Студенти в Испания

• 45 956
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
  • Мадрид / София
Защо? Ти си плащаш такса и за куфара. Странно. Ели, нямам представа защо. И мен ме очудваше, предвид как бях свикнала в България, но бях свидетел няколко пъти на мърморене от страна на шофьорите на таксита тук в Мадрид.

# 616
Първият път и ние бяхме трима с 3 големи, 3 малки куфара и 3 раници. Планът ни беше за Uber, но като разбрахме, че не могат да се хванат пред входа, а трябваше да открием паркинга на който спират, бързо се отказахме с толкова багаж. Хванахме си такси от тези пред летището с фиксирана цена 30€. Квартирата беше в центъра, на Мария де Молина и нищо не сме доплащали. Багажът се събра в лек автомобил тип комби, хечбек и шофьорът не само нямаше нищо против количеството багаж, а натовари и разтовари всички куфари. Не казвам, че това е правило, просто при нас така се получи. Румънец беше, те май 90% от шофьорите са такива.
Като се прибира за ваканциите и е с багаж, до летището детето ползва Uber или Bolt. Спират си на входа, а цената им е почти на половината (15-20€, зависи и от денонощието). По тегаво е хващането им ОТ летището.
На място ще си прецените. Не винаги всичко върви по план.

# 617
Kikiriky,  благодаря за обяснението, мен ме домързя за подробностите Simple Smile

Angela61, дано е било изключение ,на мен не ми се е случвало.

Ще се обадя на Фринау да си поискам комисионната, защото вече си я заслужавам, но с тях проблеми не съм имала.

# 618
Аз като ходих зимата 2024- кацнах след 1 часа вечерта и само с една раница си взех такси пред летището, защото нямаше метро вече - сметката ми до Хетафе беше - 50 Е - вярно, че таксито беше Тесла, амаааа...;

Когато детето замина през септември бяха двамата с баща й - всеки с по 1 голям и малък куфар - бяха с метрото  - казаха, че им е за последно така натоварени);
Когато си пътува сама с малък куфар или раница - само с метрото се движи;

Като си дойде за лятото с голям и малък куфар - поръча Убер от Амро до летището Т4 - за 20 евро - заради някаква ненатоварена зона);

Това е нашят опит дотук;

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 14:28 от drakon4e

# 619
  • Мадрид / София
Тарифата е близо 30€ от/до летището през деня, обаче нощната тарифа си е по-висока и като нищо 50€ да си е нормално до Гетафе.

Това, което писах за багажа и таксиджиите беше преди около 25 г сега не знам как е, защото не ми се е налагало да взимам такси. Или детето ме закарва с колата или взимам метрото. Такси изключително рядко ползвам.

# 620
При формирането на бала за кандидатстване кои години се взимат предвид от гимназията? 8 клас има ли някакво значение?

Тъй като е далечно кандидатстването в университет, проучване на конкретни специалности и университети на този етап не ми е нужно, но това, което към днешна дата може да има значение са оценките получени в гимназиален етап. Ще ви бъда благодарна, ако ме ориентирате.

# 621
При формирането на бала за кандидатстване кои години се взимат предвид от гимназията? 8 клас има ли някакво значение?

Тъй като е далечно кандидатстването в университет, проучване на конкретни специалности и университети на този етап не ми е нужно, но това, което към днешна дата може да има значение са оценките получени в гимназиален етап. Ще ви бъда благодарна, ако ме ориентирате.
Мога да кажа само за Мадрид. Засега признават оценките от профилите и те са от дипломата, тоест без 8ми клас.

# 622
Здравейте!

Имам няколко въпроса:

1. Започнахме с дъщеря ми да попълваме документите за НИЕ и възникна въпрос. На полетата за адрес (domicilio) и тел.номер във формуляра трябва да напишем настоящите ѝ български адрес и телефон, или испанските в Мадрид?

2. Също дали на полетата за личен документ попълвате данни от лична карта или паспорт?

3.И дали успяхе да си запазите час за полицията от България - трябва ли променяме vpn с испански, защото не се зарежда страницата?

Благодаря ви!!!

# 623
  • Мадрид / София
Megi St.,
По точка 1 се попълва адреса където ще живее в Испания. За телефона - ако има испански номер е най-добре. На българския никой няма да я търси, то не че са се засилили да се обаждат 😂.
По точка 2 - попълнете данните от задграничния паспорт. Личната карта е валидна също, но мисля, че е по-добре с паспорта.
По точка 3 - някои испански страници в България не се зареждат. Пробвайте с промяна на vpn или не слагайте телефонен номер. Тук споменаха, че без телефонен номер може да се запише час.
Ако има нещо различно, нека пишещите тук да споделят.

# 624
  • Sofia
За съжаление не може без телефонен номер да се запази час за НИЕ и то трябва да е испански.
Като отиде и си вземе испански номер, тогава ще си запази час.

El teléfono debe ser un teléfono móvil español. Debe tener un tamaño de 9 dígitos, empezar por 6 o 7, y si incluye el código de país debe ser +34 o 0034

# 625
А парадоксът е, че за да си вземеш тел. номер на договор ти трябва NIE. Поне така беше при тези, които проверявахме тогава - Vodafone, Gigi и Orange. И остава опцията с предплатена карта, която всъщност никак не е лоша. Добре, че бяхме взели един стар телефон за резервен в случай, че нещо стане. А при първото завръщане в България направихме българската карта Е-сим и телефонът стана с 2 карти - испанската физическа, а българската Е-сим.

За оценките от 8 клас - никъде не трябват, поне от моя опит с две деца. Масово университетите искат справка от 10 и 11 клас и прогноза за 12 клас. Зависи от самото уни и кога се кандидатства - на ранен прием в началото на 12 клас или в края. Според мен, ако някой се е изложил в 8 клас, вариантът да се стегне нагоре е нереалистичен, то не става по-лесно, особено в 9 и 10 клас. Най-лесен е 8 клас, но и това зависи от училището, от профилите в 11 и 12 клас, всичко е много относително.

# 626
Благодаря laseine, kikiriky.
Още не се е изложил, но винаги има и такава възможност.

# 627
  • София
Телефонен номер испански може да се вземе от всяко локоторио, за 5Е предплатена карта. Simple Smile А на domicilio при формуляра за бяло НИЕ си се пише настоящия адрес, където си живее в момента. Няма как да пише испанския адрес, ако не кандидатства за резиденция, тоест за зелено-то. Час за полицейското от Б-я през vpn става. Успех!

# 628
  • Мадрид / София
Бялото НИЕ е за краткосрочно (3мес.) пребиваване и за дейности, които могат да се извършват от територията на друга държава. Зеленото е за по-дълъг период и искащи резиденсия. Предполагам, че след като ще е студент тук няма да е за 3 месеца и ще му трябва зеленото НИЕ.
Правата и ограниченията които дава бялото НИЕ:
С „бялото NIE“ в Испания можеш да правиш доста неща, но то е само идентификационен документ, а не разрешение за пребиваване или работа.
По същество — дава ти номер за административни и финансови операции, но не и „права на резидент“.

Ето най-честите дейности, които са възможни с него:

📋 Административни и правни действия
   •   Закупуване на недвижим имот (апартамент, къща, парцел).
   •   Покупка на автомобил или друг регистриран превоз.
   •   Сключване на договори (за мобилен телефон, интернет, комунални услуги).
   •   Откриване на банкова сметка в Испания.
   •   Плащане на данъци (напр. при покупка на имот или наследяване).
   •   Участие в търговска дейност (регистрация на фирма, дялово участие).

💰 Финансови и бизнес операции
   •   Инвестиране в испански активи.
   •   Издаване на фактури като нерезидент (ако имаш право да извършваш съответната дейност от друга държава).
   •   Закупуване или продажба на акции и ценни книжа в Испания.

🚫 Ограничения
   •   Не дава право на работа по трудов договор в Испания.
   •   Не е документ за пребиваване — с него не можеш да докажеш, че живееш законно в страната.
   •   Не осигурява достъп до социални и здравни услуги като на резидент.

Това го давам за да си прецените какво НИЕ ви е необходимо.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 14:12 от Angela61

# 629
Нашите деца ги бяхме оставили сами да се оправят с НИЕ-то и сега като ви чета за тези телефонииии...защото те си бяха написали на едно испанско другарче във всичките заявления телефона и така минаха за запазването на час....детска  му работа...ужас просто...ама просто бяхме решили, че е време младежите да започнат и сами да се сблъскват с администрацията...

Общи условия

Активация на акаунт