Какво е нивото на доходите в България?

• 19 768
  • 503
  •   1
Отговори
# 240
Има още една причина за ползване на кредит която досега не е спомената, да видим кой ще я открие пръв Smile

Това с изпирането на черни пари винаги го е имало, ама за големи неща, не за телефони и хладинлици.

# 241
И какво значи показничество - един/а го/я кефи гел лак и изписана вежда, друг нова апл джаджа, трети пък спа/Тибет или някаква медитация/екзотична дестинация. Няма незаразени, (освен в Африка)просто симптомите на заболяването са различни. Абаджиева, знам за какво говориш и евала!  Нарциса, последното ти изречение е чисто злато😀.

# 242
Ами те нашите в реалния живот си се кичат с тези ланци, познавам такива лично, а дали американските рапъри носят злато само като ги снимат е друга работа.

# 243
Ами те нашите в реалния живот си се кичат с тези ланци, познавам такива лично, а дали американските рапъри носят злато само като ги снимат е друга работа.
Дали носят или не е все тая, важното е дали са достатъчно много, че да ги ползваш за пример за цялото население. Има български космонавт, следователно българите са космонавти и живеят в космоса?

# 244
Аз обмислях в Гърция да тегля потребителски кредит. Ама 12%плаваща лихва + 200€ такса.... Ами кисело ми е гроздето. Не съм толкова богата за да бачкам и за банката.
Иначе нямам нищо против нещо на изплащане без оскъпяване. Особено когато говорим за по голяма сума.

# 245
Това с изпирането на черни пари винаги го е имало, ама за големи неща, не за телефони и хладинлици.
Защо пазаруването на изплащане се свъзва само с негативни неща? Защото е новост ли? Thinking

# 246
  • В заешката дупка
Всеки, учил някога финанси/икономика, вероятно е наясно с концепцията Time Value of Money и би разбрал смисъла в разсроченото плащане без оскъпяване.
Парите са по сметката ти и така или иначе няма да ги харчиш за друго, камо ли да ги инвестираш, а лихви по нея в момента няма никакви, поне доскоро нямаше. Смисъл не виждам, със или без учЕни концепции на английски. Wink

За нечия конкретна ситуация може и да няма смисъл, но това не означава, че принципно в концепцията няма смисъл. Финасовата грамотност и познания са полезно нещо.  Ехидното отношение никак не е адекватно в случая.

Концепцията, примерно, въобще не се ограничава само до инвестиции или срочни депозити, макар че и инвестиция, и депозит да са вариант за там където има възможност и условия. Та ако за някой не е валиден този варианти, за друг може и да е. (Дори и в България в момента има срочни депозит с лихви, макар и малки. На други места пък лихвите са  8%, примерно) Друга алтернатива за парите е още и пренасочването им към погасяване на заеми (от тези с лихви) - ипотечен да речем. Смисъл може и да има ако парите отидат за нещо, от което имаш нужда, но иначе би трябвало да отложиш или да вземеш на кредит с лихва; понякога смисъл може и да се види и в това просто да имаш пари “за всеки случай”…. Та алтернативи за тези пари са различни, но обединени от концепцията за TVM, която на чист български и ненатоварена с финансова терминология се обобщава с “един лев днес е по-ценен от един лев утре”.

Разбирам че някои хора не виждат особен финансов смисъл в разсроченото плащане (няма да забогатееш, определено), новото и непознатото ги плаши и предпочитат да си карат със старото, други смятат че ще е голяма хамалогия (което никак не е задължително), за някои дори може да не никак подходящо (примерно, нестабилни месечни приходи), но все пак е добре човек да си даде сметка и да е наясно за какво точно става дума, за да вземе уж по-адекватни решения. Simple Smile

# 247
  • Швейцария
Аз от дискусията разбрах, че трябва да се срамувам, че нямам нито един кредит. Нито за кола, нито за нищо. И Iphone нямам. Напряга ме да се водя длъжник и не го искам. Спокойствието ми е по-важно.
Относно доходите в България мога да кажа като страничен наблюдател, който си идва веднъж в годината. Ресторантите и кафенетата са пълни, виждам много скъпи коли и телефони. Винаги съм се питала как е възможно да се карат по-скъпи коли отколкото в Швейцария. Явно може. И като гледам тук в темите за домакински уреди... ми аз уред за 2000-3000 лв няма да си купя никога, но такива се обсъждат. Аз тази пералня или печка не смятам да я ползвам 30 години, а те се чупят еднакво бързо всичките. Във всеки случай мога да кажа, че аз ако харча така, ще остана без никакви спестявания.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 05:34 от JennyBG

# 248
Повечето хора, което познавам   говорят за уреди от 2-3000, но си купуват такива от 2-300. Останалите избягват да говорят за приходите си.

# 249

Разбирам че някои хора не виждат особен финансов смисъл в разсроченото плащане (няма да забогатееш, определено), новото и непознатото ги плаши и предпочитат да си карат със старото, други смятат че ще е голяма хамалогия (което никак не е задължително), за някои дори може да не никак подходящо (примерно, нестабилни месечни приходи), но все пак е добре човек да си даде сметка и да е наясно за какво точно става дума, за да вземе уж по-адекватни решения. Simple Smile

Ами аз като представител на най-старото поколение, също не виждам смисъл, освен ако наистина нямаш парите, а имаш нужда преди всичко от пари за лечение. Всичко друго може да се преживее и без кредит, та дори да си потрошиш ръцете един два месеца да переш на ръка, докато си спестиш за някаква пералня. Това по отношение на тези т.нар. "непредвидени" разходи. Колко "непредвиден" разход е един развален бойлер, печка, хладилник, пералня на над 7-10 год? Ясно е, че няма нищо вечно. Ако си си спестил по 10 лв. на месец още от закупуването на един уред след 5 год. пак ще си имаш парите за този уред, знаейки че така или иначе ще се счупи. Ама пусти старчески манталитет и аз, да оставя сиромаси фирмите за б. кредити ...
Та и още, като такъв старчески представител съм се научил от живота, че никой никога не ми е давал нищо безплатно. Така е и с тези "безлихвени" безтаксови заеми ... Имат нещо наум, наред с търговеца, който продава безлихвено стоката си. Но понеже нямам конкретен отговор, а само предположения ще си замълча.

Jenny, болшинството доходи в Бг са мизерни на фона на тези в З. Европа, особено така беше през 90-сетте. А имах роднина, който пътуваше и работеше в Германия още тогава и казваше че в София има повече мерцедеси, отколкото в Берлин по това време. Принципа на бедняка, който обясних по - нагоре.

# 250
  • гр.Пловдив
Цитат
Ами аз като представител на най-старото поколение, също не виждам смисъл, освен ако наистина нямаш парите, а имаш нужда преди всичко от пари за лечение. Всичко друго може да се преживее и без кредит, та дори да си потрошиш ръцете един два месеца да переш на ръка, докато си спестиш за някаква пералня. Това по отношение на тези т.нар. "непредвидени" разходи. Колко "непредвиден" разход е един развален бойлер, печка, хладилник, пералня на над 7-10 год? Ясно е, че няма нищо вечно. Ако си си спестил по 10 лв. на месец още от закупуването на един уред след 5 год. пак ще си имаш парите за този уред, знаейки че така или иначе ще се счупи. Ама пусти старчески манталитет и аз, да оставя сиромаси фирмите за б. кредити ...
Та и още, като такъв старчески представител съм се научил от живота, че никой никога не ми е давал нищо безплатно. Така е и с тези "безлихвени" безтаксови заеми ... Имат нещо наум, наред с търговеца, който продава безлихвено стоката си. Но понеже нямам конкретен отговор, а само предположения ще си замълча.

Jenny, болшинството доходи в Бг са мизерни на фона на тези в З. Европа, особено така беше през 90-сетте. А имах роднина, който пътуваше и работеше в Германия още тогава и казваше че в София има повече мерцедеси, отколкото в Берлин по това време. Принципа на бедняка, който обясних по - нагоре.

Добре  Simple Smile

За бойлера и печката разбрахме,кажете как се събира и по колко за жилище с БГ среден доход към 2023г и как да избегнем да не правим богати банките ?

# 251
Купувам уред и почвам да заделям по 10 лв месечно за заместника му след Н години. И така пералня, хладилник, фурна... Супер ненатоварващо и финансово грамотно в сравнение с купуването на 3 вноски, когато и най-вече ако изобщо се наложи.
Рядко генерализирам така, но при българите има голямо изкривяване по темата за плащането за услуги, вкл. лихви по кредити. И ако единици българи могат да си позволят да не пълнят гушите на тия изедници, банките, то други наистина ще си потрошат здравето, пак за да не пълнят гушите на банките изедници. Вариант на 'да не вземе да се мине ', но като е за 3-4цифрени суми, някак не звучи селско и дребнаво, а обмислено и авторитетно.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 07:36 от Нарцùса

# 252
  • Швейцария
А за жилище не е ли условие да платиш минимум 20% от цената със собствени средства, за да ти дадат кредит/ипотека?

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 07:46 от JennyBG

# 253
  • София
Как от часовник стигнахме до жилище?

# 254
Е аз казах, че съм от старото поколение, което гледа да се не мине. Вие младежи, се развивайте и следвайте новите тенденции, както смятате, че е най-удобно и най-изгодно. За събирането на левчета, беше образно казано. Дали ще събираш ПРЕДИ или СЛЕД (особено когато купуваш форсмажор, а не със спокойствието на спестените си пари зад гърба) е едно и също, все ще плащаш, но с кредита може и да е двойно. Като минете и Вие  в поколение X някога, ще има пак нови неща, които пък вие не разбирате и смятате за безумни, но така се движи света.

Общи условия

Активация на акаунт