Майчинството счетоводно - 97

• 47 391
  • 825
  •   1
Отговори
# 375
И аз третия болничен съм взимала от личния НИ лекар. Тоест моя и на детето е един и същ. За педиатър взимам само направления от ЛЛ. За личен педиатър не бях чувала, при нас няма такова нещо.
Издава се от ЛЛ на детето! Има ЛЛ, които са и педиатри. Кое точно е чудното? В този случай е ясно, че майката и детето имат различни ЛЛ.

# 376
От 20.12 до 30.01 ми е последният болничен от болницата, вече се води майчинство. Кога ще бъде изплатен

# 377
Здравейте,

Какъв е срокът за подаване на приложение 7 от работодателя към нои? От 29-и декември трябва да съм в първа година майчинство, в сайта нямам подадени документи.

# 378
И аз третия болничен съм взимала от личния НИ лекар. Тоест моя и на детето е един и същ. За педиатър взимам само направления от ЛЛ. За личен педиатър не бях чувала, при нас няма такова нещо.
Издава се от ЛЛ на детето! Има ЛЛ, които са и педиатри. Кое точно е чудното? В този случай е ясно, че майката и детето имат различни ЛЛ.

Не виждам защо нападате???
Ясно казах, че при нас няма такъв личен лекар който да е и педиатър! Не съм написала, че съм очудена!

# 379
Да, права сте. Не всички педиатри са ЛЛ. Нашият педиатър за късмет е точно такъв - 2 в 1. Чиста случайност беше, че го избрахме.

Не виждам защо нападате???
Ясно казах, че при нас няма такъв личен лекар който да е и педиатър! Не съм написала, че съм очудена!

# 380
  • София
Аз също съм от харесалите коментара на Бла бла бла и е права. Аз лично работя от 13/14 годишна в сладкарници, заведения, и т.н. И то не защото много ми се е работило а защото се е налагало, но тъй като за да работя на такава възраст и да имам договор е нужно разрешение от родител документи и тн.  не съм била на договор и с първото си дете вземах само социално майчинство което не стига за нищо, сега с второто когато се роди все още няма да имам 12 м трудов стаж въпреки че съм на договор в момент , а съм работила и продължавам да работя Simple Smile Такава ни е държавата по селата и не само масово се работи без договор

Това е така, защото има хора които се съгласяват да работят на тези условия.
Ако всички кажат не, тези работодатели по селата ще се научат че ако не направят договор, ще си работят сами

# 381

Ако всички кажат не, тези работодатели по селата ще се научат че ако не направят договор, ще си работят сами

Пък хората, останали без работа ще си стоят гладни. А децата си ще хранят с обещания за светло бъдеще, изградено от праволинейните им постъпки? И накрая доброто побеждава, а злия лош работодател е пленен от справедливи НАПаджии и всички заживели щастливо 🤣

# 382
Е добре, човек пък за какво я има тази глава на раменете си, когато планира семейство да гледа да се осигури подобаващо. Къде живеем още, че първо правим, пък после мислим. Ами другия партньор? Или и той без договор. А тези деца утре вдругиден като трябва да внасят невнасяни здравни  влачени с години на родителите си примерно, защото на родителя не му е било толкова важно да си внася 30-40 лв, но за цигари, рушвети и тн.  (примерно) е имало. Точно на такъв случай се нагледах тези дни.

Тези деца ще растат със същия манталитет а този порочен кръг никога няма да спре. Човек може да си намери работа където го осигуряват, ако иска или да си договори по-висок доход и сам да се осигурява, ако работодателя му не го прави. Никой обаче не мисли така, докато не я докара до там, че да има нужда държавата да му даде нещо.

# 383
  • София

Пък хората, останали без работа ще си стоят гладни. А децата си ще хранят с обещания за светло бъдеще, изградено от праволинейните им постъпки? И накрая доброто побеждава, а злия лош работодател е пленен от справедливи НАПаджии и всички заживели щастливо 🤣

Не работа ще има. Когато никой не приема тези условия, работодателя ще се задължи да предложи нормални. Бизнес без работна ръка не върви.
Просто в бг всеки гледа себе си, всеки живее за момента и комунизма разедини хората.
Ако хората са единни, работодателя ще се пречупи и няма да хитрее.
Много е лесно, но изисква единност.
Освен това наистина деца не се правят ако нямаш финансова сигурност да ги правиш. Живеем в 21ви век, съществува контрацепция.
Явно имате стокхолмски синдром, след като може да защитавате тарикат работодателите, които прецакват хем служителите си, хем държавата, хем конкуренцията която си плаща данъците

# 384
Здравейте мами,
Бърз въпрос за третия болничен в рамките на 135 дни - тъй като ЛЛ имаше неблагоразумието да ми откаже да ми издаде такъв болничен, заради което ще подам жалба срещу нея и утре ще поискам такъв от личния педиатър на детето, ще мога да го дам на работодателя утре на 10.01 или на 11.01. Ще си получа ли според вас обезщетението през януари?

Третият болничен се издава точно от ЛЛ на детето, а не Вашия.Ако го предадете на работодателя на 10/11.01.2024г то той има срок за подаването му в НОИ до 10.02.2024г.След подаване в НОИ изплащат обезщетение в срок от 10 работни дни.Така че всичко зависи от работодателя.
Третият болничен може да бъде издаден от ЛЛ на майката или ЛЛ на детето. По-разпространената практика е втората.

# 385
  • ново
Чл.26 от НМЕР си пише, че болничният за 48 дни се издава от лекаря, при който е регистрирано детето или от ЛЛ на родилката, когато детето почине, дадено е за осиновяване или настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му.

# 386
От 20.12 до 30.01 ми е последният болничен от болницата, вече се води майчинство. Кога ще бъде изплатен

От началото на 45 дневния се водите майчинство.  А работодателя има срок до 10.01 да подаде болничния в НОИ и след това до 10тина дни ще имате превод за дните от Декември.  За дните от Януари ще имате като изтече болничния.

# 387
Здравейте,  първата година от майчинството ми изтече . Подадох декларация за втората година, но работодателят ми звънна и ми каза,че безсрочнияг ми договор е прекратен от него лично-без предизвестие и разрешение от Инспекцията по труда. Когато проверих в НАП договорът ми е прекратен докато съм още в майчинство. Трудовата книжка е в него и отказва да я даде. Разкрещя се по телефона да не го занимавам. От колеги разбрах, че фирмата е обявена в несъстоятелност и никой не ми е казал за това. Много съм притеснена дали ще имам право на втора година майчинство.  Освен това ми дължи и три заплати по граждански договор. Какво да правя , за да получавам и втората година майчинство? Пуснах жалба до Главна инспекция по труда.  Свързах се и с адвокат, но той ми обясни, че имам минимални шансове да ме върнат на работа, а и да видя пари, защото фирмата е заличена. Исках само да си взимам майчинството и за втората година.  Много зле се чувствам, работех и извън работно време, а такова отношение. Моля ви дайте съвет . От стрес цял ден ми тече кръв от носа. Нямам и финансова възможност за скъпо дело, което ще се проточи с години.

# 388
Ами ,адвокатите нищо няма да постигнат . Ако нямате възможност имате право на служебен адвокат. Недейте да се тревожите ,здравето е най-важно. Все някак ще се справите!!! Опитайте се да намерите фирма ,която е длъжна да плаща само здравните осигуровки за втората година майчинство. Може някой да се съгласи да Ви назначи. Пък вие ще си му давате парите за здравни и работодателя няма да бъде натоварен.
Здравейте,  първата година от майчинството ми изтече . Подадох декларация за втората година, но работодателят ми звънна и ми каза,че безсрочнияг ми договор е прекратен от него лично-без предизвестие и разрешение от Инспекцията по труда. Когато проверих в НАП договорът ми е прекратен докато съм още в майчинство. Трудовата книжка е в него и отказва да я даде. Разкрещя се по телефона да не го занимавам. От колеги разбрах, че фирмата е обявена в несъстоятелност и никой не ми е казал за това. Много съм притеснена дали ще имам право на втора година майчинство.  Освен това ми дължи и три заплати по граждански договор. Какво да правя , за да получавам и втората година майчинство? Пуснах жалба до Главна инспекция по труда.  Свързах се и с адвокат, но той ми обясни, че имам минимални шансове да ме върнат на работа, а и да видя пари, защото фирмата е заличена. Исках само да си взимам майчинството и за втората година.  Много зле се чувствам, работех и извън работно време, а такова отношение. Моля ви дайте съвет . От стрес цял ден ми тече кръв от носа. Нямам и финансова възможност за скъпо дело, което ще се проточи с години.

# 389
Привет, въпросът ми е свързан със застъпено майчинство. Терминът ми с бебе 2 е на 24.03, а бебе 1 прави 2 години на 20.04.
Доколкото се ориентирам трябва да подам Приложение N 7 (II - промяна в обстоятелствата) за прекратяване на майчинството + Приложение N 8 (за изплащане на 50% от обезщетението) + 45-дневен болничен. Не разбирам какви са сроковете обаче - и трите документа ли трябва да подам заедно при началото на болничния?
Благодаря ви много!

Общи условия

Активация на акаунт