Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 626
  • 865
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Баланс му е майката.
Ако някой се опитва да ме прави на идиот, очевидно, не може да очаква компромиси или да му/ѝ вляза в положение. Ако дойде и ми обясни като човек - вярвам, че ще намерим решение на кризисната ситуация.
Това, което дразни хората е чистия тарикатлък и мисълта, че съм по-хитър от останалите и никой няма да се сети, че еди си какво.
Това кой какъв родител е - може би ще го кажат децата ни след време. Но ако някой има чувство за вина доколко е отдаден на детето си - сори, ама не е проблем на работодателя. Фирмите наемат хора, които да изпълняват определени дейности. Те изискват и документират в трудовия договор колко време се работи на седмица. И всеки един от нас е подписва нали, че е съгласен. И да, определено е недотам коректно да въртиш всички на шиш по въпроси като - ще излизаш/няма да излизаш в отпуск, ще ползваш/няма да ползваш болнични и т.н. То и затова хората се дразнят, защото нямат яснота как да направят собствените си планове.

За протокола - имам 2 деца, слава Богу, пораснаха и детско-градинските неволи са зад гърба ни. Радвам се на всяка бременна колежка, радвам се и на връщащите се след майчинство, да са им живи и здрави дечицата. Не съм и няма да направя на никоя колежка проблем, че си е взела болнични, защото знам какво е да няма кой да ти помогне... Но от тях очаквам поне да ме информират за плановете си, за да знам кога да търся заместници. Децата растат, ще боледуват още година - две -три, после ще пораснат и така.

# 376
В преден мой пост ставаше дума за болнични за дете. И че при такива нагласи и практики няма как да се случи положителен прираст.

Положителният прираст не  е грижа на работодателя. Както и решението за раждане на деца е лично и отговорността е лична, а не на колегите. А държавата " с чужда пита помен прави" , мен ако питаш.
Иначе и аз не разбрах какво си заслужаваме???

# 377
Циганите вижте какъв положителен естествен прираст имат, ама не се радвате. По-съвременните мигранти пък имат положителен изкуствен прираст, ама пак не се радвате... Защо ли?
Защото не е достатъчно да се плодиш като животно, а трябва децата да станат граждани, които допринасят за обществото, а не са просто консуматори. Това не става когато винаги другите са ти длъжни.

Аз казах - заслужавате си го.
Като почнеш да се оплакваш как майките с деца им се дават по-ниски заплати и има е трудно да си намерят работа, се погледни в огледалото и си кажи "заслужавам си го".
Защото както ти имаш право на болнични, така работодателите имат право да не те назначават, да не ти вдигат заплатата, да препочитат други за повишение и т.н. Както писаха вече - всичко има 2 страни и живота търси баланс между тях.

Ако след разпределената работа на отсъстващия служител следваше и разпределяне на заплатата му, нямаше да има такова напрежение. Но такова нещо не се практикува от работодателите, така че негодуванието е обяснимо.
Заплатата няма как да се преразпредели, незаконно е. Но бонусите има как. Ама тогава пак следва хленчене за дискриминация, за естествения прираст и т.н.

# 378
Именно, оплакванията са малко странни, след като преди вземане на решение за забременяване се е знаело какво следва. И да, от нечия гледна точка може да не изглежда справедливо, но е факт.
Аз например имам някакви опит и квалификация, но никой няма да ми даде работа заради ЕГН-то и други неща. Ама не се оплаквам, ровя си в контейнерите за боклук и си пиша в мамата между това. Такъв е животът и съм знаела, че е такъв още преди да почна работа.

Заплатата няма как да се преразпредели, незаконно е. Но бонусите има как.

Точно така, едно действие винаги поражда последствия. Законът вменява задължения на работодателя, които ощетяват не само него, но и служителите и затова все по-масово се приема системата с ниска основна заплата + бонуси. И така който кръшка може съвсем законно да бъде порязан с доходите, а другите да бъдат стимулирани. То това май е единственият ефективен инструмент за контрол при нашия КТ.

# 379
За правна сфера става дума, имам изключително богат и разностранен опит, който обикновено хваща окото.
Масово предлаганите заплати са ниски - до или ок. 2 х. лв нето, за град София.
Недоумявам какво се случва.

Нищо ново не се случва, това е нормална стартова заплата за юрист с разностранен опит, но без по-дълбока специализация в някоя област. Евентуално решение е да изчакаш новата година, когато пазарът ще се раздвижи и на него ще излязат големи работодатели, които не наемат в момента.

Вярвате или не, но пак се завръщат (или може би не си отивали?) времената, в които се счита, че си некоректен, ако се разболееш и ползваш болничен, или се наложи да ползваш отпуск инцидентно, а пък да бременееш и да не съобщиш поне половин година преди да започнеш да правиш опитите - върхът на некоректността!

Отново - нищо ново при определена категория работодатели. Simple Smile

Не може ли да си работим и да ни е готино, имала съм късмета да бъда в такъв колектив, където да гоним собствен темп и мотивацията ни да се води от резултатите и качеството. Яко е и е вдъхновяващо. За мен, за творческите професии, където се иска муза, нещо да седнеш, да напишеш или сътвориш продукт, да измислиш по-така хитро, завъртяно, позитивната работна среда и отношение към хората и зачитането им като личности е от изключителна важност.

Подкрепям с две ръце, но подобна атмосфера не се предлага масово, просто трябва да подбираш внимателно.

Вместо да наложа там граници и  промени, с цел запазване на моя комфорт и психично здраве.

Колкото по-рано усвоиш това умение, толкова по-добре.

# 380
Аз пак да напомня, че служителите имат право на болничен за себе си и за гледане на близък роднина, вкл.  - дете. В една нормална фирма трябва да има механизъм за заместване на отсъстващи колеги и за евентуалното натоварване на другите не би следвало да в виновен ползващия правото си д си гледа децата, като са болни. Робовладелството свърши.

Иначе, в цитирания от мен пример, аз не си взимам болнични, което сигурно ме прави много отговорен служител. Не съм от тези които злоупотребяват с болничните.
А защо е по-обществено прието да се толерира отсъствие за гледане на дете, вместо за хоби, мисля, че няма смисъл да се коментира.

# 381
Циганите вижте какъв положителен естествен прираст имат, ама не се радвате. По-съвременните мигранти пък имат положителен изкуствен прираст, ама пак не се радвате... Защо ли?
Защото не е достатъчно да се плодиш като животно, а трябва децата да станат граждани, които допринасят за обществото, а не са просто консуматори. Това не става когато винаги другите са ти длъжни.

Аз казах - заслужавате си го.
Като почнеш да се оплакваш как майките с деца им се дават по-ниски заплати и има е трудно да си намерят работа, се погледни в огледалото и си кажи "заслужавам си го".
Защото както ти имаш право на болнични, така работодателите имат право да не те назначават, да не ти вдигат заплатата, да препочитат други за повишение и т.н. Както писаха вече - всичко има 2 страни и живота търси баланс между тях.

Ако след разпределената работа на отсъстващия служител следваше и разпределяне на заплатата му, нямаше да има такова напрежение. Но такова нещо не се практикува от работодателите, така че негодуванието е обяснимо.
Заплатата няма как да се преразпредели, незаконно е. Но бонусите има как. Ама тогава пак следва хленчене за дискриминация, за естествения прираст и т.н.
Леко изнагля тук; кога съм се оплаквала от бонуси и пр.? Ок са ми. Вашето не е.

# 382
Ок ти е някой друг да ти върши работата за да можеш ти да си гледаш детето и уж да бъдеш по-добър родител, това се разбира от написаното до тук.
Рано или късно това дава отражение върху възнаграждението. Тогава ще е моментът да си припомниш какво писа сега, но едва ли ще го направиш.

Нямаш законово задължение да уведомиш рано рано, а лоялността към работодатели, на които не им мига окото да уволняват и търсят цаката на майки с деца или да се отървават от онкоболни, е пожелателна, не задължителна.
Нямаш задължение, само че защитата от уволнение влиза в сила от момента в който уведомиш официално. Ако криеш се лишаваш от нея. Пък работодателя може са разбере и по косвен начин. Клюките и рисковете не са обвързани с уведомлението.

Последна редакция: ср, 06 дек 2023, 18:07 от bboiko

# 383
Клюки има, ако споделиш.
В момента съм точно в това положение и още не съм уведомила. Искам да минат рисковите седмици и тогава. Не желая, ако се случи нещо лошо (недай Боже) да ме разпитват “Какво стана?” Не смятам да си взимам болничен, но никога не се знае. Пък и все пак една бременност не е 3 месеца. Ще има достатъчно време да се намери нов човек, да се обучи и да получава съпорт докато навлезе. А и аз няма да напускам, ще мога да отговарям и на въпроси по телефона. Но кога да се съобщи една бременност е личен избор и не трябва да бъде на първия положителен тест.

# 384
  • София
От нищо не се лишаваш. Ако те викнат да те съкратят, можеш да предоставиш документите и пак нямат право.

Не бих казвала също. А има хора с постоянен хоум офис.

# 385
Аз категорично не смятам, че хората трябва да провяват някакви героизми в мирно време и да работят, когато не се чувстват добре, или когато трябва да гледат болни деца. Но ако смяташ да излезеш болничен веднага след като видиш двете черти на теста, трябва да бъдеш коректен с мениджъра си и да му кажеш, че ще си в дълъг болничен, а не да мотаеш 15 човека, че ей сега в понеделник се връщаш.
Разбира се, че е до човек тази съобразителност - имала съм колеги, които ги правят същите тъпотии и без деца да са намесени в картинката - в разгара на един проект, колега ходи да дарява кръв за двата дни отпуска, когато излиза новото Диабло. Можеше да изчака до уикенда и да играе 48 часа, но реши, че няма да си дава зор... пък другите - кучета ги яли.

Съгласна - с първата част от коментара обаче. Не знам имала ли сте деца и съм наясно, че е трудно да влезеш в обувките на друг човек, но винаги си струва да опиташ и поне да не се правят прибързани заключения. Колежката може да има три загуби зад гърба си и затова да не тръби наляво и надясно. Може да не иска да заяви още от двете черти, че ще я няма за постоянно, защото до една определена седмица нещата не са много ясни, и вероятно не иска да рискува да й намерят цаката да я съкратят.
Та така.
Аз съм била и от другата страна - дразнеха ме майките, щото все мрънкаха, ама реално повечето работеха наравно, че и повече от нас. Но си мрънкаха. Тъпо е, че в един момент разбирам, че едната е била и на значително по-ниска заплата , с уговорката да си тръгва по-рано и да ползва някои привилегии. Които не само не й се зачитаха, Ами вместо да се наеме още един човек например, фино настройваха другите срещу нея. Като си претоварен, е много лесно някой да е виновен. Хората сме гадове и това личи дори от анонимни постове. Присъствала съм на случка, в която обвиниха онкоболна жена, че проваля срещи, защото трябва да пътува до др град за химиотерапия. Знам за случай, в който бързо и безцеремонно едни хоеа се отърваха от партньор, който разви множествена склероза.
Не считам, че е героично и от една майка да се очаква да повдига планини, само за да се докаже, че може да работи и да се очаква да работи дори повече от останалите. Светът не може да се върти само в офиса и проектите.
Жена, която има ангажименти и извън офиса, се стяга и отмята задачи за 7 8 часа, които айляците може да движат с дни
В крайна сметка сме общество и всеки има право да работи, според възможностите си и качествата си. Майки, пенсионери, хора с ТЕЛК и пр. Или греша? Всеки може да договори и различни условия, които колегите му не е нужно да разбират.

Последна редакция: ср, 06 дек 2023, 20:00 от Анонимен

# 386
Преди всичко сме хора и е хубаво да подхождаме с разбиране. Стори ми се грозно как се нахвърлихте върху Кечър. Аз съм наясно, че в бг-мама всички имат авоари и спестявания за 11 години напред и са подготвени за всяка криза, но в реалния свят много хора разчитат на дохода си, а работното им място е компилация от условия и не винаги зад ъгъла те чака 100 пъти по-добро място. Особено сега в сегашната пазарна икономика. Аз я разбирам - в нейната ситуация всеки би се напрегнал, но това не значи, че всеки може на секундата да напусне и да разчита на късмет, че dream job-a е зад ъгъла.

В крайна сметка, майчинството и по-специфично периода, в който не си функционален минава за 2-3 години и читавите хора са полезни, а тези, които попринцип го карат айляк и не се съобразяват с колектива са си такива и преди, и след, и по време на майчинство. //Това като човек, който още не е излизал в майчинство, имаме във фирмата млади майки и нямам проблем с по-свободния им режим. И бих се радвала на разбиране, когато аз стана родител. Все пак в тая фирма съм работила вече 5 години, била съм винаги на макс, нямам една незавършена в срок задача, работила съм и извънредно не малко, и би ми било направо обидно, ако за 1-2 години не ме "понесат" да съм на малко по-олекотен режим и то не откъм задачи, а откъм гъвкавост и свобода.

# 387
Много глупости се изписаха. Договор била подписвала майката. Ми той и шефът й така, а и се предполага, че знае закона, а не да клинчи извън него с договорки за безплатни болнични например. Ама и това трудовият договор не е клетвена декларация за работа "на живот и смърт" едва ли не, "и в болест, и в здраве". Бракът е друго нещо. Доста назадничаво все още е голяма част от обществото, но има и читави хора, напредничави, с широки разбирания, като последния пост например.

# 388
Ми той и шефът й така, а и се предполага, че знае закона, а не да клинчи извън него с договорки за безплатни болнични например.

Това е нещо различно и не мисля, че някой в темата защитава подобна практика. Най-доброто решение тук е смяна на работодателя.

И един въпрос - как се случват тези "безплатни" болнични? Просто не ти ги плащат и очакват да не възразиш? Вероятно въпросът звучи наивно, но аз никога не съм бил в такава ситуация.

# 389
Ми той и шефът й така, а и се предполага, че знае закона, а не да клинчи извън него с договорки за безплатни болнични например.

Това е нещо различно и не мисля, че някой в темата защитава подобна практика. Най-доброто решение тук е смяна на работодателя.

И един въпрос - как се случват тези "безплатни" болнични? Просто не ти ги плащат и очакват да не възразиш? Вероятно въпросът звучи наивно, но аз никога не съм бил в такава ситуация.
За съжаление, беше даден за пример такъв работодател, който след не знам колко болнични не ги заплащал. Не ме учудва от хора с подобни на другите изказвания, срещу които "скочих".

Общи условия

Активация на акаунт