Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 12

• 54 657
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Как достигате 40 гр протеин на закуска ,без тези на прах?

# 646
  • Be realistic - plan for a miracle.
Simply fun, извинявам се, но писах късно и полузаспала 😀
Всъщност е мин. 15 грама протеин на закуска, както и здравословни мазнини е добре да има.
Важното в случая е да не се пие кафе на гладно, да не се стои гладен дълго време (например до обяд) и да не се яде плод или друго сладко нещо като първа стъпка на деня.

# 647
Здравейте,
На 32 години съм с много намален към изчерпване яйчников резерв заради стара лапароскопия за апендикс на 17 годишна възраст, на която са ми напукали кистички по яйчниците без мое знание и разрешении,в следствие на което десният яйчник е с намалени размери...
Това се установи на нова лапароскопия за отстраняване на тръба, пълна с течност. Имало е и множество сраствания от старото лапаро, дебелото черво е било затиснало левия ми яйчник, което навярно също подтиска функцията му.
Януари, живот и здраве, стартираме инвитро на ЕЦ.
Заради високо FSH ми изписаха ХЗТ Фемостон 2×1.
От дълго четене и съвети от групата и от по-запознати от мен, започвам приема на няколко добавки:
NMN на Double Wood 250mg (като по-добрия състав и усвояване от NAD)
Ресвератрол TransmaxTR, Biotivia
Убихинол на Now 200mg
Р липоева киселина на Doctor's Best
Активен Б комплекс на Doctor's Best
Магнезий на прах на Doctor's Best
Може ли обаче да ми кажете точно кога и по колко да ги приемам?
Решила съм също да си взема DHEA и то на Doube Wood(като проверена марка от независими лаборатории, информацията ми е дадена от чуждестранни проучвания), но за съжаление я намирам само в 1 български сайт www.online-zdrave.com и не знам колко е достоверен, ако може да ми препоръчате друга DHEA, която да е ефективна?
Отделно съм изследвала витамин Д, който е в норми, но на долна граница, и приемам Вигантол от 20 000 UI/ml, но само по 2-3 капки, защото не знам по колко.
Приемам и Fish Oil на GNC по 3 капсули вечер.
А и мелатонин Сладки сънища (1 саше, не знам дали е достатъчно)
Взех си и Витекс и Мака на капки на Biovea, които не знам дали са съвместими с ХЗТ?
Доста нещо изписах и ще съм мнооого благодарна на отговор, за да мога максимално да подобря състоянието си, колкото то зависи от мен самата с хранене, добавки, сън и движение.
Поздрави, прегръдки и положителни мисли и резултати на всички!

# 648
Здравейте, със съпругът ми сме нови в бебеправенето, но започнах да следя овулация с лентички няколко месеца по-рано. Тъй като МЦ ми е 27-28 дни, съм си мислила, че всичко е в норма, но от следенето разбрах, че О най-често ми е на 17-19 ден, правейки лутеалната фаза 8-10 дни. Днес съм в ден 16ти от МЦ, а лентичката още изглежда далеко от пик. Четох, че с толкова кратка ЛФ забременяването може да е трудно.
Знам, че най-добре да се тествам, но тъй като тъкмо започваме и не знам дали ще е проблем, ми се иска да започна с добавки.
Та, имате ли препоръки за добавки, които подпомагат ЛФ?
От няколко месеца вземам фолиева киселина, омега 3, вит. Д, цинк, Б12 (тъй като съм вегетарианка).
За контекст съм на 27, никога не съм имала признаци за PCOS, но на възраст 18-19 имах една година аменорея причинена от гладуване/свръхтрениране (това е поправено и физически, и психически и съм с нормално тегло от години насам).
Бих се радвала на предложения и съвети! Simple Smile

# 649
Проследете си овулацията при лекар преди да правите такива заключения кога е тя и колко е къса лутеалната фаза. Тестовете отчитат само пика на ЛХ и не са гаранция за настъпваща овулация

# 650
Здравейте, да разбутам малко темата. Имам питане към тези,които са ползвали или ползват допълнително прогестерон при бременност или преди/след такава. За тези ползвали прогестерон по време на бременността след раждането имахте ли изменения в цикъла,налагаше ли ви се да ползвате пак прогестерон? Към другите, понеже попаднах на твърдение от лекар,че добавянето на прогестерон за дълго време може да попречи на функцията на хипофизата,която отпуска хормоните сигнализиращи на яйчниците за цикъла. Съответно блокиране на яйчниците. Та значи ли помагането на овулации и лф с допълнителен прогестерон , че води до спиране на естествената овулация... Някакъв парадокс ми звучи,но истина ли е?

# 651
Привет, момичета! Имам проблем с косопад и подозирам, че е от някоя от добавките. Преди време като приемах добавки също имах. Лятото ги бях спряла заради бременност, след което последва аборт и от септември отново пия добавки и от 3 седмици имам страшен косопад. Предположения от коя от всичките може да е? Ето и списъка - коензим, транс ресвератрол, витамин Д, pqq, NAC, R alpha lipoic acid, вечерна иглика, омега 3, таурин, витекс, fh pro, B12.

# 652
  • София
Здравейте, да разбутам малко темата. Имам питане към тези,които са ползвали или ползват допълнително
Скрит текст:
прогестерон при бременност или преди/след такава. За тези ползвали прогестерон по време на бременността след раждането имахте ли изменения в цикъла,налагаше ли ви се да ползвате пак прогестерон? Към другите, понеже попаднах на твърдение от лекар,че добавянето на прогестерон за дълго време може да попречи на функцията на хипофизата,която отпуска хормоните сигнализиращи на яйчниците за цикъла. Съответно блокиране на яйчниците. Та значи ли помагането на овулации и лф с допълнителен прогестерон , че води до спиране на естествената овулация... Някакъв парадокс ми звучи,но истина ли е?
Здравей!
Не е истина... защото прогестин при бременност се ползва само, докато се образува плацентата ( 12г.с.) и то в оптимални дози.
Прогестинът действа докато се използва, има кратък полуживот - часове и се излъчва от тялото до 10-на дни... или след 10-я ден не се открива синтеничен прогестерон в кръвта, най-общо.
Основната функция на прогестерона е да действа и на хипофизата или, няма как да действа по друг начин върху МЦ и О.
Да, блокира яйчниците докато се приема - както действат ОК ( които също съдържат прогестин)... жените ги приемат с години и това не влияе негативно на яйчниковата функция.
Или всичко, което посочваш е вярно, но не съвсем и интерпретацията не е правилна.
Приемът на прогестин, само подпомага следващия МЦ и това да има О., но само той, не винаги е достатъчен, защото има най-различни причини за проблемите с О. - напр. ако самите фоликули не могат да се пукат, ако яйчниците са обвити с по-твърда обвивка, има калцификити по тях и т.н. ( грубо казано, за да е по-разбираемо) - само прогестин, няма как да помогне.

Привет, момичета! Имам проблем с косопад и подозирам, че е от някоя от добавките. Преди време като приемах
Скрит текст:
добавки също имах. Лятото ги бях спряла заради бременност, след което последва аборт и от септември отново пия добавки и от 3 седмици имам страшен косопад. Предположения от коя от всичките може да е? Ето и списъка - коензим, транс ресвератрол, витамин Д, pqq, NAC, R alpha lipoic acid, вечерна иглика, омега 3, таурин, витекс, fh pro, B12.
Здравей!
Някакво съвпадение е. Провери серумните нива на вит. Д, Биотин, В12, ФК, цинк, мед, селен и т.н. Железен панел.
Провери ТСХ, Т3 и Т4, ТАТ и МАТ , както и андрогените (Анростендион, ДХЕА, Тестостерон, 17ОН Прогестерон - точно на 3 ден от МЦ), Пролактин...
От години, мнението на момичетата, които ги приемат и не са успели е, че ако не друго - то поне имат по-хубава, коса и кожа, имат тонус и енергия и им помагат да редуцират по-лесно теглото си.
Важно е и какви продукти се приемат, дозите, начините на прием и т.н.
От това, което посочваш само Витекс може да повиши естрогените и от там да причини някакъв хормонален дисбаланс и от там, да се появи и косопад, но това е малко вероятно ( повече е на теория - на база как и на какво влияе).
Направи и тест за ИР... защото, по-високият Инсулин, също може да е причина за силен косопад... или, ако овладееш ИР и косопада може да намаление.
Потърси причината за косопада поне 2-3 месеца назад... защото, ако не е от много силен стрес, то всичко друго влияе със закъснение от 2-3 до 12 и повече месеца на косата. Напр. ако си боледувала от К19, може да се появи по-силен и продължителен косопад след 6-12 и повече месеца. С драстичните диети е същото - косопад след 3-4 и повече месеца.
Най-общо, само добавките, които повишават андрогените ( ДХЕА, билките... ако предозираш цинк и селен, защото те участват в метаболизма на андрогените) могат да причинят косопад. Всичко друго е от полза за косата.
Друг фактор е храненето - ако си намалила приема на протеин, също може да се появи косопад.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 08:47 от denis©

# 653
Дами, с какво мога да заменя добавката n@c? Причинява ми силна болка в стомаха, съпроводена с парене назад към гърба. Сигурна съм, че е от нея, защото я изключих, после я въведох отново самостоятелно и пак същата работа. Вземам тази на sw@nson от 600 мг.

# 654
  • Пловдив
Мисля, че с глутатион.

# 655
  • Благоевград
Здравей, Denis С Ир и ПКЯ съм. Днес ми пристигна Mio inositol + DE Chiro Inositol.
По кое време на деня се пие?
Приемам Вит Д на Better you, Еутирокс 0.25, Б12 метилкобаламин, Топ фолат, Б1 тиамин.
Еутирокс го пия сутрин към 7.30 като се събудя, но рядко мога да полежа след приема му.
След закуска пръскам Вит Д.
Б12, Б1 и Фолат ги приемам следобяд, обикновено след хранени някакво, защото Б1 ми дразни червата.
Сега къде да вмъкна Инозитола? Не е опция да го пия сутрин на гладно, не всичко ми понася на стомаха и червата и ми се подуват, защото съм с гастрит и СРЧ.
Също така, доктор Калчев ми препоръча прием на Берберин. Може ли да се съчетава с всичко това, което приемам?
И още един въпрос- някъде четох, че нит Д се приема заедно с К2. Никой не ми го е казвал. Аз съм с няколко мутации в гените и се притеснявам без потвърждение от лекар да приемам дори Витамини.
Благодаря!

# 656
  • София
Здравей, Denis С Ир и ПКЯ съм. Днес ми пристигна Mio inositol + DE Chiro Inositol.
По кое време на деня се пие?
Скрит текст:
Приемам Вит Д на Better you, Еутирокс 0.25, Б12 метилкобаламин, Топ фолат, Б1 тиамин.
Еутирокс го пия сутрин към 7.30 като се събудя, но рядко мога да полежа след приема му.
След закуска пръскам Вит Д.
Б12, Б1 и Фолат ги приемам следобяд, обикновено след хранени някакво, защото Б1 ми дразни червата.
Сега къде да вмъкна Инозитола? Не е опция да го пия сутрин на гладно, не всичко ми понася на стомаха и червата и ми се подуват, защото съм с гастрит и СРЧ.
Също така, доктор Калчев ми препоръча прием на Берберин. Може ли да се съчетава с всичко това, което приемам?
И още един въпрос- някъде четох, че нит Д се приема заедно с К2. Никой не ми го е казвал. Аз съм с няколко мутации в гените и се притеснявам без потвърждение от лекар да приемам дори Витамини.
Благодаря!
Здравей!
Инозитол се приема 2х2000мг, на гладно, с вода, час преди или 2-3 часа след хранене и кафе ... 4 часа интервал от Еутирокс.
Инозитолът е със сладък вкус, много приятен и малко вероятно да ти създаде проблем.
Да, може да приемаш Берберин - с храна.
К2 се приема само когато има по-сериозен дефицит на вит. Д. Ако си с генетична мутация, трябва да се консултираш с твоя лекар ( генетик), защото някои позволяват, но други не, да се приема К2 - лекарят преценява, на база, степента на мутациите и съответната комбинация дали може или не да се приема този витамин.
Трябва да приемаш В12, ФК и В6 ... и да следиш Хомоцистеина.

# 657
Денис, Благодоря за отговора!

Във връзка с това, което каза, че приемът на малко протеин причинява косопад , протеинът на прах не е ли противопоказен при ИР, ако не може само с храна да се набави?

# 658
  • София
Денис, Благодоря за отговора!

Във връзка с това, което каза, че приемът на малко протеин причинява косопад , протеинът на прах не е ли противопоказен при ИР, ако не може само с храна да се набави?
Не е противопоказен, ако се избере правилния продукт, защото протеини най-различни. Аз съм с ИР, ползвам протеин (добавка), повече от 25 г. - ако не е той, няма как да се справя само с храна Simple Smile

ПП. Под прием на малко протеин, имах предвид, приема от храна.

# 659
какъв протеин би препоръчала за чувствителен инсулин към всякаква захар и мляко?

Общи условия

Активация на акаунт