Студенти в Испания

• 45 949
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
Esma, Линкът е този, посочен от Баба ви Яга, но от България мисля, че не се отваря, освен ако не смените VPN. Ще се опитам да кача едно видео, което показва целия процес, стъпка по стъпка.

Ако не знаете испански, може от настройки да си смените субтитрите с какъвто език искате.
То имаше и една бланка, която се разпечатва и попълва EX….(не си спомням цифрата за студенти от ЕС) и се плащаше около 16-18 €, толкова беше преди 3 години. Всичко това детето си го прави на място в Испания и аз не съм запозната с точния процес. Университетът им даде насоки къде и как да си запазят час, отделно колеги испанци им помогнаха и нещата се случиха. Но пак казвам, NIE-то не е жизнено необходимо още от първите дни на престой в Испания. Това спокойно може да се направи след пристигането.
При наличие на бяло NIE, не знам каква е процедурата, попитайте в посолството, за да знаете какво да изберете при запазването на час.
majceto, картата за градския транспорт се изважда от офис само първия път, след това само се зарежда. Не се е налагало да лъжем системата, тъй като не знаехме, че може да си запазим час още от България. Това го направихме на място в Мадрид и свободни часове имаше за след 20 септември, но това беше през ковид времената, 2022г. Сега може и да не са проблем часовете и да има достатъчно. Миналата година в темата писаха, че часове имало бол, но то зависи и за кой офис става въпрос.

# 601
  • София
Kikiriky, много благодаря. Права си, не може от България да се запази час, но изгледах клипчето и ми стана ясно. Видях също, че има емейл на офиса на полицията в Леганес в Мадрид, та може да им пише студентката да пита в нейния случай къде трябва да отиде и какво да избере.

За карта за градски транспорт, има много часове. Записах съвсем лесно, телефонът не е задължително поле. Може просто да се пропусне.

# 602
Ето ви сайт с полицейските офиси: https://www.policia.es/_es/dependencias_localizador_accesible.php#
Има и адреси и телефони. Изберете Мадрид и ще излезнат всичките. Виждам, че има и в Хетафе, нали за там ви интересува. Ако детето знае испански, да звънне направо на тел. и да пита.

# 603
Благодаря ви дами, kikiri & esma, за навигацията за картите за транспорт и часовете. Младежът си запази час за офиса, който е на летището, за деня на самото му кацане. Каца, взема си куфарите, и отива в офиса за карта. Лошото е, че офисът е на друг терминал, а не където каца, но ще се справи. Така ще отметне задачата още в първия ден и възможно най-бюджетно. И да, esma е права - записването за час става и БЕЗ телефонен номер. Не знам защо сами не се сетихме да опростим процеса и да поизтрием едно-друго от бланката. Остава сега да се преборим с тая работа с НИЕто, и с още половин милион неща. И да го чака наемодателката на адреса де, и още, и още..

Младежът лети другия петък, ще бъде сам, с 2 куфара х 23 кила + 1 кабинен куфар + раница. Повечето неща вече са опаковани, на мен всичко ми е свито, много съм лабилна и непрекъснато тайно си подсмърчам. Уж миналата година отиграхме същия пърформанс с изнасянето на дъщеря ни, а сега се държа все едно е първи път. Sad

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 15:55 от majceto

# 604
  • някъде под слънцето...
Не  кой тврминал се е записал за НИЕ. младжа.
Комисариите са на 1 ви и на 4 ти. Има безплатен автобус между терминалите.
https://www.aena.es/es/adolfo-suarez-madrid-barajas/servicios-de … es/seguridad.html
Не знаех, че правят NIE, знам, че правят само паспорти по спешност, но само на пътуващи(представя се билета) , мисля, че дори DNI не издават.
Tова са екстанхериите в град Мадрид, летището не е споменато

https://www.madrid.es/portales/munimadrid/es/Inicio/El-Ayuntamie … 00000dc0ca8c0RCRD

В околните градчета също има отдели по екстранхериа

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:23 от sl

# 605
не е НИЕ, а карта за транспорт Simple Smile

# 606
  • някъде под слънцето...
Чела  съм недочела, разбрала недоразбрала  Simple Smile  .
Учудих се, че прсвят NIE на летището.
Доколкото чувам е трудно с часовете.
Стана ми  интересно, кое му е чак толкова спешно на карта, за да се вади още на летището.
Между другото доста "градски легенди"  видях  в тази тема...
Дъщеря ми скоро трябваше да поднови картата, защото валидността им е 10 години.Запази си  час он лайн в най близкия до унивеситета офис, където трамитират карти.Там я снимали, платила  таксата и  готово.После се зарежда месечната такса  за зоната в която ще се движиш.Активира се в момента на  първото използване. Валидно е 30 дни, .Добре е да се презареди няколко дни преди да изтече, за да няма изненади.Примерно първотонпътуване за месеца е било в 14 часа, то  последното таксуване  може да бъде  в 13.59 в деня на изтичането след това няма да е валидна.  Новото зареждане ще се активира автоматично,  с първото таксуване  или след изтичане на предишния период на валидност.
Много важно,  картата не се преотстъпва, нито се ползва чужда карта.Виждала съм как  контрола установява, че лицето, което ползва картата не съвпада с това, на което е издадена, съответно вика полиция и автобуасът спира със затворени врати до простигането полицейска кола.Пътникът беше свален  от полицая и остана с тях.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 11:47 от sl

# 607
Кое са градски легенди?

Мисля достатъчно разумни хора сме, за да не го приемаме като хейт, а като ъпдейт на нужна информация.

Даже ако някой не го мързи може да постне важните линкове в основата на темата.

Остава още малко за новите студенти, сигурно им е емоция голяма 🤩

# 608
  • някъде под слънцето...
Спита се, че информацията трябва да бъде достоверна , за да в  полезна,
Цитирам
"Студентите обаче могат да се възползват от безплатни карти за пътуване"
Намаление, не означава безплатно
"бях права, но няма на кого да се оплачиш."
Има си  законови  работещи механизми при несъгласие с държавната администрация.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 13:06 от sl

# 609
majceto, придвижването на младежа в градския транспорт с 3 куфара и раница не си го представям. В летището ще вземе количка, но извън него...Може би вариант с такси ще му е по-удачен, но Хетафе си е далечко и няма да се вмести в цената на фиксираните таксита. С Uber може и да стане за около 30 €.
Ако държите още в първия ден на час за картата за транспорт, няма ли да е по-удобно в офис близо до квартирата и то след като си е оставил багажа? Просто си размишлявам, Вие си знаете.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 03:08 от kikiriky

# 610
С freenow можете да си поръчате такси с фиксирана тарифа.

# 611
  • Мадрид / София
Едно време таксиджиите не искаха да превозват много куфари (само един). Дано да се е променило това.

# 612
  • Sofia
Ние ще вземем Uber или ще пръчам трансфер, защото сме трима с три чекирани куфара и три салонни багажа.
Най-вероятно ще е някое бусче.

# 613
При формирането на бала за кандидатстване кои години се взимат предвид от гимназията? 8 клас има ли някакво значение?

# 614
Едно време таксиджиите не искаха да превозват много куфари (само един). Дано да се е променило това.

Защо? Ти си плащаш такса и за куфара. Странно.

Баба ви Яга, могат да ви пренесат с голямо такси. В Freenow може да си го изберете. Дефакто и в Убер можете, но Убер имат проблеми да взимат хора от летището. ( не е невъзможно).

Общи условия

Активация на акаунт