Майчинството счетоводно - 97

• 47 383
  • 825
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Първия ми болничен за бременност беше от 11.12-09.01
Занесен на 15.12 следобед.
Все още никакъв превод,кога да очаквам.
И напред писах, следете календара. Тук едва ли някой може категорично да посочи дата.
https://www.noi.bg/publichnost/kalendar_plashtania/

Аз по този календар също в момента не мога да се ориентирам. Имам болничен - след раждане издаден от педиатъра който ми е до началото на февруари. Последно получих плащане декември за целия месец. С ПИК като проверявам все още няма информация за следващо плащане - за януари. По календар не знам кое да гледам - обезщетения за временна неработоспособност и майчинство или обезщетения за бременност, раждане и отглеждане на дете до 2 г., защото ако е второто то плащане няма да има този месец......

# 421
Wonder woman, календарът се публикува за всеки нов месец, не можеш да видиш предварително. Изплащанията са вторник и четвъртък. Вече си получила превода за декември в края на декември. Плащането за януари ще бъде в началото на февруари - 1/2 или 6/2 най-вероятно.

Мими, не знам какво наричате болничен за бременност. Такъв не съществува. Има заплашващ аборт, който е ПРЕДИ 45-дневният и се води стандартен болничен като всички останали и да не сте бременна. Щом е занесен на 15/12, работодателят има срок до 10/1 да го осчетоводи и заведе към НОИ и те съответно 10 работни дни за обработка. Ако имате ПИК може да проверите статуса дали са го направили преди крайната дата.

# 422
Много благодаря,незнаех,че се води просто като стандартен болничен

# 423
Момичета, моя термин е юли 2024. Ако изляза в болничен на 01.02, за кой период се изчислява майчинството? Две години назад от термина ли?

# 424
Здравейте момичета 🌺
Аз искам да попитам няколко въпроса. Извинявам се, ако мястото не е тук 💋
Бременна съм 20 г.с. ,термин 1 Юни( ще бъде секцио). Досега не съм работила. Почнах работа 6 ноември. Въпросът ми е следния.. колко месеца стаж трябва да натрупам, за да си ползвам отпуската. И отпуската счита ли се за стаж. При мен всичко е наред засега, нямам оплаквания и работя нормално. Благодаря Ви много предварително 😘
И как стоят нещата с майчинството? Последно колко месеца са необходими 😑
Ще бъда секцио, най-вероятно към 20 май 😇

# 425
Момичета, моя термин е юли 2024. Ако изляза в болничен на 01.02, за кой период се изчислява майчинството? Две години назад от термина ли?

Ще се хванат и болничните в изчислението. Знам, че се смята 24м назад от началото на 45 дневния. Примерно ако започва 45 дневния на 1.06 то се взима за изчисляване на майчинството дохода от 31 май (включително) назад 24месеца и болничните влизат в изчислението. Чела съм, че и ако са непрекъснати не се отразяват много на майчинството. С първото дете съм била в болнични от края на 3м,началото на 4м и не е имало отражение поне според мен.

# 426
А яко две майчинства се застъпят, или от едно направо почне 2, как се изчислява първата година на второто?

# 427
Здравейте, само да попитам ако сте наясно… подадох документи за двете деца през декември за детски надбавки. Сина ми е на 4 досега получавах само за него 50лв всеки месец, дъщеря ми е на 4 месеца, но пуснах документите миналия месец. Знаете ли кога трябва да получа плащане?

# 428
Да попитам, ако сте наясно дали ако си пусна неплатената отпуска след майчинството, която е 6 месеца, мога да я прекратя и да напусна по всяко време🙂

# 429
  • София
Здравейте,
бременна съм и съм в болничен до раждането, съответно всеки месец ми се подновява болничния. Сегашният ми е до 15.02, а ще мога да ида при моя АГ едва на 09.02.

Въпросът ми е дали ще е проблем, ако той ми издаде болничен от 10.02? Или е по-добре да ида при друг доктор, който да ми продължи болничния от 16.02?

Благодаря предварително.

# 430
Здравейте,
бременна съм и съм в болничен до раждането, съответно всеки месец ми се подновява болничния. Сегашният ми е до 15.02, а ще мога да ида при моя АГ едва на 09.02.

Въпросът ми е дали ще е проблем, ако той ми издаде болничен от 10.02? Или е по-добре да ида при друг доктор, който да ми продължи болничния от 16.02?

Благодаря предварително.

Няма как да Ви издадат болничен за бъдеще време. Или трябва да се анулира настоящия Ви болничен и да Ви пуснат нов или да Ви издадат продължение на настоящия на 16.02.  Попитайте лекаря си, като цяло всичко е въпрос на договорка.

# 431
При друг ,за са се застъпи !
Здравейте,

Благодаря предварително.

# 432
Вярно ли е, че бащите имат право на 10 дни за гледане на дете до 18г, а майката на 40?
Всъщност за майката знам, но не знаех, че за бащата са 10. Въобще вярно ли е това?

# 433
Здравейте! Да попитам, за по-дълъг болничен преди раждането от аг трябва ли да има медицински показания, или самият факт, че бременността е инвитро, над 45 години е достатъчен?

# 434
Здравейте! Да попитам, за по-дълъг болничен преди раждането от аг трябва ли да има медицински показания, или самият факт, че бременността е инвитро, над 45 години е достатъчен?
Не, не достатъчен. Трябва да има медицински показания за заплашващ аборт.

Общи условия

Активация на акаунт