Студенти в Испания

• 45 899
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
  • Чикаго / София
Мерси за информацията, sl.

Каквото и да е, тя да се оправя. Изкара си я преди 3 години, като отиде да учи там. Университетът й съдейства.  И банкова сметка има, и телефон, и договор за наем подписа. Аз не се затормосявам да чета. Тя е там и си оправя документите.

# 646
  • някъде под слънцето...
Справят се децата.
И аз не се занимавам .Въпреки, че живее с нас  сама си преценя, къде какво и как,Следи си нещата и си подрежда приоритетите.

# 647
majceto, придвижването на младежа в градския транспорт с 3 куфара и раница не си го представям. В летището ще вземе количка, но извън него...Може би вариант с такси ще му е по-удачен, но Хетафе си е далечко и няма да се вмести в цената на фиксираните таксита. С Uber може и да стане за около 30 €.
Ако държите още в първия ден на час за картата за транспорт, няма ли да е по-удобно в офис близо до квартирата и то след като си е оставил багажа? Просто си размишлявам, Вие си знаете.

Сега успявам да отговоря чак - голяма лудница беше тия дни у нас.
И по-скоро заради четящите ще отговоря, за да стане ясно непосилно ли е или е ок да подходиш както моичкият син подходи. Simple Smile

Ами справи си се сам с 3 куфара, изваждане на карта за транспорт от летището и после стигане до Хетафе с метро. Каза, че не е било чак толкова трудно да го направи; каза, че да, не е било и приятно, но е очаквал да е по-трудно.
Кацна в 11 бг време, взел си куфарите, хванал шатъл до съседния терминал, там си извадил карта (беше си записал час он-лайн за около 70-80 мин след кацане, доколкото помня) и после хванал метрото от там до неговия си адрес. До неговия адрес в Хетафе се сменяли 3 влака, рече. Той категорично отказа да хваща такси или юбер. Аз настоявах, но той отказа. Навярно защото от 16-годишен работи и много добре знае стойността на парите, та навярно заради това отказа да даде 40-50Е за такси. Разбирам го. А и сестра му миналата година сама се оправи в парижкото метро също с 3 куфара + раница, така че 100% това също има отношене към заинатяването му. Както и да е, оправил се е младежът. В 2 часа бг време (т.е. 3 часа след кацане) докладва, че вече е настанен, хазяйката си е тръгнала и започва да се разопакова. Инак хазяйката го чакала на адреса, обяснила му кое как и къде е, всичк си имат - даже дъска за гладене и ютия, заредила е дори тоалетна хартия из тоалетните; поговорили си, харесва я много, харесва си много и стаята, а и апартамента. За днес има план да се подреди, да види какво липсва и да иде да си напазарува от Карфур - има списък какво му трябва, ще сравни с наличното; Kарфур бил на 10 минути, Лидл бил на 15; планира да ходи до Карфур при това с куфар, за да събере повече стока, а и да не носи на ръка Simple Smile
Поотпусна ми се душичката.

А това прословуто НИЕ въобще не го мисля - ще си го оправи сам както намери за добре и когато намери за добре.
И да, чудесно си се справят децата, особено като им се разкарат майките от главите да им дават акъли и да мрънкат разтревожено. Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 15:55 от majceto

# 648
Еее..браво на младежа!

# 649
  • някъде под слънцето...
Браво на момчето.
Справило се е.
Идеята за пазаруване с куфар на Картедур не е добра.
Няма да го пуснат с куфара в магазина, няма и такияс където да го остави отвън.Охраната на входа едва ли ще св съгласи да му го пази.Ако го остави на входа най вероятно после няма да го намери.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 09:52 от sl

# 650
  • Мадрид / София
Оправно дете, браво на него!
Вместо да ходи с куфар в Карефур, по-добре е като иде там да си купи пазарска количка и да я напълни. Дори и да го допуснат с куфара, не ми се вижда удобно, но това си е мое мнение все пак.

# 651
  • някъде под слънцето...
Между другото споделям моя опит с Каррефyр.Понеже  една от  социалните ни придобивки е, че дават едни пари  за "диетас", които вкарват всеки месец в карта, която важи  само за един дълъг списък с ресторанти в страната и поне за област Мадрид  е включен Kаррефур в Алкобендас, близо до  офиса,  в зона  емпресариал.Споменавам го, защото считат , че клиентския профил е обикновено над сресния таргет, заради близостта на зоната с офиси. Фактите, плодовете са скапват до края на седмицата, тарелките с месо се издуват в същия срок, мляко фреско се пресича на петия ден.Всичко в срок на годност и съхранявано в хладилник.
Не съм имала подобни случаи с хранителни продукти от други вериги.
От там пазарувам  само консумативи, прах за пране, кафе, колаген, корейска козметика  и добавки.С една дума пакетирани стоки на продукти  и техника, на марки,  които познавам и качвството им е еднакво навсякъде.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 11:48 от sl

# 652
Улисани аз в работа, младежът в пътешествия, изведнъж осъзнах, че ми остава седмица, а багажа не е започнат....моля ви за съвет за лаптоп /ipad . Чудим се какво да вземем - Ipad да пише на лекции с писалка или лаптоп да пише с клавиатура. Предполагам, че ако вземем ipad все пак ще ни трябва и лаптоп. И другото, което е, един колега ми каза, че е имало лаптоп на Lenovo, който става и на таблет, ама това значи ли че може да се пише с писалка не ми е ясно.
Също, ако се сещате нещо важно, което да не пропуснем да направим/вземем преди да тръгнем, ще съм благодарна. Извадили сме Европейска здравна карта и това е.....

# 653
  • София
За ipad също може да се вземе клавиатура. По-удобен е и по-лек от лаптоп.

# 654
  • Sofia
Улисани аз в работа, младежът в пътешествия, изведнъж осъзнах, че ми остава седмица, а багажа не е започнат....моля ви за съвет за лаптоп /ipad . Чудим се какво да вземем - Ipad да пише на лекции с писалка или лаптоп да пише с клавиатура. Предполагам, че ако вземем ipad все пак ще ни трябва и лаптоп. И другото, което е, един колега ми каза, че е имало лаптоп на Lenovo, който става и на таблет, ама това значи ли че може да се пише с писалка не ми е ясно.
Също, ако се сещате нещо важно, което да не пропуснем да направим/вземем преди да тръгнем, ще съм благодарна. Извадили сме Европейска здравна карта и това е.....
Повечето неща ще си купи от там, но в зависимост от мястото в куфара ще вземе каквото може. Основни лекарства със сигурност.

# 655
  • Мадрид / София
Да вземе каквото му е удобно за да пише (за лекциите). По принцип на всеки таблет може да се сложи клавиатура. Проблема на ipad е, ако иска клавиатура трябва поне да е съвместима с Apple. Лаптопите ги виждам големи за разнасяне, но както младежа си е свикнал.
Да вземе от тук означава да даде едни поне 200€ за по-стар модел, а новите са към 600€ и нагоре.
За дрехи - в момента още е доста топло - над 30 градуса и септември си е топъл месец.
Лекарства - ако ползва някои специфични. За другите лекарства може и от тук да си вземе ако се наложи. Ако ползвате Беналгин си носете, защото тук го няма.
При всички положения от тук може да си набави неща ако е забравено нещо, стига да можете да си отпуснете от бюджета за такива покупки.

# 656
Да вземе каквото му е удобно за да пише (за лекциите). По принцип на всеки таблет може да се сложи клавиатура. Проблема на ipad е, ако иска клавиатура трябва поне да е съвместима с Apple. Лаптопите ги виждам големи за разнасяне, но както младежа си е свикнал.
Да вземе от тук означава да даде едни поне 200€ за по-стар модел, а новите са към 600€ и нагоре.
За дрехи - в момента още е доста топло - над 30 градуса и септември си е топъл месец.
Лекарства - ако ползва някои специфични. За другите лекарства може и от тук да си вземе ако се наложи. Ако ползвате Беналгин си носете, защото тук го няма.
При всички положения от тук може да си набави неща ако е забравено нещо, стига да можете да си отпуснете от бюджета за такива покупки.
За лекарства ползваме хомеопатични на Boiron. Предполагам, че ги има. Лаптоп някак си не си представям да няма в стаята за учене поне, проекти...
А да попитам, той ще си вземе карта за транспорта, но аз за няколко дни като съм там мога ли с Т-10 да се оправям или ми трябва карта? Ще трябва да ползвам cercanias, не знам същите билети като за метро ли са да речем?

# 657
  • Мадрид / София
Щом ползвате хомеопатични си носете, защото май снабдяването става онлайн. Преди време някой питаше за конкретно хомеопатично и посъветваха да види в Интернет какво предлагат. Преди години тук в Алкоркон имаше хомеопатична аптека, но отдавна я затвориха. Може да има някъде, но докато се ориентира младежа е добре да има в наличност.
За транспорта - за теб можеш да си вземеш безименна карта още от пристигането на летището ако ще пътувате с метрото. Струва 2,50 самата пластика и може да се зарежда както с един, така и с 10 пътувания. Тази карта може да се пази за следващи идвания и с нея могат да пътуват няколко човека като се таксуват съответния брой билети. За карта Т (туристическа) не съм много наясно как стои въпроса, защото никога не съм я ползвала. А за серкания влаковете на гишето за билети поискайте да ви дадат и карта (тя е картонче), то билети като билети вече няма. Всичко е с карти.
Нямам представа дали  има лаптопи за ползване от студентите. Аз бих се подсигурила вместо да очаквам, че ще има за ползване.

# 658
  • някъде под слънцето...

И двете.
Дъщеря ми е с електронна тетрадка  за лекции, но на последък ползва и таблет с писалка,  после прехвърля записките  на лаптопа.
Когато се налага , носи и лап топа в университета,  също и в библиотеката.Така, че едното не заменя другото.
Предоставят  университетски , само за тестове и изпити.
През останалото време всеки ползва  личните си  електронни устройства.Знам, че миналата  година ми обясняваше, че препочита еди коя си библиотека, защото там имало къде да зарежда лап топа..
Знам, че някои от колегите и си носят и резервни и батерии.
В университетите  си имат WiFi , но често е не е от най добрите, има предплатени карти  с изгодни условия, защото понякога се налага да дават интернет на  електронните си устройства .
Има оператори, които включват и международни(обаждания).
По сложен е въпроса с домашния интернет, има само една компания,  която праи изключение за  доховоеи само с паспорт.Съответно цента на услугата е доста завишена.
Спименавам го защото им дават неща коитобтрябеа да  направят у дома и да качат на сайта на университета.С две думи домашния интернет е необходимост.

За ЕЗК, доколкото знам е само за спешни случаи..Вие си преценяте
Купуването на лекарства без рецепта е проблем.
Билетите за метробус не важат за серканиас.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 02:03 от sl

# 659
  • Мадрид / София
Аз ползвам Водафон като оператор тъй като имат собствена мрежа за Интернет и комуникации и върви безотказно. Ползвам тарифа за безлимитен интернет именно поради това, че в къщи не мога да инсталирам wifi. Върви безотказно. Всички други оператори (без Телефоника, че е скъпо) не им е добър интернета. Върви на пресекулки и спира от време на време. Ползвала съм ги и затова го казвам.

Общи условия

Активация на акаунт