Студенти в Испания

• 45 891
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Много благодаря за полезната информация. За лаптопа може би не съм се изразила ясно, исках да кажа, че според мен щв му трябва за учене и презентации, да си има в стаята, а не че ще му дадат от уни-то да ползва.
За интернета - в общежитието ще си го плаща. Но за карта от Vodadone за телефон и интернет да попитам от къде може да се вземе - само от офис на Vodafone ли и дали работят уикенда. Пристигаме в петък и не знам какво ще успеем да свършим.

# 661
  • някъде под слънцето...
Въпросът с мобилните оператори е субективен.Зависи кой къде се движи.Всички оператори имат  уекос де кобертура(места в расуп сянка без сигнал) и ако се случи да живееш  или работиш на такова място е сложно.
Лично аз никога повече не бих била клиент на Водафон.
Говоря на  базата на близо   20  годишен  техен клиент , още от времето, когато бяха Аиртел.Имала съм и мобилен на Мобистар. Не съм забелязара разлика в капеството на услугата с последвалите два оператора с кото съм била, макат, че олзват мража различна от тази на Водафон.Със сегалния опвратор съм над три години.Доволна съм.Имаме неограничен  нинтррнет на мобилните и неограничени  обаждания както за Испания, така и за дълъг списък с държави.България е сред тях.Детето не се е оплаквало от проблеми с мобилния интернер.Върши и работа. По принцип в Испания само 3 компании имат собствено мобилно покрите .Водафон, Оранж и Мобистар, още от времето, когато бяха Аиртел, Амена и Мобистар.Те дават под наем  мобилната си мрежа на останалите оператори

За домашен интернет има доста малки локални мрежи, но в национален мащаб са  само Мобистар(фибра Neba), Оранж(Джастел, защото дибраъа в по голямата си част в тяхна)) и Диджи(фибра Smart), които също  дават под наем на останалите оператори..Водафон имат само  мрежата на Оно, които погълнаха преди години.В останалите слуаи наемат Оранж или Мибистар.

Предполагам, че предплатена карта може да се купи от техен магазин, има, ги в повечето молове.
Ако не му харесва покритието и качеството на  мобилния интернет, може на направи портабилидад на номера на предплатена карта на друга компания.
Преимущество на Водафон , е, че е единствената  испанска компания с роуминг в Щатите, Щвейцария и Турция .
Тично по тази причина у слугите им са сравнително скъпи.До колкото знам слагат перманенсия  и на на телефонните линии на договор.
Телефона ще го уредите, но е добре да отворите банкова сметка.На много меата, поне във факулъета на дъщеря ми се плаща само с карти( примерно фотокопия)
По принцип в брой може да се плащат само суми под 1000 евро.
Друга важна подробност.Не изпошзвайте  копюри от 500 евро.Най вееоятно ще Ви се наложи да давате обяснения в данъчното, ако ги използвате.Има протокол за уведомяване , при опит за заплащане с тях.

Домашният им интернет обаче в повечвто сличаини фибра ибридо.Тоест фибрата е до входа на блока, а после   до апартамента ползват коаксиален кабел , което се отразявана на скоростта  на интернета.
 По евтината марка на Водафон са lowi. Повечето  телефонно компании, поне първите 3  които дълго време бяха монопол си имат  по евтини  марки.02 е на Мобистар, а Шимио и Джастел са на Оранж

Последните  година навлезоха и доста лоу кост компании.
Но каквото и да си изберете винаги можете да го минете на друг оператор, не зависимо дали е предплатена карта или на договор.

Телефонът ще го уредите, но е добре да отворите испанска  банкова сметка..Проверете  кои банки отеарят сметка но ресиденте..За сметка ресиденте  се изискеа NIE..
По принцип в брой може да се плащат само суми под 1000 евро.
Друга важна подробност.Не използвайте  копюри от 500 евро.Най вероятно ще Ви се наложи да давате обяснения в данъчното, ако ги използвате.Има протокол за уведомяване при опт за използването им.Мотивът, пране на пари.
Информация, която може да ви бъде полезна,  някои факулъери разполагат с шкафчета.Наемат се за година.Дъщеря ми  дели шкафчето с още две приятелки.Счита, че за нея е полезно.Там  държат неща, котто са им полезни,  които да не разнасят всвки ден, примврно  несесер с четка и паста за зъби.В повечетп случаи се хранят в залите за хранене.Или евентуално да оставят нещо, ако след лекции ще ходят някъде  , примврно да не си разнасят раниците по  концерти или други събития.

P.S.
Попитах дъщеря ми казуса лап топ от университета.
По принцип за  стидентите нейния факултет е  необходимо да имат на разположение.Университета пресоставя,  примерно за година, но не още със записването.В някакъв момент получават имей, че вече могат да се възползват от тази опция.Няма представа какви са условията , защото никой от нейния кръг познати не се е възползвал от тази опция.
Каза ми, че и в библиотеките има.Но тя, а и всички нейни познати предпочитат да си носят собсъвения.
Детето може да попита  как стоят нещата за неговия факултет.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 11:54 от sl

# 662
  • Мадрид / София
По въпроса за Водафон - няма перманенсия (задължително ползване услугите на оператора за 2г). Карта с номер за смартфон може и по интернет да се вземе, но се чака да дойде няколко дни. Най-бързо и лесно е да се вземе от офис. Има ги много и навсякъде. Както казах нямат никаква перманенсия освен ако не закупиш телефон или някакъв уред от тях. Тогава ти слагат 2 г задължително с тях да бъдеш. Самата СИМ карта с нов номер няма условия. При купуването се избира и тарифата. И да, ако не му хареса може да смени оператора.
Била съм с няколко оператора (Orange, Simyo, Yoigo) - всички те ползват мрежата на Орандж и е отвратителен интернета, затова се и махнах. С Водафон съм от 4 г и няма никакъв проблем. И продължавам да съм с него. Повечето оператори ползват мрежата на Орандж.
Имайте предвид, че ако има испански номер на телефона, при обаждане в България се плаща по друга тарифа, малко по-скъпа. За да е безплатно, обажданията стават през Вайбер или Уатсап (Wathsapp).

# 663
  • някъде под слънцето...
Компанията в която съм, ползва мрежата на Мобистар,  предлага безплатни  минути и  неограничени и за България За мен е голямо облекчение, защото мама не си гледа уатсапа.
 На позвъняване винаги отговяря, неудобството е, че на всеки час прекъсват веъзката, но набирам отново.
За 3 телефона с неограничен интернет и обаждания включително  и България плюс една  линия , с по малко GB, която се използва за  друга цел и домашен телефон, също с  някакви минути за България, който и аз не знам защо държа, понеже  отдавна не се ползва , плащам общо за изброеното до тук 23 евро.Домашният интернет го плаща фирмата , водят го социална придобивка, както и служебния телефон също без лимит.
Нe върви от него да тръгна да звъня на мама.Ползвам го само по предназначение.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 12:55 от sl

# 664
  • Мадрид / София
Имаш в къщи интернет и това е разликата. Аз нямам и затова съм с неограничен интернет, но няма безплатни минути за България. Като трябва да звъня на майка ако не ми вдига Уотсапа или Вайбъра звъня на телефона за да вдигне и веднага след това се прехвърляме на някое от приложенията. Плащат се стотинки за тази маневра, но пък по Уотсапа си говорим наволя. Понякога прекъсва и трябва отново да се набере.

# 665
За Бсн, Т-10 или както ве казва сега Т- Casual, може да е за различни зони. Вижте дали ви трябва за една- две зони и си го изберете на машините.
Плаща се 1е за самата карта, за хора които ще останат повече време препоръчвам апликацията T- mobilitat , което е същото но в електронен вариянт и на телефона.

# 666
  • някъде под слънцето...
Имаш в къщи интернет и това е разликата. Аз нямам и затова съм с неограничен интернет, но няма безплатни минути за България. Като трябва да звъня на майка ако не ми вдига Уотсапа или Вайбъра звъня на телефона за да вдигне и веднага след това се прехвърляме на някое от приложенията. Плащат се стотинки за тази маневра, но пък по Уотсапа си говорим наволя. Понякога прекъсва и трябва отново да се набере.
Да бе, лошо няма всеки избира компанията и продукта, който му е необходим.
 Преди служебното WIF беше взело дало и често се налагаше да споделям интернет от служебния телефон на служебния лап топ.Не се е случвало да имам проблем  и да не мога да си свърша работата.Нито е бил  авен , нито е прекъсвал..
Скоро въведоха нов протокол всеки лап топ е с отделен  кабел, така, че  ввче не се  налага да се ползва   вътрешната WiFi мрежа, тя е само за посещения на колеги от други области на страната. И евентуално за вътрелния двор на сградата, който се води кът за почивка, ако някой реши да  влиза в нета.
WiFI в университата  на дъщеря ми   също е взело дало и затова кара само на мобилен интернет. В библиотеките където ходят да учат не е по различно.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 10:09 от sl

# 667
  • Мадрид / София
Съвсем нормално е безплатното wifi към някое кметство, магазин, мол и т. н. да е слабо и несигурно. Най - си е добре със собствено от телефона или в къщи.

# 668
  • някъде под слънцето...
Oт мотиви за сигурност не  използвам обществено WiFI.Мобилния ми върви достатъчно дибре и не се налага.
За близо 5 години на тозиноператор, само веднъб съм имала проблем в един хотел в Ирун, който попадаше в уеко де кобертура защото  вътре в хотела нямаше покрите .Дори хотелското  WiFi не стигаше до  нашата стая.
Дори и на почивка в хотел, предпочитам да използвам мобилния интернет.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 10:20 от sl

# 669
Въпреки че има къде да се вържете по заведения и молове, не очаквайте да има толкова достъпно и добро WiFi както в БГ

# 670
  • някъде под слънцето...
Въпреки че има къде да се вържете по заведения и молове, не очаквайте да има толкова достъпно и добро WiFi както в БГ
Точно за това написах , че е добре да си вземат испански номер, без НИЕ ще е малко сложно да бъде на договор, но за предплатена карта няма проблем само с паспорт или българска лична карта.
Лично аз не бих разчитала  само на WiFI пък било то и университетско или на общежитието.

# 671
  • София
Здравейте, за хомеопатичните лекарства да попитам за Барселона: ние използваме високи потенции 200 CH, 1 M, 10 M на гранули. Дали има аптека, от която могат да се купуват или от къде може да се поръчат?
А дали бих могла при нужда да изпратя от България и с коя фирма?

[quote author=Angela61 link=topic=1601664.msg50136681#msg50136681 date=1756325839]
Щом ползвате хомеопатични си носете, защото май снабдяването става онлайн. Преди време някой питаше за конкретно хомеопатично и посъветваха да види в Интернет какво предлагат. Преди години тук в Алкоркон имаше хомеопатична аптека, но отдавна я затвориха. Може да има някъде, но докато се ориентира младежа е добре да има в наличност.
За транспорта - за теб можеш да си вземеш безименна карта още от пристигането на летището ако ще пътувате с метрото. Струва 2,50 самата пластика и може да се зарежда както с един, така и с 10 пътувания. Тази карта може да се пази за следващи идвания и с нея могат да пътуват няколко човека като се таксуват съответния брой билети. За карта Т (туристическа) не съм много наясно как стои въпроса, защото никога не съм я ползвала. А за серкания влаковете на гишето за билети поискайте да ви дадат и карта (тя е картонче), то билети като билети вече няма. Всичко е с карти.
Нямам представа дали  има лаптопи за ползване от студентите. Аз бих се подсигурила вместо да очаквам, че ще има за ползване.
[/quote]

# 672
  • Мадрид / София
Yoretmenim, попитай в темата за Испания. Там има повече хора живеещи около Барселона, Валенсия и другите селища наблизо. Аз съм в Мадрид.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1544678.15

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 15:26 от Angela61

# 673
Всички хомеопатии си купувам от Амазон.

# 674
  • Чикаго / София
Дали лаптоп или таблет с писалка ще му е по-удобно си зависи от детето и специалността. Голямата ми дъщеря учи Ветеринарна Медицина. За нея Ай-пада с писалката е незаменим. Правят много графики, презентации, учат фигури и снимки, които увеличава и добавя описание. Тя използва главно ай-пада. Има и Лаптоп, който стои в квартирата предимно.
Втората ми дъщеря учи Психология  - за нея най-удобен е лаптопа. Тя ай-пада въобще не го използва. Носи си лаптопа навсякъде, лекциите са на него, учи от него. Изобщо за специалности в които има много графики ай-пада е доста по-удобен.

Дъщеря ми винаги си взима Ефизол - това е лекарството, което и ние си носим от Бг.  За други неща - ибупрофен, парацетамол, дефламол, алергозан - крем, Псило балсам, нещо за разстройство и за гадене, нещо за ранички тип - цикатридина спрей и маз. Това е, което има като лекарства - неща за първа необходимост - всичко останало ако се наложи си купува от там.

Общи условия

Активация на акаунт