Какво е нивото на доходите в България?

• 19 776
  • 503
  •   1
Отговори
# 150
Бедна държава с богати хора има ли някъде по света? 🙄
Този въпрос не е сериозен, нали?

# 151

Не знам къде е лесно, мои познати деца прекъснаха в Нидерландия и в Германия, защото не се справиха с изпитите.

В Германия не можеш да се явяваш безкрайно на изпити. Ако те скъсат веднъж, отиваш втори път на поправка. Ако и втория път те скъсат - преподавателят те привиква на разговор и преценява дали да те допуснат до трето явяване. Ако и третия път те скъсат - директно се прекъсва университета.

... и получаваш забрана да учиш тази конкретна и сродни на нея специалности в други университети в страната (в някои случаи забраната е само за провинцията).

# 152
Ми тя цялата тема не е сериозна. Нивото на доходите се вижда с пускане на въпроса в гугъл и получаване на отговор след около 10сек, има нагледно и графики и сравнения ¯\_(ツ)_/¯

# 153
Нивото на доходите в България е като цяло ниско, и в последно време (седмици или да кажем месеци ) хората започват да го закъсват. Познати които преди са се оправяли, сега вече не могат да обслужват кредитите си, даже не се и опитват.
Някой ако успее да изкара някой лев в чужбина ( тук е по трудно ), но и там не е както преди.
Имаше доста хора които редовно всяка година отиваха на едно и също място да работят за кратко и им стигаше с тези пари да изкарат годината, а и да си купят нещо. Сега вече е по-трудно, даже и някъде изобщо приключиха тези моменти.
И според мене всеобщата криза ще се задълбочи, и ние тук ще го усетим бързо.
Това че отделни хора успяват и имат големи доходи ( то даже на тия избори някои ще направят пари ), не значи че масата са цъфнали и вързали. В провинцията си карат на минимални заплати, едно 500-600 лв. на месец и нещо от градината + домашни животни някои, но не е както преди. То сега с тия водни кризи, няма вода и за хората а какво остава за градини и добитък.
Нещата не вървят на добре.

# 154
Ми тя цялата тема не е сериозна. Нивото на доходите се вижда с пускане на въпроса в гугъл и получаване на отговор след около 10сек, има нагледно и графики и сравнения ¯\_(ツ)_/¯
Това е странно увенчаване на участието ти в тази тема. Пишеш и се смееш на хората, защото темата не е сериозна. Ми хуу.

# 155
Заплатите са шарени, няма как да се каже, зависи от професията, опита, фирмата и т.н.
Аз мога да кажа в моята сфера, в заводи на чужди големи фирми, масово операторите/работниците взимат 1200-1500лв, като в повечето случаи са на смени първа и втора, някъде и нощни има и взимат още 100-200лв отгоре.
На много заводи им спада работата, съкращават хора, някои дори затварят.

По разни кол центрове, които останаха, понеже масово се изнасят от България, зависи с какви езици, но са около 1.8-3к чисто, често с кофти работни времена.
Забелязвам застой на запалите в София и увеличение в останалите градове в България.

В много заводи махат/съкращават хора, а това не е виждано от 15 години, до сега само увеличаваха персонала.
В индустрията в цял свят има застой и се очаква да е така до края на следващата година.

Като цяло не е изобщо розово положението и очаквам увеличение на безработицата и сваляне на заплатите навсякъде у нас.

# 156
  • гр.Пловдив
Цитат
Купуват като семки,но повечето с пари на банката.То така лесно,като изплатят имотите след 30,40 години тогава да се хвалят.

Факт .

Нарциса нали питаше кой купувал имоти?

Ами Пловдив е заприличал на строителна площадка..,няма да остане незастроена полянка ,всичко следи,купува-продава ,Кършияка е станал като Истанбул ,разстоянията между кооперациите са буквално 1м ,избутаха всички стари къщурки ,застроиха и квартала буквално ще се пръсне .
Ипотеки се теглят стремглаво,града се пренасели ,мои колеги вече заеми по 300 000лв за апартамент ги говорят за добър ден ...
За мен при това положение доходите явно са добри..

# 157
  • Тра-ла-ла
Цяла България се набута в големите областни градове. Нормално е да е фул макс и да върви търговия. Аз лично нямам нито един приятел, познат или колеги в Пловдив и София, които да имат портфолио от собствени апартаменти. Нямат дори 1 на изплащане. А не са нискоквалифицирани, но не са и богати.

Това, че се купува поголовно, не значи, че всеки един човек купува. Богаташите си влагат парите в имоти, които често стоят и празни. Или дебнат да продават при високи цени. Други пък имат пари настрана и собствено жилище -дърпат кредит, пускат новия имот под наем и така си го доизплащат. Точно вчера гледах, че в Пловдив няма апартамент под наем за 200 евро. В София май вече няма и за 300-350 евро.

# 158
Моля, четете какво питам. Питах кой купува, а не колко строителни площадки има в големите градове. Живях в Овча купел 4,5 години, вдигнаха за това време 5 сгради само в обсега на терасата ми, още една зад блока и още две до метрото на ОК2. Сега в Хаджи Димитър съм в каре нови сгради, в които има обитаеми малка бройка апартаменти, другото прашасва със стикерите на дограмата.
Та те хубаво вдигат, ама кой купува, че и чак като семки? Защото със сигурност не е редовата бяла якичка с 5к доход, не са и провинциалистите с продадените ниви - те евентуално взимат едно семейно жилище с триста зора, а не шепа 'семки'.

# 159
Все още поне половината от купувачите са спекуланти или много богати хора-фирми, които купуват по няколко имота дори няколко етажа в една сграда.
Същите купуват постоянно, не еднократно и има хора с по 10  и повече имота.
Същите имоти почти винаги си остават на БДС и не се живее в тях.
Има ужасно много пари в България. Във всяка сфера и отрасъл има пари за усвояване, рушвети, пътеки и т.н. и сумите са огромни.
Отделно има и други не толкова легални начини за печалба на големи пари.
В големите градове има толкова скъпи коли и толкова много, че на много места в света могат да се видят такива автомобили.
Има много хора, чудещи се какво да си правят парите, като под пари визирам милиони.

# 160
  • София
Нарциса, не зная кой купува, но заради сивата икономика, подозирам, че има доста свободни пари, които се влагат.  Гледах наскоро къщи около София - оказа се, че 500К евра не стигат за нормална къща с нормален двор... има къщи за по 2-3 милиона евро. Та съдейки по стандарта в Бг, сигурно има и много богати хора, не знам, но се чудих и маех, че 1-2-4-6 милиона лева за къша за нищо ги нямат...

Гледах и къщи в Щатите. Ми оказа се, че за 200-300 хил долара там може да се купи къща, не луксозна, не в скъпарски квартал, а нормален, за средна класа хора. Гледах и в Австрия - ми и там бяха единици къщите по 3 милиона евро.

Така де, дай Боже всекиму да си купи къща за 6 милиона лева Simple Smile

# 161
  • Пловдив
Само да отбележа, че не е съвсем коректно да се сравняват "около София" с "в Австрия" и "в САЩ", а не с "около Виена" и "около Вашингтон". Ясно, че стандартът е доста по-висок в Австрия и САЩ, ама нека са ябълки с ябълки все пак. Ей ся в момента гледам нещо за една къща В България, нали, продадена преди три години за десет хиляди лева.

# 162
За 200-300к долара къща в САЩ ще е в десета глуха или в някой забит щат.
Апартамент с 1 спалня на хубаво място е толкова.

Цените у нас са абсурдни за това което се предлага. Много често къщата за 500 или 1млн евро в България, няма нормална улица и канализация, но има плащачи, които не се интересуват от тези подробности.

# 163
За да купиш къщата със сиви пари от бакшиши и рушвети, пак трябва да обясниш произхода. А с трудов стаж по 5 години на човек една двойка на ниски заплати не може да събере 150к евро бурканбанк.
Просто тия жилища ги купуват масово бизнеси, а не обикновени хора - същите бизнеси, които превъртат разходите помежду си и накрая плащат лев ДДС на милион приход. Пък ти се сърди, че бай Рангел водопроводчика и Мичето от бакалията не са ти дали бонче, или комшийката Никол не се е осигурявала на 100 лв отгоре, преди да роди.

# 164
  • София
Само да отбележа, че не е съвсем коректно да се сравняват "около София" с "в Австрия" и "в САЩ", а не с "около Виена" и "около Вашингтон". Ясно, че стандартът е доста по-висок в Австрия и САЩ, ама нека са ябълки с ябълки все пак. Ей ся в момента гледам нещо за една къща В България, нали, продадена преди три години за десет хиляди лева.

Магдена, права си за сравнението.
НО аз друго имах предвид - 3 милиона Евро - колко българи биха могли да си купят таква къща?
Или да задам въпроса си по-другояче - колко българи със светли доходи могат да си купят такава къща?

Общи условия

Активация на акаунт