкупуват от чужденци. Във Варна в единия комплекс съседът отпред беше българка женена за американец - купили си тук, да имат, а в ляво и дясно бяха украинци. Съвсем нормално попитахме дали въобще има българи. Друга къща пък се продаваше от филипинец (предполагам също женен за българка). Накрая купихме в София, но дори и там в ляво съседът е холандец, отзад немец, за другите не знам. През 2020 също гледахме едни къщи в строеж, повечето бяха изкупени от българи зад граница (купили да имат нещо тук, ако нещо се обърка там да има къде да се върнат) Който иска да вярва.. и аз да го бях чел това нямаше да вярвам. Не знам какво показват официалните данни и дали има отлив на чужденци, но това са моите наблюдения. Та те така, явно има кой да ги купува тези, дори и да не са българи по националност. И все си мисля, че ще измислят някакъв финт с панелите, сертификатите за енергийна ефективност и тн. Не само данъците ще са по-високи, но и банките ще отпускат кредити с по-високи лихви за тях. Това е начин да се поддържат цените високи на НИ. Големи групи от хора ще искат / ще бъдат принудени да напуснат панелните жилища и ще закупят ново строителство. Нека и не забравяме, че всички осигурителни и пенсионни фондове зависят от цените на НИ. Обаче все още съм в отбор "за тези  пари в западна Европа мога да взема по-добро".

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 23:15 от georgimitrev18

# 453
  • София
georgimitrev18, в София ли живееш или не Thinking Няма кой да принуди човек, който няма пари да купи каквото и да било. Ако не си ходил скоро в Надежда, Люлин, Обеля, Дружба- разходи се. Не, че там са бедняците на София, не изобщо. Повечето хора в тези квартали имат не лош стандарт на живот, заведенията са им пълни, но повечето не мислят за други жилища или не им остават пари за нещо повече. Познавам лично десетки хора и семейства, които категорично избират висок стандарт пред по-добро и по-голямо жилище, че дори и пред ремонтирано такова...Защото на всичките би им коствало бая за да си купят в момента нещо по-голямо, камо ли на по-добра локация. И ги разбирам. Хубаво е, че има чужденци, които купуват. Казвам го сърдечно. Но където и ние да сме ходили по блокове НС, няма закупили чужденци. Може би, защото не гледаме затворени комплекси и, защото все пак говорим за София, и по-крайни квартали. Но казвам и аз, каквото виждам. По-горе chris78 спомена нещо съществено за самото съотношение на празни и пълни жилища, което цялосттно се пропуска. Но той го е обяснил добре, няма нужда да го казвам пак аз. Все пак трябва да им кой да живее/наема тези жилища нали?
П.С. Ходих до Кръстова вада за малко- повечето наблюдавани от мен блокове са пусти, защото явно още нямат АКТ 16. Но тези,които са пуснати са почти празни. Ще видим за нарпед как ще е Simple Smile
Silverstone, на нас един брокер ни каза за две жени едната с 4 апартамента обезщетение , другата с 6 , които сега се чудят да продават ли, да пускат под наем ли. Спомена ни, защото едните апартаменти са опция за нас, но тя още се чуди. Та да има и такива хора.

# 454
Все пак продължавам да се чудя,не сега,а след 10- 20-30год.,какво ще се случва след като всеки си има по няколко апартамента?Дори и да дойдат чужденци,няма да е като в зап.Европа.Нямам предвид отБИ и Африка,а работещи западняци,които си идват с парите.

# 455
  • Sofia
Да се радват наемателите - с толкова много апартаменти, които се купуват единствено ще падат цените на наемите и ще се вдига конкуренцията. Като са ниски цените на наемите ще идват повече хора от провинцията и Европа. Не случайно има толкова много италианци и испанци в България, защото стандарта на живот е по-нисък. Ясно е, че при такова презастрояване няма как да има проблем с жилищата под наем.

На въпроса с "падането на цените", нали помните, че винаги когато цените на имотите са ниски, хората с по-нисък доход са също засегнати, така, че няма да намажат дори и да има ниски цени. А цените са ниски, защото масово няма кой (средства) да купува. Ако имат много хора пари за евтини жилища, то жилищата ще са скъпи.

Не знам защо се говори за това падане на цените, при условие, че много малко хора биха могли да се възползват, ако тъй или иначе някога стане това.

# 456
Не ще се радват наемателите,а конкурс ще правят на наемодателите. Frowning1 Както в зап.Европа правят конкурс на кандидат наематели.Чувам чат/пат за живеещи тук италиянци,но нямам впечатления да са много.За испанците
пък хич.В коя сфера се подвизават тук?Моите впечатления,че покрай ковид много западняци се прибраха.После някои си смениха дестинациите,но не се върнаха тук.

# 457
  • Sofia
С езици, кол центрове. Има много такива, за които е трудно да си намерят работа в собствените държави, а тук с доходите живеят по-добре.

Иначе в много от европейските държави не се издават нови разрешителни за строежи, в централните части на столиците им. Съответно няма и как да се пуснат нови апартаменти на пазара - от там и цените на кв си остават високи, така и наематели имат затруднение с намиране на жилища на прилични цени.

В България усилено се твърди, че се купуват жилища с цел инвестиция и е нормално всеки нов апартамент закупен с цел отдаване под наем да повишава конкуренцията, което пък води до засилване на миграцията, ако наемите са достъпни, а заплатите достатъчно високи.

# 458
Не ще се радват наемателите,а конкурс ще правят на наемодателите. Frowning1 Както в зап.Европа правят конкурс на кандидат наематели.Чувам чат/пат за живеещи тук италиянци,но нямам впечатления да са много.За испанците
пък хич.В коя сфера се подвизават тук?Моите впечатления,че покрай ковид много западняци се прибраха.После някои си смениха дестинациите,но не се върнаха тук.

Има, но не са много и намаляват последните години, а нови не идват.
95% работят в кол центрове както се каза. Всички са млади 20-25 максимум 30 годишни, без никакво образование или професия.
Както се каза, същите в собствените си държави, няма да работят на бюро, ако изобщо си намерят постоянна работа, а заплатата е идентична и затова идват или идваха в България.

# 459
Чужденците у нас по-скоро ги виждам като авантюристи.Повъртят се малко и си бият камшиците.За някои ковид беше повод,за други не. В кол центровете е голям стрес и парите не са кой знае колко добри.Преди около 6-7г. доста чужденци се оплакваха,че се чувстват заседнали тук.С левовите заплати,високи НО за Бг, не можели да съберат,за да сменят дестинацията.Един млад французин работеше онлайн в София.Много доволен от ниският наем в топ център.Не знам стояли 3-4г. и се изнесъл в Турция ми казаха общи познати.Негов избор,не служебно.Младият нидерландец дето го показваха в “Ничия земя” също каза,че е временно.Преди това е бил Букурещ.И той си замина.Двама американци също се прибраха и не плануват връщане.Нидерландска ф-ма,която продава ток там,търси хора в Нидерландия за кол център в София.Заплатата,която предлагат е българска. 😂 В коментари във ФБ някой осведомен ги оплю и каза да предложат нидерландска заплата.Колкото до строителство,пак там преди 2-3г. е излязъл закон,при покупка на жилище се казва за какво е.Ако е първо с цел живеене,ок.Ако е с цел инвестиция,нямат право да го дават под наем 5г.Явно група хора държат жилищния пазар в ръцете си и си играят с цените на наемите при огромната жилищна криза.При това положение разбирам,че изглежда уау двустаен лукс в центъра на София да е 900 евро.срещу коптор стая в Амстердам.Със заплата има,няма 3хил. ле.в София вече не изглежда привлекателно.Освен за двойка без деца.Ще видим,но не съм оптимист за отдаването под наем в бъдеще.Дано не съм права!

# 460
Много млади българи, завършили в чужбина се връщат и то в София.
Защото като теглят чертата на европейски разходи и приходи, остатъка за живот е почти еднакъв.
Ако продължават да се вдигат доходите с такъв темп, връщането ще е по-осезаемо.
И ако тези деца, не са деца на участващите в темата с 5-6 имота, то те ще живеят под наем първоначално.

# 461
Отдавна не съм ви навестявала, но следя темите.

На въпроса "кой ще живее в тези жилища", ще се изненадате или може би не толкова, но ще има кой. Все по атрактивно става завръщането на българи от чужбина. И аз не съм вярвала, че ще го кажа, но да, става нещо като " последните ще станат първи".

# 462
  • София, Bulgaria

На въпроса "кой ще живее в тези жилища", ще се изненадате или може би не толкова, но ще има кой. Все по атрактивно става завръщането на българи от чужбина. И аз не съм вярвала, че ще го кажа, но да, става нещо като " последните ще станат първи".

И аз го виждам, ама никой няма да повярва. Покрай мен се връщат образовани хора, с чудесно CV, които и тук започват със супер старт и на много добри позиции. Споделяли са ми, че погледнато НЕТО, няма кой знае, каква разлика, която да си струва живот в чужбина, с всички плюсове и не малко минуси последните години.

# 463

И аз го виждам, ама никой няма да повярва. Покрай мен се връщат образовани хора, с чудесно CV, които и тук започват със супер старт и на много добри позиции. Споделяли са ми, че погледнато НЕТО, няма кой знае, каква разлика, която да си струва живот в чужбина, с всички плюсове и не малко минуси последните години.
Защо пък никой да не повярва? Това че тук има няколко потребителя, който всеки път обясняват как няма да има кой да живее в тези жилища, не е представителна извадка. Други, които имат обратно мнение, примерно изразеното от Вас, също не са представителна извадка, но това не означава, че никой не вярва, например аз споделям също това мнение.

# 464
Около мен хора се връщат. Приятелчето на моето дете в първи клас е родено в Лондон, баща му е лекар, работил там. Тук са днес, детето учи тук. Работата ми е такава, че лесно бих могла да работя същата в европейска институция за тройно по-висока заплата, често получаваме и такива покани, но малко колеги се възползват, повечето оставаме тук. Има си и плюсовете, и минусите.

Общи условия

Активация на акаунт