Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 12

• 54 705
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • София
денис не знаех, че се определя от нивата на вит. Д, мислех че от дозата. Мерси за разяснението
Скрит текст:
Резултатът ми е 24,7 ng/mL при норма 30-100. На 32 г съм, нямам заболявания
При подобни стойности помня, че съм пила 5000 iu и съм го вдигнала бързо, но не помня колко вит К2 съм взимала, а със сигурност съм ги приемала заедно
Дозата на К2 трябва да е около 180-200мкг, като дозата вит. Д, според мен, е желателно да е по-висока (6-7000IU/дн.), но ти си прецени.
Поради ниските нива на вит. Д при теб, ако приемаш Магнезий, да е на няколко приема, по-ниски дози ( напр. 2х150 или 3х100мг, нещо такова.)

Здравейте, преди 2 месеца и половина си пусках Вит Б12 и Вит Д, и двете бяха под нормата, съответно ги приемах 2
Скрит текст:
месеца, почивах 15 дни и днес ги пуснах пак. Резултатът от Б12 леко ме стресна, беше под референтната а  сега е двоен. За какъв период според вас да го спра, утре ще попитам и генеколожката ми но все пак реших да попитам и тук.   Simple Smile
Здравей!
В12 пада бавно до нормалните си нива, ако се предозира от добавки или храни, богати на В12 Simple Smile
От добавки е поне 45 дни пауза преди да се пусне контрола. От храни - трябва да се изключат храните богати на В12 за поне 3-4 месеца... зависи до какви нива е достигнал В12.
Не е страшно не се притеснявай - просто трябва повече време докато падне. Следи си сега желязото.
Ако приемаш храни богати на В12 след тях приемай малко вит. С ( 100-200мг)... повишаваш желязото и смъкваш В12 по естествен начин.
Вит. Д е нисък, трябва да го приемаш.

Здравейте. И при мен Б12 се повиши много.
Скрит текст:
В момента е 800 и нещо. От доста месеци не пия, може би повече от 6, и любопитното е, че когато си пускам изследвания за него, стойността си стои висока, сякаш се самоподдържа. Но аз взимам МВ и си ям месни храни.
Здравей!
Преразгледай храненето си и добавките, които приемаш ... много вероятно да е от тях. При мен е висок, само от храна. Бях достигнала доста високи нива и се наложи да намаля кол-вото храна, която е богата на В12.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 19:56 от denis©

# 121
Не, не приемам магнезий и изобщо никакви добавки от края на декември. Мерси за препоръката 🍀

# 122
Денис, Благодаря за отговора. А относни вит Д, бях го пускала в друга лаборатория с други референтни предния път и сега ми е малко трудно да се ориентирам, но мисля че малко се е вдигнало, приемам по 6000 ui от спрея на Better you с К2.

Преди 2 месеца:
68.6 при референтни дефицит <25
                                         недостиг 25-75
                                         Норма 75-250

# 123
  • София
Денис, Благодаря за отговора. А относни вит Д, бях го пускала в друга лаборатория с други референтни предния път
Скрит текст:
и сега ми е малко трудно да се ориентирам, но мисля че малко се е вдигнало, приемам по 6000 ui от спрея на Better you с К2.

Преди 2 месеца:
68.6 при референтни дефицит <25
                                         недостиг 25-75
                                         Норма 75-250
Да, грубо, с около 1/3 се е повишил, което е добре ... зимните месеци тялото се нуждае от повече вит. Д, затова и по-бавно се попълват депата, което не е проблем.

# 124
  • Добрич
Здравейте! Каква е максималната дневна доза на витамин В6? Пия два продукта, които съдържат този витамин и се притеснявам да не е много.

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 14:21 от gilgoniq

# 125
  • София
Здравейте! Каква е максималната дневна доза на витамин В6? Пия два продукта, които съдържат този витамин и се притеснявам да не е много.
Здравей!
Изследвай серумните нива.
Най-общо - 100мг/дн. ( Допустими горни нива на прием (ULs) )

# 126
След направени кръвни изследвания трябва ли да регулирам приема на вит. Д

Нещо друго, което да добавя?

# 127
Феритина е висока стойност. Как го постигна? Simple Smile

# 128
Феритина е висока стойност. Как го постигна? Simple Smile
От дълго време пия различни добавки и не знам от какво може да се е повлиял. Не знаех, че трябва да е в горните нива.Може би ако знам то какви храни и добавки се влияе, ще мога да кажа.

# 129
Момичета питам и тук за съвет.. Днес пуснах нови изследвания, като преди 2 месеца имах много високи нива на FSH LH,  (ФСХ беше 32).
Този месец нещата изглеждат по-нормално, но не разбирам дали  естрадиол е висок или нисък ( на 3ти ден от МЦ).
Резултатите са следните:

Това което много ме притеснява е, че май имам и някакъв вид анемия, защото желязото, хемоглобина не изглеждат ок. ЩЕ се радвам да споделите какво мислите?

# 130
  • София
Момичета питам и тук за съвет.. Днес пуснах нови изследвания, като преди 2 месеца имах много високи нива на
Скрит текст:
FSH LH,  (ФСХ беше 32).
Този месец нещата изглеждат по-нормално, но не разбирам дали  естрадиол е висок или нисък ( на 3ти ден от МЦ).
Резултатите са следните:

Това което много ме притеснява е, че май имам и някакъв вид анемия, защото желязото, хемоглобина не изглеждат ок. ЩЕ се радвам да споделите какво мислите?
Е2 е доста висок, възможно е да има киста, ЗФ...?! ЛХ и ФСХ също са високи...ЛХ е висок - може да показва и ПКЯ.
Най-правилни отговори може да се дадат след УЗ преглед Simple Smile
Отиваш към ЖДА - ниски нива на желязо, феритин...
В12 трябва да е по-висок.
Скоро ако си била болна може и това да е причина ( да са се поизчерпали депата)

# 131
Момичета питам и тук за съвет.. Днес пуснах нови изследвания, като преди 2 месеца имах много високи нива на
Скрит текст:
FSH LH,  (ФСХ беше 32).
Резултатите са следните:

Е2 е доста висок, възможно е да има киста, ЗФ...?! ЛХ и ФСХ също са високи...ЛХ е висок - може да показва и ПКЯ.
Най-правилни отговори може да се дадат след УЗ преглед Simple Smile
Отиваш към ЖДА - ниски нива на желязо, феритин...
В12 трябва да е по-висок.
Скоро ако си била болна може и това да е причина ( да са се поизчерпали депата)
Денис, много благодаря за консултацията. За ЛХ и ФСХ то за мен това е постижение, по -принцип ФСХ е доста високо при мен ( над 12 до към 32 с стигал). Бях на лекар преди три седмици не видя нищо притеснително, уж, освен, че съм имала според него овулация на 10 ден на МЦ, което ме озадачи доста, защото теста не показа такова нещо. Може ли от задържан фоликул да се създаде грешно впечатление, че имало овулация? За желязото, да ще посетя хематолог.
Благодаря още веднъж Purple Heart

# 132
При овулация на 10 ден теста трябва да е положителен на 8 или 9 ден. Но има много причини теста да не е отчел пик на ЛХ - не си спазила условията, теста е бил кофти партида и т.н При обикновено висок фсх овулацията е баш на 9-10 ден. Задържан фоликул няма как да се обърка с овулация, понеже той се вижда на яйчника, а овулацията се вижда като течност зад матката/дъгласовото пространство. Пила ли си нещо специфично, което може да е повлияло на фсх, понеже казваш, че преди е бил по-висок?

# 133
При овулация на 10 ден теста трябва да е положителен на 8 или 9 ден. Но има много причини теста да не е отчел пик на ЛХ - не си спазила условията, теста е бил кофти партида и т.н При обикновено висок фсх овулацията е баш на 9-10 ден. Задържан фоликул няма как да се обърка с овулация, понеже той се вижда на яйчника, а овулацията се вижда като течност зад матката/дъгласовото пространство. Пила ли си нещо специфично, което може да е повлияло на фсх, понеже казваш, че преди е бил по-висок?
Благодаря ти, че писа Simple Smile Знам, че ти също имаше високи нива на тези хормони, но аз съм навършени 40 вече...
Преди два месеца (декември) изследванията ми показаха следните резултати:
LH - 15.7(реф.2.4-12,60); FSH: 32.1 (реф. 3.5 -12.5), Estradiol: 68.8 (реф. 114-332) АМХ: 0.382 (реф. 0027-5.470)
Много се притесних дали не влизам в менопауза направо и гинеколог потвърди, че нищо не се вижда, т.е няма овулация, тънка лигавица.. Изписа ми естрофен и дуфастон за 1 месец да събуди яйчниците и в същото време ендокриноложката ми вдигна дозата на хапчето, че ТСХ ми е 2.62, Т3 много ниско, с  хипо съм. Бях болна в този месец и следващия също (ако има значение това)
Следващия месец гинеколога видя ранната овулация и каза че вече  изглежда нормално и да пия още веднъж дуфастон 0т 15 до 25 ден.
От това, което и ти казваш и лекаря видя, не би трябвало да има задържан фоликул.. Не знам на какво се дължат тези високи нива, но то за мен сега направо са ниски, предвид преди 2 месеца какви бяха.
Освен добавките - вит, Д, цинк, фолиева, магнезий, пих и 1 месец ресвератрол. Сега на последните изследвания се затвърди също че имам доста сериозен железен дефицит, анемия и ще трябва да посета хематолог и за това..

# 134
Питам понеже и аз очаквах високи стойности, но се оказа, че този месец фсх ми е 10, лх е 5 (което за мен също е супер) естрадиола също е добър според Калчев, дори амх ми излезна по-високо отколкото беше преди три години!  И се чудя как така ги постигнах тези нива, при положение, че няколко поста по-нагоре писах колко ми е нисък вит. Д в момента, а добавки никакви не съм пила от Коледа, но явно всичко е възможно. Успех ти желая 🍀

Общи условия

Активация на акаунт