Какво е нивото на доходите в България?

• 19 638
  • 503
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Не знам на какво е символ, твърди се, че масово се носи, а обичайно изнемогващите се лишават от подобни разходи. 50 лева за броящ стотинките са си пари, а лак и лакочистител от магазина струват пет лева общо. Вярно, има и хора, които не могат да си направят сметката, както и други, които си искат дребните удоволствия, за да не изперкат от постоянно лишаване. Но общото правило е това.
Мен ме съмнява геллакът да е неразделна част от униформата в малкия град, ама все пак ни от малки градове разбирам, ни от геллаци. Wink

# 91
  • Другата България
И това, като онова, че “българска къща без изолация, климатик във всяка стая, инчов ТВ /то няма други на пазара/ и модерна техника /съдомиялна и сушилня....за мен те са полезни ел. уреди, не модерни, без съдомиялан съм, сушилнята ми е втора ръка за смешни пари/, няма“. Това говорене алангро Blush, при все, че всекидневно почти обикалям Северозапада, а и не само, и знам какви къщи виждам, не ми е неразбираемо. Защото наистина има млади хора предимно, които не са излизали от границите на големия град, не са виждали по инчовия ТВ документални, а и не само филми за действителността в другата България, и забравените от всички населени места. Те дори не са само села, и по-малки градчета, в които “хората“ оцеляват, предимно си произвеждат храната, отглеждат животни, топлят се и готвят на печки на дърва и твърдо гориво, и последното нещо, което ги интересува е дали графика на маникюристката е запълнен и колко струва Айфон последен модел. /Между другото в същите тези села възрастните обикновено са с подхвърлените телефони на децата си, повечето от тях не знаят какво е Айфон/.
Гел лакът ли е символ на охолството? Еха! Ово е стандарт! Laughing

# 92
в малкия град, ама все пак ни от малки градове разбирам, ни от геллаци. Wink

Помниш ли г-жа Бюфет от онзи английски сериал, забравих му българското име?

Та в провинцията подобно keeping up appearances често е мания на много хора...

# 93
  • Пловдив
Така, и кои преобладават общо за страната? Тези с печките на дърва и оцеляването, или другите от града? Защото въпросът е за средните или преобладаващите доходи.

----
ЧС, "Какво ще кажат хората" е сериалът, но май нищо от него не съм гледала, само съм чела за него и героинята, и се сещам за някогашна потребителка във форума с такъв ник.
Да, има го този момент с равняването по другите, които може да кажат нещо, и все пак мисля, че поддържан собственоръчно лак за два лева вместо геллак не създава сериозна опасност да кажат нещо. А и ако всички нямат средства... Wink

# 94
  • София
Охххх, ама сега и телевизорИ!
И това нямаме, нито един.
Тази тема пак е пълна с клишета.
Щом имаш геллак, телевизори и айфонЬ, значи си богат.

# 95
  • Пловдив
Не значи си богат, а значи не си на границата на оцеляването.

# 96
  • Другата България
Охххх, ама сега и телевизорИ!
И това нямаме, нито един.
Тази тема пак е пълна с клишета.
Щом имаш геллак, телевизори и айфонЬ, значи си богат.
Това казвам, че поне на мен са ми странни тези критерии за определяне на някакъв стандарт и то когато се използват изразни средства от рода на “всеки“, “навсякъде“, “всички“ и т.н.
Ми не, не навсякъде, и не всички.

За мен и финансовата култура е много важна, и тя /трябва да/ е пряко обвързана с доходите, лично за всеки.

# 97
  • София
Аз визирах основно това как се оглеждат околните и как се съди по нещо, което може да няма значение за човека, но то не показва нито доходите, нито стандарта му.

# 98
И аз съм от малък град и тези приказки, дето ги чета тук, не са точно така. Разбирам, че е фрустрираща идеята другите да имат, пък аз не, но тука се изкара, че се въртят луди пари под масата, което не е вярно.

# 99
Да имаш течаща вода вкъщи символ на високи доходи ли е вече? Айде все пак да извадим някакъв по-универсален критерии.

# 100
Няма само две категории, беден и богат. По цял свят средната класа се дели на висока и ниска. И разбира се, че не си богат, понеже имаш телевизор или миялна машина. Но не си и беден.

Понеже и аз не обичам обобщенията, да кажа конкретно какво значи бедност за мен. Да спиш зимата в кухнята, понеже нямате пари да отоплявате целия апартамент. Да ти купуват маратонки Булдозер или МатСтар с два номера по-големи, защото иначе ще ги израстеш само за една година. Да учиш от учебници, преснимани на ксерокс, защото родителите ти нямат пари за нови. Стените в банята да са измазани с блажна боя, а подът да е на мозайка, защото нямате пари за ремонт. През почивката на вашите да ходите на хижа и да си носите храна от къщи, защото нямате пари за море.

Да, аз не се определям като богата. Ако реша, че искам на Малдивите, не мога да тръгна утре. Трябва или да спестявам няколко месеца, или да изтегля кредит. Но си имам хобита, имам си пари и за почивки, и за глезотии и не ми се налага да купувам най-евтината храна от магазина. Затова не се определям и като бедна.

# 101
Нивото на доходите не знам какво е,
но това са официални данни, като тук става въпрос за НЕТО сума.

С 10,6 процента нетно са се увеличили на годишна база необходимите средства за издръжка през юни 2023 г. Нужният нетен месечен доход за издръжка на живота за един човек, сам живеещ, вече е 1402,25 лева или със 134 лева повече спрямо юни 2022 г. Общата нетна стойност за тричленно семейство (двама работещи възрастни и едно дете до 14 години) е 2524 лева, което е ръст от 242 лева за една година.

По тези данни - Малко над 1 милион българи пък работят за заплата до 1000 лева.

Тоест, за едно 4ри членно семейство са необходими 3365лв, за да живеят нормално.
Двамата с мъжа ми не изкарваме такива пари дори бруто и съответно нивото на доходите ни е ниско. Въпреки, че е около  средното за нашият град.

# 102
А първото мнение граничи с наглост. 2200 лева начална заплата чисто, отделно бенефитите, за човек без опит не било кой знае колко, щото била завършила в чужбината. Там учат, а ние тук трева пасем. Не знам как е кретала тази фирма досега, добре, че са наели приятелката на авторката, да ги научи как да работят..

Доста груб коментар, българина много обича да се самонавива и да се заяжда в стил "тука трева пасеме" и въобще не става въпрос  "да ги учат да работят", откровено заяждане, пък и наглост било. Един човек учил, млад, образован, владеещ езици, положил усилия, работил все пак докато учи започва с 2200 лв, един куриер с 2000 лв., касиерка  и тя стига почти 2000 лв., мисля,  че няма нужда да сравняваме. Кое е наглост?

Бъдете добронамерени в коментарите си, не е нужно да се заяждате, обиждате и преекспонирате.

# 103
Ами, сложи си по-добре дограма, пък после мисли за Малдиви. С изолация, подменени дограми, особено ако си с блок, където и съседите навсякъде са санирали, спокойно може да се спи без отопление.

Иначе повечето, дето сме достатъчно възрастни, сме минали и през по-мизерни години от настоящите, със снимани те на ксерокс учебници и пр., което не значи, все още няма хора хора, които живеят по доста подобен начин.

# 104
Мадиви, гел-лак, но дискаунтерите все още се водят скъпи супермаркети и това е което говори най-ясно за нивото на доходите в страната. Както и щедрото ползване на еврофондове, които не се отпускат на богати, нали 😁 Данъците защо са ниски? Ресторантьорите защо искат отстъпки? И т.п.

Общи условия

Активация на акаунт