Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 179
  • 865
  •   1
Отговори
# 780
Те са вид социална придобивка, бонус, ако щеш, могат да ви ги спрат (на цялата фирма) по всяко време.

Как могат да ги спрат ако са изрично разписани в договорите?
Ако са, ама не са.

# 781
Абсолютно и аз мисля, че този вариант не е никак изгоднен за служителя.

Toва е въпрос на гледна точка, но не е някаква особена минавка, нито особена придобивка. По-скоро е нещо като обявяването на цените в евро, за да изглеждат по-ниски Wink

# 782
Те са вид социална придобивка, бонус, ако щеш, могат да ви ги спрат (на цялата фирма) по всяко време.

Как могат да ги спрат ако са изрично разписани в договорите?
Не са изрично разписани, а с уговорка-примерно при достигане на цели/изпълнен обем работа.Но това го разбираш чак като си видиш договора черно на бяло, преди това ти се изброяват нещата по диагонал и не се сещаш да питаш за всичко.Като разпишеш , решаваш, че не си заслужава да се разправяш за това-вече си с настройката ,че започваш там.

# 783
Ваучерите не са облагаеми, така че една идея по-добре и за двете страни.
В примера, както е показан, ти облагат 1800 лв, а не 2000.

Принципно могат да бъдат спрени, но едва ли някой го прави, след като са въведени веднъж.
И все пак, всеки си преценява. Ако това е причината да не приемете дадено предложение, значи така е трябвало.

В една от фирмите, където работех, имаше соц.придобивка - карта за ГТ. По-късно спряха да ги купуват физически (когато станаха електронни и поименни) и включиха сумата в заплатата.

# 784
На сегашната ми работа ваучерите са социална придобивка, както и парите за транспорт, които ни превеждат. На интервюто знаех тези придобивки и поисках заплата като си включвах и тях. Всъщност обаче получих цитираната от мен заплата, а ваучерите и транспорта бяха върху нея. Реално ми дойде добре, защото така цялостното ми заплащане идваше близо 200 лв отгоре. Според мен така е редно да се прави, но всъщност повечето включват тези ваучери към заплатата, както беше цитирано - ако договориш 2000 лв, всъщност ти превеждат 1800 лв.

# 785
Здравейте. Може ли някой да ми разясни словосъчетанието "ваучери за храна Х лв, включени в заплатата"? Виждам го няколко пъти в обяви за работа на сериозни фирми за добри позиции, НЕ визирам продавачки и т.н. Уточнявам това, защото на едно интервю за работа ми бе обяснено, че еди-колко-си от заплатата ще бъде изплатена във ваучери за храна. Това, обаче, беше преди доста време, а към днешна дата виждам вече няколко обяви с такъв текст. Това, според мен означава също, че сумата за заплата, посочена в договора няма да включва сумата, която се изплаща във ваучери. Изобщо голяма каша и вече нищо не разбирам..

Точно така. Сумата, посочена в договора, не включва ваучерите. Тоест те не плащат данъци и осигуровки за стойността на ваучерите.

Така е. Но ваучър за храна се дава на изработен ден, което значи, че ако си отпуска или болничен няма да получиш ваучъри за дните, за които не се водиш на работа.

# 786
  • София
Не е така. Дори по време на майчинство получавах ваучерите за храна… Не знам как е уредено, но на доста места няма значение вече.

# 787
Урежда се с вътрешна заповед. Ваучери трябва да получават всички служители, но може да се упомене в кои случаи кой няма да получи. Не съм сигурна в сегашната ми работа как е, но в предишната служители с над 10 дни отпуск/болничен за съответния месец или такива в майчинство не получават ваучери за този месец.

# 788
  • София
Айде, Честита ви нова година и нов късмет Simple Smile и някоя добра душа да пусне нова тема.

# 789
Получихте ли коледна премия/ бонус?
На нас ни дадоха сума, която е по-малка от дневната заработка.

Последна редакция: вт, 02 яну 2024, 08:58 от Анонимен

# 790
Ние получихме, което е стандартна практика. А тази мизерна сума при Вас сигурна ли си, че е такава за всеки? Да не е само за теб като някаква черна овца?

# 791
Ние получихме. Моята сума е малка, колкото да си платя годишната карта за градския и да пия 2 кафета на Витошка.

# 792
И ние получихме още преди Коледа. Да кажем, че е колкото 3 надника грубо.

# 793
При нас нямаше коледен бонус, ни коледно парти. И ваучери нямаме. Но иначе сме "топ работодател".

# 794
  • Mars Hotel
Коледен бонус нямаме, имаме Коледно парти. Годишните бонуси са март-април при нас.

Успешна да е новата година за всички!

Общи условия

Активация на акаунт