Майчинството счетоводно - 97

• 47 223
  • 825
  •   1
Отговори
# 750
Точно така пише. И за мен са два по 4 дни, но според лл на детето дните ставали 11, та това ме обърка🥴
А колко дни за година се полагат 40 или 2х40 (за мен и детето)?

40 дни общо са и за вас (код 01) и за детето (код 26. Щом сте ползвали 2 х 4 дни, ви остават 32 дни.

# 751
  • София-Младост
Здравейте, в болнични съм с ЛКК и до 45 дневния за раждане остава разлика от 6 дни.Предполагам личният лекар не може да ми дава болничен непосредствено след комисията? Чела съм някъде, че не било хубаво да се прекъсва болничния и че влияе на обезщетението, дали е така? Какви варианти имам без да бъда ощетена? Мога ли да си пусна платен отпуск, би ли се отразил негативно /ако ползвам отпуск, дните са 4, 6 са за болничен /вкл. събота и неделя ако някой може да ми издаде/.
Благодаря на отзовалите се.
Ако може ЛЛ да издаде, не виждам проблем. Тез и6 дни най-вероятно изобщо няма да влязат в базата за изчисление. Можеш да си пуснеш платен, това винаги е най-чистия и лесен вариант.

# 752
Точно така пише. И за мен са два по 4 дни, но според лл на детето дните ставали 11, та това ме обърка🥴
А колко дни за година се полагат 40 или 2х40 (за мен и детето)?

40 дни общо са и за вас (код 01) и за детето (код 26. Щом сте ползвали 2 х 4 дни, ви остават 32 дни.
Благодаря

# 753
  • София
Здравейте, от новата година не съм Ви чела, но се връщам да чета. Имам следния въпрос, на 15.02.2024г. Детето стана на 1г. Мислех да прехвърлям майчинството, но няма да стане. Та ако се върна примерно април месец на работа, ще получавам и половин майчинство за 2рата година, нали? Въпроса ми е ако нещо не успея да се справя в работата и децата, има ли вариант пак да се върна в майчинство или край, вече не може след като съм се върнала на работа? Защото като мислех варианта а прехвърлянето на майчинството , там  можеше да се прекрати. Благодаря предварително ако някой се отзове и се извинявам ако е коментирано.
След като се върнете на работа, ще получавате и половината от майчинството в допълнение към заплатата си. Можете отново да се върнете в майчинство, ако установите, че не можете да се справите на работа.
Супер, благодаря ви за отговора. Бабата, която е пенсионер се притеснява, дали тя ще може Simple Smile че малката е мега дива. Но а така или иначе имам много отпуск, ще взимам и болнични. Така, че мисля, че ще успея.

Бабата ако е пенсионер няма как да прехвърлите майчинство. Можете само ако се води на ТД и е осигурявана за ОЗМ.

# 754
Знам, Не, няма да прехвърлям. Просто ще гледа детето. Просто се чудя, ако не се справяме, дали може да се прекъсне ходенето на работа и пак да изляза в платено майчинство За втората година.

# 755
Здравейте момичета!
Тъй като не успявам да открия информация, бих желала да ми съдействате по следния въпрос:

- 1ви болничен от 29.01 до 18.02.24 (21 дни с Лкк). Получих плащане 1186 лв на 20.02.24

- 2ри болничен от 18.02 до 03.04.24 (45 дневен). Получих плащане 865 лв на 12.03.24

Струва ми се много малко като сума за 45 дневен и съвсем се обърках тези пари за кой период се отнасят.
Да не би това да е остатък към 21 дневения?

Въпросът ми е как да размера кое плащане за кой болничен се отнася? Дали ако звънна в Нои ще ми обяснят?

# 756
1186 лева вероятно са за всичките 21 дни (или 19, ако е първичен с два дни от работодател), а 865 лева са до края на февруари. За март ще получите превод през април, а за трите дни от април - малко след това.
НОИ не изплаща авансово пари т.е. винаги ще получаваш паринте за изтекъл вече период.

При първия болничен са 15 работни дни и дневното ви обезщетение е приблизително 79 лева, а по втория болничен са изплатени 9 работни дни и дневната сума е 96 лева.
Болничен на общо основание се изплаща като 80% от среднодневното ви брутно трудово възнаграждение, а 45 дневния е 90%.

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 08:24 от HoneyBee33

# 757
Здравейте момичета!
Тъй като не успявам да открия информация, бих желала да ми съдействате по следния въпрос:

- 1ви болничен от 29.01 до 18.02.24 (21 дни с Лкк). Получих плащане 1186 лв на 20.02.24

- 2ри болничен от 18.02 до 03.04.24 (45 дневен). Получих плащане 865 лв на 12.03.24

Струва ми се много малко като сума за 45 дневен и съвсем се обърках тези пари за кой период се отнасят.

Въпросът ми е как да размера кое плащане за кой болничен се отнася? Дали ако звънна в Нои ще ми обяснят?

Плащането по втория болничен, което си получила на 12.03. ти е за м.февруари според броя раб.дни.
Ако имаш ПИК в НОИ може да провериш в "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи по ДОО". Там пише за колко дни е плащането.

# 758
Здравейте момичета!

Съвсем наред си е плащането.
Имаш 9 работни от февруари и са ти изплатили тях. Март не е свършил и няма как да получиш пари за него сега. Април ще ти го изплатят. За дните от април до 5 дни след изтичането на болничният.

# 759
Сърдечно благодаря на всички момичета, които се включиха! Сега ми се изясниха нещата. Ще си следя и в сайта на Нои.

# 760
  • Melmak
Момичета, как се вади този пик от нои? Трябва ли да ходя лично?

Рядко ползвам болничен, но ми се наложи тук два пъти за един месец и ми се искаше да имам по-добра визия върху това кое как се изплаща. Реално половината месец съм била в болничен, но са два отделни болнични, с прекъсване.

Разбирам, че до 10 число на следващия месец се предават, тоест болничен за февруари се предава към нои до 10 март. И сега трябва да чакам парите от първия болничен. Вторият хваща последните дни на февруари и първия ден на март. През април ли ще ми го платят?

# 761
ПИК от НОИ се вади лично и на място.
Някои услуги в сайта на НОИ са достъпни и с ПИК код от НАП, ако имате такъв.
На сайта на НОИ има публикуван календар на плащанията. Болнични се изплащат всеки вторник и четвъртък.
Ако болничния ви е до 05.03 например, и ако работодателя го е предал навреме, ще получите парите в някой от следващите вторници или четвъртъци - да кажем на 07.03 или пък 12.03.

# 762

С електронен подпис се вади онлайн за 10 минути.
С Евротръст има 3 безплатни подписа.

# 763

С електронен подпис се вади онлайн за 10 минути.
С Евротръст има 3 безплатни подписа.

Допускам, че лице, което няма ПИК за НОИ или НАП, най-вероятно няма и електронен подпис. Simple Smile
Може и да греша. В общия случай се вадят на място, но може и онлайн, да. Simple Smile

# 764
Здравейте, бонусът необлагаем доход ли е? Ако да, приемам съвети как бих могла да ползвам данъчно облекчение за дете/дете с ТЕЛК по време на майчинство. Бащата не живее в България и засега не съдейства.

Общи условия

Активация на акаунт