Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 35 386
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Да, все пак тук законът е такъв, че човекът има стимул да плаща.
В някои държави има право да спре, да връчи ключа на банката и да каже "оправяйте се" - не могат да му търсят разликата. Там банките гледат да те ликвидират рано-рано, за да не изпаднат в такава ситуация. Тук вероятно са по-склонни да изчакват, защото така и така им отговаряш за разликата с цялото си останало имущество и бъдещи доходи.

# 541
Ами върни се в България и купувай щом не може да се устои на офертата.
Или нито брокерката дето я показа би се възползвала, нито ти? Защото когато е трябвало да се купува, сте действали, а ся е малко късничко. А ся нищете офертите на банките и се вайкайте колко много хора ще се възползват и как следва нов пик при имотите.

Впрочем пишещите тук следите ли новините? По света и у нас? Нещо май пазарът на имоти в Германия тръгва на зле. Високи лихви, високи материали, а цените нещо тръгвали надолу?
Яко падане е в Германия....
Какви ли са били преди него?

# 542
В Германия не може да се строи като в България. Става трудно и бавно, след като има достатъчно отстояние, паркинг, велоалея, тротоар, път и т.н.
Затова и цените са такива.

# 543
Това си е точно както правеха в Америка 2006-7 г. Ниски зарибяващи лихви, плаващи след първата година. Ниско самоучастие. Нисък изискван доход спрямо цената на имота.

Прилича, ама само на половина. Бедата на САЩ (и на света) не бяха тези необезпечени кредити, защото при нормални условия за тях си има саморегулиране - лошите кредити като нараснат банките затягат условията и така губят бизнес, но и запазват стабинлост. В САЩ обаче този механизъм за саморегулиране беше изключен чрез разни сложни пакетни продукти, изготвени както опакованите в кутийки ягоди - отгоре хубави, отдолу гнили. И тези продукти се продаваха на мераклии инвеститори скъпо и прескъпо и истината излезе чак когато този балон се спука. У нас обаче не се правят такива пакетни продукти и ако банките видят зор ще затегнат. Явно за сега не им е проблем.

# 544
Какви са били в Германия миналата година не знам точно, но каквито и да са били сега са с 10% по-ниски. Така поне пише у Файненшъл Таймс:

Какви ще бъдат догодина, също не знам. Но забелязвам, че измежду сравнените държави там, където са се качили най-много последните години, сега също падат най-много.
Който иска - да прави паралели и с други държави.

# 545
Ами да, това се нарича корекция. И е съвсем нормално, не е и пукане на балон. Освен това немският имотен пазар е специфичен. Виж в другите държави няма такава ясна тенденция, ако изобщо я има.

# 546
Ако обаче не си и след като те помъчат 6-8 месеца с преструктуриране и пак не се справиш, тогава се задейства процедурата.  Или решиш да продадеш имота, но цената е по-ниска от остатъка по кредита, банката няма да даде съгласие, освен, ако не доплатиш разликата.

Интересно ще е да споделиш, имала ли си такива случаи? То предполагам не и ти лично, че там брокер не знам дали участва, но сигурно знаеш за такива конкретни. На мен например ми е съвестно, да закупя от банка ипотекиран имот. Като съм гледал и по американските такива търгове, как отмъщават изгонените бивши собственици ... (веднъж бяха изсипали бетон в тоалетната и цялата канализация отдолу беше съсипана...
Купих веднъж ипотекиран апартамент с покриване изцяло на ипотеката и допълнително доплащане на собственика, но лично и изцяло само със собственика съм комуникирал. И сега сме в добри отношения с него.

Имала съм сделки в тези и следващите години:
1. Подаваме имот на длъжник, за да спасим другите имоти, които има. Това е навременна продажба. До като банката не е възбранила цялото имущество. Продадохме имота и в допълнение и един гараж, които не беше ипотекиран, за да покрие разликата между продажна цена и остатъчен дълг.
2. Купували сме имот, който вече е собственост на банката. Т.е. тя го е придобила след публичната продан е вече е във владение. Не сме имали контакт с предните собственици.
Купували сме и имот на търг, но предварително се свързахме със собственика. Той ни увери, че няма интерес към имота и дори напротив, предпочита да приключва по-бързо всичко. Не е обжалвал.
3. Бизнес имот на търг, само ние се явихме, като представители на купувача. Пак предварително бяхме контактнали собственика, за да сме сигурни, че няма да обжалва. Така и стана, срещу малко кеш на ръка след проданта.

Иначе, да, идвали са купувачи с тази идея, да купят дом за семейството си..., но аз бързо ги отказвам. Аз не влизам в такива драми, защото си е драма, още повече някой да живее след това там.

chris78, може и да го пише, но на практика никой не тръгва да " да гони Михаля" ... човекът си плаща и това е. И да искат, ако няма какво да сложи допълнително, какво ще направят. Още един лош кредит ли, или изкъртен и непродаваем имот. Няма логика.
Подчертаното не го разбрах. Искаш да кажеш, че в ипотекиран имот не може да се живее или нещо друго? За каква драма става въпрос?

# 547

Подчертаното не го разбрах. Искаш да кажеш, че в ипотекиран имот не може да се живее или нещо друго? За каква драма става въпрос?

След покупката той вече не е ипотекиран. Но ако собствениците са изгонени на улицата за много хора имотът придобива лоша аура и не искат да се заселват там. Да не говорим, ако изгонените са отмъстителни и почнат да правят номера.

# 548
Вярно ли това което дават по американските филми,че цената на имот в който е извършено тежко престъпление пада доста?

# 549

След покупката той вече не е ипотекиран. Но ако собствениците са изгонени на улицата за много хора имотът придобива лоша аура и не искат да се заселват там. Да не говорим, ако изгонените са отмъстителни и почнат да правят номера.
Бррррр, звучи гадно. Не се бях замисляла за подобни неща.
Да, ставало ми е гадно, като вляза в някой за тотален ремонт. То си личи, че е бил неподдържан и винаги съм се чудела наркомани ли са живеели, просяци ли, или някакви оргии са правели.... То така и за тези може да се каже, че са с лоша аура Thinking

# 550
Неприятно е за мен да живея на място, на което може да е живяло щастливо друго семейство, но изгонено. Това обаче за повечето имоти няма как да се разбере, просто за тези, продавани от ЧСИ, се предполага.

# 551
Имаше една поредица мисля че по Дискавъри, разни брокери, купуваха в Америка такива къщи - ипотекирани, взети от банките и се продават на търг, но заключени, не може да се види какво има вътре, само отвън оглеждат и предполагат. Наддават и кой спечели го купува. Обикновени ги или флипваха, или ги купуваха оправяха за под наем. Не знам колко е реалистично всичко де. Но влизайки вътре оставаха или приятно или неприятно изненадани. Понякога всичко беше перфектно, но понякога всичко изкъртено от предишните собственици, а веднъж имаше в една къща изсипали бетон в тоалетната, съответно цялата канализация на къщата тотално блокирано и всичко се разбива и наново. И в България има такива, които се разправят с това, дори познавам такива взимат пооправят и продават. Ама  са си разправии. Лично не бих купил такъв изстрадан имот че и да живея в него.

# 552
На нашият етаж в блока се настани семейство в апартамент,чиито предишни собственици бяха изгонени от ЧСИ,от банката всъщност. На новите собственици видимо не им пука,че предишните са били изгонени. Yum В България няма избор... Ако както предполагам банката е предложила този апартамент на доста по-ниска цена от пазарната,много българи биха го купили от раз и без да се замислят какво и що. В Щатите обаче хората са богати и могат да избират...

# 553
Ами да, това се нарича корекция. И е съвсем нормално, не е и пукане на балон. Освен това немският имотен пазар е специфичен. Виж в другите държави няма такава ясна тенденция, ако изобщо я има.
Аз избягвам думата балон - както виждаш, не я ползвам. Просто мисля, че ще има по-добри цени в бъдеще.
В другите държави в ЕС е видно, че е нямало такова надуване на цените последните няколко години. Индексът от 100 през 2018 г. да иде на 125 през 2023 прави към 5% на година. То просто отразява новонапечатаните пари, налети в икономиката.
При нас също има много нови пари, създадени от въздуха, но чак пък такова поскъпване... 2018 г. си беше нормално 1000-1200 Е/кв.м. за София, а сега 2000-2500 и нагоре. Не знам балон ли му се вика на това, но е значително поскъпване, което според мен трудно ще се задържи, камо ли пък да продължи още.

# 554
  • Бургас
Има и имоти, в който някой е умрял. Всички наследствени са такива. А ако не е умрял в имота, а в някоя болница, с тялото му са се прощавали в имота. И понеже милиони са умрели преди нас на тази земя, всички ходим и живеем върху гробища.
Други са обеднели, трети са се развели, четвърти са изгонени от ЧСИ, пети са емигрирали, на шести мъжът или жената са изневерявали...
А в НС някой Асан може да си е отрязал пръста, защото не е спазвал нормите по ЗБУТ. И баш в твоя планиран апартамент.
Срещу лошите енергии помага червен конец и глава чесън на полилея.

Общи условия

Активация на акаунт