Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

• 35 392
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • София, Bulgaria
Тиририрам....
Уникредит с нови продукт.
100% финансиране и само 5% самоучастие, доход над 2500лв, 35 год. до 250К евро , за двойки, семейни или на сем. начила.
И за доход над 3500лв., 85% от оценката при 2.19 % лихва.

# 526
Е те бяха с едни от най-високите лихви на имотния пазар и най-кофти условия. Дори със заплата, която се превежда при тях, срещу други банки, без превод на заплата.
И сигурно и с този продукт, пак не са много напред.

# 527
Тиририрам....
100% финансиране и само 5% самоучастие, доход над 2500лв, 35 год. до 250К евро , за двойки, семейни или на сем. начила.

Тая оферта за черния петък ли е?

Малко е абсурдно, ма ко ли се учудвам, в бг всичко е наопаки. Все пак банките са търговски дружества и като усетят нуждата, създават нови продукти. Такива продукти даже крият риск за кредитополучателите при сговняване на икономическата ситуация. Ма айде да купуваме емоционално, защото Уникред ни дава продукт на оферта за 100% финансиране, щот сме окъсани и не можем да си финансираме покупка с 20-30% лични средства.

Следващият банков продукт какъв ще е? Без лихва за първите 3 години? 😀 Е тогава нещата много ще са закучили. Тъй че не бързайте, промоциионалните оферти на банките тепърва предстоят 😀

# 528
Никога няма да се успокоят цените, при такива апетитни оферти.
Лихва под 3%, медено...данъци ниски, лихви ниски...започвам да навивам мъжа ми да си купим още нещо в България.

# 529
Аз не виждам нищо апетитно в тази оферта. По- скоро е голям червeh флаг че хората нямат достатъчно за самоучастие. Ако беше фиксирана тази лихва поне за 5 години щеше да е друг въпрос.

# 530
Аз не виждам нищо апетитно в тази оферта. По- скоро е голям червeh флаг че хората нямат достатъчно за самоучастие. Ако беше фиксирана тази лихва поне за 5 години щеше да е друг въпрос.
Ами апетитно е за такива като мен, където лихвите са 8% и ако не искам да плащам застраховка на ипотеката (демек банката да е защитена) трябва да извадя 20% самоучастие.

Данък сгради да нищим ли, или там ще се съгласиш със мен?

# 531
Ами върни се в България и купувай щом не може да се устои на офертата.
Или нито брокерката дето я показа би се възползвала, нито ти? Защото когато е трябвало да се купува, сте действали, а ся е малко късничко. А ся нищете офертите на банките и се вайкайте колко много хора ще се възползват и как следва нов пик при имотите.

Впрочем пишещите тук следите ли новините? По света и у нас? Нещо май пазарът на имоти в Германия тръгва на зле. Високи лихви, високи материали, а цените нещо тръгвали надолу?

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 22:47 от MaryPop

# 532
За какво е малко късничко? Искате да кажете на младите хора, че няма шанс да си купят някога жилище?

# 533
Никога няма да се успокоят цените, при такива апетитни оферти.
Лихва под 3%, медено...данъци ниски, лихви ниски...започвам да навивам мъжа ми да си купим още нещо в България.

Кое по-точно е апетитното на тази лихва, при положение че 2024 ще скочат двойно и тези на плаващата лихва ще им дойде от нищото? Казвам го като човек с близки, които се заниамват с бизнес и правят чести проверки за нивата на лихвите. При разговор с най-различни банки става ясно, че някои от тях вече вдигат двойно лихвите спрямо последните 6 месеца. В този ред на мисли аз лично не бих се учудил ако те стигнат 6% през 2024 г.

На база възможностите на средностатистическия българин, тези цени на имотите при това качество са безумно високи, защото имаше голям стрес покрай ковида, но вече не е така. Е, специално за Люлин мога да кажа, че имотите седят по над 8 месеца вече едни и същи. Става въпрос за новото строителство и макар че се опитват да хитруват като вдигат още повече цените, за да свалят после на предишните безумни нива, хората спряха да купуват, защото не останаха повече бизнесмени. Накупиха яко апартаментчета голяма част от хората и сега като вдигнат данъците ще се почне яката разпродажба и малкото останали спекулатори, които обясняват за "апетитните оферти" ще разберете за какво става въпрос в световен мащаб.

Преди нямаше имоти, а имаше много купувачи - е днес София и другите големи градове са презастроени и 90% се накупиха, но не живеят в тях и идва моментът, в който ще се чудят на кой да ги продадат. Те сега не купуват пък камо ли като напълнят пазара със старите си "инвестиции", които след 5 години вече са остаряли и неподдържани.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 04:50 от Dimiturg

# 534
  • София, Bulgaria
Аз анализи и прогнози не правя! Както сега,  така и преди няколко страници публикувам факти: за брои сделки от 2019 до днес, за лихвите по света, за движението на цените на имотите в България и други страни...
Всеки, който има желание, може да анализира сам и да си прогнозира. Цифрите не "лъжат", но е добре човек да не гледа повърхностно.
За това и един прави едно, друг прави друго, а трети нищо.

# 535
Тиририрам....

Това си е точно както правеха в Америка 2006-7 г. Ниски зарибяващи лихви, плаващи след първата година. Ниско самоучастие. Нисък изискван доход спрямо цената на имота.
При доход 2500 лв. нетно, трябват 16.66 години само за да изплатиш 250к евро - без лихвата и без да ядеш и да се обличаш през тия години. Евентуално на 17-тата можеш да минеш на кисело мляко.
Говоря образно, разбира се - тъй като вноските са разхвърляни за 30 години, все пак ще остава нещо в месеца, колкото да си платиш тока и храната, но да изплатиш 250к евро с такъв доход е много нереалистично.
А какво става догодина, ако оценката на имота падне от 250к на 200к, на база сравними сделки примерно? Защото точно така стана при миналата криза. Тогава банката трябва да обяви кредита за предсрочно изискуем, защото обезпечението вече не го покрива. Трябва или да довнасяш пари, или да го продадеш/ликвидираш на загуба.
Чак се чудя как БНБ им разрешава подобни параметри.

# 536
  • София, Bulgaria
Крис, изпусна условието да са семейство, т.е имаш доход 2х 2500лв и съответно кредитополучател и съдлъжник. И този доход е минимум, както и 250К евро е максимума. Също така говорим за доказуем доход. Тази банка не взимат предвид, да речем доход от наем.
А при кризата 2008г. Банките не са правили кредитите предсрочно изискуеми, поради промяна в цената на обезпечението. Тук си в заблуда. Редовен ли си в плащанията, няма как да те пипнат. Ако обаче не си и след като те помъчат 6-8 месеца с преструктуриране и пак не се справиш, тогава се задейства процедурата.  Или решиш да продадеш имота, но цената е по-ниска от остатъка по кредита, банката няма да даде съгласие, освен, ако не доплатиш разликата.
Това са само уточнения от моя страна. Въпросът е, че в очакване на вече 2г. и при нас да се дигнат плавно лихвите, те не само, че не се дигат, но и някои банки правят кредитите още по-достъпни.
Нали всички сме на ясно, че нито една Банка в България не работи в посока увеличаване на дела на лоши кредити. Още по-малко да събира имоти.

# 537
Ако обаче не си и след като те помъчат 6-8 месеца с преструктуриране и пак не се справиш, тогава се задейства процедурата.  Или решиш да продадеш имота, но цената е по-ниска от остатъка по кредита, банката няма да даде съгласие, освен, ако не доплатиш разликата.

Интересно ще е да споделиш, имала ли си такива случаи? То предполагам не и ти лично, че там брокер не знам дали участва, но сигурно знаеш за такива конкретни. На мен например ми е съвестно, да закупя от банка ипотекиран имот. Като съм гледал и по американските такива търгове, как отмъщават изгонените бивши собственици ... (веднъж бяха изсипали бетон в тоалетната и цялата канализация отдолу беше съсипана...
Купих веднъж ипотекиран апартамент с покриване изцяло на ипотеката и допълнително доплащане на собственика, но лично и изцяло само със собственика съм комуникирал. И сега сме в добри отношения с него.

# 538
А при кризата 2008г. Банките не са правили кредитите предсрочно изискуеми, поради промяна в цената на обезпечението. Тук си в заблуда. Редовен ли си в плащанията, няма как да те пипнат.
Не мисля, че съм в заблуда. Може да не са го правили, защото ако всички банки тръгнат да го правят заедно, ще сринат изведнъж пазара. Но имат право да го правят. Ето ти от общите условия точно на Уникредит - сигурно и другите банки имат същите условия:

То това си е стандартна банкова практика по света.
Представи си, че си банка и си отпуснал кредит 250к, а обезпечението вече струва само 200к. Какво правиш - траеш си и се надяваш да стане пак 250к, за да си обезпечен? Или ликвидираш и рискуваш да "изядеш" загуба 50к ако кредиторът не може да я покрие. За да не вземе да спадне на 150к догодина, и тогава загубата ти да стане 100к?
Тези решения не са лесни, а банката има и отговорност към цялата система, защото оперира не с нейни пари, а на вложителите. И на БНБ ролята е да не допуска да стане срив.

# 539
  • София, Bulgaria
Ако обаче не си и след като те помъчат 6-8 месеца с преструктуриране и пак не се справиш, тогава се задейства процедурата.  Или решиш да продадеш имота, но цената е по-ниска от остатъка по кредита, банката няма да даде съгласие, освен, ако не доплатиш разликата.

Интересно ще е да споделиш, имала ли си такива случаи? То предполагам не и ти лично, че там брокер не знам дали участва, но сигурно знаеш за такива конкретни. На мен например ми е съвестно, да закупя от банка ипотекиран имот. Като съм гледал и по американските такива търгове, как отмъщават изгонените бивши собственици ... (веднъж бяха изсипали бетон в тоалетната и цялата канализация отдолу беше съсипана...
Купих веднъж ипотекиран апартамент с покриване изцяло на ипотеката и допълнително доплащане на собственика, но лично и изцяло само със собственика съм комуникирал. И сега сме в добри отношения с него.

Имала съм сделки в тези и следващите години:
1. Подаваме имот на длъжник, за да спасим другите имоти, които има. Това е навременна продажба. До като банката не е възбранила цялото имущество. Продадохме имота и в допълнение и един гараж, които не беше ипотекиран, за да покрие разликата между продажна цена и остатъчен дълг.
2. Купували сме имот, който вече е собственост на банката. Т.е. тя го е придобила след публичната продан е вече е във владение. Не сме имали контакт с предните собственици.
Купували сме и имот на търг, но предварително се свързахме със собственика. Той ни увери, че няма интерес към имота и дори напротив, предпочита да приключва по-бързо всичко. Не е обжалвал.
3. Бизнес имот на търг, само ние се явихме, като представители на купувача. Пак предварително бяхме контактнали собственика, за да сме сигурни, че няма да обжалва. Така и стана, срещу малко кеш на ръка след проданта.

Иначе, да, идвали са купувачи с тази идея, да купят дом за семейството си..., но аз бързо ги отказвам. Аз не влизам в такива драми, защото си е драма, още повече някой да живее след това там.

chris78, може и да го пише, но на практика никой не тръгва да " да гони Михаля" ... човекът си плаща и това е. И да искат, ако няма какво да сложи допълнително, какво ще направят. Още един лош кредит ли, или изкъртен и непродаваем имот. Няма логика.

Общи условия

Активация на акаунт