Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 180
  • 865
  •   1
Отговори
# 765
Не съм на същото мнение. Когато си заявил, че очакваш повишаване на заплатата и това не бъде удовлетворено, започваш да си търсиш работа. Аз лично не бих останала на място, където са ми показали вратата индиректно, но се сещат, че съм им ценна, когато получа предложение от друга фирма. Ама това съм аз....някой друг може да мисли различно.

И аз мисля като теб.
За да остана, трябва наистина много неща да ми предложат, че да остана във фирма от която ми е писнало.
Тоест ще поискам повечко от колкото новата фирма предлага.
Ако не искат, отивам при новата фирма.

# 766
  • Melmak
Веднъж ми се случи. Харесвах си работата, но заплащането не беше вече ок. След доста неща реших да търся нова работа, многократно исках увеличение, което уж щяха да ми дават. Мии добре. Накрая отидох с оферта. Предложиха ми увеличение, но не и в размера, който ме устройваше. Напуснах. Ако ми го бяха дали щях да остана, защото харесвах фирмата, работата и колегите. Но пък всяко зло, за добро, научих много неща на новото място, срещнах нови хора. Като цяло смяната беше позитивна и не съжалих за миг. Въобще смяната в повечето случаи е позитивна, особено ако не си удовлетворен от заплащането.

На мен ми вдигнаха малко заплатата. Тъкмо се колебаех вече дали да търся ново място, мислех да се ориентирам към интервюта. Ще видим какво развитие може да ме очаква за напред тук. Ако няма такова, ще мисля варианти.

# 767
Нати, няма нужда от излишни емоции. Не знам в кой сектор си и каква е работата ти.
Като отказват увеличение, прав им път - без драма. Просто като си намериш нова работа напускаш и толкова.
Да, вкарвам много емоции в живота си, а респективно и в работата си. Това, което работя в момента е много различно от това, за което съм учила и което съм работила през много голяма част от живота си. Въпреки проклетия шеф се адаптирах, доста навлязах в работата и дори получих признание, че се справям много добре. Като за капак, проклетникът ме извика да говорим на четири очи и ми обясни, че някоя си колежка не се справяла с работата си, щели да й намалят отговорностите и тази част от нейната работа щели да ми я дадат на мен, като това водело до 100-200 лева повишаване на заплатата. !!! Представяте ли си! Така ми падна пердето, че емоцията щеше да избие прозорците на офиса му. Не съм крецяла, а по-скоро съсках. Държах се сякаш не той ми е шеф, а аз на него. Категорично му отказах. Значи, на принципа: Тя толкова си може, не я закачай!, ще ми прехвърлят половината от дейността й, но ще ми дадат само 100 лв. А от 01.01.2024 г. МРЗ ще се повиши с повече от това. А тази "нещастна женичка", както се изрази шефа, ще продължи да си взима двойно по-голяма заплата от мен......
Ей сега като го пиша полудявам!!!!!
Тръгнах си от офиса му с гръм и трясък. Сега чакам първите дни на януари да получа дисциплинарка. Просто яко победнях.
Но поне това се отрази положително на дома ми - изчистих, измих и оправих всичко, което отлагах с месеци.... Този адреналин го вкарах в действие, за да не се пукна от нерви.

# 768
Къде работите та шефовете си позволяват да наричат някого “нещастна женичка”? В първата ми работа, преди 20 години, шефката си позволяваше да вика по служителите. Собственик на частно училище, с претенции, върти бизнес и до сега. Останах точно 4 месеца. Никога повече не съм имала шеф, който не знае как да се държи, ако ще срещу него да седи най-големия некадърник на света. Човек трябва да има малко самоуважение, ако иска да бъде уважаван. И не, не са всички фирми такива, и да - човек винаги има избор, стига да е здрав.

# 769
Оф, милата. Па поне си изчистила да отиде яда в нещо полезно.
Не може да те уволни дисциплинарно. То не е толкова лесно ей така да уволняваш дисциплинарно.
Но си абсолютно права за скандала, съскането и всичко, което си му казала.
Някоя женица мързелива ще взима повече от теб, ще и намалят работата, ще и остане същата заплата, а на теб ти мятат кирливи 100 лв. И гледай как уклончиво ти вика 100-200. Има значение.
Ако пак поиска, ти поискай не 200, а 500.
Най-честно ще е да се изчисли % от работата, която ще се прехвърли и спрямо този % да се заплати.
Примерно ако мързеланата взима 1500 лв, а работата, която ще прехвърлят на теб е 30% от нейната работа, то на теб ти трябва 30% увеличение.

# 770
И какво излиза - в крайна сметка тя ще работи по-малко за същите пари, а ти много повече за малко повече и в най-добрия случай си на 0. Не знам кое би ме ядосало повече в такава ситуация - очевидно неизгодната сделка или факта, че ми я предлагат и смятат, че ще мине. Много шефове не знаят какво да правят с добрите служители и просто им дават още работа.

# 771
Така става защото добрите служители обикновено си мълчат и поемат всякакви допълнителни задачи. Стоят с години без да мрънкат, удобни са. Другата страна си мисли, че добрата овчица дори няма сили да си търси друга работа и ще е вечния работник до пенсия.

# 772
Здравейте. Може ли някой да ми разясни словосъчетанието "ваучери за храна Х лв, включени в заплатата"? Виждам го няколко пъти в обяви за работа на сериозни фирми за добри позиции, НЕ визирам продавачки и т.н. Уточнявам това, защото на едно интервю за работа ми бе обяснено, че еди-колко-си от заплатата ще бъде изплатена във ваучери за храна. Това, обаче, беше преди доста време, а към днешна дата виждам вече няколко обяви с такъв текст. Това, според мен означава също, че сумата за заплата, посочена в договора няма да включва сумата, която се изплаща във ваучери. Изобщо голяма каша и вече нищо не разбирам..

# 773
Чисто езиково това значи - при заплата 2000 ще ти дават 1800 + 200 лева във ваучери. Принципно това не те ощетява, защото май тези 200 лева не се облагат и ще спестиш двадесетина лева, а храна все едно трябва да купуваш. Но е хубаво да се има предвид.

# 774
Здравейте. Може ли някой да ми разясни словосъчетанието "ваучери за храна Х лв, включени в заплатата"? Виждам го няколко пъти в обяви за работа на сериозни фирми за добри позиции, НЕ визирам продавачки и т.н. Уточнявам това, защото на едно интервю за работа ми бе обяснено, че еди-колко-си от заплатата ще бъде изплатена във ваучери за храна. Това, обаче, беше преди доста време, а към днешна дата виждам вече няколко обяви с такъв текст. Това, според мен означава също, че сумата за заплата, посочена в договора няма да включва сумата, която се изплаща във ваучери. Изобщо голяма каша и вече нищо не разбирам..

Точно така. Сумата, посочена в договора, не включва ваучерите. Тоест те не плащат данъци и осигуровки за стойността на ваучерите.

# 775
Да, разбирам. И все пак, от значение е за осигуряването.

# 776
Ще те осигуряват на 1800 лв, а не на 2000 лв.

# 777
Означава, че като има обявена заплата 2000, в нея са включени ваучерите. Т.е.става 1800 в пари, 200 във ваучери. И това в известен смисъл ощетява работника, защото ваучерите не са заплата. Те са вид социална придобивка, бонус, ако щеш, могат да ви ги спрат (на цялата фирма) по всяко време. Върху тях не се дължи ни данък, ни осигуровка.
Не е коректно да се обявяват като част от заплатата, а масово това се прави.

# 778
Те са вид социална придобивка, бонус, ако щеш, могат да ви ги спрат (на цялата фирма) по всяко време.

Как могат да ги спрат ако са изрично разписани в договорите?

# 779
Абсолютно и аз мисля, че този вариант не е никак изгоднен за служителя.

Общи условия

Активация на акаунт