Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 670
  • 865
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря ви. Ще го мисли тя тогава.

# 271
В такава ситуация и на мен ми звучи по-добре след болничния да напуска. От една страна и съображението от горния пост - дано е наред всичко, разбира се, но все пак всичко става и не се знае ще се възстанови ли бързо. От друга страна - предизвестието може да е задължително, но не навсякъде изискват да се изработи и знам не един работодател дето би я освободил и веднага. Особено ако пък там и знаят че планира болничен...
Говоря общи приказки, разбира се, тя си знае в какви отношения са, но от моя гледна точка молба за напускане точно преди болничния звучи като неоправдан риск.

# 272
Моля за съвет, преди време споделих за притеснението си работа в малка компания. Започва да се оправдава. Чувството е все едно си на някой в къщата или семейството  ... Трудно допускат нови хора и процеси. Не приобщават новите, имат си техни шеги и глупости... Всеки знае живота на всеки, коментират се кой с кого спал, кой е гей, кой самотен. Ако с някой не се харесате, веднага и други го последват..На мен това не ми е ок.
Какво е вашето мнение и опит в малка компания до 30 души....?

# 273
Моля за съвет, преди време споделих за притеснението си работа в малка компания. Започва да се оправдава. Чувството е все едно си на някой в къщата или семейството  ... Трудно допускат нови хора и процеси. Не приобщават новите, имат си техни шеги и глупости... Всеки знае живота на всеки, коментират се кой с кого спал, кой е гей, кой самотен. Ако с някой не се харесате, веднага и други го последват..На мен това не ми е ок.

Имаш погрешна представа за тия неща.
На работа  си за да работиш.
Приятелствата, ако станат. Не това ти е водещото за да ходиш.
Така е, те си имат колектив, навсякъде е така. Гледат новите с по-друго око.
И на мен ми се е случвало, но познай колко ми пука. Понякога съм приета почти веднага, понякога след време.
Понякога съм работила с идиоти и трябва зъбки да покажеш. Но това са ми колеги, не са ми важни, че да се вълнувам, що не си говорят с мен.
Аз като цяло си  говоря на работа общи приказки, ако ме питат нещо, някой бъзик.
Също така не споделям за лични неща, не им влиза в работа, а и живота ме е научил, че много клюкари и както някой уж ти се усмихва мило, утре зад гърба ти кой знае какво може да направи.
А и си усещам хората.
И мен ме коментират също. Наясно съм, имам агент. Но не ми дреме.

# 274

Имаш погрешна представа за тия неща.
На работа  си за да работиш.
Приятелствата, ако станат. Не това ти е водещото за да ходиш.
Така е, те си имат колектив, навсякъде е така. Гледат новите с по-друго око.
И на мен ми се е случвало, но познай колко ми пука. Понякога съм приета почти веднага, понякога след време.
Понякога съм работила с идиоти и трябва зъбки да покажеш. Но това са ми колеги, не са ми важни, че да се вълнувам, що не си говорят с мен.
Аз като цяло си  говоря на работа общи приказки, ако ме питат нещо, някой бъзик.
Също така не споделям за лични неща, не им влиза в работа, а и живота ме е научил, че много клюкари и както някой уж ти се усмихва мило, утре зад гърба ти кой знае какво може да направи.
А и си усещам хората.
И мен ме коментират също. Наясно съм, имам агент. Но не ми дреме.
Напълно се съгласявам с теб и съм на същото мнение, НО това се отразява на работата ми, когато се настроят срещу теб се започва заяждане в работните процеси и провокация. Не търся приятели на работното място и не желая, но цял ден в мълчание също не е много ок....по-притеснителна натура съм и тези общи обяди и лични въпроси ужасно много ме смущават. Отделно всичко се чува от всички каквото и да кажеш в стаята...

# 275
  • Somewhere far away
Някой може ли да разясни като на прост човек как точно  стоят нещата с компенсациите- досега не съм работила по този начин и ми е ново и  непознато това. работила съм овъртайм /който беше само по желание , не задължителен/, който се заплаща двойно и това е. компенсация никога не съм имала досега.

# 276
Компенсация при нас е с ден. Работиш извънредно в събота, почиваш през седмицата един ден, но това е много, много рядко.
В предната ми работа беше също така, защото понякога се е налагало колеги да са на някаква промоция, представяне, събитие събота и неделя и после ги компенсират в работен ден.

# 277
  • Somewhere far away
а има ли значение за кой месец е - примерно ако съм работила в събота през ноември , тогава ли трябва да имам компенсация или може и да е през декември?  и също не разбирам ако имам компенсация -този извънреден труд заплаща ли се после или не? ако нямам компенсация е ясно че се заплаща, но не ми е ясно ако имам какво се случва ?

# 278

Поздравления, вече си установил по емпиричен път недостатъците на подобен тип работодатели. Simple Smile

Малките колективи често са затворени системи, които трудно допускат нови хора, а за да се случи това трябва да са им близки като манталитет и маниер на поведение. Ако не им пасваш, трябва да си сериозен непукист (като напр. Елора) за да се задържиш. Дори при това положение обаче не е приятно, а и така пропускаш възможността да работиш с друг тип хора, с които бихте могли да работите и да се развивате заедно като екип.

Това е и основната причина вече много години успешно да избягвам подобни места. Само веднъж пробвах малка правна кантора, в която още на интервюто имаше разни червени флагове, но вече бях решил да оставя тогавашната си позиция и си казах - какво пък. Резултат -  "работата" ми там продължи непълни три седмици. Simple Smile

# 279
а има ли значение за кой месец е - примерно ако съм работила в събота през ноември , тогава ли трябва да имам компенсация или може и да е през декември?  и също не разбирам ако имам компенсация -този извънреден труд заплаща ли се после или не? ако нямам компенсация е ясно че се заплаща, но не ми е ясно ако имам какво се случва ?

Мисля, че може да си вземеш компенсацията, когато искаш. Едната колежка си събираше няколко и лятото + отпуска и откарва месец на морето.
Мисля, че като имаш компенсация, няма как и да ти се плати.

# 280

Напълно се съгласявам с теб и съм на същото мнение, НО това се отразява на работата ми, когато се настроят срещу теб се започва заяждане в работните процеси и провокация. Не търся приятели на работното място и не желая, но цял ден в мълчание също не е много ок....по-притеснителна натура съм и тези общи обяди и лични въпроси ужасно много ме смущават. Отделно всичко се чува от всички каквото и да кажеш в стаята...

Хората не можеш да промениш, можеш себе си.
Притеснителна и аз съм била. Държала съм се добре, гледала съм да слушкам, да угаждам. Но ми са се качвали на главата. Наложи се от притеснителна, мила и добра, да почна да хапя. Когато трябва естествено. Иначе пак съм си мила. Имам вид на мило същество, обаче яхна ли метлата...
Не знам на колко си. Но се научи се да отговаряш по правилния начин и да поставяш хората на място.

# 281
  • Melmak

Зависи как се изчислява работното време. На сумарно ли сте? Ако да, можеш в отчетния период. Обърни се към пейрол, за да ти разяснят.

# 282
  • Somewhere far away
на график сме. той подлежи на промяна ако има възможност, и ако ти се налага и ако има кой да те смени, разбира се, но обикновено си гледаш графика и това е .

# 283
  • Melmak
на график сме. той подлежи на промяна ако има възможност, и ако ти се налага и ако има кой да те смени, разбира се, но обикновено си гледаш графика и това е .

Според мен сте на сумарно. Реално служителите на график, почти винаги са на сумарно. Това означава, че не се гледа месец за месец, а примерно за срок от 3 месеца, а след това се изравнява. Понеже всеки месец има различен брой работни дни и понякога може да се падне да си работила повече, друг месец по-малко, всичко се изравнява на края на трите месеца. Някои фирми го правят и на шест месеца. В този срок можеш да си ползваш компенсацията, като се уговориш с мениджъра. Ако не я вземеш, в края на изчислителния период, ти я плащат като овъртайм. Попитай в твоята фирма на сумарно ли сте и на колко време се изравнява.

# 284
Аз работя във фирма с около 1000 души... Всичко е както го описваш. Не е българска. Не смятам, че има значение размерът на фирмата.
Обаче ти за всяка работа ако имаш забележки подобни, малко със себе си се разбери първо...

Общи условия

Активация на акаунт