Студенти в Испания

• 45 885
  • 747
  •   1
Отговори
# 690
  • някъде под слънцето...
Може без записване на час и без NIE. Младежката карта на Сантандер е за 18г. - 28г. и е без комисионни и такси. Писала съм го много пъти.
Точно. Сантандер се опитват да привлекат  максимален брой студенти..Предполагам , че имат договори с министерство на  образованието, защото още първия учебен  ден детето донесе брошури за сметка и карта  на Сантандер.
  Не е носила реклама на друга банка.
После  ги бяха заринали с реклами на академии за допълнителни часове, на пирамидален принцип,В смисъл, ако заведвеш нов човек, който да се запише ти правят отстъпка.Цени, народни   около 1000 на месец .Студентският фолклор  напяваше, че само ако се запишеш  в  някои конкретни    академии ще можеш да си вземеш изпитите с  добра оценка,, защото самоподготовката е мисия невъзможна..Рабира се това са си градски легенди, но все някой се вързва, при тях по голяма част от децата са пихос.

По принци доста банки имат пакети безплатни услуги за младежи.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 20:25 от sl

# 691
Здравейте! Имам въпрос относно мотивационното писмо за кандидатстване. Използвали ли сте услугите на консултантски агенции да прегледат и коригират писмото и това беше ли полезно?

Дъщеря ми си го е написала, включила е каквато информация ни се струва релевантна, чуди се дали такъв преглед от някого с повече опит би имал добавена стойност.

# 692
Дами, ново питане. За мой ужас сега разбрах, че стаята в общежитието трябва да се освободи през юни.
1) не знам има ли гаранция за място през 2-рата година
2) къде си съхраняват вещите 2 месеца. Не си представям целия панаир на обратно Dizzy Face

# 693
  • Мадрид / София
В училищата в края на учебната година става записването за следващата учебна година. Така се осигурява мястото на учащия в съответното училище. Предполагам, че записвайки се за следващата учебна година би трябвало да си запази стаята. Но до тогава има доста време и детето ще се ориентира кое как стои. Така мисля, но реално може да е друго.

# 694
В общежитието самото букване си е за учебната година 1 септември - 30 юни;
За следващата година се записваш отново;
Вещите се съхраняват или в нает гардероб в самото общежитие - ако си го букнете по-рано и има свободни, или в нает гардероб във складова база - нашите са с втората опция - събраха се 3-а души и наеха "кутия" - пространство 2 на 2  на 3 метра с врата -  за 40 евро на месец. Сега живот и здраве като се приберат за учебната година са решили да ползват услугата да им докарат вещите до общежитието - което било 80 евро;

# 695
Здравейте!
След бърз преглед разбирам май, че при наемане на квартира се доказва доход. С какъв документ става това, ако не сме на трудов договор с таткото, а става въпрос за свободна професия?
Благодаря Flowers Sunflower

# 696
Здравейте!
След бърз преглед разбирам май, че при наемане на квартира се доказва доход. С какъв документ става това, ако не сме на трудов договор с таткото, а става въпрос за свободна професия?

С какъвто документ доказвате доход и в БГ

# 697
  • Мадрид / София
С документ от банката.

# 698
Здравейте!
-   За доходите на двамата родители  може да се вземе:
- справка от работодателя (за наети) или
- от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети).
Заявка/получаване - на място в офис на НАП или електронно с ПИК/КЕП
на място: в НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, за къде е, за да сложат допълнителен зелен печат.
Ново: Документът може да се получи електронно - като се подаде искане с ПИК/КЕП и се получи съответния документ по e-mail или се изтегли от системата с подпис и печат.
Предимство - само 1-2 странци е и съдържа обобщени данни.  Не превеждайте данъчната декларация – излишно скъпо е;
За превод на чужд език - питайте как е в Испания. В Холандия приемат с Гугъл преводач

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 09:52 от biborana

# 699
Здравейте! Имам въпрос относно мотивационното писмо за кандидатстване. Използвали ли сте услугите на консултантски агенции да прегледат и коригират писмото и това беше ли полезно?

Дъщеря ми си го е написала, включила е каквато информация ни се струва релевантна, чуди се дали такъв преглед от някого с повече опит би имал добавена стойност.
Ние ползвахме, но само защото вече имахме консултант за кандидатстването. Не мисля, че са внесли кой знае какви редакции.

# 700
Благодаря много, biborana!
А в какъв размер спрямо наема следва да е доказваният доход?

# 701
..разбирам май, че при наемане на квартира се доказва доход. ...
Не сме доказвали доход ние.
Познавам още 2 деца, които ще се на квартира тази година - и техните семейства не са доказвали доход. Уточнявам, че ние наемаме стая от апартамент, т.е. иде реч за жилище със съквартиранти, ако това има значение.

# 702
  • някъде под слънцето...
Tова с доказването на доходи  за прием в общежитие ме озадачи.
Приятелка на дъщеря ми , е в ресиденсия де майорес  за семейства на  настоящи или бивши служители на министврството на отбраната, не е , като да не могат да сибпозволят да живее под наем
 Баща и  е  военен пенсионер с два  хотела  а Канарските острови, от където са, и отделно туристически  къщи и апартаменти из цялата страна, включително и апартамент  в Мадрид на 20 минути пеша  от техния факултет.
И не, девойката не се фантазира, цялата компания ходят всяка година  за по  няколко дни(плащат си само пътните и храната),  в хотелите им на Канарските или  в някой от апартаментите, Другата седмица отново ще отсеснат в тяхна  къща за гости , за няколко дни докато са на   рафтинг в Астуриас .
За наем на апартамент, чувам от познати, които са под наем, че са им изисквали   банкови извлечения.Договор за работа, 4 последни номини,  извлечение от трудовия стаж в Испания, , а понякога дори и гарант.
Калто се казва в скеча   за наемане ня  апартамент в Мадрид, крило от прилеп, нокът от вещица и рог от еднорог...
Наш приятел искаше да се премести в друг апартамент,  работи на постоянен договор, но прецениха, че номината му не е достатъчна за да наеме апартамента.Наложи се  зет му, който има бизнес ,  да го наеме на свое име, и да плати някаква застраховка
Предполагам, че го правят за да се презастраховат с проблема окупас и хора , коото спираъ да плащат наема, а не се изнасят.За съжаление сонственикът, само може да завесе дело и да чака някой шаатлив ден да успее да влезе отново в съсипания вече апартамент, като през целия тои пвриод ток е плащал, ток, вода  и газ на "наемателите"

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 12:47 от sl

# 703
Успешна учебна година на всички!

# 704
Групата се настанха в Микампус - в двойните апартаменти. На места не работят климатиците и е 29 градуса, нищо че климатика е пуснат на 17; Изненада е, че имат ключове за входа и за апартамента, а самата стая не се заключва...? В Амро се заключваха и стаите.
Иначе като цяло са доста по-осеферени тази година - вече не са зайци))))

Общи условия

Активация на акаунт