Майчинството счетоводно - 97

• 47 289
  • 825
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте!
Може ли работодателят да ме съкрати по време на 6-м изпитателен срок, въпреки, че имам дете на възраст под 3г.?
( Уведомени са писмено, че съм родител на дете под 3 г)?

Мога ли да отида на трудова борса и да получавам обезщетения, в случай че ме съкратят преди края на 6-месечния изпитателен срок?

# 571
При подаването на декларация за детски надбавки, пишете ли и сумата получена от майчинството. Трябва ли да извадя справка от НОИ за получените суми през съответните месеци?

# 572
  • ново
При подаването на декларация за детски надбавки, пишете ли и сумата получена от майчинството. Трябва ли да извадя справка от НОИ за получените суми през съответните месеци?
Не!

# 573
  • София-Младост
Не!
Сумата се пише, справка не се вади.

# 574
  • София-Младост
Здравейте,
Работя по два трудови договори. Втората година се връщам на едното работно място където съм на 8 часа, а на другото,на което съм на 4 часа - не. Каква следва да е сумата на майчинството ми през втората година?

Обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст е фиксирана сума, определена със ЗБДОО - тази година е 780 лева на месец.

Щом обаче се връщате на работа, ще получавате 1/2 от обезщетението.

# 575
Щом обаче се връщате на работа, ще получавате 1/2 от обезщетението.
[/quote]

При условие, че се връщам само на едното място и от другото ще вземам само 1/2, макар още да се водя майчинство там? Тоест 380 лв?

# 576
45 дневен болничен  вече майчинство ли се води ?(питам защото на работа правят графици и как да ме отбележат)
И до кога се изчислява до термин ?

# 577
  • София-Младост
Честно казано не знам дали можете да с евърнете само на едното място, но може и да бъркам.

# 578
  • София
Здравейте!
Може ли работодателят да ме съкрати по време на 6-м изпитателен срок, въпреки, че имам дете на възраст под 3г.?
( Уведомени са писмено, че съм родител на дете под 3 г)?

Мога ли да отида на трудова борса и да получавам обезщетения, в случай че ме съкратят преди края на 6-месечния изпитателен срок?
Може да ви съкратят - по време на изпитателния срок не се ползвате с никаква защита, не е било нужно да подавате писмено уведомление. Със защита се ползват майките на деца под 3-годишна възраст, когато работят на постоянен трудов договор и изпитателният им срок е вече изтекъл. И защитата касае само някои хипотези на прекратяване на договора, при които работодателят трябва да поиска предварително разрешение от Инспекцията по труда, за да съкрати служителката, не сте предпазена от прекратяване на договора на всички основания.
Дали можете да отидете на борсата зависи от това дали сте осигурена за риск „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 14:39 от *Lorena*

# 579
  • ново
45 дневен болничен  вече майчинство ли се води ?(питам защото на работа правят графици и как да ме отбележат)
Отпуск поради бременност и раждане - 410 календарни дни.

# 580
  • София
45-дневният болничен е  част от 410-те дни отпуск за бременност и раждане, на които имате право. До термин е първата година на майчинството, а втората година е до датата на раждане на детето.

# 581
  • В полите на Пирин планина
Честно казано не знам дали можете да с евърнете само на едното място, но може и да бъркам.

Мисля, че може, но вероятно точно от мястото, в което работи на осем часа е подаден декларация за ползването на този вид отпуск. Мисля, че може да се сключи втори трудов договор и да се работи по него, а по първия да си е в майчинство.

# 582
  • София-Младост

Мисля, че може, но вероятно точно от мястото, в което работи на осем часа е подаден декларация за ползването на този вид отпуск. Мисля, че може да се сключи втори трудов договор и да се работи по него, а по първия да си е в майчинство.
Знам я тази постановка, че майка в майчинство може да започне да работи на ТД при друг работодател, като продължи да получава пълен размер обезщетение от първия.

Но понеже тук са заварени нещата, се замислих.

# 583
Здравейте! Някоя от вас ползвала ли е третата година майчинство? Скоро дъщеря ми прави 2 години ,но мисля да се възползвам от тази трета година понеже все още няма да я пускам на ясла,та въпроса ми е знам че не получаваш никакви пари ,но върви ли ти стаж? В фирмата в която работя ми казаха че ми се плащат само здравните от работодателя и стаж не върви , но навсякъде където чета пише обратното,защото пиша тук ако някоя мама е ползвала третата година и е запозната.

# 584
  • Варна
Доколкото помня след втората година можеш да си вземеш платения отпуск за миналите две години и имаш право на шест месеца неплатен. В това време май би трябвало да ти върви стаж. Моите спомени обаче са с над 10 години давност, така че не изключвам вероятността сега нещата да не стоят така.

Общи условия

Активация на акаунт