Какво е нивото на доходите в България?

• 19 591
  • 503
  •   1
Отговори
# 435
Аз пък казвам, Лу-лу, че човек с финансова грамотност, би видял веднага обективни причини защо някой би си купил нещо на изплащане без оскъпяване, и в Северна Америка, и в Европа, а не да го обяснява непременно с “манталитет” понеже, видиш ли, живеят на различни континенти.  Ако ти се чувстваш засегната от това, твоя си работа. Нищо не мога да направя по въпроса.

Аз пък казвам, че не е въпрос на финансова грамотност, а на съотношение цена/възможности/неудобства. Ако ти предложат хляб на изплащане ще се навиеш ли? Ми няма, защото не си струва. Последното обяснява всичко - за различните хора "струва си" е различно. Но и за големите неща не винаги е въпрос само на финанси. Кола на лизинг например върви с някои бонуси и малуси, в зависимост от договора. И може да се окаже, че не си струва, ако човек може да плати кеш.

# 436
Аз пък казвам, Лу-лу, че човек с финансова грамотност, би видял веднага обективни причини защо някой би си купил нещо на изплащане без оскъпяване, и в Северна Америка, и в Европа, а не да го обяснява непременно с “манталитет” понеже, видиш ли, живеят на различни континенти.  Ако ти се чувстваш засегната от това, твоя си работа. Нищо не мога да направя по въпроса.

Аз пък казвам, че не е въпрос на финансова грамотност, а на съотношение цена/възможности/неудобства. Ако ти предложат хляб на изплащане ще се навиеш ли? Ми няма, защото не си струва. Последното обяснява всичко - за различните хора "струва си" е различно. Но и за големите неща не винаги е въпрос само на финанси. Кола на лизинг например върви с някои бонуси и малуси, в зависимост от договора. И може да се окаже, че не си струва, ако човек може да плати кеш.

Интересно ми е колко хора могат да си позволят да си купят нова кола с пари в кеш. От тази тема разбрах, че сме бедни, защото изплащаме две коли. Не на лизинг, а с финансиране. Нямам достатъчно налични флуидни средства, за да мога да си купя две средна ръка коли ей така. Също така не познавам истински богати хора, които могат (с изключение на 1-2, но не сме достатъчно близки, че да ги питам).

# 437
Доста повече отколкото си мислиш (все пак говорим за една, не за две). Всички тези с по 10 000 лева заплата например ако живеят с по 5 000 на месец и след данъци могат да спестяват по 4000, което прави 50 000 лева за година.  И някой хубав бонус накрая (високите заплати си вървят в комплект с хубави бонуси) и ето ти една кола кеш.  И онези с дивиденти и ренти. От друга страна тези с черни пари също могат, но ще вземат на лизинг за да скрият, че могат Wink

П.П. И да добавя, че това с колата беше краен пример (не, че 50% не си купуват и апартаменти с кеш). Всъщност исках да покажа идеята за съотношението, а там вече каквото е за един пералня, за друг е кола, за трети апартамент.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 17:44 от Черна станция

# 438
Аз пък казвам, Лу-лу, че човек с финансова грамотност, би видял веднага обективни причини защо някой би си купил нещо на изплащане без оскъпяване, и в Северна Америка, и в Европа, а не да го обяснява непременно с “манталитет” понеже, видиш ли, живеят на различни континенти. 
Все още се цени да извадиж и тропнеш жълтиците на тезгяха иначе как ще те види съседа, че живееш добре Satisfied

# 439
  • София
Съседът откъде ще разбере дали нещо е кеш или лизинг?

# 440
Темата зави " към Пловдив".Wink
Но в този уклон. Най- близката ми, години наред ( започна тук висшето си и завърши в Англия), добра професия, идеята и години наред( деца и училище) бе да се върнат тук - отказа се. Вече имат къща .
От Германия, с инженерна специалност, работещ там реално.
Колко спорове имахме - там и тук.
Върна се за година, също с идеята децата да започнат тук. ( България, по-добре). Изкара година и млъкна. Все заплати тук, които му предложиха в ВГ не покриваха стандарта на живот. Две години по-късно изплаща собствено жилище и си гледат зеленчуци в някакъв тип ранчо - Германия.

# 441
  • София
Fever Ray, зависи колко време отнема прическата.

Няма значение прическата.
Преценява жената след колко време да каже на следващия. И я чакат. Заслужава си. Въпрос на принципи.
Така работи плътно в работното си време, а не чака тя клиентките, нито рискува да стои 1-2 часа напразно, ако някоя не дойде.
Въпросът е,че принципите на работа на фризьора не определят дали стандартът на клиентите му е висок.
Аз нямам време да записвам часове, да чакам дати. Често нещата се променят при мен изненадващо. Избирам къде ще си спестя време, нерви, усилия и т.н.

По отношение на прибиране/заминаване и т.н. Ние навремето заминахме да трупаме опит и контакти. Получихме ги. Върнахме се с конкретни цели. Реализирахме ги. Сега планираме заминаване с цел спокойствие. Защото не само финансовата страна е важна, но и други фактори. След още 20 г. сигурно ще се върнем с друга цел вече. Ще видим.

# 442
  • Немция
Темата зави " към Пловдив".Wink
Но в този уклон. Най- близката ми, години наред ( започна тук висшето си и завърши в Англия), добра професия, идеята и години наред( деца и училище) бе да се върнат тук - отказа се. Вече имат къща .
От Германия, с инженерна специалност, работещ там реално.
Колко спорове имахме - там и тук.
Върна се за година, също с идеята децата да започнат тук. ( България, по-добре). Изкара година и млъкна. Все заплати тук, които му предложиха в ВГ не покриваха стандарта на живот. Две години по-късно изплаща собствено жилище и си гледат зеленчуци в някакъв тип ранчо - Германия.
Специално за Германия - според мен не е само до доходи. Има разлики с България на много нива в полза на Германия и доста неща започват да дразнят в България. Особено, ако си живял повече години там(Германия).

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 18:32 от Бибит

# 443
Доста повече отколкото си мислиш (все пак говорим за една, не за две). Всички тези с по 10 000 лева заплата например ако живеят с по 5 000 на месец и след данъци могат да спестяват по 4000, което прави 50 000 лева за година.  И някой хубав бонус накрая (високите заплати си вървят в комплект с хубави бонуси) и ето ти една кола кеш.  И онези с дивиденти и ренти. От друга страна тези с черни пари също могат, но ще вземат на лизинг за да скрият, че могат Wink

П.П. И да добавя, че това с колата беше краен пример (не, че 50% не си купуват и апартаменти с кеш). Всъщност исках да покажа идеята за съотношението, а там вече каквото е за един пералня, за друг е кола, за трети апартамент.
Чудесно, че на 10,000 заплата могат да ползват 9,000. На мен повече от 1/3 от заплащането ми отива в данъци, като добавим и вноски за застраховки, пенсионно осигуряване и други, получавам реално около 60% от парите си, може и по-малко да е, не ми се изчислява. Нямам кой да ми подари къща, затова си я купуваме ние, плащаме образованието на детето, квартирата и, и сме си платили абсолютно всичко друго, което притежаваме. Та вероятно мога да събера за 1 година $50,000, че и повече, ако реша, но защо да чакам цяла година, като мога да си купя колата днес (защото точно така стана при нас, купих я на момента)? При това винаги мога да внасям суми, с което да съкратя срока на изплащане, когато имам повече пари на куп.

# 444
  • София
Колата на лизинг има съвсем друг плюс от имането на момента.
Освен колата, към лизинга вървят 5 г. застраховки, гаранционно обслужване, ГТП, ползване на друга кола по време на ремонти на тази, безплатна пътна помощ, замяна при инцидент и т.н.
Абаджиева, когато в България се коментира заплата, тя обичайно е бруто, а не нето. Независимо дали се визират споменатите 1400 или 10000.

# 445
Има разлики с България на много нива в полза на Германия и доста неща започват да дразнят в България. Особено, ако си живял повече години там(Германия).
Нематериалните неща не се броят, тук си хортуваме за гел-лак, море в екзотични дестинации, коли, перални и сравняваме колко са пълни кафенетата😁За фризьорките разговора го изпуснах и не разбрах, това че се чака за тях дали значи че хората имат високи или ниски доходи.

# 446
В този форум разбрах, че в България винаги се има предвид брутна заплата, само за днес вече в две теми го виждам. Учудва ме, никога не сме коментирали брутна заплата нито с продавачи, нито с учители, ейчари, айтита... Като се каже сумата, се има предвид колко получава човек чисто.

# 447
Колата на лизинг има съвсем друг плюс от имането на момента.
Освен колата, към лизинга вървят 5 г. застраховки, гаранционно обслужване, ГТП, ползване на друга кола по време на ремонти на тази, безплатна пътна помощ, замяна при инцидент и т.н.
Абаджиева, когато в България се коментира заплата, тя обичайно е бруто, а не нето. Независимо дали се визират споменатите 1400 или 10000.

Е бруто де, нали и аз за брутни пари говоря!? Според съфорумката, на 10,000 лева бруто плащаш 1000 данък и ти остават 9000. Аз казах, че аз плащам много по-висок данък.

Лизинг е съвсем различно от финансиране. Аз не говоря за лизинг, а за финансиране.  При нас, за да закупиш кола на лизинг, има лимит на км, които изминаваш за година. А много от останалите неща, които споменаваш ми ги предоставя застраховката ми. Всичко, което изброи, всъщност. С изключение на застраховката. Аз  си я плащам.

# 448
В този форум разбрах, че в България винаги се има предвид брутна заплата, само за днес вече в две теми го виждам. Учудва ме, никога не сме коментирали брутна заплата нито с продавачи, нито с учители, ейчари, айтита... Като се каже сумата, се има предвид колко получава човек чисто.

При мен пък никога не е ставало дума за чисто...

# 449
Ами това е много странно. Чистото у нас е горе-долу константа, нямаме 15 вида данъци и още толкова облекчения, нито 50 вида осигуровки така щото моето чисто и това на колежката с уж същата заплата да се различават. В САЩ примерно пò има смисъл да се казва брутното.

Общи условия

Активация на акаунт