Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 35 967
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Не се спестява ДДС.
Аз съм купувала така ап на зелено, без рвзрешение за строеж. Същественото е да се провери строителят, като винаги има риск. При мен моята адвокатка изиска и провери един куп документи, и на фаза резервация и на предварителния договор като излезна разрешението за строеж. Успех!

# 511
Благодаря на всички за мненията, и аз така знам - депозитно споразумение за запазване на желания имот и след разрешението за строеж предварителен договор с приспадане на сумата от депозита. Изненадвам се от големия брой продадени апартаменти в сградата, вероятно ими и обезщетени собственици от тях, вероятно някои с по-хубавото изложение инвеститора ще пусне на по-късен етап на продажба на по-висока цена и затова сега стоят като продадени. Вероятно очакват дълго време разрешителното за строеж за да имат толкова много продажби, озадачаващо е за мен, схемата е 30-30-30-10 т.е. на предварителен договор 30%. ДДС мисля че няма как да се спести в случая.  Блока е с 81 апартамента върху терен получен от сливане на 5 упи-та. По-скоро ще се откажа.

# 512
Ако пък трябва да сключите предварителен договор - включете клауза, че ако инвеститора не получи разрешително за строеж в даден срок (преценете какъв да е: 3м, 6м, 12м...), то да е длъжен да ви върне капарато.
Ти клауза ще включиш, но кой ще ти върне капарото е отделен въпрос. Вероятно "инвеститорът" е ООД с 2 лева капитал. Като му дадеш парите, а то ги изхарчи, чакай да ти върне нещо.
Ако шефът на фирмата гарантира договора и с личния си подпис, друга работа - ама не съм чул някой да го прави.
Докато строителният бизнес върви добре, рядко стават такива работи, защото му е по-изгодно да работи и продава. Когато обаче браншът се закучи, и най-големите фирми могат да хлопнат кепенците.
Ако някой не помни, последните такива събития бяха 2009-2010. Една от най-големите фирми беше КРИТ - има немалко големи сгради из София още с тяхното лого на покрива. Ето една от тях, има и доста други:

Част от тях бяха започнати, но недовършени, когато фирмата фалира. Ако са стигнали до Акт 14, все ще вземеш имот на груб строеж и ще се чудиш как да го довършиш. Но ако не са стигнали и дотам, ходи по съдилищата после.

Дали фалираха заради кризата в бранша, падащите покупки и цени, или поради лична небрежност на шефа, кой ги знае. Но дори и да няма криза, шефът ако реши може да изхарчи твоите пари за Ламборджинита и манекенки, а ти си чакай Акт 16. Ето за въпросния какво пишеха тогава, вярно ли е не знам:

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 09:07 от chris78

# 513
Днес попаднах на обект, в който само 36% от апартаментите са свободни, но няма разрешение за строеж дори. Никога не съм купувала на такъв етап без влязло в сила разрешение за строеж. Странно ми се вижда и много рисково, някой с мнение по въпроса? Има ограда на терена, продават но няма разрешение за строеж при само 36% свободни апартаменти, цената е най-ниската за района от всички оферти НС, щели да я вдигнат след като получат разрешението.

Все още ли вярвате, че като покажат листа или пдф-а и пише, че това и това е продадено е така?

Никой няма интерес да продава всичко от начало, най-малко да предлага и да му изкупят по-хубавите и после да останат по-кофти разположенията.

# 514
Има обезщетения в апартаменти при ново строителство. Понякога и до 50÷ от сградата.

# 515
Изненадвам се от големия брой продадени апартаменти в сградата, вероятно ими и обезщетени собственици от тях, вероятно някои с по-хубавото изложение инвеститора ще пусне на по-късен етап на продажба на по-висока цена и затова сега стоят като продадени.

Мисля, че с това обясни всичко. Обезщетенията са около 1/3 от всички жилища и ако най-хубавите апартаменти са запазени за приятели или лично ползване нещата излизат и всъщност няма кой знае колко закупени жилища.

# 516
След ровене в нета установих, че продажби на този обект текат вече 1 година - намерих обява от агенция, която продава и към момента пусната на 15.12.2022, нищо че инвеститора се продава и сам. 1 година да нямат разрешение за строеж и да продават за мен не е ок, предварителния договор също е хлъзгаво направен. Банка зад проекта няма, със собствени средства на инвеститора ми казаха че е. Той има още 1 проект на същия етап - без разрешение за строеж, но почти продаден в един от кварталите. Не, благодаря в такъв случай, съмнително ми е всичко това. Ще се доверя на усета си, до сега не ме е лъгал.

# 517
  • Sofia
Ей ама как се отнесе. Човека купува на ултра зелено и е наясно с риска. Това е валидно за всяка сграда, която няма АКТ16.

Тук става въпрос за малка сума преди разрешение за строеж - част от риска за покупка. Има още 100 проверки, които да се направят за строителя, проекта, финансирането, собствеността и документите.

# 518
Здравейте! Оглеждам от известно време имоти ново строителство. Някой от вас дали има информация за проекта 11apartments в Дружба и инвеститора ROI? Уж доста апартаменти са продали, но то както е коментирано и по-горе, това не може да е на 100% ясно дали е факт. Гледам, че е започнал строежа, локацията е добра, единствено ме притеснява, че метрото в наземната си част минава доста близо до блока. Иначе поне на хартия ще се строи с добри материали. Приветствам всякакви мнения за локацията и проекта. Благодаря предварително!

# 519
На каква цена кв м. е това в Дружба?

# 520
Тук става въпрос за малка сума преди разрешение за строеж - част от риска за покупка. Има още 100 проверки, които да се направят за строителя, проекта, финансирането, собствеността и документите.
Е, малка-малка, но ако е 10% от цената никак не е малка.
Ако на строителя му е наистина само за гаранция, че няма да се откажеш, щеше да се прави ескроу-сметка: парите стоят в банка/нотариус и като се изпълни уговореното условие се освобождават.
Но никой не прави така - строителят иска да да ги вземе и да има право да ги харчи. Уж пише, че ти ги връща ако не спази условието, но юридическото лице, което трябва да ти върне е новорегистрирано ООД специално за този проект. Други активи в него няма.
Никак не е изпипано добре купуването на зелено в България. Нарочно дадох пример с КРИТ, защото беше за времето си една от най-солидните компании. Та и сега колкото и да проучваш и да си викаш "тия са от най-солидните" - пак може да стане същото. И в Китай нима не фалираха най-големите и солидните - Евъргранде, Кънтри Гардън и т.н. И те продаваха на зелено по схема, подобна на нас, та сега партията се чуди как да спасява купувачите им, защото са дали пари, а жилища няма.

# 521
Крит си е напълно уместен пример, той дори не беше толкова далеч във времето. Единият съдружник и сега е в публичните среди, Башур, мъжът на фолкпевицата Емилия. Необезпокояван Grinning

# 522
Здравейте! Оглеждам от известно време имоти ново строителство. Някой от вас дали има информация за проекта 11apartments в Дружба и инвеститора ROI?
Предлагам ти да погледнеш на Делар. Поне са по-известни и са извън зоната на тръбата на метрото, ако искаш в този район.

https://delarbg.com/d48/properties/d35/

А най-добре се разходи там и виж кой до къде е със строителството, запиши си инфо от информационните табели и ги провери всички, които ти допаднат. Там е много активно и всеки е на различен етап.

# 523
Някой счетоводител може да ме поправи тука, ама до колкото съм чувал, преди издаване на правото на строеж, обект на сделката не а апартамент ами закупуване на право на строеж което е освободено от облагане.

# 524
Ти ако пишеш в сделката, че си купуваш право на строеж за 200к, после да не се чудиш защо не си получил имот и Акт 16 - право на строеж нали имаш?
Ако пишеш, че купуваш жилище, то се строи с бетон, желязо, тухли, гориво, машиночасове, работочасове, и т.н. пък на всички тия неща се плаща ДДС. Инвеститорът го заплаща, начислява си го на тебе после (плюс на горницата). Ако не ти го начисли, нали ще излезе на възстановяване и веднага ще му спретнат една ревизия.
Може би правят врътки само горницата (печалбата му) да не се обложи с ДДС, ако я платиш кеш.

Общи условия

Активация на акаунт