Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 36 017
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Не мисля че жилищата са повече от желаещите, много хора са под наем и биха искали да са в собствено.
И колко точно хора са под наем в София, и колко са празните жилища, и коя бройка е по-висока от двете?
А и под наем да са, това не променя съотношението жилища:хора. Ако, да речем, има 500 хиляди жилища и 400 хиляди домакинства в града, така че 100 хиляди жилища стоят празни, какво значение има под наем ли са или собствени - така или иначе са със 100 хиляди повече от нужното. И се строят по 20 хиляди или колко беше още годишно. Това повече ли е от прираста (децата, които се раждат минус възрастните които умират) плюс имиграцията към София минус eмиграцията към други държави?
За някои от тези неща въобще няма данни, за други има данни, но хората не им вярват (както например данните от преброяването). Така че върви вземай решения без да имаш информация.

Относно софиянци-несофиянци, на око в моята фирма са 50:50, като от родените в други градове някои са на квартира, някои отдавна са си купили жилища и не виждам по какво се различават от родените тук - вече са жители на града наравно с всички. В същото време на годишнината от завършването на гимназията половината хора ги нямаше - живеят в чужбина. Така че двете бройки до някаква степен се уравновесяват - кое е повече не знам.
А, и между другото немалко от тях държат тук заключени апартаменти. Ползват ги 2 седмици в годината като си дойдат, инак стоят така "да има" - защото данъкът 200 лева. Не знам дали ще дойдат някой ден да живеят в тях, по-вероятно не.

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 14:00 от chris78

# 436
  • София
denissa_72, ако това е напълно вярно, защото да е проверила всичките 900 човека, освен ако не си правят статистики в таблици във фирмата, е практически невъзможно. Но да приемем, че е така и защо се мисли, че всичките тези 900 човека живеят под наем Simple Smile Познавам доста хора,които не са родом от София, но родителите им бяха купили още 90те жилища, други купиха още преди 15 години, а мнозина купиха последните 2-3 години и ще изплащат за напред...Разбира се има много хора, които ще търсят и ще купуват. Но такива заключения са леко пресилени. Аз пък съм писала и пак ще кажа, имам много приятели, които след 20- 30 години ще са горди собственици на повече от един наследствен имот...Освен текущия, който пак им е наследствен... Та така.
Инак, че има и много амортизирани сгради конкретно в центъра има. Факт. Отделно доста неподдържани стари сгради или панелени. Но кой вече от тези хора, които живеят в тях ще може да си позволи ново жилище е друг въпрос.

# 437
Да не говорим, че има фирми изцяло хоум офис и тогава и 100% да не са от София, то си живият по родните места и не ги вълнуват имотите в столицата.

# 438
имам много приятели, които след 20- 30 години ще са горди собственици на повече от един наследствен имот...Освен текущия, който пак им е наследствен... Та така.
Инак, че има и много амортизирани сгради конкретно в центъра има. Факт.
Дори колко много хора от този форум купуват "за детето" - а в същото време за детето ще остане и техния като умрат. И за кого ще са всички тези апартаменти?
В центъра на мястото на всяка бутната стара сграда, в която е имало 2-3 жилища, се строи нова, в която има 20-30.

# 439
Духът на София няма нищо общо с този отпреди 20-30 години.Както и този на Пловдив,Варна,Бургас....
Но това може да бъде усетено само от хора,родени и израснали в тези градове .....Между другото това важи и за Западна Европа....
Хубавото не е ново,а новото не е хубаво.....

# 440
  • Sofia
Представям си каква е фирмата, щом 900 души са родени извън София. В строителния бизнес примерно ги взимат с автобуси от Кърджали и Хасково.
Ако е читава фирмата със сигурност ще има голямо разнообразие от хора и голям процент от София.
Вероятно средното заплащане е толкова лошо, че софиянци бягат Simple Smile

# 441
  • София
Ако софиянците по рождение не бяха емигрирали след 10.11.89г. масово по Западна Европа и САЩ,София щеше да е 4 милиона ...

Точно така е, още си спомням как доста колеги, предимно софиянци емигрираха през 90-тте къде ли не. Не зная дали са си продали тогава жилищата.

# 442
Изпадна ни апартамента до нас, този, който е непосредствено до нашия. Парите обаче са му много за състоянието, в което се продава - уж тристаен, но си е чист двустаен, едната стая според мен има-няма 7-8 квадрата и не би събрала дори легло. Както и да е, разпределението ме устройва, тази стая ще се ползва за офис, но се чудя за сумата. В момента му искат 185 хил. евро, 86 квадрата. При други условия не бих се навила, но по този начин бихме си разширили текущия и съм ок. Мога ли да преговарям за 160, 165 (т.е. х1900 е/кв.м.)? В краен квартал е (Горна Баня/Овча Купел), затворен комплекс, но не е нещо кой знае какво, състоянието на апартамента плаче за ремонт и брокерът му го знае, сам си го каза (освен, че се вижда с просто око), тоест ще се налее една солидна сума и там. Продават и гараж за 20к., ок съм да се продаде с гаража за 185, но само за апартамента и то в това му състояние ми се виждат прекалено много. Аз обаче не мога да преценя, така че моля за помощ.

# 443
  • София
Разбира се, че преговаряй!  То и 1900 не е малко, ама е по-реалистично! Може би обаче за 170 да се съгласят. Но на теб нищо не ти пречи да питаш за друга цена. А защо с брокер, не познавате ли хората. Не, че имам нещо против брокерите и ние работим с тях, просто в случая да си спестите едни 6 к евро.
За един от апартамените, които гледахме и се продаде, именно хората, които го капарираха започнаха с 20к надолу - от 170 на 150, накрая се продаде за 161 мисля, нещо такова. Нека и другите да кажат де, но според мен нищо не пречи човек да предлага, да се пазари,  те ако искат могат да откажат.

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 16:52 от chriss

# 444
Не, те са чужденци - фирма, дълго време (може би 5-6 години) беше с наемател, проблемен, явно собственикът е решил да провери какво се случва и го изгонил. Веднага решил да продава, оставя си само по-големия апартамент във входа, защото е с читави наематели. Аз дори случайно го намерих, понеже почти всеки ден проверявам за нещо в сградата. В случая съм пристрастна, тъй като се касае за апартамент до нас, може би ако беше друг в сградата нямаше да му обърна такова внимание. Но по този начин няма да имаме нуждата от по-голямо жилище, каквато имаме сега с децата.

# 445
Не е за изпускане съседен апартамент. И аз подпитвам съседите, но не продават.
Според мен с 10% надолу от цената е ок и ще се съгласят.

# 446
  • Бургас
И аз бих преговаряла, ама да отчетем и факта, че сте силно заинтересовани и хората го знаят...
Ако е надценен, ще повиси известно време на пазара, тогава може да имате по-голям шанс на отстъпка.

# 447
Ако трябва да бъдем честни не смятам, че някой би купил двустаен апартамент за 185 хил. евро. Аз и затова не съм се засилила толкова, предвид състоянието му. Нас ни устройва, защото стаята ще се ползва за друго, но то е и защото имаме друг тристаен в съседство. Има си един двустаен за 160, който си отвися с години и в момента се дава под наем, някъде наскоро пак му мярках обявата.

# 448
Това НС ли е, какъв толкова ремонт ще се прави, на колко години е блокът?

# 449
НС е, ок е строителството, но тези си бяха чисто луди и са потрошили всичко. Единствено настилката е ок, доколкото огледах.

Общи условия

Активация на акаунт