Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 186
  • 865
  •   1
Отговори
# 750
Да поработи малко и на свободна практика, вече са го споменали по-горе, според мен това е ключово за подобен тип позиции. Маркетингът в една фирма може да включва две неща, да има отделни длъжности за анализи, имейл маркетинг, акаунти в социалните мрежи и етц., а в друга - всичко да е на гърба на един човек. Но, доброто портфолио и успешни проекти винаги са плюс.

# 751
Здравейте,
Моля за съвет. Как да убедя сестра ми, че заплата за маркетинг специалист 1500 лв. е възмутително ниска. При това и да я нагърбват с допълнителна работа, която би трябвало да върши новата й мениджърка.  За мен си губи времето, но е млада и наивна.

Еха! А аз как да убедя шефа си, че заплатата от 1100 лв /нето/ е срамна, унизитена и възмутителна за това, което работя. Имам няколко месечна драма с него, освен, че е неприятен характер, а и отвратителен мениджър. Показах му за тази длъжност колк оплащат в други фирми с идентична дейност и той ми се ядоса. Докато продължавам да си търся друга работа, той на няколко пъти ми натяква, че никъде няма да ме вземат, защото имало стегнация на пазара. Продължавам да търся, но за сега нямам положително развитие на моето желание да сменя работата.
Обикновенно наученото от собствен опит е най-тежката поука.

# 752
Не се отказвай да търсиш нова работа и да му покажеш, че не е прав. Старите ми два шефа и те така мислеха, но всеки път като реших да си сменям работата, намирах с по-висока заплата. Опитваха се да ми предложат същата заплата, ама беше късно. И като ми вдигнат заплатата, това означаваше още работа, никаква надежда за покачване в следващите 1-2 години.
Не знам какво работиш за 1100 лв, но със сигурност е ниско. В Лидл взимат повече (то се изтърка тоя лаф, ама си е истина).

# 753
Не виждам какво има да спориш повече. Търсиш си работа, а докато намериш караш тук. И като намериш си пускаш предизвестието и толкоз. Няма нужда от излишни нерви и емоции.

# 754
  • Melmak
Нати, няма нужда от излишни емоции. Не знам в кой сектор си и каква е работата ти.
Като отказват увеличение, прав им път - без драма. Просто като си намериш нова работа напускаш и толкова.

# 755
Здравейте,
Моля за съвет. Как да убедя сестра ми, че заплата за маркетинг специалист 1500 лв. е възмутително ниска. При това и да я нагърбват с допълнителна работа, която би трябвало да върши новата й мениджърка.  За мен си губи времето, но е млада и наивна.

Еха! А аз как да убедя шефа си, че заплатата от 1100 лв /нето/ е срамна, унизитена и възмутителна за това, което работя. Имам няколко месечна драма с него, освен, че е неприятен характер, а и отвратителен мениджър. Показах му за тази длъжност колк оплащат в други фирми с идентична дейност и той ми се ядоса. Докато продължавам да си търся друга работа, той на няколко пъти ми натяква, че никъде няма да ме вземат, защото имало стегнация на пазара. Продължавам да търся, но за сега нямам положително развитие на моето желание да сменя работата.
Обикновенно наученото от собствен опит е най-тежката поука.

Да, свръх ниско е.
Търси си упорито. Успех.
Много фирми си актуализираха заплатите. Моята също, защото имаше накуп напускания на няколко човека, а трудно се намират хора за тази работа. И ще не ще вдигна заплатите.
На предишната ми работа също имаше много вълнения и за заплата и за извънработно време, което не се заплаща. Получиха 5 молби за напускане. Тогава получиха просветление как са се отнасяли. Вдигнаха заплатите, работното време стана нормално.
Но имаше задружност. Тоест показаха на ония горе, че и те могат да извиват ръце.
За тези длъжности се изискваше месеци обучение. Нямаше кой да дойде. Идваха жените, виждаха лудницата, как се оставаше и казваха - аз все пак съм омъжена за мъжа си, имам дете, не търся брак с фирма, довиждане.

# 756
Показах му за тази длъжност колк оплащат в други фирми с идентична дейност и той ми се ядоса.
Това може да се покаже само и единствено с оферта за работа в съответната фирма получена лично от теб. Всичко друго са празни приказки. Това, че някъде някой твърди, че взима/плаща толкова за дадената позиция не значи, че е истина, нито пък че и ти ще получиш толкова. Единствено официална оферта е някаква гаранция и то пак частична.

# 757
  • Melmak
То и официална оферта да има, ако работодателят не иска да плаща повече, ще ти каже “прав път”. Според мен в такива случаи няма какво да губиш, на дали на нова работа ще ти плащат по-малко от това.

# 758
Има и друг момент - може 8 от десет човека да работят за колкото теб, но си траят. И само двама, работещи за повече се хвалят. И ти чуваш само тях и си мислиш, че те са нормата. та затова подкрепям Бойко - намери си оферта и тогава скачай.

# 759
То и официална оферта да има, ако работодателят не иска да плаща повече, ще ти каже “прав път”. Според мен в такива случаи няма какво да губиш, на дали на нова работа ще ти плащат по-малко от това.
Като ти каже "прав път" просто приемаш офертата и толкова. Иначе без оферта си е просто надничане в чуждата паничка и то реално на сляпо. Какво чува работодателя - "някои хора, някъде си, взимат повече пари, ама мен никой не ми ги дава, ама ти ми вдигни заплатата...".

# 760
Е, то, като имаш оферта от друга фирма, ще е много недалновидно да останеш в старата срещу вдигане на заплатата. Логиката ми е, че трябва да се сещат преди да си подадеш молбата за напускане. За мен лично няма връщане, ако съм си подала такава. И, да, логично е преди да тръгнеш да си търсиш ново място да му кажеш - Ето, тук и там заплатите са еди какви си. Ако ти откаже, търсиш си работа и напускаш при оферта. Какъв е смисълът, когато вече си получил ново предложение, да се обясняваш със стария шеф какви пари ти предлагат?

# 761
Аз за толкова години работа все в международна среда съм на мнението, че фирмите са като хората - трудно промянят поведението си и политиките си. Ако не са ти актуализирали заплатата, няма и да го направят. Склонни са да те загубят и да дадат повече на някой новак. Търси си друга работа.

# 762
Смисълът е, че може да предложи още повече, а и в работата има и други неща освен заплатата, които могат да те задържат. Допълнителен отпуск и социални придобивки, сработен колектив и т.н. Не на последно място това да избегнеш нов изпитателен срок, което никак не е маловажно точно в момента.
Ти хубаво очакваш да се сещат сами, ама често не става така. А зависи и за какво се бориш, ако си около средното за позицията и се бориш да минеш във високия диапазон или директно за по-висока позиция, нямаш основание да чакаш сами да се сетят. Трябва да им покажеш, че заслужаваш. Офертата е един вид външна валидация, особено ако е от компания с репутация.
Това "тук и там заплатите са еди какви си" си е равнозначно на слухове. Дори като са публикувани числа в обявата, обикновено пише доста широк диапазон. Ти ще гледаш горния край, работодателя - долния. И отново без оферта нямаш гаранция, че ще те наемат там. Обявата може да седи, ама фирмата да е замразила наемането. А може и реално да не се справяш. Доста пъти съм виждал хора да обясняват къде какви заплати дават и как ще отидат там, а реално да са пред уволнение за некадърност и само по милост още да ги държат.
А и като почнеш да индикираш за напускане преди да си намериш алтернатива рискуваш те да ти намерят заместник преди ти да намериш ново място. Тогава става доста по-неизгодно за теб.

# 763
Не съм на същото мнение. Когато си заявил, че очакваш повишаване на заплатата и това не бъде удовлетворено, започваш да си търсиш работа. Аз лично не бих останала на място, където са ми показали вратата индиректно, но се сещат, че съм им ценна, когато получа предложение от друга фирма. Ама това съм аз....някой друг може да мисли различно.

# 764
Пак зависи от ситуацията, в която е човек - аз например съм в аналогична, индиректно ми казаха, да си търся друга работа. Знам, че няма да ме изхвърлят, дори и бонуси получавам, но не съм от предпочитаните играчи в новия екип. Търся друга работа, но очаквам и адекватно заплащане.

Общи условия

Активация на акаунт