Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 36 024
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
Какво значи не си дават зор!? АКТ 16 е административен акт или иначе казано разрешение за ползване, щом има акт 15 и сградата е видимо завършена, освен да подаде документи и да чака комисия нищо друго не му остава на строителя.

# 421
  • Бургас
Вече пояснихме защо не си дават зор. Защото плащат данъци, ако имат непродадени имоти в сградата, и то големи. Затова бавят актуването, докато не си продадат всичко.
Отделно - често има неуредици, които не им позволяват да вземат акт 16, особено ако са се договаряли преди това  "на четири очи" и са разписвали протоколи на коляно.
В Бургас има множество такива сгради ново строителство, които нямат акт 16 поради гореописаните причини.

# 422
  • София
Tintina, благодаря! И на мен ми казаха, дори за конкретни сгради, които именно поради неуредици няма и да минат АКТ16, даже се чудех това пък изобщо защо се случва- сгради без трафопост, по проект вързани към ТЕЦ, ама в действителеност никога няма да има и какво ли още не...Смисъл как може изобщо да не предвидиш, че ще имаш проблеми с това после или идеята, че именно ще продадеш на зелено и после хората да се оправят в един момент. НО в случая по-скоро става въпрос за сгради с непродадени апартаменти и от там по-скоро се бавят нещата! Благодаря!

# 423
Може и да не значи, че въобще няма да вземат, но да се бавят - електроразределителното и ВиК дружеството трябва да те присъединят, пък те си имат инвестиционни програми и си действат по техен график, не график на строителя.
Уж имат срок и неустойки, ама ха пробвай да ги съдиш - ако някой строител тръгне да ги съди, нали ще си развали отношенията с тях за следващия си проект.

# 424
Кадастрална скица за апартамент в София откъде се вади? Четох някъде в Павлово, но пише и в районите за някакви звена. Ще ми свършат ли работа в общината, за да не ходя до Павлово?

# 425
Кадастрална скица за апартамент в София откъде се вади? Четох някъде в Павлово, но пише и в районите за някакви звена. Ще ми свършат ли работа в общината, за да не ходя до Павлово?

От Агенция по геодезия, картография и кадастър, централният офис е в Павлово (ул. Мусала 1), но има и изнесени офиси, например в НАГ ( до Халите, ул. Сердика 5), може и в някои общински администрации, ето списъка: https://www.cadastre.bg/contacts/sgkk-sofiya
Трябва обаче да носите документ за собственост със себе си и пълномощно, ако апартаментът не е Ваш.

Последна редакция: чт, 23 ное 2023, 19:51 от Therezza

# 426
Благодаря Simple Smile

# 427
  • Бургас
Може и онлайн да се извади с ел. подпис.

# 428
Не съм много сигурна, но мисля че в районните нямаше бърза процедура. За сметка на това пък не се чака на дълга опашка за подаване и за вземане, каквато е в Павлово

# 429
Не знам дали темата е подходяща, но бих искала да попитам дали някой може да препоръча брокер за покупка на апартамент- ново строителство. Става дума за човек, който работи с доказани строители, а не единствено да изпраща обяви вече качени в имот.бг.

# 430
Четох днес пак какво става с жилищата в Китай. Партията се мъчи всякак да спре падането на цените им, защото иначе има опасност да фалират банките, които са финансирали голяма част от покупките. Пак нови мерки за подкрепа на девелопърите и на купувачите. Но там големите банки са държавни, затова могат да поставят държавните директиви над интереса си за печалба (особено ако им отпуснат и новонапечатани пари).
Въпреки това има доста комплекси, които просто са зарязани - няма кой да живее там. Един милиард китайци, но когато има повече жилища, отколкото семейства, някои са оставени да стоят така:

Сигурно ще кажете - какво общо има БГ с Китай? Общото според мен е, че и в София са построени повече жилища, отколкото семейства живеят тук. Не знам какво ще става в бъдеще с цените им и кой ще ги купува.
Освен ако не почнат да вадят от употреба стари амортизирани жилища, за да могат да се оползотворят всички новопостроени. Защото толкова имиграция към София не виждам.

# 431
Не мисля че жилищата са повече от желаещите, много хора са под наем и биха искали да са в собствено. Моето виждане е че проблемът е в достъпността и в издаването на БДС. Далеч не всички новодомци примират да са дизайнери на току-що купено жилище и технически ръководители на бригада за довършителни дейности.

# 432
За протокола ,вчера бях на сладка раздумка с приятелка, която работи в "човешки ресурси" на средно голяма фирма в София....Та от всичките 900 души във фирмата ,само тя и още двама са родом от София..... Явно има кой да дойде насам....Все пак България е 6 милиона и нещо....

# 433
Сигурно ще кажете - какво общо има БГ с Китай? Общото според мен е, че и в София са построени повече жилища, отколкото семейства живеят тук. Не знам какво ще става в бъдеще с цените им и кой ще ги купува.
Освен ако не почнат да вадят от употреба стари амортизирани жилища, за да могат да се оползотворят всички новопостроени. Защото толкова имиграция към София не виждам.

Ти сам си го казал. Разходи се в баш центъра на София и виж колко много съборетини има.

# 434
  • Варна
Не мисля че жилищата са повече от желаещите, много хора са под наем и биха искали да са в собствено. Моето виждане е че проблемът е в достъпността и в издаването на БДС. Далеч не всички новодомци примират да са дизайнери на току-що купено жилище и технически ръководители на бригада за довършителни дейности.

Ако се преместят в друго жилище, тогава ще оставят наетото празно.
Отношението на всички жилища към заети жилища остава еднакво.

Общи условия

Активация на акаунт