Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 520
  • 865
  •   1
Отговори
# 660
При нас се работи с пълна пара преди празници, както и по време - понякога, за някои длъжности. Място за отпускане няма, даже напротив.
Днес, например, обсъждах с нов клиент договор за цялата 2024. Фирмата се опитва да си намери стабилен доставчик, планират си бюджетите за 2024. Бизнесът не спира само, защото ние сме на вълна коледни сладки (примерно).

# 661
  • Melmak
Интервюто беше с мениджъра на екипа и с ЧР. За ЧР не съм очаквала да ми задава технически въпроси, тя си беше по нейните неща. Но мениджъра питаше само общи въпроси. Нито за технологии, нито за специфика на работа, нито за нищо. Сети се да ме пита за една позиция, която работих преди 4 години и няма много общо с това, което правя в последните две години.

Вижте сега, аз съм последният човек, който умира от кеф за Коледа. Обаче работя с чужденци от години и виждам западната трактовка. Не са се спукали от работа в последния ден на годината, освен ако не са с някакъв специфичен бизнес. Още в 16 ч шведът, колега на мм му писа, че се изключва, за да се подготвя за празниците. В повечето западни държави тачат work life balance. Аз задачите за месеца съм си ги свършила и днес нямах нищо. Правих обучение цял ден, което ми е асайнато от мениджъра с дедлайн 31 януари.

Не казвам, че не трябва да се работи в последните дни на декември. Казвам, че ако са компания, която държи на офис посещението, би било редно да си каже.

С моите колеги още във вторник си пожелахме весели празници, правихме си Сикрет санта и мениджъра не ни е накарал петък да сме в офиса, само защото си е официален работен ден.

# 662
Това, че всички много обичали да ходят в офиса ми прозвуча толкова фалшиво.
Винаги ще се намери кой да работи до последно в предпразничните дни. Има срокове, важна работа и документи. Но всички точно днес да са в офиса… трудно.
При нас днес имаше не повече от 15-20% работещи и към обяд рязко намаляхме.
Директора на отдела дойде да ни пожелае весели празници и който е завършил задачките си, може към обяд да си ходи.

# 663
как се разбра, че всички са били в офиса, като е била на интервю и не познава целия екип?

# 664
И аз да върна темата по същество. Мислите, ли че фирмите, които изискват да си качиш документите в тяхната база данни по средством системи за кандидатстване, ползват и AI за отсяване на подходящите кандидати? Каква е практиката в България? През изминалата година се скъсах да кандидатствам, дори съм пускала в сървиз центрове за чисто административни позиции, но никой не се обажда.

# 665
Бях на интервю преди няколко дни в една фирма с хибриден модел - да, доста живот кипеше като за тази част от годината. Забелязах, че повечето служители бяха доста млади, весели, шумни и явно офиса за тях до голяма степен е и социален хъб. Преди обичах такъв тип среда, но сега по-скоро избягвам такива места, защото обикновено повечето служители са джуниър-мид, с 1-2 синиъри най-много, за цвят. Социалната среда е приятна определено, но процесите често са кофти или отсъстват и има доста хаос, особено в напрегнати ситуации е масова паника и никой не знае какво прави.

# 666
  • Melmak
как се разбра, че всички са били в офиса, като е била на интервю и не познава целия екип?

За абсолютно всички служители не мога да кажа, на дали от 300 човека точно 300 са били в офиса. Но интервюиращите ми казаха, че голямата част от служителите са си в офиса. От тях разбрах.

Тристес, използват софтуер и той филтрира cv по определени критерии. Не ги преглеждат ръчно едно по едно.

# 667

Всичко има на този свят. Във фирмата на дъщеря ми всички ходят в офиса и обиат да го правят, защото:
- виждат хора, а не кукуват сами у дома (мнозинството са млади хора, ергени и моми).
- имат много по-добри условия - интернет, големи монитори няколко броя, други устройства.
- по-лесно е оперативното взаимодействие, когато се налага.
- в офиса ги хранят и поят и не само пестят пари, а основно не мислят какво да се яде, къде да се ходи.
- в офисната сграда има и фитнес и нулева загуба на време за който иска раздвижване, а ако решат да пият бира след работа всички са там.

# 668
Въпросът не беше за самата работа, а за представянето ù. Хибрид с присъствие баш преди Коледа звучи като едновремешното уикенда не се работи, ами 'само' даваш половин смяна на всеки две съботи.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 21:59 от Нарцùса

# 669
И аз да върна темата по същество. Мислите, ли че фирмите, които изискват да си качиш документите в тяхната база данни по средством системи за кандидатстване, ползват и AI за отсяване на подходящите кандидати? Каква е практиката в България? През изминалата година се скъсах да кандидатствам, дори съм пускала в сървиз центрове за чисто административни позиции, но никой не се обажда.

В големите международни компании поне част от процеса на подбор е централицчзирата и съответно имат техническо решение за отсяване на CV-тата.

Съвсем никой да не се обади ми звучи странно, освен ако не кандидатстваш за позиции, нямащи нищо общо с досегашния ти опит. Провери за всеки случай телефонния си номер. Отделно от това може би използването в CV-то на ключови думи, извадени от обявата, ще те направи "по-видима" за софтуера.

# 670
В ЕС май забраниха такива решения да се вземат изцяло с автоматични системи, т.е. накрая човек отбелязва да/не. Иначе "изкуствен интелект" се лепи на всичко и нищо не значи. Щом не ти се обаждат явно имат достатъчно на брой по-добре изглеждащи CVта и не стигат до теб. Ако са малко кандидати ще се обадят на всички поне малко покриващи изискванията, независимо какви автоматични системи имат.
Още в 16 ч шведът, колега на мм му писа, че се изключва, за да се подготвя за празниците. В повечето западни държави тачат work life balance.
Много интересно разбиране за work-life balance... Казал някой, че си тръгва в 4 и следователно на запад не се работело ама хич. Ама, че е само един човек това, ама че може да е дошъл в 7 сутринта на работа... Няма значение.

Казали са ти, че са хората са в офиса по тяхно желание и толкова. Много е клюкарско това вълнение защо така били решили. Нали мениджъра и ЧР са били там, можела си да си обсъдиш твоите предпочитания и дали те са ОК с това. Другите хора не са твоя работа.

П.П. не всички държави празнуват Коледа...

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 19:46 от bboiko

# 671
Ако не си го усетила като "твоето място", значи не е и няма какво да се чудиш.
Обещала съм си занапред, като си търся работа, да бъда по-внимателна към "червените лампи" и да се доверявам на усещането си.

# 672
  • Melmak
Бойко, заяждаш се. С много чужденци съм работила и не са идвали в 7. Просто работата не е непосилна за свършване, работи се с добро планиране и когато целият свят почива, никой не обръща внимание дали си в офиса, дали си до 4. В Испания (с която работя основно) да не говорим колко локални празници имат (в конкретни провинции) и колко почивни дни сливат. Никъде не съм написала, че вЗападна Европа не се работи.

Много е лесно да ми кажат как на 22 декември в петък всеки изгаря от желание да работи от офиса. Обаче какво е наистина няма как да зная. Аз лично не го вярвам, че умират от кеф да са там, при условие, че масово хората си пътуват към родното място. Моите колеги, които не са от София си запалиха към родния край още вторник. Приятелите ми от други градове също са хоум и са се прибрали вече при техните. Нека не се лъжем, че изгаряме от желание днес да киснем в трафика.

Сега да не ме нападнете, аз съм от София и не пътувам на никъде. Седя си в нас днес.

Права си соул, аз съм на същото мнение.

# 673
Ами в случая ти си се интересувала къде са те, а не обратното. Не са ти казали че е задължително ходенето.
Правиш обобщения на едро, а такива просто няма как да са верни.
За който не му се работи или иска да пътува преди трафика си има отпуска. Такива очаквания, че в работно време няма да се работи защото "целия свят" бил нещо си, за мен са много голям червен флаг, от която и страна да дойдат - и от кандидат, и от фирмата.
И то целия свят били колегите от село Горно Нандолнище и един швед с който се получил развален телефон.

# 674

Всичко има на този свят. Във фирмата на дъщеря ми всички ходят в офиса и обиат да го правят, защото:
- виждат хора, а не кукуват сами у дома (мнозинството са млади хора, ергени и моми).
- имат много по-добри условия - интернет, големи монитори няколко броя, други устройства.
- по-лесно е оперативното взаимодействие, когато се налага.
- в офиса ги хранят и поят и не само пестят пари, а основно не мислят какво да се яде, къде да се ходи.
- в офисната сграда има и фитнес и нулева загуба на време за който иска раздвижване, а ако решат да пият бира след работа всички са там.

Може би трябваше да уточня, че имам предвид и точно конкретния днешен предпразничен петък.
И аз обичам да ходя в офиса. По-организирана съм, по-удобно ми е, обичам социалните контакти. Нашия отдел като цяло е почти редовен в офиса. Имаме 2 дни хоум офис на седмица, но почти никой от нас не го спазва (не е задължителен). Другите отдели гледам, че едва ли не го приемат като задължително и си го спазват.
Но просто точно днешния предпразничен петък всички да са в офиса и да горят от желание… не знам, може пък и да са събрали такива работохолици на 80%.
Декември при мен беше доста натоварен и динамичен. Успях да си отметна задачите и колкото и да ми е приятно в офиса, днес си тръгнах в 13:00 часа. Чувствам се леко изморена и искам да се отдам на почивните дни. Та за това съдя и по себе си, че човек и да си харесва офиса, понякога точно в такива дни иска да си тръгне по-рано и да си почине.

Общи условия

Активация на акаунт