Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 683
  • 865
  •   1
Отговори
# 225
... изпитателния срок се увеличава с болнични и отпуска.....
Това не би трябвало да е вярно, за първи път го чувам. Къде го пише?

# 226
Нито изпитателния, нито предизвестието се увеличават с болнични или отпуска.

# 227
Изпитателният срок се увеличава с болничен/отпуск, но не и предизвестието за напускане.

# 228
  • София
Да, само изпитателният.
Пише го в кодекса.

# 229
  • Melmak
Изпитателният срок се увеличава с болничен/отпуск, но не и предизвестието за напускане.

Това е вярното!

# 230
Моля за съвет. Имам колежка с която не работя толкова пряко, но сме в едно помещение. Типична комплексарка: злобна, мързелива, интригантка, конфликтна и нападателна. Провокира, хвърля намеци и се заяжда без повод. Как да процедирам? Трудно е да не се отвръща и си изпускам нервите. Дайте съвети....

# 231
Първи вариант - игнорираш я. Ако нямате съвместни задачи, не би следвало да е трудно.

Втори вариант - със спокоен тон и лека насмешка и казваш нещо, което ще я уязви, след което гледаш сеир. 🙂

Трети вариант - ако е възможно, преместване в друга стая.

# 232
Първи вариант - игнорираш я. Ако нямате съвместни задачи, не би следвало да е трудно.

Втори вариант - със спокоен тон и лека насмешка и казваш нещо, което ще я уязви, след което гледаш сеир. 🙂

Трети вариант - ако е възможно, преместване в друга стая.
Благодаря. Пробвах втория вариант,но това същество не спира. Във всеки удобен момент започва с лични нападки и накрая си изпуснах нервите, което е грешка. Сега мисля да пробвам с пълен игнор. Такива хора не заслужават дори дума.

# 233
Ох и ние имахме такава колежка. Привидно се прави на приятелка, не те напада в лице, но като те няма, говори зад гърба ти, хвърля подмятания колко работиш, а тя самата работа за 5 лв не е свършила. Винаги се гледа в чуждата паничка, компетентна по всички въпроси, та дори и как се гледа и възпитава дете, предвид че тя няма. Лицемерка и комплексарка. След много оплаквания от всички, решиха да я освободят, а не беше служител с малко стаж. Много колеги са си заминали в годините заради тази отровна среда. На път бяха и още. Сега въздуха в офиса е толкова приятен. То срещу нея нямаш полезен ход. Не знам как  е при вас, но при нас ЧР взимат под внимание мнението на служителите. Но честно казано, аз също се замислях за смяна. Звучи несериозно, но в такава среда е толкова неприятно и изнервящо да работиш. Започваш да ходиш с нежелание и най-малкото нещо може да те изнерви. Не знам… говори с мениджъра си какво може да се направи или да се преместиш по-далеч от нея.

# 234
Лошото е,че тази зла и застаряваща дама не го прави само зад гърба на хората, а и директно и агресивно. Говори по лични теми, негативна е и подигравателна. Направо не знам как ще я изтърпя...

# 235
Говори с прекия си ръководител. Със сигурност и други са на твоето мнение, но повечето хора предпочитат да си трайкат.

# 236
  • София
Не си изпускай нервите дори да те предизвикват. Така ще стане тоя казал, оня рекъл. Кажи ѝ спокойно и с усмивка, че ще я дадеш на ейчара.

Според вас  пасивно- агресивно ли е да заявя, че няма да отговарям по скайпове, тиймсове и т.н., когато това би довело до лъсване на некомпетентност по мейлите. Постоянно се пробват да ме качат на колчета да ми "покажели". Ако питам какъв е проблемът - общо обяснение (не процесуално) и кога си свободна? Ако не отговоря - на час горе- долу.
Кечър
Кечър
Кечър

Иначе, шефове ако пишат, естествено, всичко в мейли, като се иска нещо от мен, но другото, ако може, да не е видимо, че бутам някакви хора и трябва да им се обясняват неща, които са изискване да заемат изобщо такава длъжност.

Бях взела решение да изчакам поради лични причини и бях в хармония с решението си, послушах съветите тук и бих казала, че ми мина бърнаута, но сега имаме смяна в ръководството и нещата пак се стягат. Искам да си "купя" няколко месеца време, без да изкукуригвам.

# 237
ами научи се от тях
колкото шефовете няма да видят какво те питат, толкова няма и да видят какво си/не си отговорила (помогнала)
или питат на скайп/тиймс - отговаряш с подробна инструкция по мейл
съвсем небрежно минаваш на официална комуникация - ако искат, пак да питат
имам сега едно другарче, което умишлено бави процесите, изпращам на офисния мейл с 'моля за проверка и съгласуване'
а може и на вайбъра да му пиша ' готова съм, дръпни си го от сървъра'

Somebody12, част от ходенето на работа е да да си я вършиш без лични битки,
ти имаш драма на всяко работно място,
ами няма начин да се харесвате с всички, все си има дразнители,
ама със 'зла и застаряваща дама' и ти не правиш много приятно впечатление

# 238
  • София
Мерси, Herzen. По имейл на питане няма как да върна, тъй като реално никога не се казва точно какъв е проблемът - само "за еди кое си става дума". Като питам по- настоятелно - може ли да ти звънна, да ти покажа за какво става въпрос? Ако кажа ми сега не- ще звъннат след 3 часа, няма проблем. И ми остава вариантът просто да не отговарям и да ми бипка през около час - там ли си ехо, кога мога да те питам. Е, не, не съм "там", лакирам си ноктите. Rolling Eyes Laughing

Подчертавам, че не са процесуални неща,а просто такива, които те не знаят как да направят. Примерно - ако трябва да се вземе предвид определена сума за някаква сделка - коя от всички да се вземе е процесуален въпрос, но как се форматират цените в ексел - не е. Съвсем произволен пример е, но са аналогични питанията.

# 239
Чатовете в скайп и тиймс оставят също толкова история колкото имейла, ако са бизнес акаунти. Разговорите не, но винаги можеш да кажеш "трябва да помисля, напиши ми го за да не забравя".
Твоят подход обаче не е правилен. Не знам на кого си мислиш, че ще ги показваш тия мейли, ама само арменският поп ще се трогне. Правилното е да поискаш в седмичното ти планиране да се включи определено време за менторстване на колеги и такива въпроси да ти ядат от това време.

Общи условия

Активация на акаунт