Студенти в Испания

• 44 773
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
  • Плевен
Здравейте!
Чета ви от известно време, защото дъщеря ми -11 клас ще бъде сега, иска да кандидатства в Испания с английски. Тъй като е записала профил география, вчера разбрах, че трябва да е или математика, или предприемачество,или физика, та да има по-висок бал. Вашите деца с какъв профил са били в 11 и 12 клас? Гледаме дигитални комуникации, бизнес администрация(май взе да я отказва в предвид на многото математика). За Мадрид и Барселона. Имахме консултация с Космо. Ако пък се насочи към арт, пак ли трябва математика? Нещо се обърках какво трябва... Профилът и все още подлежи на смяна.

# 721
  • някъде под слънцето...
Не само столова, би трябвало да имат и зала за храна оборудвана с  хладилници, микровълнови, вендинг машини и филтрирана вода....Много деца си носят храна в тапери.
Те тези неща си ги имат и в кампуса. Тук приятната изненада беше че си има готова готвена столова храна, както се казваше едно време)))))
Мисля, че във всички факултети  би трябвало да има .Съответно цените са рязлични в зависимост от фирмата, която го е взела..Понеже в момента нещо са санкционирали фирмата, които го движи и  като наказателна мярка е временно  затворен и  когато имат повече време прескачат до  "стола" на съседния факултет, но  в общи линии  предпочитат да си носят и ли да хапнат някъде наоколо.

Plamsi

Девойката беше бачийер ciencias.
В първи на бачиейер  ходиха на някакво представяне за кариерно развите  на  Феериата , и си дойде с изкристализирали идеи.Започна да рови за рейтинги и нотас де корте.Списъкът с желания беше готов още  преди  резултатите по свлективидад .С нейния бал,  можеше да си избира унивеситет и специалност, но тя си беше взела решението много преди да дойде момента.Изцяло тя си  правеше сондажите, ние само бяхме и информирани за резултата.

Учи инженерна специалност. Критерите и в избора на университет бяха рейтинг на конкретния факултет  на дасен университета(защото примерно един факултет от даден университет,  може да е на стотици ппзиции пред друг  от сущия университет) в световен и локален мащаб и съответно сертификатите към дипломата.Избра единствения, поне за момента в Испания унивееситет  в Испания, който за нейната специалност притежава  сертификати за конвертируемост на дипломата  , както в Европа, така и в Щатите. Този мотив го постави  като първо желание в списъка.
По въпроса с математиките...
В нейната специалност са широко застъпени.
Определвно по голяма част от студентите   не ги  считат  за лесни.В конкретния случай 99.9 от  децата, са ако не испанци , то поне изкарали пълен курс на  училище тук  и поне 85% в чадтни училища..Въпреки това голяма част  от студентите посещават платени академии за да  се представяр добре изпитите.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 12:06 от sl

# 722
Карлос 3 има в централната си срада, където е основната аула - където са им уелкъм лекциите първия ден - на първи етаж кафетерия, а на втори етаж. столова.
Да - на входа пише юридически  факултет - но нашите деца от специалностите бизнес администрация, икономика, авиоинжинерство, публична администрация и право са в тази част на университета;
Доколкото знам Карлос трети има още една сргада - в центъра на Мадрид на Puerta de Toledo;
Ограничавам се да пиша само неща които на нас са ни се случили реално като факти - без излишни разсъждения - за да е по-леко за четене и да не натоварва темата със странични подтемички;

# 723
  • някъде под слънцето...
Карлос 3 има в централната си срада, където е основната аула - където са им уелкъм лекциите първия ден - на първи етаж кафетерия, а на втори етаж. столова.
Да - на входа пише юридически  факултет - но нашите деца от специалностите бизнес администрация, икономика, авиоинжинерство, публична администрация и право са в тази част на университета;
Доколкото знам Карлос трети има още една сргада - в центъра на Мадрид на Puerta de Toledo;
Ограничавам се да пиша само неща които на нас са ни се случили реално като факти - без излишни разсъждения - за да е по-леко за четене и да не натоварва темата със странични подтемички;

Всъщност кампусите на Carlos III са 4., но няма лошо.

# 724
Малко странично питане. Ползвали ли сте българаски екскурзовод за разходка в Толедо? Ползвахме такъв до Синтра в Португалия и ни разказа много интересни неща

# 725
  • Sofia
Дъщеря ми е първа година в Карлос 3, специалност на английски. Каза, че преподаването си е на английски и то доста добър.
Повечето студенти в групата са испанци и в почивките, естествено си говорят само на испански. Тя учи испанския като втори език в училище и не е толкова добър като английския и се притеснява. НО, като си вадеше адресна регистрация и НИЕ-то трябваше да се обяснява на испански и се справи доста добре, (след като я разбраха какво им говореше), Stuck Out Tongue
Администрацията са мнго любезни, но не знаят грам английски.
Извади си предплатена карта от водафон с паспорт без проблем.
Карта за транспорта също става само с паспорт.
Остана й банкова сметка и личен лекар, но предполагам ще го отложи за някъде във времето.

# 726
Грам английски не зная и в бакалията)))
Аз лично се възхищавам на хората, без познания по езкиа, които се цопват в някоя държава...но проблемът си е мой де)))
Иначе при нас в специалността, която е изцяло и единствено на испански има много италианци, норвежци, французи и германци))))
Просто си знаят испански наред със задължителния английски и родния си език; Испанците масово си се записват в англоезичните курсове, за да упражняват ангрийския, който не им е много силен по принцип - това според дъщеря ми и нейните познати испанци;
Хубвавото е,, че децата са сис се намерили по техните си канали - и помагат на тези, които сега са първи курс))))
Мисля, че ние тук в тая тема само за наше си успокоение... си пишем - защото в крайна семетка от нас нищо не зависи - изпратили сме там 18+ годишни младежи - или ще оцелеят или не - но живота си е техен, не можем ние да го преживяваме)))

# 727
  • Мадрид / София
Испанците масово не знаят английски и много пъти сме го казвали в различни теми. Сега от няколко години навлезе масово в училищата двуезичното обучение, но нивото все още не е високо. Ще трябва да забравите очакванията си хората в Испания да говорят английски. Испания не е България дето български се говори само в България. Испански се говори в 21 страни като официален език. Разликата е значителна. Но обучението по принцип не е на високо ниво в училищата. То и в България е спаднало значително. Смятам, че е тенденция и няма нищо общо с времената, когато обучението беше нещо наистина важно и се уважаваше.

# 728
  • някъде под слънцето...
За  нивото на английски сред испанците, зависи кой от къде си прави  "статистическата извадка"
В Мадрид поне от 4 или 5 години масово училищата са билингуе.Завършват институто  минимум със  свртификат B2, Повечето с C1 или C2..До преди две година един от задължителните изпити за селективидад беше английски.Децата от билингуе  почити винаги изкарваха 10. Все пак са едни 10  години, през които  в билингуе програма поне 50% процента от дйсциплините се изучават на английски, а в сексион поне 70%.Така, че колко пък да са зле с английския.На всеки две години им правеха изпит за ниво.Вземаха си  организирано сертификатите  на Кембридж без допълнителни уроци.
За  завършване на grado също трябва да имат поне  B2., за децата които не са били в билингуе се  налага да си извадят сертификати.
За Еразмус поне при дъщеря ми само  B2 английски  не е достатъчен, за страни като Франция и Германия изискват и поне B1  на съответния език.
Eстествено на бакалията няма да ви говорят на английски, нито пък в държавната администрация.Интетесно в България дали биха.
Понеже тук летвата за медицина е много висока, имам познати, испанци  чиито деца заминаха да учат медицина на английски в Плевен, Таксите са мнго по ниски от колкото в частен,  а за държавен не им стигна бала.
Отзивите бяха, че  английският на преподавателитв не е на ниво, отделно никой в супврмаркета или дори хазяинът не разбирал английски .
Така, че медала винаги нима две страни.

По въпроса за интереса към  образованието , комунидад Мадрид  е  с повече население от цяла България.има  6 държавни и 13 частни университета, в които идват   и деца,  както от останалата част на стараната, така и от чужбина.Който има мотивация и иска да учи, го прави.80% от випуска на дъщеря ми влязоха на първа класация в държавни университети, някои от втора., Останалите  в градо медио и после супериор. Само двама решиха да не продължат.
Децата са умни, ше се справят.Важното е че се търсят и си помагат с каквото могат.
След традициoнната проверка за съжаление при няс няма първокурсници с български имена.
При нас след традиционната  проверка, за съжаление   няма първокурсници с български имена.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 10:27 от sl

# 729
  • Мадрид / София
Имах предвид не деца (20г), а поне двойно по-големи, хора на по 40-50г и имам предвид конкретен случай. Майка, когато дойде да ни види, беше излезнала да се разходи без нас и се беше позагубила. Питала е на английски щото не знае испански и не са могли да се разберат. Чак един млад полицай с английски разбра за какво иде реч. Бях дала на майка и една бележка с моя телефон да ми се обадят и така се оправихме. Интересното е, че и на летището не са знаели английски. Беше точно след ковид и се попълваха доста документи, но на испански и накрая ми се обадиха за да попълним формуляра. Та такива работи. Надявам се, че младите уж ще знаят повече, ама като знам мойта снаха как ѝ върви английския леко се съмнявам. Дано малката (още в детската градина ги учат и на английски) да е по-схватлива.

# 730
Аз имам предвид, когато пиша, само младежи до 26 години. Испанците и латиносите масово са с лош англиски, с тук-таме изключения; В университета доста от децата от от Мадрид, но има и много от село - без това да е негативна квалификация - просто, както казва дъщеря ми,  като  са в междучасие и се напреварават  да си хвалят всеки селото и де си канят на гости)))), та сега ще обикалят по Гран Канария и около Малага))))
Но при испанците, подобно на амерканци - които са най- неприятни де - и на руснаци - го има това заложено имперско мислене- когато половината свят говори този език, не съществува нужда да говориш на друг, очакваш другите да се съобразяват с теб;

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 16:07 от drakon4e

# 731
И французите са така - и да знаят английски, не го говорят.

# 732
Здравейте! Не успях да изчета цялата тема, но реших да попитам, тъй като имам конктерен казус - сина ми сега започва 11 клас в испанската гимназия. Има С1 по английски и сега се надявам да вземе и С1 по испански. Иска да учи Медицина в Испания, по възможност на английски. Имате ли информация за програми по Медицина на английски език в Испания, аз не можах да открия? Също така дори и при отлична диплома в България, как може да добави допълнителния бал до 14 точки за да се пребори за място?

# 733
  • някъде под слънцето...
Нека сме реалисти, това лято приятелка на дъщеря ми посети България със семейството си, разбирай сестра си и родителите си., Били са за  десетина дни.
 Оказало се, че са  били по едно и също време в София Видяли са се ,и са хапнали навън.Споделили са че с английски им е трудно да се оправят.Дъщеря ми каза как са се мъчили  сервитьорите (млади хора) с английския и когато заговорила с тях на български, си отдъхнали и е трябвало да превежда за да се разберат с поръчката.После е била гид из София  за някои забележителности.
През годините доста познатин и приятели посетиха България,  общото мнение, е, че комуникацията на английски в България е тегава, за разлика в деуги страни, като Белгия,  Нидерладния, Индия , Япония  или  Китай примерно.

drakon4e,  ако поне малко познавахте испанците ,щяхте да знаете, че нямат нашенския комплекс да са "граждани".
Дори думата столичанин не съществува в смисъла, в който обикновено се употребява по нашите ширини..Все им е тая от къде са и  озобщо не ги вълнува дали "някой ще го приеме за лошо.
Примерно Създателите на Манго си живееха в Каталуня , въпреки че могат да си позволят да живеят  където намерят за добре.
Що се отнася до английския на латиносите....има си термин , "aгрингадо" , но то зависи и за кои точно латинос говорим.
ЛатАм е много широко понятие, включва много хора  от различни страни, с различно обичаи и култура.Дори и акцентите им са много различни.

Между другото ние българите  сме склонни да  обобщаваме  за неща , които не познаваме добре.Говорите  испанския манталитет без дори да сте живели в Испания.

ipopova77
Медицината е доста висока летва за Испания.
Най ниската нота де корте   в държавните  миналата година беше в  страната на баските изцяло на  а еускера. Мадрид инКаталуня обилкновено са над 13
Испанците  ходят да учат медицина на англйски в Плевен и Варна.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 00:39 от sl

# 734
И французите са така - и да знаят английски, не го говорят.

Аз съм на друго мнение за французите. Върнах се преди дни от там и мога да кажа, че спокойно се справихме само и единствено на английски. Нямаше място на което да кажат, че не го говорят, включително и в кварталната бакалия. Единствено камериерката в хотела не знаеше, но веднага ни извика нейна колежка, англоговореща. Докато спомените ми от Мадрид са съвсем други, там почти никъде не говореха английски та добре, че детето знаеше испански.

Общи условия

Активация на акаунт