Честит Ден на народните будители!
Благодаря за новините и вашите коментари.

Епизодът беше много хубав, но снощи не бях разбрала почти нищо. Гледах озвучката, но и тя не ми е достатъчна. Благодаря на Алинка за обясненията. Материята е такава, че изисква пълно разбиране на всичко до тънкости. Надеждата ми е в превода на български.
С появата на клона от Адана и задълбочаването в семейството на Девин сега разбирам по-общия план на сериала. Обхванати са всички отношения в семейството в хронология, вървейки от днес назад, където са корените на днешните отношения. Нямам предвид само в едно семейство, а като отношения в семейството в цялото общество. Така, както звучаха думите на Лейля пред фонда: не само към майка и, а като такива в обществото. Във всяко семейство – в съответни пропорции.
Трите жени: Недрет, Хюлия и Неше сега разбирам като трите важни роли на жените, страдащи от отношението в семейството. Недрет: от отношението родители – дъщери; Хюлия – майчинството и Неше – любовта. От наша гледна точка тези три роли са били потискани, тормозени, жените брутално подчинени на възрастните, мъжете, на кръвните роднини – дъщери пред снахи, в изпълнението на тези им роли. Баща и майка, които гонят дъщеря си и след толкова много години майка и не иска да я види; майка, на която със съгласието на бащата! взимат и двете и деца – жената ражда деца или се съгласява да приеме за свое детето от убийство, извършено от съпруга (по-точно за деца се броят само момчетата), които деца обаче не и принадлежат, с тях се разпореждат другите важни в семейството; мъж, който си тръгва от семейството заради друга жена и не иска да знае за децата си…
Докато възрастните, мъжете и кръвните се разпореждат с живота на момичетата и младите жени, те от своя страна си устройват номера и си водят техни женски войни. Хюлия и Недрет, които са воювали още в началото, сега не могат да разделят дома на майката и бащата – и двете се чувстват стопанки, Бедри - № 2, иска пък да е наравно с Аслан на пристанището.
В момента обаче успешна в своето отмъщение е групата около Иляс. Разбрахме, че Ибо е мъжът от спомена на Серап, оттук тя се зарежда с желание за отмъщение към Сойкан. Иляс обаче не знае за историята с Ибо, пита Серап защо иска да отмъщава. Джихан знаем защо е против Сойкан, но не знам защо е с Иляс, а действията му много пъти са в подкрепа на Аслан. Бедри е белязан с 2. А кой е №1, Серхат? Историята за бащата на Бедри ми звучи митологично-легендарно, т.е. измислена. Напомня историята на самия Иляс, убил баща си. Хюлия загатна, че Недрет е имала връзка с Иляс. Бедри и Серап го познават, дали Бедри е син на Иляс? Недрет е получила земя от този баща, дали Иляс не я е оставил да управлява своята земя в Адана, а той да е действал в Истанбул и после в Румъния?
Писмото „кара седва“ може да има връзка с това, заради което Хюлия е получила плесница от Юсуф в първата брачна нощ. Недрет каза, че Хюлия се е влюбила в един, а се е омъжила за друг. Затова Хюлия го показва на Недрет, когато я изгониха: връща и за това, което Недрет е причинила на нея, освен това, че е ставало дума да дадат на Недрет и децата и. Недрет обиди Хюлия, че не е била майка на двете си деца, но Хюлия доказа, че е майка, когато не избра никое от тях, за да го изпрати на смърт при Иляс.
Върху Лейля продължават да действат от две страни: Серап дублира действията на Хюлия и Ибо. На смесването на дрога с лекарства изглежда се дължи ефектът на халюцинации и агресивност. Серап няма да се откаже, защото нея и Джихан ги заплашва затвор за убийството на Толга. Аслан не анализира достатъчно историята с Мелек, а сега тя се повтаря по друг начин.
Кой иска да убие Ибо? Интерес имат: Аслан; Бедри – за да отмъсти за Серап и да премахне един претендент за първото място; Хюлия – тя получи чека и се уреди въпроса с Лейля – тя си мисли, че това е, което тя поиска от Ибо. За да се получи историята с инсулина на масата обаче, трябва съответният човек да има първо интерес от смъртта на Ибо и, освен това, този човек да контролира последователността на действията. Бедри е могъл да смени инсулина с отрова. Но тук прави впечатление сладкият десерт с тиква, който веднага ще наложи прием на инсулин, а така убийството може да стане пред очите на всички, а не тайно и да потъне в догадки и съмнения без доказателства. Менюто, което е под контрола на Хюлия, има отношение към начина на убийство. Освен това, Хюлия беше в огнено оранжевото сако и наблегнаха на поставянето на колието преди вечерята: сякаш Хюлия отмъщава и изпраща в небитието Ибо с неговата черна любов, която и е донесла много проблеми. Ако колието е от Юсуф, отмъщението е и от негово име, Ибо е предавал брат си много пъти. В хамама Недрет я заплаши с изваждането на тази история на бял свят. Не мисля, че Хюлия е имала отношения с Ибо, Ибо е имал любов към нея. Когато сериалът започна, Хюлия дори не го допускаше до дома си. На мен Хюлия ми изглежда най-вероятният убиец на Ибо. Ако не беше направила това, той утре щеше да иска да строи ново имение и да компрометира Хюлия…Сега ще чакаме, ако Ибо е умрял, да разберем какво му е написал брат му в предсмъртното си писмо до него.
Иляс е враг навън и вътре в Сойкан, но Аслан още не разбира ситуацията.
Не само Лейля, сега в опасност вече е и Ямур, Бедри се е залепил за нея.
Хюлия е права да иска децата да са до нея.
Но Лейля вижда намесата на майка си през друга гледна точка, а не на актуалната ситуация.

Джаки - за рейтинга!